Ανακοίνωση: Λόγω τεχνικών προβλημάτων στο προσωπικό email το τελευταίο διάστημα, δυστυχώς δεν έχω λάβει τα emails σας με αποτέλεσμα να μην έχετε πάρει απάντηση.

Παρακαλώ καλέστε στο 6942 598 834 ή ξανά στείλτε το email σας στο g.m.k.erisianos@gmail.com

×

Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2016

Αλέξανδρος Μακρυγιάννης. Πρωτοπόρος στον τομέα της Χημικής Βιολογίας

 

Πράγματι τα λόγια περιττεύουν για τέτοιους Έλληνες επιστήμονες που δυστυχώς διαπρέπουν
στο εξωτερικό.
Δεν είναι ο μοναδικός σίγουρα.
Εκατοντάδες είναι οι Έλληνες επιστήμονες
σε όλο το εύρος έρευνας και εφαρμογής πρωτοποριακών μεθόδων που δίνουν τα φώτα τους στην ανθρωπότητα, δημιουργώντας παράλληλα
και την εύλογη απορία πως είναι δυνατών
από μια μικρή χώρα των 9 εκατομμύριων να πηγάζει αστείρευτα τέτοιους επιστήμονες.

Ο Δρ. Αλέξανδρος Μακρυγιάννης είναι Καθηγητής Φαρμακευτικής Βιοτεχνολογίας στην Έδρα Γιώργος Μπεχράκης και Διευθυντής του Κέντρου για την Ανακάλυψη νέων Φαρμάκων στο Πανεπιστήμιο Northeastern της Βοστώνης.
Είναι επίσης Καθηγητής Χημείας και Χημικής Βιολογίας και Φαρμακευτικών Επιστημών.
Πριν αναλάβει τις θέσεις αυτές, διατηρούσε ένα άκρως επιτυχημένο ερευνητικό και εκπαιδευτικό πρόγραμμα στη Θεραπευτική Χημεία και στη Μοριακή Βιολογία των Κυττάρων στο Πανεπιστήμιο του Connecticut, όπου ήταν Καθηγητής στον τομέα της Θεραπευτικής Χημείας και της Ανακάλυψης Φαρμάκων.
Από τα πρώτα στάδια της καριέρας του ο Δρ. Μακρυγιάννης ασχολήθηκε με την ανάπτυξη καινοτόμων μεθόδων στην ανακάλυψη φαρμάκων, ενώ όσον αφορά το πρακτικό κομμάτι των μεθόδων αυτών, συνέβαλε ανακαλύπτοντας καινοτόμες σύνθετες ουσίες ή εν δυνάμει φάρμακα.
Στη διάρκεια του άκρως δημιουργικού του διεπιστημονικού έργου ασχολούμενος τόσο με τη χημεία όσο και με τη βιολογία, ο Δρ. Μακρυγιάννης υπήρξε πρωτοπόρος στη Χημική Βιολογία, προτού ακόμα δημιουργηθεί αυτός ο τομέας.
Πιο πρόσφατα, ανακάλυψε μια καινοτόμο διεπιστημονική προσέγγιση για τη μελέτη των αλληλεπιδράσεων των φαρμάκων με μεμβρανικές πρωτεΐνες “Ligand Assisted Protein Structure”.
Αυτή η μοναδική διεπιστημονική προσέγγιση συνδυάζει τη χρήση ομοιοπολικών μορίων, μοριακής βιολογίας και φασματομετρία μάζας.
Έχει εκτεταμένες εφαρμογές στην ταυτοποίηση των φαρμακοφόρων τμημάτων του φαρμάκου που έχουν να κάνουν με την αναγνώριση και ενεργοποίηση των πρωτεϊνών-στόχων.

 
Ο Δρ. Μακρυγιάννης έχει κάνει επίσης πολλές ανακαλύψεις, μάλιστα πολλές από τις ενώσεις του έχουν το χαρακτηριστικό όνομα “ΑΜ” και ανήκουν στις πιο δημοφιλείς που χρησιμοποιεί η επιστημονική κοινότητα.
Πήρε το πτυχίο του στη Χημεία το 1960 στο Πανεπιστήμιο του Cairo και το διδακτορικό του στη Θεραπευτική Χημεία στο Πανεπιστήμιο του Kansas.
Από το 1967 ως το 1969 ήταν μετα-διδακτορικός Ερευνητής (Συνθετική Οργανική Χημεία) στο Πανεπιστήμιο της California, στο Berkeley.
Ο Μακρυγιάννης εργάστηκε σαν Χημικός για τα εργαστήρια Smith, Kline and French στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ και σαν Συνεργάτης Ερευνητής στο τμήμα Βιοχημείας και Φαρμακολογίας, στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Tufts, στη Βοστώνη.
Από το 1972 ως το 1974 ήταν Επίκουρος Καθηγητής Θεραπευτικής Χημείας στο Πανεπιστήμιο του Connecticut, Storrs. Από το 1985 ως το 1991 ήταν Διευθυντής και Ιδρυτής στο Ινστιτούτο Οργανικής και Φαρμακευτικής Χημείας του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών.
Έγινε Καθηγητής Θεραπευτικής Χημείας και Φαρμακογνωσίας στο Πανεπιστήμιο του Connecticut, Storrs από το 1986 ως το 2004 και Διευθυντής στο Πρόγραμμα για τη Σχεδίαση Φαρμάκων στην Πολιτεία του Connecticut. Το 2003 ίδρυσε τη start up “MAKScientific” που ασχολήθηκε με την ανακάλυψη φαρμάκων.
Από το 2004 είναι Επίκουρος Καθηγητής στο τμήμα Φαρμακευτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Connecticut, Storrs και έχει την Έδρα Γιώργος Μπεχράκης στη Φαρμακευτική Βιοτεχνολογία, είναι Καθηγητής Χημείας και Χημικής Βιολογίας και Φαρμακευτικών Επιστημών και Διευθυντής του Κέντρου για την Ανακάλυψη Φαρμάκων στο Πανεπιστήμιο Northeastern στη Βοστώνη.
Έχει κερδίσει πολλά βραβεία και διακρίσεις στη διάρκεια της καριέρας του, ανάμεσα στα οποία μπορούμε να αναφέρουμε τα εξής: Βραβείο Επιστημονικής Έρευνας NIDA (1990-95; 1995-2000), Πρόεδρος της Εταιρείας για την Έρευνα Κανναβιδοειδών (ICRS -1993), Βραβείο Senior Scientist NIDA το 2000-2011, Βραβείο Επιτυχούς Έρευνας στο σχεδιασμό και την ανακάλυψη φαρμάκων από την Αμερικανική Ένωση Φαρμακοεπιστημόνων το 2002, Επίτιμος Διδάκτορας Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών το 2005, Βραβείο Θεραπευτικής Χημείας Kenneth E. Avis το 2007, Βραβείο για Έρευνα και Δημιουργικότητα το 2012, Hall of Fame ACS Θεραπευτικής Χημείας το 2013.



Διαβάστε ακόμα:
Όταν Έλληνες επιστήμονες ενώνουν τις δυνάμεις τους,  &  Πολυβιταμινούχο ναι μεν αλλά . . . και πολυδύναμο.  &  Χοληστερίνη. Προσαρμόστε LDL και HDL στα φυσιολογικά πλαίσια με φυσικό τρόπο.




 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Άρθρα

σχετικά άρθρα