Ανακοίνωση: Λόγω τεχνικών προβλημάτων στο προσωπικό email το τελευταίο διάστημα, δυστυχώς δεν έχω λάβει τα emails σας με αποτέλεσμα να μην έχετε πάρει απάντηση.

Παρακαλώ καλέστε στο 6942 598 834 ή ξανά στείλτε το email σας στο g.m.k.erisianos@gmail.com

×

Σάββατο, 17 Μαΐου 2014

Πρακτικές συμβουλές προς τους καρδιοπαθείς για το καλοκαίρι


Όπως είναι γνωστό τα άτομα που πάσχουν από καρδιοπάθειες αποτελούν ευπαθή ομάδα, με ισορροπίες οι οποίες είναι εύκολο να διαταραχτούν εάν δεν τηρηθούν κάποιοι απλοί κανόνες συμπεριφοράς.

Τι είναι εκείνα το οποία θα πρέπει να έχουν κατά νου τα άτομα με καρδιοπάθεια για να χαρούν χωρίς δυσάρεστες συνέπειες τις καλοκαιρινές τους διακοπές;

Κατ’ αρχάς το καλοκαίρι λόγω των υψηλών θερμοκρασιών προκαλείται διαστολή στα αιμοφόρα αγγεία με συνέπεια η αρτηριακή πίεση να μειώνεται.

Γι’ αυτό το λόγο τα άτομα τα οποία λαμβάνουν φάρμακα για αυξημένη αρτηριακή πίεση, συχνά πρέπει να αναπροσαρμόζουν τη δόση των φαρμάκων που λαμβάνουν, πάντα σε συνεννόηση με το θεράποντα ιατρό τους.

Ιδιαίτερα όσοι λαμβάνουν διουρητικά φάρμακα, λόγω της αυξημένης εφίδρωσης τους θερινούς μήνες, η προσλαμβανόμενη δόση συχνά θα πρέπει να μειώνεται δραστικά ή σε κάποιες περιπτώσεις τα φάρμακα αυτά θα πρέπει προσωρινά να διακόπτονται.

Σε κάθε περίπτωση, τα άτομα με υπέρταση θα πρέπει να ελέγχουν συχνότερα την πίεση τους και να ενημερώνουν το θεράποντα ιατρό τους όταν η πίεση εμφανίζει τάσεις μείωσης.

Μία άλλη κατηγορία ασθενών στους οποίους πολύ συχνά χορηγούνται διουρητικά είναι τα άτομα με καρδιακή ανεπάρκεια.

Στις πολύ υψηλές θερμοκρασίες, ιδιαίτερα όταν τα αποβαλλόμενα υγρά δεν αναπληρώνονται, υπάρχει κίνδυνος αφυδάτωσης.

Η κατανάλωση επαρκούς ποσότητας νερού (χωρίς αποκλίσεις στην κατανάλωση αλατιού) και ο τακτικός προσδιορισμός του σωματικού βάρους μπορούν να προφυλάξουν από αφυδάτωση και τις δυσάρεστες συνέπειες της.

Στις διακοπές μακριά από το σπίτι τις περισσότερες φορές καταναλώνονται έτοιμα φαγητά.

Μια τέτοια πρακτική συχνά συνεπάγεται τρόπο διατροφής διαφορετικό από αυτό που επιβάλλεται.

Για μικρό χρονικό διάστημα η απόκλιση από το προκαθορισμένο δεν έχει ιδιαίτερη σημασία.

Ωστόσο, θα πρέπει να αποφεύγεται η κατάχρηση του αλατιού, ειδικότερα στις κατηγορίες ασθενών που προαναφέρθηκαν.

Τα άτομα που παίρνουν αντιπηκτικά για οποιοδήποτε ιατρικό λόγο (π.χ. αρρυθμίες) θα πρέπει να υποβάλλονται σε τακτικότερο προσδιορισμό της πηκτικότητας αίματος εφόσον οι διατροφικές αποκλίσεις είναι σημαντικές και παρατεταμένες.

Επιπρόσθετα, ορισμένα φάρμακα που χορηγούνται σε καρδιοπαθείς (π.χ. κάποια αντιαρρυθμικά) προκαλούν φωτοευαισθησία και σε αυτές τις περιπτώσεις θα πρέπει να αποφεύγεται η έκθεση στον ήλιο και να λαμβάνονται προφυλάξεις (καπέλο κλπ.).

Η μέτρια κατανάλωση αλκοολούχων ποτών (π.χ. δύο ποτήρια κρασιού με τα γεύματα για τους άνδρες, το μισό για τις γυναίκες) επιτρέπεται, ενώ ο η κατανάλωση ελληνικού καφέ μόνο με μέτρο (2 φλιτζάνια ημερησίως) υποστηρίζεται όλο και περισσότερο τελευταία, λόγω των ευνοϊκών επιδράσεων που φαίνεται ότι έχει ο καφές (και το τσάι) στο καρδιαγγειακό σύστημα.

Επειδή οι διατροφικές προκλήσεις στη περίοδο των διακοπών είναι πολλές, ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δίνεται στη ποσότητα αλλά και το είδος των φαγητών έτσι ώστε να μην αυξηθεί το σωματικό βάρος.

Αυτό θα είχε αρνητικό αντίκτυπο σε όλες τις καρδιακές παθήσεις ειδικά αν συνυπάρχει σακχαρώδης διαβήτης.

Η σωματική άσκηση (περπάτημα ή κολύμπι), σε ένταση που εξαρτάται από την υποκείμενη πάθηση, προστατεύει από την αύξηση σωματικού βάρους προκαλώντας επί πλέον σωματική και πνευματική ευεξία.

Σε ότι αφορά στα θαλάσσια μπάνια γενικά θα πρέπει να αποφεύγεται η έκθεση στον ήλιο τις ώρες της μεγαλύτερης ηλιοφάνειας (μεταξύ 11 το πρωί και 4 το μεσημέρι), ιδιαίτερα στα ηλικιωμένα άτομα και σε εκείνα με σοβαρότερα καρδιολογικά προβλήματα.

Στις τελευταίες περιπτώσεις η είσοδος στη θάλασσα θα πρέπει να γίνεται σταδιακά (αφού βρέξουμε το σώμα μας με θαλασσινό νερό) και η κολύμβηση να γίνεται κατά μήκος της παραλίας και με επίβλεψη.

Σε ότι αφορά στο χρονικό διάστημα που επιτρέπεται το μπάνιο μετά από ένα γεύμα δεν υπάρχουν συγκεκριμένοι κανόνες.

Γενικά, οι υδατάνθρακες (φρούτα, ζυμαρικά, ψωμί) χωνεύονται γρηγορότερα από ότι οι πρωτεΐνες (κρέας, ψάρι) και τα λιπαρά τρόφιμα.

Η κολύμβηση θα πρέπει να αποφεύγεται κάποιες ώρες (ενδεικτικά περίπου 4) μετά από ένα κύριο γεύμα.

Για τους εκδρομείς με καρδιοπάθεια που προτιμούν ως προορισμό τις ορεινές περιοχές, δεν υπάρχει ιδιαίτερο πρόβλημα για υψόμετρα κάτω από 2000 μέτρα.

Αντίθετα, τα μεγαλύτερα υψόμετρα θα πρέπει να αποφεύγονται λόγω της μείωσης του οξυγόνου στην ατμόσφαιρα, που θα μπορούσε να δημιουργήσει προβλήματα σε άτομα με προβλήματα καρδιακής ισχαιμίας.

Τέλος, ανεξάρτητα από τον τόπο διαμονής, ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται στις ημέρες με καύσωνα.

Θα πρέπει να αποφεύγεται η παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο, που μπορεί να οδηγήσει σε θερμοπληξία με καταστροφικές ίσως συνέπειες σε ένα επιβαρυμένο οργανισμό.

Τα πρόδρομα συμπτώματα της θερμοπληξίας περιλαμβάνουν: δίψα, αδυναμία, ζάλη, ίλιγγο και πονοκέφαλο και στην εμφάνιση τους ο πάσχων θα πρέπει να διακόπτει άμεσα κάθε σωματική δραστηριότητα, να καταφεύγει σε δροσερό μέρος και να λαμβάνει υγρά.

Διακοπές και απόδραση από την καθημερινότητα είναι ουσιαστικά ταυτόσημες έννοιες.

Ωστόσο, και σε περιόδους ‘απόδρασης’ απαιτείται μέτρο και σύνεση.

Η εκτίμηση από το θεράποντα ιατρό πριν την αναχώρηση και η επικοινωνία μαζί του σε κάθε απρόοπτο είναι η καλύτερη ‘συνταγή’ για ευχάριστες και αναζωογονητικές διακοπές.

 

Γράφει ο Γ. Λάζαρος, Καρδιολόγος, Επιμελητής Α',

Α΄ Παν/μιακή Καρδιολογική Κλινική, Ιπποκράτειο ΓΝ

 

Χωρίς ίχνος σχολιασμού στα αναγραφόμενα του κύριου Λάζαρου, θα μπορούσα να συστήσω από την θέση και την εμπειρία μου επί πρόσθετα την αντικατάσταση του καφέ με καφέ που περιέχει Ganoderma Lucidum της DXN Pharmacefticals καθώς και την καθημερινή του λήψη σε κάψουλες.

Αυτό, το  Ganoderma Lucidum και σε σύντομο χρόνο μάλιστα θα του δημιουργήσει μια ασπίδα προστασίας σε όλο το καρδιαγγειακό του σύστημα, θα διατηρήσει την προθρομβίνη στα επιθυμητά επίπεδα αντικαθιστώντας φορές και φαρμακευτικά ιδιοσκευάσματα και τέλος θα του δώσει την δυνατότητα παράπλευρης κυκλοφορίας όπου αυτή απαιτηθεί.

Πέρα αυτών η ενίσχυση του ανοσοποιητικού θα του εξασφαλίσει τις απαιτούμενες άμυνες σε ιογενής ασθένειες, η αποτοξίνωση σωστή λειτουργία του οργανισμού και τέλος η αντιφλεγμονώδη, αντιθρομβωτική δράση του Ganoderma Lucidum θα αποτρέψει οριστικά τον κίνδυνο νέου επεισοδίου.

Για περισσότερες πληροφορίες, δασολογικό σχήμα και βιβλιογραφία και κλινική εμπειρία, επικοινωνήστε μαζί μου ανεπιφύλακτα.

 

Γιώργος Ερισιάνος Κυριακού.
 
 
Για περισσότερες πληροφορίες για το Ganoderma Lucidum
πατήστε ΕΔΩ http://biop.dxnnet.com/blog

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Άρθρα

σχετικά άρθρα