Ανακοίνωση: Λόγω τεχνικών προβλημάτων στο προσωπικό email το τελευταίο διάστημα, δυστυχώς δεν έχω λάβει τα emails σας με αποτέλεσμα να μην έχετε πάρει απάντηση.

Παρακαλώ καλέστε στο 6942 598 834 ή ξανά στείλτε το email σας στο g.m.k.erisianos@gmail.com

×

Παρασκευή 13 Αυγούστου 2021

Αυτοάνοσα νοσήματα που πρέπει να έχει κατά νου κάθε γυναίκα


Το ανοσοποιητικό σύστημα είναι ένας πολύπλοκος αμυντικός μηχανισμός 
του οργανισμού για να αντιμετωπίζει απειλές κάθε είδους, όπως ιούς, βακτήρια, αλλεργικούς παράγοντες και άλλους ξενιστές.
Αποδεδειγμένα η κακής ποιότητας διατροφή και διαβίωση, οι πάσης φύσεως τοξίνες και τέλος η πολυφαρμακία φορές του στερούν την δυνατότητα να αντιδράσει με αποτέλεσμα να μην αναγνωρίζει σωστά τα ξένα κύτταρα αλλά και να επιτίθεται ακόμα και σε υγιή.
Στην περίπτωση αυτή ομαδοποιώντας κατά κάποιο τρόπο οι επιστήμονες τις παθήσεις που προκαλούνται τις ονομάτισαν ως αυτοάνοσες παθήσεις.
Έως και σήμερα έχουν καταγραφεί 86 τέτοιες παθήσεις, αυτοάνοσες δηλαδή, με ορισμένες εξ’ αυτών να προσβάλουν σε πολύ μεγάλο ποσοστό γυναίκες.

Αυτές οι παθήσεις που θα πρέπει να έχουν κατά νου οι γυναίκες όλου του κόσμου είναι οι εξής:


Ερυθηματώδης λύκος:

Ο Ερυθηματώδης λύκος χαρακτηρίζεται από τις επίμονες φλεγμονές στο δέρμα, στις αρθρώσεις, στα αιμοφόρα αγγεία και/ή σε εσωτερικά όργανα.
Ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος (ΣΕΛ) είναι η συνηθέστερη και πιο σοβαρή μορφή της νόσου.
Οι εκδηλώσεις του Ερυθηματώδη λύκου στο σώμα καλύπτουν ένα πολύ ευρύ φάσμα, με τα συμπτώματα να επηρεάζουν πολλαπλά όργανα και συστήματα.
Ένα από τα πλέον χαρακτηριστικά του συμπτώματα είναι το κοκκίνισμα σε σχήμα πεταλούδας στο πρόσωπο, που καλύπτει τη μύτη και τα μάγουλα.
Άλλα κοινά συμπτώματα του λύκου είναι η κόπωση, ο πόνος, το πρήξιμο στις αρθρώσεις, ο πυρετός και τα δερματικά εξανθήματα σε σημεία του σώματος που εκτίθενται στον ήλιο.
Ο λύκος μπορεί επίσης να προκαλέσει αναιμία, πρήξιμο στα χέρια και τα πόδια, πόνο στο στήθος, τριχόπτωση και έλκη στο στόμα.
Στην εκδήλωσή του εμπλέκονται γενετικοί (κληρονομικοί), ορμονικοί αλλά και περιβαλλοντικοί παράγοντες.
Στόχος της θεραπείας που προτείνεται στους ασθενείς είναι πρωτίστως η αντιμετώπιση του πόνου και της φλεγμονής.
Στον Ερυθηματώδης λύκος προσβάλει της γυναίκες έναντι των ανδρών κατά 84%

Ψωρίαση:
Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι ψωρίασης.
Ο συνηθέστερος είναι η ψωρίαση κατά πλάκας, η οποία προκαλεί κατά τόπους κοκκίνισμα, ξεφλούδισμα και φλεγμονή στο δέρμα.
Η ψωρίαση μπορεί να προκαλεί φαγούρα ή και σπανιότερα τοπικό πόνο στο δέρμα, σίγουρα δερματικές αλλοιώσεις που είναι συχνότερες στους αγκώνες, στα γόνατα, στην επιδερμίδα του κρανίου και χαμηλά στη μέση.
Κάποιοι τύποι ψωρίασης προσβάλλουν κυρίως τις παλάμες, τα πέλματα, τις μασχάλες ή τις δερματικές πτυχώσεις γύρω από τα γεννητικά όργανα.
Η ψωρίαση τείνει να είναι κληρονομική, ωστόσο εμπλέκονται και άλλοι παράγοντες όπως το στρες, ένας τραυματισμός στο δέρμα ή μια λοίμωξη.
Για την ήπια και μέτριας έντασης ψωρίαση προτείνονται συνήθως θεραπείες τοπικής εφαρμογής ή φωτοθεραπεία.
Η σοβαρή ή εκτεταμένη ψωρίαση μπορεί να τεθεί υπό έλεγχο με από του στόματος θεραπεία με πράσινα φάρμακα ή φυσικά ιάματα και σπανιότερα με ενέσιμες θεραπείες.
Η Ψωρίαση προσβάλει της γυναίκες έναντι των ανδρών κατά 55%

Σκλήρυνση κατά πλάκας ή πολλαπλή σκλήρυνση:
Η σκλήρυνση κατά πλάκας ή πολλαπλή σκλήρυνση εκδηλώνεται συνήθως στην ηλικία των 20 έως 50 ετών.
Υπολογίζεται ότι οι πάσχοντες φτάνουν τα 2,5 εκατομμύρια σε όλο τον κόσμο.
Σε αυτό το αυτοάνοσο νόσημα, το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στη μυελίνη, μια ουσία που περιβάλλει τα νεύρα του κεντρικού νευρικού συστήματος και λειτουργεί σαν «μόνωση»– και τις νευρικές ίνες.
Αποτέλεσμα της βλάβης αυτής είναι η κακή επικοινωνία μεταξύ του εγκεφάλου και άλλων μερών του σώματος.
Τυπικά συμπτώματα της σκλήρυνσης κατά πλάκας είναι η αδυναμία, η αναιτια κόπωση, κύρια το μούδιασμα των άκρων όχι απαραίτητα όλων, οι δυσκολίες στη βάδιση, καθώς σπανιότερα οι διαταραχές της όρασης, της γαστρεντερικής λειτουργίας και του ουροποιητικού.
Οι θεραπείες μέχρι σήμερα με φαρμακευτικά ιδιοσκευάσματα δεν έχουν μπορέσει να αποδείξουν ότι είναι ουσιαστικές τόσο στην σταθεροποίηση της εξέλιξης της νόσο όσο και την αναχαίτιση της και οι έρευνα στρέφεται σε πράσινα φάρμακα και διατροφή.
Η Σκλήρυνση κατά πλάκας ή πολλαπλή σκλήρυνση προσβάλει της γυναίκες έναντι των ανδρών κατά 69%


Ρευματοειδή αρθρίτιδα:

Στη ρευματοειδή αρθρίτιδα (ΡΑ) το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στις αρθρώσεις, προκαλώντας σοβαρές βλάβες και παραμόρφωση.
Η νόσος χαρακτηρίζεται από τον πόνο, το οίδημα, τη δυσκαμψία και τη μειωμένη κινητικότητα στις αρθρώσεις, κυρίως στα δάχτυλα των χεριών, στους καρπούς και στα πόδια.
Όπως πολλά άλλα αυτοάνοσα νοσήματα, η ΡΑ μπορεί να προσβάλλει πολλά διαφορετικά όργανα και συστήματα, όπως τα μάτια, το δέρμα, το στόμα, οι πνεύμονες και τα αιμοφόρα αγγεία.
Ο κίνδυνος εκδήλωσης ΡΑ εξαρτάται από γενετικούς, ορμονικούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες.
Στις γυναίκες εκδηλώνεται σε ηλικία 30 έως 60 ετών ενώ συνάμα έχει μια έντονη τάση εξέλιξης αν δεν αντιμετωπιστεί συστηματικά.
Τα φαρμακευτικά ιδιοσκευάσματα δεν θεραπεύουν τη ρευματοειδή αρθρίτιδα και συνήθως συγκαλύπτουν τα συμπτώματα.
Από την άλλη παρουσιάζουν σοβαρές παρενέργειες που πολλές φορές αναγκάζουν τους ασθενείς να διακόψουν την αγωγή.
Λύσεις όμως έχουν δώσει πράσινα φάρμακα και συμπληρώματα που επιβραδύνουν ή και αναχαιτίζουν τις βλάβες στις αρθρώσεις ανακουφίζοντας τους πάσχοντες από τον πόνο και το οίδημα.
Η Ρευματοειδή αρθρίτιδα προσβάλει της γυναίκες έναντι των ανδρών κατά 72%

Θυρεοειδίτιδα Hashimoto:
Το ανοσοποιητικό μπορεί να απελευθερώσει αντισώματα που επιτίθενται στον θυρεοειδή, τον μικρό αδένα σε σχήμα πεταλούδας που βρίσκεται στη βάση του λαιμού. Στην περίπτωση αυτή εκδηλώνεται στον θυρεοειδή φλεγμονή, με αποτέλεσμα να αδυνατεί να παράγει επαρκείς ποσότητες των ορμονών που ελέγχουν τον μεταβολισμό. Η αυτοάνοση θυρεοειδίτιδα Hashimoto είναι η συνηθέστερη αιτία του υποθυρεοειδισμού.
Εμφανίζεται συνήθως σε ηλικία 40 έως 60 ετών και τείνει να είναι κληρονομική. Συμπτώματα που υποδεικνύουν ότι ο θυρεοειδής υπολειτουργεί είναι η επίμονη κόπωση, η ανεξήγητη αύξηση του σωματικού βάρους, η δυσκοιλιότητα, η αυξημένη ευαισθησία στο κρύο, η ξηρότητα του δέρματος, η κατάθλιψη και οι μυϊκοί πόνοι.
Επίσης, είναι πιθανό ο θυρεοειδής αδένας να παρουσιάζει διόγκωση.
Η διαχείρισης της θυρεοειδίτιδας και του υποθυρεοειδισμού περιλαμβάνει τη λήψη συνθετικών θυρεοειδικών ορμονών.
Εναλλακτικά υπάρχει προσαρμογόνο πράσινο φάρμακο με πολύ καλά αποτελέσματα χωρίς παρενέργειες και αλληλεπιδράσεις.
Η θυρεοειδίτιδα Hashimoto προσβάλει της γυναίκες έναντι των ανδρών κατά 68%

Νόσος του Graves:
Πρόκειται για ένα ακόμη αυτοάνοσο νόσημα του θυρεοειδούς.
Στην περίπτωση αυτή, το ανοσοποιητικό δεν καταστρέφει τα κύτταρα του αδένα αλλά πυροδοτεί την υπερβολική παραγωγή ορμονών, υπερθυρεοειδισμός.
Αυτή η υπερπαραγωγή ορμονών οδηγεί σε διόγκωση του θυρεοειδούς, ταχυπαλμίες, νευρικότητα και ευερεθιστότητα, απώλεια βάρους, επεισόδια διάρροιας και προβλήματα ύπνου.
Ένα χαρακτηριστικό σύμπτωμα που εκδηλώνουν οι πάσχοντες από τη νόσο του Graves είναι το οίδημα στα μάτια, με αποτέλεσμα αυτά να μοιάζουν σαν να βγαίνουν μέσα από τις κόγχες.
Για να θέσουν τη νόσο υπό έλεγχο, οι ασθενείς συνήθως λαμβάνουν ειδική φαρμακευτική αγωγή που περιορίζει την παραγωγή των θυρεοειδικών ορμονών.
Αν η αγωγή δεν δώσει το επιθυμητό αποτέλεσμα, ο θυρεοειδής ενδέχεται να αφαιρεθεί.
Εναλλακτικά υπάρχει προσαρμογόνο πράσινο φάρμακο με πολύ καλά αποτελέσματα χωρίς παρενέργειες και αλληλεπιδράσεις.
Η νόσος του Graves προσβάλει της γυναίκες έναντι των ανδρών κατά 54%

Διαβήτης τύπου 1:
Γνωστός και ως «νεανικός διαβήτης», ο διαβήτης τύπου 1 χαρακτηρίζεται από την απελευθέρωση αντισωμάτων που καταστρέφουν τα κύτταρα του παγκρέατος που παράγουν την ορμόνη ινσουλίνη.
Η ινσουλίνη είναι η ορμόνη που ρυθμίζει τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα, επομένως η ανεπάρκεια ή η παντελής απουσία της συνεπάγεται μόνιμη και επικίνδυνη άνοδο του σακχάρου.
Χωρίς την απαραίτητη θεραπεία, ο διαβήτης τύπου 1 προκαλεί βλάβες στην καρδιά, στα μάτια, στα νεφρά και στο νευρικό σύστημα και μπορεί να οδηγήσει στο κώμα ή και στον θάνατο.
Ο διαβήτης τύπου 1 χαρακτηρίζεται ως «νεανικός» επειδή εκδηλώνεται συχνότερα κατά την παιδική και εφηβική ηλικία.
Τα συμπτώματα της νόσου περιλαμβάνουν την έντονη δίψα και πείνα, τη συχνουρία, την κόπωση, την ανεξήγητη απώλεια βάρους, τις πληγές που αργούν να επουλωθούν, το μούδιασμα στα χέρια και τα πόδια και τη θολή όραση.
Οι πάσχοντες επιβάλλεται να ακολουθούν θεραπεία με ινσουλίνη ώστε να ελέγχονται τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα, ενώ παράλληλα πρέπει να ακολουθούν έναν υγιεινό τρόπο ζωής με ισορροπημένη διατροφή και τακτική σωματική άσκηση.
Πράσινα φάρμακα μαζί με συμπληρώματα σωστά και από ειδικούς συνδυασμένα και δασολογικά χορηγημένα εξασφαλίζουν στον ασθενή αφενός ευκολότερη ρύθμιση του σακχάρου και αφετέρου προστασία σε αγγεία και κεντρικό νευρικό σύστημα.
Ο Διαβήτης τύπου 1 προσβάλει της γυναίκες έναντι των ανδρών κατά 62%


9. Αγγειίτιδα:

Η αγγειίτιδα είναι ένας γενικός όρος που περιγράφει ένα σύνολο διαταραχών στις οποίες το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στα αιμοφόρα αγγεία και προκαλεί φλεγμονές.
Οι βλάβες που προκύπτουν ενδέχεται να εμποδίσουν την ομαλή κυκλοφορία του αίματος στο σώμα, ανάλογα με τα συγκεκριμένα αγγεία και όργανα που πλήττονται.
Οι περισσότερες μορφές αγγειίτιδας είναι σπάνιες και οι αιτίες τους άγνωστες.
Μπορεί να εμφανιστεί μεμονωμένα ή συνδυαστικά με κάποιο άλλο αυτοάνοσο νόσημα.
Η γιγαντοκυτταρική (ή κροταφική) αρτηρίτιδα είναι η συνηθέστερη μορφή αγγειίτιδας στους ενήλικες.
Συνήθως εμφανίζεται μετά τα 50 και προκαλεί συμπτώματα όπως οι πονοκέφαλοι, η κόπωση, η απώλεια της όρεξης, ο πόνος στο σαγόνι και ο πυρετός.
Η χρήση στεροειδών φαρμάκων συνιστάται για την αντιμετώπιση της φλεγμονής, ενώ τα ανοσοκατασταλτικά φάρμακα καταστέλλουν τις ανεπιθύμητες ανοσολογικές αντιδράσεις.
Η θεωρεία αυτή όμως στις ημέρες μας τείνει να απορριφτεί και νέες μέθοδοι κάνουν αναφορά σε προσαρμογόνα πράσινα φάρμακα με αντιφλεγμονώδη δράση που ομαλοποιούν την κυκλοφορία του αίματος.
Η αγγειίτιδα προσβάλει της γυναίκες έναντι των ανδρών κατά 73%

Αυτά είναι τα πιο συχνά αυτοάνοσα νοσήματα που προσβάλουν σε μεγαλύτερο ποσοστό τις γυναίκες.
Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε ανεπιφύλακτα
στο e-mail: g.m.k.erisianos@gmail.com ή στο τηλέφωνο 6942.598.834



Γιώργος Ερισιάνος Κυριακού
Φαρμακοποιός



Διαβάστε ακόμα:







Πηγή: health.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Άρθρα

σχετικά άρθρα