Ανακοίνωση: Λόγω τεχνικών προβλημάτων στο προσωπικό email το τελευταίο διάστημα, δυστυχώς δεν έχω λάβει τα emails σας με αποτέλεσμα να μην έχετε πάρει απάντηση.

Παρακαλώ καλέστε στο 6942 598 834 ή ξανά στείλτε το email σας στο g.m.k.erisianos@gmail.com

×

Σάββατο 7 Αυγούστου 2021

Νόνι, Morinda citrifolia, Noni, Nono. Morinzhi


Μικρό δένδρο, θαμνώδες της οικογένειας των Ερυθροδανοείδων που από την αρχαιότητα 
το θεωρούσαν θεραπευτικό από το άνθος 
μέχρι και φύλλα φλοιό και ρίζες.
Φύεται σε κλίμα θερμό και υγρό και ιδανικό θεωρείται της Νοτιοανατολικής Ασίας, Ινδίας, Μαλαισίας και όλα τα νησιά του Ειρηνικού.
Είναι ανθεκτικό σε αλατούχα χώματα και για αυτό θα το συναντήσουμε υπό την σκιά τροπικών δασών, μέχρι και σε αμμώδης παραλίες.

Γενικά:
Έχει χρησιμοποιηθεί ως φάρμακο.
Οι άνθρωποι χρησιμοποιούν το noni για καρκίνο , υψηλή αρτηριακή πίεση , αθλητικές επιδόσεις και πολλές άλλες καταστάσεις, αλλά δεν υπάρχουν καλά επιστημονικά στοιχεία που να υποστηρίζουν αυτές τις χρήσεις.

Ο FDA έχει εκδώσει πολλαπλές προειδοποιήσεις σε μη διαπιστευμένους καλλιεργητές για ισχυρισμούς υγείας που δεν υποστηρίζονται από την έρευνα τεκμηριωμένα.

Ιδιότητες:

Στην Ιαπωνία, Κίνα, Ταϊτή, Μαλαισία, Κορέα τα διάφορα μέρη του φυτού ΝΟΝΙ τα χρησιμοποιούν ως τονωτικό και ισχυρό αντιπυρετικό.

Κύρια στην Μαλαισία ζεσταίνουν τα φύλλα ΝΟΝΙ και τα εφαρμόζουν ως κατάπλασμα στο στήθος και την κοιλιακή χώρα ενάντια του βήχα και τον κολικών ενοχλήσεων.

Τα δε φρούτα εκτός από τον πόσιμο χυμό τα χρησιμοποιούν αποξηραμένα σε κατάγματα και φλεγμονές των αρθρώσεων.

Επακριβώς και κατά ομολογίες περισσότερο ως στιγμής, έχει αναγνωριστεί ότι το φυτό ΝΟΝΙ έχει ισχυρή τονωτική δράση, αντιφλεγμονώδη, αντιπυρετική και κατά της οξείδωσης του οργανισμού.

Σήμερα συνιστάται για τόνωση του ανοσοποιητικού συστήματος και βελτίωση της λειτουργιάς του οργανισμού.

Χρήσεις:
Αν και υπάρχουν ανεπαρκή επιστημονικά στοιχεία

· Καρκίνος. Οι πρώτες έρευνες δείχνουν ότι η λήψη 6-8 γραμμαρίων Νόνι καθημερινά μπορεί να βελτιώσει τη φυσική λειτουργία, την κόπωση και τον πόνο σε άτομα με προχωρημένο καρκίνο.

· Αρθρίτιδα του αυχένα. ( Aυχενική σπονδυλόπτωση ) Οι πρώτες έρευνες δείχνουν ότι η λήψη χυμού Noni ενώ συμμετέχετε στη φυσιοθεραπεία για 4 εβδομάδες μπορεί να βελτιώσει τον πόνο στον αυχένα και την ευελιξία καλύτερα από τη φυσιοθεραπεία μόνο. Αλλά η φυσιοθεραπεία από μόνη της φαίνεται να ανακουφίζει από τον πόνο και να βελτιώνει την ευελιξία καλύτερα από τον χυμό noni μόνο.

· Αθλητική απόδοση. Οι πρώτες έρευνες δείχνουν ότι η κατανάλωση χυμού noni, γκρέιπφρουτ και βατόμουρου για 21 ημέρες μπορεί να αυξήσει την αντοχή της άσκησης σε δρομείς αποστάσεων.

· Υψηλή αρτηριακή πίεση. Οι πρώτες έρευνες δείχνουν ότι η κατανάλωση 4 ουγγιών χυμού noni καθημερινά για ένα μήνα μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση σε άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση.

· Δερματική μόλυνση που προκαλείται από παράσιτα Leishmania. ( Bλάβες Leishmania ) Οι πρώτες έρευνες δείχνουν ότι η εφαρμογή μιας αλοιφής στο δέρμα που περιέχει μη στέλεχος μπορεί να μειώσει μερικά από τα συμπτώματα αυτής της κατάστασης.

· Οστεοαρθρίτιδα. Οι πρώτες έρευνες δείχνουν ότι η κατανάλωση 3 ουγγιών χυμού noni καθημερινά για 90 ημέρες μπορεί να μειώσει την ανάγκη για αναλγητικά και να βελτιώσει την ποιότητα ζωής σε άτομα με οστεοαρθρίτιδα.

· Ναυτία και έμετος μετά από χειρουργική επέμβαση. Ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι τα φρούτα noni μπορούν να μειώσουν τη ναυτία μετά από χειρουργική επέμβαση. Αλλά δεν φαίνεται να μειώνει τον εμετό.

· Βρογχικο Ασθμα.

· Εγκαύματα.

· Κοινό κρυολόγημα .

· Βήχας.

· Διαβήτης.

· Διάρροια.

· Πυρετός.

· Σκλήρυνση των αρτηριών.
( αθηροσκλήρωση ).

· Πονοκέφαλος.

· Καρδιοπάθεια.

· HIV/AIDS.


· Λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος ή ουρολοιμώξεις).

· Αϋπνία.

· Λέπρα.

· Ελονοσία.

· Ημικρανία .

· Διαταραχή επιληπτικών κρίσεων (επιληψία).

· Διέγερση της εμμηνορροϊκής ροής.

· Εγκεφαλικό.


Γεγονός είναι ότι χρειάζονται περισσότερα στοιχεία για να βαθμολογηθεί το Noni για αυτές τις χρήσεις.
Παρόλα αυτά είναι γνωστό βότανο από την αρχαιότητα ως αντιφλεγμονώδες, αντιπυρετικό, αναλγητικό.
Στην ουσία αποτοξινώνει τον οργανισμό, βελτιώνει τον μεταβολισμό και η μεγάλη περιεκτικότητα σε Μαγνήσιο & Μαγγάνιο το κάνει δυναμωτικό του σώματος.

Παρενέργειες.

Όταν λαμβάνεται από το στόμα:

Το Noni είναι ΠΙΘΑΝΩΣ ΑΣΦΑΛΗ για τους περισσότερους ενήλικες.
Η κατανάλωση αποξηραμένων φρούτων noni μπορεί να προκαλέσει κάποια δυσφορία στο στομάχι.
Υπάρχουν επίσης αρκετές αναφορές για ηπατική βλάβη σε άτομα που κατανάλωναν τσάι ή χυμό noni για αρκετές εβδομάδες.
Όμως δεν είναι σαφές εάν το noni ήταν η αιτία αυτών των παρενεργειών.

Όταν εφαρμόζεται στο δέρμα :
Το Noni είναι ΠΙΘΑΝΟ ΑΣΦΑΛΗ για τους περισσότερους ενήλικες όταν χρησιμοποιείται σε αλοιφή.
Ειδικές προφυλάξεις και προειδοποιήσεις:

Κύηση και θηλασμός :
Δεν υπάρχουν αρκετές αξιόπιστες πληροφορίες για να γνωρίζετε εάν το noni είναι ασφαλές για χρήση όταν είστε έγκυος ή θηλάζετε. Μείνετε στην ασφαλή πλευρά και αποφύγετε τη χρήση.

Νεφρική νόσος :
Το Noni περιέχει μεγάλες ποσότητες καλίου. Αυτό μπορεί να είναι πρόβλημα, ειδικά για άτομα με νεφρική νόσο. Μην χρησιμοποιείτε noni σε μεγάλες ποσότητες εάν έχετε νεφρικά προβλήματα.

Υψηλά επίπεδα καλίου: 
Η κατανάλωση χυμού φρούτων noni μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα καλίου στο αίμα και να τα κάνει πολύ υψηλά, ειδικά σε άτομα που έχουν ήδη υψηλά επίπεδα.

Ηπατική νόσος: 
Το Noni έχει συνδεθεί με αρκετές περιπτώσεις ηπατικής βλάβης. Αποφύγετε τη χρήση noni εάν έχετε ηπατική νόσο.

Αλληλεπιδράσεις:

Μέτρια αλληλεπίδραση

Να είστε προσεκτικοί με αυτόν τον συνδυασμό:
· Τα φάρμακα για την υψηλή αρτηριακή πίεση (Αναστολείς ΜΕΑ) αλληλεπιδρούν με το NONI

Ορισμένα φάρμακα για την υψηλή αρτηριακή πίεση μπορούν να αυξήσουν τα επίπεδα καλίου στο αίμα. Η κατανάλωση χυμού noni μαζί με αυτά τα φάρμακα για υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να προκαλέσει πολύ κάλιο στο αίμα.

Ορισμένα φάρμακα για την υψηλή αρτηριακή πίεση περιλαμβάνουν καπτοπρίλη (Capoten), εναλαπρίλη (Vasotec), λισινοπρίλη (Prinivil, Zestril), ραμιπρίλη (Altace) και άλλα.
· Φάρμακα για υψηλή αρτηριακή πίεση (αναστολείς υποδοχέων αγγειοτενσίνης (ARBs)) αλληλεπιδρούν με το NONI

Ορισμένα φάρμακα για την υψηλή αρτηριακή πίεση μπορούν να αυξήσουν τα επίπεδα καλίου στο αίμα. Η κατανάλωση χυμού noni μαζί με αυτά τα φάρμακα για υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να προκαλέσει υπερβολικό κάλιο στο αίμα.

Ορισμένα φάρμακα για την υψηλή αρτηριακή πίεση περιλαμβάνουν λοσαρτάνη (Cozaar), βαλσαρτάνη (Diovan), ιρβεσαρτάνη (Avapro), candesartan (Atacand), telmisartan (Micardis), eprosartan (Teveten) και άλλα.
· Φάρμακα που μπορούν να βλάψουν το ήπαρ (Ηπατοτοξικά φάρμακα) αλληλεπιδρούν με το NONI

Το Noni μπορεί να βλάψει το συκώτι. Η λήψη noni μαζί με φάρμακα που μπορεί επίσης να βλάψουν το ήπαρ μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ηπατικής βλάβης. Μην πάρετε noni εάν παίρνετε ένα φάρμακο που μπορεί να βλάψει το ήπαρ.

Ορισμένα φάρμακα που μπορούν να βλάψουν το συκώτι περιλαμβάνουν ακεταμινοφαίνη (Tylenol και άλλα), αμιωδαρόνη (Cordarone), καρβαμαζεπίνη (Tegretol), ισονιαζίδη (INH), μεθοτρεξάτη (Rheumatrex), μεθυλδόπα (Aldomet), φλουκοναζόλη (Diflucan), ιτρακοξανοζόλη, ερυθρομυκίνη (ερυθροκίνη, ιλοσόνη, άλλα), φαινυτοΐνη (διλαντίνη), λοβαστατίνη (Mevacor), πραβαστατίνη (Pravachol), σιμβαστατίνη (Zocor) και πολλά άλλα.
· Η βαρφαρίνη (Coumadin) αλληλεπιδρά με το NONI

Η βαρφαρίνη (Coumadin) χρησιμοποιείται για την επιβράδυνση της πήξης του αίματος. Η λήψη χυμού noni μπορεί να μειώσει πόσο καλά λειτουργεί η βαρφαρίνη (Coumadin) για να επιβραδύνει την πήξη του αίματος. Αυτό θα μπορούσε να αυξήσει την πιθανότητα πήξης του αίματος.
· Τα διουρητικά χάπια που εξοικονομούν κάλιο αλληλεπιδρούν με το NONI

Το Noni περιέχει μεγάλες ποσότητες καλίου. Ορισμένα διουρητικά μπορούν επίσης να αυξήσουν τα επίπεδα καλίου στο σώμα. Η λήψη τους μαζί με το Νόνι μπορεί να προκαλέσει υπερβολική ποσότητα καλίου στο σώμα.

Ορισμένα διουρητικά που αυξάνουν το κάλιο στο σώμα περιλαμβάνουν αμιλορίδη (Midamor), σπιρονολακτόνη (αλδακτόνη) και τριαμτερένιο (Dyrenium).

Επίλογος:
Γεγονός παραμένει πως το Νόνι από την αρχαιότητα και κύρια την ιατρική της Άπω Ανατολής είχε έντονη παρουσία σε θεραπείες κατά των φλεγμονών και εμπύρετων καταστάσεων.

Επί του παρόντος απαιτείται προσοχή κατά την χρήση του έως ότου ολοκληρωθεί η έρευνα τόσο για τις ενδείξεις, όσο και για τις προφυλάξεις και παρενέργειες του.





Γιώργος Ερισιάνος Κυριακού.
Φαρμακοποιός




Διαβάστε ακόμα:





Βιβλιογραφία – Πηγές.
Μέχρι και σήμερα επιστημονικές μελέτες σχετικά με τις θεραπευτικές ιδιότητες του noni:

- Agomo, Π., "Antimalarina φαρμακευτικά φυτά και τις επιπτώσεις τους στους πληθυσμούς κυττάρων σε διάφορα όργανα των ποντικών." African Journal of Medicine και Ιατρικών Επιστημών. (Δεκ 1992)

- Asuzu, Ι., "efects της Morinda lucida εκχύλισμα των φύλλων για μόλυνση Trypanosoma brucei σε ποντίκια." Journal of Ethnophermacology. (1990 Οκτ)

- Bushnell, O., ". Αντιβακτηριακές ιδιότητες ορισμένων φυτών στη Χαβάη" Pacific Science. (1950:4)

- Dittmar, Α. "Morinda citrifolia L. Σαμόα χρήση στην εγχώρια ιατρική." Journal of βότανα, μπαχαρικά και Φαρμακευτικών Φυτών (1993:1)

- Heinicke, R. "Τα φαρμακολογικά ενεργά συστατικά του νόνι." Πανεπιστήμιο της Χαβάης.

- Hiramatsu, Μ., ". Επαγωγή της κανονικής φαινοτύπων σε RAS-μετασχηματισμένα κύτταρα από damnacanthal από Morinda citrifolia" Επιστολές του καρκίνου (1993:73)

- ". Μια πλούσια ανοσορρυθμιστικών πολυσακχαρίτη sebstance από το χυμό φρούτου της Morinda citrifolia (Noni) με αντικαρκινική δράση" Hirazumi, Α., φυτοθεραπείας Έρευνας (1999 Αυγ)

-. Hirazumi, Α., «Αντικαρκινική δράση του Morinda citrifolia για καρκίνωμα του πνεύμονα Lewis intraperiotneally εμφυτευμένα σε συγγενή ποντίκια" Πρακτικά της Δυτικής Εταιρείας Φαρμακολογίας (1996:39)

- Levand, O. και Larson, Η., "Κάποια χημικά συστατικά του Morinda citrifolia." Planta Medica (1979 Ιουνίου)

- Olajide, O., "Αξιολόγηση της αντι-διαβητικό ιδιοκτησία της Morinda lucida αφήνει σε στρεπτοζοτοκίνης-διαβητικούς αρουραίους" Η Jounal Φαρμακευτικής και Φαρμακολογίας (1999 Νοεμβρίου).

- Sittie, Α., «Δομή-δραστηριότητα μελέτες: in vitro αντιλεϊσμανιακή και κατά της ελονοσίας δραστηριότητες των ανθρακινονών Morinda lucida FOM." Planta Medica(1999:65)

- Solomon, Ν., Το φαινόμενο Νόνι. Άμεση Πηγή Publishing, 1999

- Younos, Γ., "Αναλγητικό και Bahavioral αποτελέσματα της Morinda citrifolia". PlantaMedica (1990:56).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Άρθρα

σχετικά άρθρα