Ανακοίνωση: Λόγω τεχνικών προβλημάτων στο προσωπικό email το τελευταίο διάστημα, δυστυχώς δεν έχω λάβει τα emails σας με αποτέλεσμα να μην έχετε πάρει απάντηση.

Παρακαλώ καλέστε στο 6942 598 834 ή ξανά στείλτε το email σας στο g.m.k.erisianos@gmail.com

×

Κυριακή 8 Αυγούστου 2021

Καρκίνος των όρχεων. Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε


Ένας θεωρητικά σπάνιος καρκίνος που στις μέρες μας κάνει την εμφάνιση του ολοένα 
και συχνότερα.
Το δυσάρεστο είναι ότι δεν δίνει ιδιαίτερα συμπτώματα και συνήθως η διάγνωση του γίνεται σε προχωρημένο στάδιο.
Από την άλλη ο καρκίνος των όρχεων είναι ιάσιμος στις περισσότερες φορές.

Αναλυτικά:
Δεν είναι από εκείνους που εμφανίζεται μόνο σε μεγάλες ηλικίες και μάλιστα η αγαπημένη ηλικία εμφάνισης του είναι μεταξύ 15 με 44 ετών.
Ανεξάρτητα αυτού ο καρκίνος των όρχεων έστω και σε αυτές τις ηλικίες αποτελεί την τρίτη κατά σειρά αιτία θανάτου.
Συνήθως εντοπίζεται πιο συχνά στον δεξιό όρχι, χωρίς να γνωρίζουμε την αιτία γι’ αυτό ενώ η εντόπιση συγχρόνως και στους δύο όρχεις είναι σπάνια, εμφανίζεται στο 1-2% των περιπτώσεων.

Η πιθανότητα νόσησης είναι 1 ανά 500 άνδρες, αλλά με ολοένα αυξανόμενη τάση.
Στις ΗΠΑ υπολογίζονται περίπου στα 7.000 νέα κρούσματα ανά έτος και στην Μεγάλη Βρετανία περίπου στα 1.600.
Ακόμη και στις μέρες μας, προκαταλήψεις και το αίσθημα της ντροπής καθυστερεί την αναζήτηση ιατρικής συμβουλής, οπότε και την διάγνωση και κατ’ επέκταση και την έγκαιρη αντιμετώπιση του προβλήματος.
Ωστόσο, σήμερα, τόσο λόγω της βελτίωσης των θεραπευτικών επιλογών όσο και της έγκαιρης διάγνωσης θεωρείται η πλέον ιάσιμη μορφή ουρολογικού καρκίνου.

Ταξινόμηση:

Οι καρκίνοι των όρχεων χωρίζονται σε δύο βασικές κατηγορίες, ανάλογα με τον ακριβή τύπο των κυττάρων που προκαλεί τον καρκίνο, όγκοι από γεννητικά κύτταρα και όγκοι στρώματος-γεννητικής ταινίας καρκίνου του όρχεως.

Οι καρκίνοι από γεννητικά κύτταρα είναι οι πιο συχνοί και σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO) ταξινομούνται ως εξής:

1. Καρκίνος in situ. ( Ενδοσωληναριακή νεοπλασία )

2. Σεμίνωμα. Είναι ο συχνότερος τύπος καρκίνου από γεννητικά κύτταρα 35% και καταλαμβάνει συχνά ολόκληρο τον όρχι.
Συνήθως εμφανίζεται μεταξύ των ηλικιών 30 έως 40 ετών.
Εξελίσσεται βραδέως και προκαλεί μεταστάσεις πιο αργά και λιγότερο συχνά, σε σύγκριση με τους υπόλοιπους υποτύπους.

3. Εμβρυικό καρκίνωμα. Συχνότερα στις ηλικίες των 20 έως 30 ετών και εμφανίζεται στο 20% των περιπτώσεων. Θεωρείται καρκίνος υψηλής κακοήθειας, ο δεύτερος κατά σειρά, μετά το χοριοκαρκίνωμα.

4. Χοριοκαρκίνωμα. Είναι σπάνιος καρκίνος, στο 1% των περιπτώσεων, αλλά ο πιο επιθετικός.
Δίνει πολύ γρήγορα λεμφαδενικές και πνευμονικές μεταστάσεις και έχει τον μικρότερο χρόνο επιβίωσης.

5. Όγκος του λεκιθικού ασκού. Στην παιδική ηλικία είναι ο πιο συχνός καρκίνος αλλά εξαιρετικά σπάνιος στους ενήλικες.
Εμφανίζεται, συνήθως, ως στοιχείο μικτού όγκου.

6. Τεράτωμα. Και αυτός ο τύπος εμφανίζεται στην παιδική ηλικία και στους ενήλικες σχεδόν αποκλειστικά ως στοιχείο μικτού όγκου.
Στην παιδική ηλικία, συνήθως, είναι καλοήθεις όγκοι.
Στους ενήλικες θεωρούνται κακοήθη και μπορεί να δώσουν μεταστάσεις.

7. Μικτοί όγκοι γεννητικών κυττάρων. Αποτελούν περίπου το 40% των καρκίνων του όρχεως από γεννητικά κύτταρα.
Εμφανίζονται ως συνδιασμός των παραπάνω τύπων, με πιο συχνό το τερατοκαρκίνωμα ( συνδυασμός εμβρυικού καρκινώματος και τερατώματος).

Οι καρκίνοι στρώματος-γεννητικής ταινίας ταξινομούνται ως εξής:

1. Όγκοι κυττάρων Leydig. Περίπου το 1-3% των ορχικών καρκίνων.
Μπορεί να εμφανιστούν και κάτω από την ηλικία των 10 ετών. Χαρακτηριστικό σύμπτωμα αποτελεί η πρώιμη ήβη.
Δηλαδή ψηλό ανάστημα, ανδρική φωνή, μεγάλο πέος, τριχοφυΐα εφηβαίου λόγω παραγωγής της ανδρικής ορμόνης, της τεστοστερόνης. 
Στο 10% των περιπτώσεων εμφανίζεται γυναικομαστία λόγω παραγωγής οιστρογόνων, των γυναικείων ορμονών. 
Στην παιδική ηλικία θεωρούνται καλοήθη ενώ στους ενήλικες σε ποσοστό 15%.

2. Όγκος κυττάρων Sertoli. Πολύ σπάνιοι, το 1% των ορχικών καρκίνων. Εμφανίζεται και στη παιδική ηλικία, συνήθως με καλοήθη πορεία.

3. Μικτοί όγκοι (γεννητικά και στρωματικά κύτταρα): Γοναδοβλάστωμα. Συνήθως στην ηλικία κάτω των 30 ετών. Είναι στο 80% φαινοτυπικά θήλεα άτομα. Δεν είναι κακοήθης όγκος αλλά μπορεί κάποια στιγμή να υποστεί εξαλλαγή σε σεμίνωμα.


Αιτιολογία – Προδιαθεσικοί παράγοντες.

Σαφής αιτιολογία για τον καρκίνο του όρχεως δεν υπάρχει. Υπάρχουν, όμως, κάποιοι προδιαθεσικοί παράγοντες που αυξάνουν την πιθανότητα να αναπτυχθεί καρκίνος στον όρχι. Σημαντικό ρόλο φαίνεται να παίζουν :

• Η ηλικία – Στο 80% των περιπτώσεων εμφανίζεται σε ηλικίες από 20 έως 40 ετών.

• Φυλή. Οι λευκοί άνδρες προσβάλλονται 4 φορές πιο συχνά από τους έγχρωμους. Το υψηλότερο ποσοστό καρκίνου των όρχεων εμφανίζεται σε λευκούς άντρες στη Βόρεια Ευρώπη. Ενώ πιο σπάνια σε χώρες της Αφρικής και της Ασίας. Ίσως ορισμένοι γενετικοί ή περιβαλλοντικοί παράγοντες να εμπλέκονται σε αυτό.

• Κληρονομικότητα – Οικογενειακό ιστορικό. Οι αδελφοί και οι γιοι ασθενών με καρκίνο του όρχεως έχουν αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν καρκίνο του όρχεως. Η κληρονομική προδιάθεση σχετίζεται με μία μετάλλαξη στο χρωμόσωμα Χq27.

• Μικρολιθίαση των όρχεων. Πολλοί θεωρούν την μικρολιθίαση των όρχεων προκαρκινωματώδη κατάσταση και για τον λόγο αυτό συστήνεται εντατική παρακολούθηση με ετήσιο υπερηχογράφημα όρχεων.

• Η κρυψορχία. Μερικά μωρά γεννιούνται με έναν ή και τους δύο όρχεις να μην έχουν κατέβει στο όσχεο. Μελέτες έχουν δείξει αύξηση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου σε άντρες που είχαν κρυψορχία, ιδιαίτερα όταν η κρυψορχία καθυστερήσει να αντιμετωπιστεί χειρουργικά.

• Υπογονιμότητα. Το σύνδρομο γεννητικής δυσγενεσίας ανακαλύφθηκε την τελευταία δεκαετία και προσπαθεί να εξηγήσει την κοινή αιτιολογική συσχέτιση μεταξύ των καταστάσεων υπογονιμότητα, κρυψορχία, υποσπαδία και καρκίνου του όρχεως. 
Σε κάποιες μελέτες φαίνεται ότι οι υπογόνιμοι άντρες εμφανίζουν μία ελαφρά αύξηση του κινδύνου για καρκίνου του όρχεως.

• Λοίμωξη από AIDS. Οι άντρες που πάσχουν από AIDS έχουν επίσης αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου τόσο στον όρχι όσο και σε άλλα όργανα.

• Περιβαλλοντικοί – επαγγελματικοί παράγοντες. Η έκθεση σε λιπάσματα, άσβεστο, καπνό και βιομηχανικοί εργάτες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνο όρχεως.


Συμπτώματα:

Στις περισσότερες περιπτώσεις, δεν γίνεται από την αρχή αντιληπτός ένας καρκίνος στον όρχι γιατί δεν υπάρχουν καθόλου συμπτώματα για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα. 
Συνήθως, ως πρώτο σύμπτωμα παρατηρείται ψηλαφητή ανώδυνη σκληρία πάνω στον όρχι και σιγά σιγά αρχίζει ο όρχις να διογκώνεται.
Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να υπάρχει και πόνος, κυρίως όταν λάβει μεγαλύτερες διαστάσεις η διόγκωση.
Σπανιότερα, εμφανίζεται γυναικομαστία (διόγκωση των ανδρικών μαστών) λόγω έκκρισης γυναικείων ορμονών, των οιστρογόνων, από τον καρκίνο.
Ο καρκίνος του όρχεως μπορεί να εξαπλωθεί κατά συνέχεια ιστών, δηλαδή να αρχίσει να εξαπλώνεται προς την επιδιδυμίδα και τον σπερματικό τόνο.
Συχνά, ακόμη και στην αρχή της διάγνωσης μπορεί να εμφανιστεί, ήδη, με μεταστάσεις. 
Συχνότερα, εμφανίζει λεμφαδενικές μεταστάσεις στην κοιλιακή χώρα καθώς και με πνευμονικές μεταστάσεις.
Θα πρέπει, πάντως, να αναφέρουμε ότι υπάρχουν και άλλες παθήσεις που εμφανίζονται με τα ίδια συμπτώματα, όπως επιδιδυμίτιδα-ορχίτιδα, συστροφή όρχεως, υδροκήλη, κύστη επιδιδυμίδος.

Διάγνωση:


• Ψηλάφηση των όρχεων, πραγματοποιείται σε κάθε ύποπτη διόγκωση των όρχεων.

• Υπερηχογράφημα όρχεων. Αποτελεί την πιο εύκολη, γρήγορη εξέταση η οποία μπορεί να θέσει την διάγνωση σε πολύ μεγάλο βαθμό.

• Εξετάσεις αίματος – καρκινικοί δείκτες. Ο καρκίνος των όρχεων συχνά παράγει κάποιες ουσίες που μπορούν να ανιχνευθούν στο αίμα, αυτές οι ουσίες ονομάζονται καρκινικοί δείκτες. Είναι η α-εμβρυϊκή σφαιρίνη (AFP), η β ανθρώπινη χοριακή γοναδοτροπίνη (β-hCG) και η γαλακτική αφυδρογονάση (LDH).
Η αύξηση των δεικτών επιβεβαιώνουν την διάγνωση του καρκίνου των όρχεων. Ωστόσο, υπάρχουν περιπτώσεις που οι τιμές των καρκινικών δεικτών είναι σε φυσιολογικά επίπεδα.
Δηλαδή, ένα φυσιολογικό αποτέλεσμα δεν αποκλείει πάντοτε τον καρκίνο.
Σταδιοποίηση (έκταση και εξάπλωση της νόσου).
Σε περίπτωση όπου επιβεβαιωθεί η ύπαρξη καρκίνου του όρχεως, θα πρέπει να γίνουν επιπλέον εξετάσεις, για να εκτιμηθεί εάν το πρόβλημα είναι εντοπισμένο μόνο στον όρχι ή έχει εξαπλωθεί. Οπότε, απαιτείται να γίνουν οι εξής συμπληρωματικές εξετάσεις:

Ακτινογραφία θώρακος ή/και αξονική τομογραφία θώρακος.

• Αξονική τομογραφία κοιλίας.


Θεραπεία:

Το πρώτο καθοριστικό βήμα στην αντιμετώπιση του καρκίνου του όρχεως ανεξαρτήτου σταδίου και ταξινόμησης, ανεξαρτήτου μεταστάσεων, αποτελεί η χειρουργική επέμβαση, η ορχεκτομή.

Χειρουργική.
Η χειρουργική επέμβαση συνιστάται σε όλες τις περιπτώσεις και είναι αναντικατάστατη. Διενεργείται υψηλή ορχεκτομή. 
Πραγματοποιείται βουβωνική τομή και αφαιρείται τόσο ο όρχις όσο και ο σπερματικός τόνος ( το κορδόνι από το οποίο κρέμεται ο όρχις). 
Πρόκειται για μια επέμβαση που διαρκεί περίπου 1 ώρα και απαιτείται νοσηλεία σε νοσοκομείο 1 ημέρα.
Αυτή από μόνη της μπορεί να προσφέρει πλήρη θεραπευτική αντιμετώπιση, αν ο καρκίνος βρίσκεται εντοπισμένος στον όρχι και δεν έχει εξαπλωθεί.

Χημειοθεραπεία.
Οι χημειοθεραπείες για τον καρκίνο του όρχι δεν είναι ισχυρές, προκειμένου να αποφθεχθούν οι παρενέργειες.
Από την άλλη είναι πολύ πιθανό να επηρεάσουν την γονιμότητα του ανδρός προσωρινά ( Περίπου για 5 χρόνια ) και σε μικρότερο ποσοστό σε μόνιμη βάση.

Εναλλακτικά.
Ο καρκίνος του όρχι σαφώς ανήκει σε αυτούς που η χειρουργική επέμβαση είναι η βασική λύση.
Εναλλακτικά με πράσινα φάρμακα, ή φυσικά ιάματα και συμπληρώματα παρέχουν την εξασφάλιση εκμηδένισης των πιθανοτήτων μεταστάσεων.
Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε ανεπιφύλακτα
στο e-mail: g.m.k.erisianos@gmail.com ή στο τηλέφωνο 6942.598.834



Γιώργος Ερισιάνος Κυριακού
Φαρμακοποιός



Διαβάστε ακόμα:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Άρθρα

σχετικά άρθρα