Ανακοίνωση: Λόγω τεχνικών προβλημάτων στο προσωπικό email το τελευταίο διάστημα, δυστυχώς δεν έχω λάβει τα emails σας με αποτέλεσμα να μην έχετε πάρει απάντηση.

Παρακαλώ καλέστε στο 6942 598 834 ή ξανά στείλτε το email σας στο g.m.k.erisianos@gmail.com

×

Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου 2014

φρούτα και λαχανικά


 
 Δίαιτα & διατροφή  
 
Το χρώμα δεν είναι τυχαίο στα φρούτα και η ουσία που τα κάνει πορτοκαλί ή κόκκινα ή κίτρινα, εκτός από το έντονο χρώμα, προσφέρει και θρεπτικά στοιχεία στο φρούτο και ακόμα περισσότερα σε εκείνον που καταναλώνει το φρούτο.



Ένα χρώμα λοιπόν που αξίζει να επιλέγετε, ακόμα και αν δεν θα το φοράγατε ποτέ, είναι το πορτοκαλί.
 


Τα πορτοκαλί φρούτα και λαχανικά περιέχουν βήτα καροτένιο, μια μορφή βιταμίνης Α, η οποία κάνει πολύ καλό στην όραση και στην εξάλειψη των ελεύθερων ριζών και το οποίο είναι το στοιχείο που τους δίνει το συγκεκριμένο χρώμα.

Ακολουθούν 7 από τα θρεπτικότερα πορτοκαλί φρούτα και λαχανικά, που είναι καλό να εντάξετε στη ζωή σας, αν δεν το έχετε ήδη κάνει.
Επιλέξτε και ένα πιάτο σε ταιριαστό χρώμα να τα καταναλώσετε και όχι μόνο θα κάνετε καλό στον οργανισμό σας, αλλά θα δείτε τη διάθεσή σας να βελτιώνεται, από τα έντονα χρώματα της φύσης και της κεραμικής τέχνης

Γλυκοπατάτες
Οι γλυκοπατάτες είναι μια από τις καλύτερες τροφές της πορτοκαλί κατηγορίας.
Είναι πλούσιες σε βήτα καροτένιο, μαγνήσιο, χαλκό, φυτικές ίνες, βιταμίνη Β6, κάλιο και σίδηρο.
Επιπλέον οι γλυκοπατάτες βοηθούν στην αντιμετώπιση του έλκους του στομάχου και των φλεγμονών που εμφανίζονται στο παχύ έντερο.
Εξαιτίας της μεγάλης ποσότητας σε βιταμίνη Α και C που περιέχουν, απομακρύνουν με μεγάλη αποτελεσματικότητα τις ελεύθερες ρίζες που τραυματίζουν τα κυτταρικά τοιχώματα και τέλος αποτελούν ιδανική τροφή για τους διαβητικούς, καθώς σταθεροποιούν με επιτυχία τα επίπεδα του ζαχάρου στο αίμα.

Κολοκύθα
Η κολοκύθα και όλα τα «ξαδέλφια» της, δρουν ενάντια στον καρκίνο -κυρίως τον καρκίνο των πνευμόνων- μειώνουν τις πιθανότητες εμφάνισης καρδιακού επεισοδίου και βοηθούν στην καταπολέμηση του διαβήτη τύπου 2.

Οι κολοκύθες ακόμα, στηρίζουν εξαιρετικά την υγεία του ουροποιητικού συστήματος και προσφέρουν τη σωστή λειτουργία των νεφρών.
Στο παρελθόν μάλιστα, το έλαιο των σπόρων της κολοκύθας λειτουργούσε σα φάρμακο για τη θεραπεία εγκαυμάτων και πληγών.

Καρότα
Τα καρότα, είναι –αναμενόμενα- η σημαντικότερη πηγή βήτα-καροτένιου στη φύση.

Ρίχνουν τα επίπεδα της χοληστερίνης και μειώνουν τις πιθανότητες εμφάνισης καρδιοπαθειών, βοηθούν στην αντιμετώπιση της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας, ενώ συνδράμουν σημαντικά στη διατήρηση των καλών επιπέδων ινσουλίνης για όσους πάσχουν από διαβήτη.
Το πιο ενδιαφέρον όμως είναι ότι, ενώ τα περισσότερα φρούτα χάνουν σε θρεπτικότητα κατά το μαγείρεμα, αυτό δε συμβαίνει με τα καρότα. Το ελαφρύ μαγείρεμα, τα βοηθάει να απελευθερώσουν ακόμα περισσότερο καροτένιο, που σε άλλη περίπτωση δεν θα απελευθερωνόταν.

Μάνγκο
Τα μάνγκο έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε σίδηρο και αυτό τα κάνει ιδανικά για την αντιμετώπιση της αναιμίας και τη μείωση της νεφρικής ανεπάρκειας, του πυρετού και των αναπνευστικών προβλημάτων.
Επιπλέον μπορούν να καταπραΰνουν τους φραγμένους πόρους του δέρματος και να ανακουφίσουν την επιδερμίδα.

Πορτοκάλια
Τα πορτοκάλια, που είναι και οι μεγαλύτεροι πρωταγωνιστές αυτής της λίστας προσφέρουν πολλά παραπάνω από τη βιταμίνη C, για την οποία είναι κυρίως γνωστά.
Το σύνολο των βιταμινών και αντιοξειδωτικών που περιέχουν, βοηθούν αποδεδειγμένα στην αντιμετώπιση πολλών παθήσεων όπως είναι το άσθμα, η βρογχίτιδα, η πνευμονία, η υπέρταση, η αρθρίτιδα και ο διαβήτης.
Ακόμη, δρουν προληπτικά ενάντια στην εμφάνιση πέτρας στα νεφρά.
Αν δε, καταναλώσετε μεγάλη ποσότητα πορτοκαλιού, τότε θα μειώσετε δραστικά και την καταρροή της μύτης, σε περίπτωση που είστε κρυωμένοι.

Παπάγια
Η παπάγια περιέχει ένζυμα τα οποία βοηθούν στη χώνεψη πολλών τροφών, τις οποίες δυσκολεύεται να διασπάσει από μόνο του το στομάχι, όπως είναι τα φασόλια, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, ακόμα και το κρέας.
Εξαιτίας της υψηλής περιεκτικότητάς της σε φυτικές ίνες, βοηθά στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας και του στομαχόπονου, ενώ το βασικό χαρακτηριστικό που έχει κάνει διάσημη την παπάγια, είναι η ικανότητά της να αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τη ναυτία (συμπεριλαμβανομένης της «πρωινής αδιαθεσίας» των εγκύων και εκείνης που προκαλείται από το πλοίο ή το αυτοκίνητο), αν καταναλώσετε ένα ποτήρι χυμό από παπάγια.


Διαβάστε ακόμα: Όλες οι βιταμίνες.  &  φυτικές ίνες,




ΠΗΓΗ: clickatlife.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Άρθρα

σχετικά άρθρα