Δίαιτα
& διατροφή
Όσο άγνωστο είναι για τους πολλούς στην Ελληνική κουζίνα,
τόσο πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά είναι.
Το σπαράγγι ξεκίνησε από τις εύκρατες περιοχές της Μεσογείου ένα μακρύ ταξίδι διατροφικής και γευστικής καταξίωσης, πριν ενταχθεί οριστικά στις γαστρονομικές προτιμήσεις των Ευρωπαίων. Σήμερα καλλιεργείται σε πολλές χώρες του κόσμου και καταναλώνεται σε ακόμα περισσότερες. Στην Ευρώπη, η ποιοτική παραγωγή σπαραγγιού στοχεύει, γενικότερα, στην ικανοποίηση των καταναλωτικών αναγκών των Ευρωπαίων, ενώ το ελληνικής παραγωγής ευρωπαϊκό σπαράγγι, ειδικότερα, κατέχει υψηλή ανταγωνιστική θέση στην παγκόσμια αγορά. Οι γεωργικές περιοχές στο Αγίασμα Καβάλας, στο Τυχερό Έβρου και στην πεδιάδα του Αγρινίου στην Αιτωλοακαρνανία είναι από τους σημαντικότερους τόπους καλλιέργειας του σπαραγγιού στην Ελλάδα. Το σπαράγγι, πέρα από τη μοναδική γεύση του, διακρίνεται για τις ευεργετικές διατροφικές του ιδιότητες. Έχει χαμηλά λιπαρά και άλατα. Τα συστατικά του σπαραγγιού συμπυκνώνονται στο βλαστό και ελαττώνονται προς τη βάση. Η φλούδα του είναι πλουσιότερη σε συστατικά από ό,τι το εσωτερικό του. Αν και το 94% περίπου του σπαραγγιού αποτελείται από νερό, είναι πλούσια πηγή βιταμινών και άλλων πολύτιμων βιοχημικών στοιχείων όπως ασβέστιο, σίδηρο, μαγνήσιο και ψευδάργυρο. Εμπεριέχει επίσης φυτικές ίνες, πρωτεΐνη, φολικό οξύ, φωσφόρο, κάλιο, χαλκό, μαγγάνιο, σελήνιο καθώς και χρώμιο.
ΠΙΝΑΚΑΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗΣ ΑΞΙΑΣ ΣΠΑΡΑΓΓΙΟΥ
(ανά 100g λαχανικού) | |||
Ενέργεια | 85 kJ (20 kcal) | Φολικό οξύ (Β9) | 52 μg |
Υδρογονάνθρακες | 3,88 g | Χολίνη | 16 mg |
Σάκχαρα | 1,88 g | Βιταμίνη C | 5,6 mg |
Φυτικές ίνες | 2,1 g | Βιταμίνη E | 1,1 mg |
Λίπη | 0,12 g | Βιταμίνη K | 41,6 μg |
Πρωτεΐνες | 2,2 g | Ασβέστιο | 24 mg |
Βιταμίνη Α | 38 μg | Σίδηρος | 2,14 mg |
Β-καροτίνη | 449 μg | Μαγνήσιο | 14 mg |
Λουτεΐνη & Ζεαξανθίνη | 710 μg | Μαγγάνιο | 0,158 mg |
Θειαμίνη (Β1) | 0,143 mg | Φωσφόρος | 52 mg |
Ριβοφλαμίνη (Β2) | 0,141 mg | Κάλιο | 202 mg |
Νιασίνη (Β3) | 0,978 mg | Νάτριο | 2 mg |
Παντοθενικό οξύ (Β5) | 0,274 mg | Ψευδάργυρος | 0,54 mg |
Βιταμίνη Β6 | 0,091 mg | ||
Πηγή: Βάση Διατροφικών Δεδομένων Υπουργείου Γεωργίας ΗΠΑ
πηγή: euasparagus.gr/
|
Σάββατο 27 Σεπτεμβρίου 2014
Σπαράγγι.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου