Ανακοίνωση: Λόγω τεχνικών προβλημάτων στο προσωπικό email το τελευταίο διάστημα, δυστυχώς δεν έχω λάβει τα emails σας με αποτέλεσμα να μην έχετε πάρει απάντηση.

Παρακαλώ καλέστε στο 6942 598 834 ή ξανά στείλτε το email σας στο g.m.k.erisianos@gmail.com

×

Τετάρτη 30 Απριλίου 2014

Το σεξ κάνει καλό και στη μνήμη!

Αρκεί να το κάνουμε συχνά...

Το σεξ στη μέση ηλικία μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη νέων εγκεφαλικών κυττάρων, αλλά για να διατηρηθούν πρέπει
να συνεχιστεί με αμείωτους ρυθμούς
η σεξουαλική δραστηριότητα, σύμφωνα
με μία νέα μελέτη.
Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Μαίρυλαντ κατέληξαν σε αυτό το συμπέρασμα μελετώντας μία ομάδα μεσήλικων ποντικιών.

Όπως γράφουν στην επιθεώρηση «Hippocampus», το πέρασμα του χρόνου σχετίζεται με φθορά της λειτουργίας του ιππόκαμπου - μίας δομής του εγκεφάλου που παίζει σημαντικό ρόλο στις νοητικές λειτουργίες και στην δημιουργία μακροχρόνιων αναμνήσεων.
Προγενέστερες μελέτες, εξάλλου, έχουν δείξει ότι οι απολαυστικές εμπειρίες, όπως το σεξ, διεγείρουν την νευρογένεση, δηλαδή την παραγωγή νέων εγκεφαλικών κυττάρων στα νεαρά ποντίκια.

Έτσι, θέλησαν να διαπιστώσουν εάν συμβαίνει το ίδιο και στα μεσήλικα, καθώς και αν η δημιουργία νέων εγκεφαλικών κυττάρων μπορεί να αποκαταστήσει τις νοητικές λειτουργίες και ιδίως τη μνήμη στη μέση ηλικία.

Στο πείραμά τους, άφησαν μια ομάδα μεσήλικων ποντικιών να ζευγαρώνουν ελεύθερα και μετά τα υπέβαλλαν σε διάφορες δοκιμασίες συμπεριφοράς, που έδειξαν ότι όντως οι νοητικές λειτουργίες και η μνήμη τους είχαν βελτιωθεί.

Ωστόσο, όταν επανέλαβαν τις δοκιμασίες αυτές έπειτα από αρκετές μέρες αποχής από το σεξ, διαπίστωσαν ότι το όφελος αυτό είχε εξαλειφθεί.

Επιπλέον, ειδικές εξετάσεις μετά την περίοδο του ατέρμονου ζευγαρώματος έδειξαν πως είχαν αυξηθεί τα νέα κύτταρα στον ιππόκαμπο, τα οποία εξακολουθούσαν μεν να υπάρχουν και μετά την αποχή από το σεξ, αλλά για κάποιο λόγο δεν ωφελούσαν πλέον τη μνήμη των ποντικιών.

Σε μία άλλη μελέτη, επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Konkuk στη Σεούλ κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το σεξ ωφελεί τη μνήμη εξουδετερώνοντας τις συνέπειες που έχει σε αυτήν το χρόνιο στρες.

Το χρόνιο στρες επηρεάζει αρνητικά τη νευρογένεση στον ιππόκαμπο, αλλά στη μελέτη της Σεούλ διαπιστώθηκε ότι το σεξ αντιστρέφει αυτό το πρόβλημα ακόμα και στα πιο στρεσαρισμένα ποντίκια.



Πηγή: www.tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Άρθρα

σχετικά άρθρα