Ανακοίνωση: Λόγω τεχνικών προβλημάτων στο προσωπικό email το τελευταίο διάστημα, δυστυχώς δεν έχω λάβει τα emails σας με αποτέλεσμα να μην έχετε πάρει απάντηση.

Παρακαλώ καλέστε στο 6942 598 834 ή ξανά στείλτε το email σας στο g.m.k.erisianos@gmail.com

×

Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2019

Συμπληρώματα διατροφής. Όλα όσα πρέπει να ξέρετε


Στην χώρα μας πράσινα φάρμακα, 
φυσικά ιάματα, βότανα και συμπληρώματα διατροφής τα έχουμε τσουβαλιάσει όλα 
σε μια μεγάλη κατηγορία και τα ονοματίσαμε απλά συμπληρώματα. 
Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την σύγχυση 
στους περισσότερους καταναλωτές 
με αποτέλεσμα φορές να μην μπορούν 
να ξεχωρίσουν τις προαναφερόμενες κατηγορίες, αλλά και επακριβώς 
τις ενδείξεις τους.
Νομοθετικό πλαίσιο στην Ελλάδα:
Αρμόδιος οργανισμός για τον έλεγχο και των εν’ γένη συμπληρωμάτων διατροφής ορίστηκε ο ΕΟΦ, ( Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων ) που ιδρύθηκε το 1983.
Σήμερα έχει εναρμονιστεί σε πολύ μεγάλο ποσοστό με τις αντίστοιχους Ευρωπαϊκούς Οργανισμούς θέτοντας μάλιστα ισχυρότερες ελεγκτικές βάσεις.
Τέλος ο ΕΟΦ ανήκει στις διατάξεις του Υπουργείου Υγείας. 


Συμπληρώματα διατροφής:
Τα συμπληρώματα διατροφής αποτελούνται από συμπυκνωμένες πηγές θρεπτικών ή και ιαματικών αποδεδειγμένα ουσιών, μεμονωμένα ή σε συνδυασμούς με σκοπό να βοηθήσουν τον άνθρωπο να λάβει όλα εκείνα τα απαραίτητα συστατικά που θα του εξασφαλίσουν υγεία, ευεξία και ομορφιά.
Πρέπει απαραιτήτως να είναι συσκευασμένα βάση των διατάξεων περί ασφαλούς επεξεργασίας. ( Παραγωγής δραστικής ύλης, εκδόχων και συσκευασίας. )
Μπορούν δε να τεθούν σε κυκλοφορία υπό μορφή κάψουλας, ταμπλέτας, εναιωρήματος, σκόνης σε φακελάκια, πόσιμης αμπούλας μιας δόσης ή υγρά σε σταγονομετρικό φιαλίδιο.
Υποχρεωτικά η συσκευασία τους πρέπει να αναγράφει το όνομα του προϊόντος, την επί μέρους βασική δραστική ουσία επακριβώς σε mg, την υπεύθυνη εταιρία κυκλοφορίας, και τέλος έως την ασφαλή μεγίστη ημερήσια δοσολογία.

Τα συμπληρώματα διατροφής μπορεί να είναι:

  • Βιταμίνες.
  • Μέταλλα.
  • Ιχνοστοιχεία.
  • Ενζυμα.
  • Προβιοτικά.
  • Σουπερ τροφές.
  • Πράσινα φάρμακα.
  • Φυσικά ιάματα.
  • Βότανα.
  • Πρωτεΐνες.
Η κάθε μια κατηγορία ξεχωριστά ή και σε συνδυασμούς μεταξύ τους.

Πηγές βασικών ουσιών στα συμπληρώματα διατροφής:
Τα συμπληρώματα διατροφής μπορεί να αντλούν την δύναμη τους γενικά από χημικές ουσίες, από φυσικές ζωικής ή φυτικής προέλευσης, από βιολογικές φυσικές ζωικής ή φυτικής καλλιέργειας και τέλος από φυσικές φυτικές βιολογικής και οργανικής καλλιέργειας πηγές.
Για παράδειγμα ένα βιταμινούχο συμπλήρωμα διατροφής C μπορεί να είναι χημικό, μπορεί να είναι φυσικό, μπορεί να είναι φυσικό βιολογικό και τέλος μπορεί να είναι φυσικό βιολογικό οργανικής καλλιέργειας.
Ή τα Ω3 λιπαρά που μπορεί να είναι χημικά, φυτικά, η από ψάρια ιχθυοτροφείου, η από υποπροϊόντα ψαριών, ( Κεφάλια, λέπια, ουρές εντόσθια ψαριών ) ή τέλος από την καθαρή σάρκα συγκεκριμένων ψαριών των ωκεανών και του πελάγους.

Όλα τα συμπληρώματα διατροφής είναι ίδια ?
Ασφαλώς και Όχι και μάλιστα με τεράστια διαφορά μεταξύ τους.
Τα χημικά συμπληρώματα διατροφής, όσο και καλό να είναι το αντίγραφο της φύσης έχουν αποδείξει 3 βασικά μειονεκτήματα.
Σε πολλά από αυτά ο οργανισμός τα αναγνωρίζει ως ξένο σώμα και με μηδενική απορρόφηση όπου απλά τα αποβάλει. ( πχ Τα συμπληρώματα σιδήρου )
Σε πολλά από αυτά, αν και η φυσική τους μορφή είναι υδατοδιαλυτή, έχει παρατηρηθεί μεγάλη αφύσικη πυκνότητα στον οργανισμό που σαν αποτέλεσμα έχει το τελείως αντίθετο αποτέλεσμα. ( πχ Βιταμινούχα )
Τέλος στα χημικά συμπληρώματα διατροφής αποδεδειγμένα δεν υπάρχει βιοδιαθεσιμότητα, δηλαδή πρέπει να λαμβάνουμε πολύ μεγαλύτερες σε mg ουσίες από τις καθημερινές μας ανάγκες. ( πχ Βιταμίνη D, σύμπλεγμα βιταμινών Β, σίδηρος κ.α. )
Επίσης και στην κατηγορία των φυσικών ουσιών ( Φυτικές ή ζωικές ) υπάρχει διαφορά από αυτά μιας συμβατικής καλλιέργειας, ( Ζωντανά μεγαλωμένα με ορμόνες ή καλλιέργειες με φυτοφάρμακα ) από αυτά της βιολογικής και πόσο μάλλον συνάμα και οργανικής παραγωγής. ( πχ Άλλο η Αλόη παραγωγής που εμπλουτίζεται το έδαφος με δεκάδες στοιχεία για γρήγορη ανάπτυξη και άλλο η αυτοφυής Αλόη ή αυτή της βιολογικής καλλιέργειας )

Διευκρίνιση για τον βαθμό Βιοδιαθεσιμότητας:
Βιοδιαθεσιμότητα ονομάζεται η κλίμακα αναγνώρισης και απορρόφησης μιας φυσικής ουσίας από τον οργανισμό.
Όσο πιο υψηλή είναι η τιμή στην βιοδιαθεσιμότητα τόσο η ουσία που του χορηγούμε είναι μεγαλύτερη και αποτελεσματικότερη στα όποια οφέλη της.

Είναι απαραίτητα τα συμπληρώματα διατροφής ?
Από την ονομασία τους και μόνο εξάγεται το συμπέρασμα αν είναι ή δεν είναι.
Με λόγια απλά, από την στιγμή που η τροφή μας βιομηχανοποιήθηκε και έχει υποστεί την ανθρώπινη παρέμβαση, σίγουρα έχει χάσει την θρεπτική και γιατί όχι και ιαματική της αξία.
Η αλόγιστη χρίση αυξητικών ορμονών σε όλα τα στάδια παραγωγής, μεταλλαγμένα υβρίδια και τέλος υπερβολική χρήση φυτοφαρμάκων, αντιβιοτικών κτλ. σας μοιάζει ωφέλιμο στην ουσία ?
Αντικειμενικά, η απώλεια των αρωμάτων στην τροφή και η απαραίτητη χρίση πλέων καρυκευμάτων προκειμένου να αποκτήσουν γεύση λέτε να μην έχει επιπτώσεις στις θρεπτικές ουσίες που θεωρητικά μας προσφέρει ?
Ατυχώς αυτή είναι η ορατή πλευρά του νομίσματος και συνάμα απόδειξη για το πώς η τροφή μας σήμερα από μόνη της δεν μπορεί να μας προσφέρει αυτά που έχει ανάγκη σώμα και οργανισμός.
Το χειρότερο όμως δεν είναι μόνο αυτό, αλλά η πίσω όψη του νομίσματος που περιλαμβάνει καρκινογόνους ουσίες σε μεγάλα ποσοστά και επικίνδυνες τοξίνες που επηρεάζουν το ενδοκρινολογικό μας σύστημα.
Λέτε τυχαία να καλπάζει ο καρκίνος στις μέρες μας και τα δεκάδες αυτοάνοσα νοσήματα με κύρια αυτά του Θυρεοειδή και του ΚΝΣ ?
Όλοι οι προαναφερόμενοι λόγοι με κάνουν να υποστηρίζω τα συμπληρώματα διατροφής αρκεί βέβαια κάποιος να ξέρει να τα χειριστεί, συνδυάσει καλύτερα και να επακολουθήσει μια συστηματική λήψη σε αγωγή που του ταιριάζει και έχει αποφασίσει.

Επιλογή συμπληρωμάτων διατροφής: 

Εδώ θα σας επιστήσω την προσοχή μιας και συμπληρώματα διατροφής δεν επιλέγουμε μόνο και μόνο από την διαφημιστική τους εμφάνιση με τα τρανταχτά σλόγκαν που συνήθως έχουν.
Αφήνουμε στην άκρη τα όμορφα μοντέλα που τα παρουσιάζουν και αναζητούμε την κάλυψη των αναγκών μας πρωτίστως, την ουσιαστική αρωγή του οργανισμού μας από αυτά και τέλος επιλέγουμε τα καλύτερα ποιοτικά για να έχουμε και το ποθητό αποτέλεσμα.
Κοντολογίς, όλοι ακόμα και σε νεαρές ηλικίες όταν βρισκόμαστε θέλουμε την αποτοξίνωση και την αντικαρκινική μας προστασία.
Περνώντας τα χρόνια επικεντρωνόμαστε στην βοήθεια του καρδιαγγειακού μας συστήματος και στους παράγοντες εκείνους που η φύση του ανθρώπου αδυνατεί να καλύψει τις ανάγκες του.
Τέλος υπάρχουν και εκείνα τα επονομαζόμενα συμπληρώματα διατροφής με ιαματικές ιδιότητες που θα σταθούν στο πλευρό μας για ταχύτερη ανάρρωση.

Η ένταξη σε συμπληρώματα διατροφής:
Εδώ παρατηρούνται κάποια τραγικά λάθη που κάνουν οι περισσότεροι που αποφάσισαν πολύ σωστά να βρουν ουσιαστική βοήθεια στα συμπληρώματα διατροφής προκειμένου να διατηρήσουν την υγεία, την ευεξία και την ομορφιά τους.

  • Το μεγαλύτερο λάθος που γίνεται και μάλιστα σε πολύ μεγάλο ποσοστό είναι η ανυπομονησία του αποτελέσματος και μάλιστα περισσότερο σε αυτά που έχουν ιαματικές ιδιότητες.
Για παράδειγμα ένας που πάσχει από διαβήτη τύπου 2 χρόνια και χρόνια πίσω, θέλει με το που θα πάρει Ganoderma Lucidum που αποδεδειγμένα βοηθά τον διαβητικό, σε ένα μήνα να γίνει παντελώς καλά. 
Ή κάποιος που έχει υψηλή χοληστερίνη άσχετα αν τον καταδίκασαν να λαμβάνει στατίνες για όλη του την ζωή, ( Φαρμακευτική ουσία με πολλές, πολλές παρενέργειες ) απαιτεί παίρνοντας την φυσική φόρμουλα του Πανεπιστημίου των Αθηνών επίσης σε ένα μήνα να έχει γίνει καλά.

Εδώ θα πρέπει να λάβουμε υπ’ όψιν μας τον βασικό κανόνα που υπάρχει στα φυσικά συμπληρώματα διατροφής όλων των κατηγοριών.
Ενώ τα φαρμακευτικά ιδιοσκευάσματα ( Χημικά ) ουσιαστικά συγκαλύπτουν το σύμπτωμα και αιχμαλωτίζουν κύρια τον ασθενεί για μια ζωή, τα φυσικά ιάματα δρουν στην ρίζα του κακού και επιδιορθώνουν το αίτιο που προκαλεί το πρόβλημα.
Για παράδειγμα, κάποιος που έχει έλλειψη βιταμίνης D, μιας βιταμίνης δηλαδή που την συνθέτει ο ίδιος ο οργανισμός μας.
Με χημικό φαρμακευτικό σκεύασμα απλά του την προσφέρει με αποτέλεσμα αφενός ο μηχανισμός σύνθεσης της ουσιαστικά να τεμπελιάσει δια πάντως και αφετέρου θα πρέπει να έχουμε τον νου μας στο φαινόμενο της υπερβιταμίνωσης που σίγουρα θα κάνει την εμφάνιση του.
Όμως το Colostrum Max ουσιαστικά θα βοηθήσει τον μηχανισμό σύνθεσης να παράγει σε φυσιολογικά επίπεδα βιταμίνη D χωρίς καν να κινδυνέψουμε από υπερβιταμίνωση με τις δυσάρεστες παρενέργειες της.
Με λόγια απλά, τα συμπληρώματα διατροφής χρειάζονται μακροχρόνιες συστηματικές λήψεις, πίστη για το θετικό αποτέλεσμα, υπομονή και επιμονή.

  • Ένα δεύτερο επίσης θα έλεγα συχνό λάθος είναι η άτακτη λήψη πολλών και διαφορετικών συμπληρωμάτων διατροφής.
Είδαμε μια διαφήμιση ή διαβάσαμε ένα άρθρο για το Μαγνήσιο και πήγαμε μέχρι το πλησιέστερο σημείο πώλησης του και το αγοράσαμε.
Όμως ο πωλητής μας είπε και για τα ιχθυέλαια Ω3 με γεύση πορτοκάλι ότι θα μας κάνουν καλό και τα πήραμε και αυτά.
Με αυτά και αυτά φτάνουμε σε κάποιο σημείο να έχουμε στο σπίτι μας διάφορα συμπληρώματα, να τα λαμβάνουμε όποτε τα θυμόμαστε και με χειρότερο τον επόμενο μήνα να έχουμε εντάξει και διάφορες χημικές φόρμουλες για αδυνάτισμα, για την αϋπνία, για την δυσκοιλιότητα κτλ.
Υπεύθυνα σας τονίζω, μην το κάνετε αυτό.
Στην καλύτερη περίπτωση απλά σπαταλήσατε τα χρήματα σας με ελάχιστο όφελος.
Φροντίστε να συμβουλευτείτε κάποιον γνώστη υπεύθυνο υγείας που ανάλογα με τις ανάγκες σας, θα σας οδηγήσει σε σωστά μονοπάτια.
  • Τέλος ένα ακόμα λάθος που γίνεται συχνά είναι το να μας προτείνει φίλος ή γνωστός ένα συμπλήρωμα και εμείς να τον ακολουθήσουμε.
Μπορεί να μοιάζουμε όλοι μεταξύ μας, αλλά πραγματικά δεν είμαστε ίδιοι.
Είμαστε όλοι ξεχωριστοί και ας έχουμε συγγένεια μεταξύ μας, ή ίδια ηλικία και ίδια γειτονιά.
Είναι τελείως διαφορετικές οι ανάγκες μου από τον κάθε ένα σας ξεχωριστά όπου με ένα εξατομικευμένο συνδυασμό συμπληρωμάτων διατροφής από ειδικό, εύκολα θα βρεθεί ο ποθητός στόχος της υγείας, της ευεξίας και της ομορφιάς.
Αυτό δεν ισχύει μόνο για τα συμπληρώματα, αλλά και για τα φαρμακευτικά ιδιοσκευάσματα, ακόμα, ακόμα και για τα καλλυντικά.

Συμπερασματικά:
Τα συμπληρώματα διατροφής, τα φυσικά ιάματα και τα πράσινα φάρμακα σαφώς έχουν λόγο ύπαρξης στις μέρες μας και σαφώς προσφέρουν μοναδικές ουσιαστικές και μόνιμες λύσεις.
Η επιλογή τους μόνο είναι η βασική προϋπόθεση και ο εξατομικευμένος συνδυασμός τους.
Επιλογή γιατί τόσο η ποιότητα όσο και η ανάγκες μας αποτελούν βασική προϋπόθεση για την πορεία της επιτυχίας.
Συνδυαστική εξατομίκευση για να έχουμε γρήγορα και μόνιμα αποτελέσματα.
Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε ανεπιφύλακτα
στο e-mail: g.m.k.erisianos@gmail.com ή στο τηλέφωνο 6942.598.834



Γιώργος Ερισιάνος Κυριακού
Φαρμακοποιός



Διαβάστε ακόμα: 

Διατροφή. 14 απλά βήματα για σωστή διατροφή.  &  Junk food: Πώς αυξάνει τον κίνδυνο κατάθλιψης.  &  Colostrum max 29%. Ισχυρό ανοσοποιητικό ισχυρή ανάπτυξη μυών οστών και ανάπλαση κυττάρων  &  Πράσινα φάρμακα. Αυτονόητο το δικαίωμα να ονομάζονται έτσι ?  &  Ganoderma Lucidum. Αξίζει άλλη μια αναφορά ακόμα ?  &  A.F.A. Τα φύκια της υγείας, της ευεξίας και της ομορφιάς.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Άρθρα

σχετικά άρθρα