Ανακοίνωση: Λόγω τεχνικών προβλημάτων στο προσωπικό email το τελευταίο διάστημα, δυστυχώς δεν έχω λάβει τα emails σας με αποτέλεσμα να μην έχετε πάρει απάντηση.

Παρακαλώ καλέστε στο 6942 598 834 ή ξανά στείλτε το email σας στο g.m.k.erisianos@gmail.com

×

Τρίτη, 8 Ιουλίου 2014

Oλιγοθερμιδικά γλυκαντικά:

συμβάλουν στην πρόληψη του διαβήτη τύπου 

Τα ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά δεν επηρεάζουν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα και επομένως μπορούν να συμβάλουν στην πρόληψη και διαχείριση του διαβήτη τύπου 2.
Το ενθαρρυντικό αυτό επιστημονικό εύρημα διατυπώθηκε στο τελευταίο τεύχος του ιατρικού περιοδικού US Endocrinology με θέμα τον ρόλο των ολιγοθερμιδικών γλυκαντικών στον διαβήτη (The Role of Low-calorie Sweeteners in Diabetes, 2013, τόμος 9, τεύχος 1) και δίνει ένα ελπιδοφόρο μήνυμα που επηρεάζει σημαντικά τη ζωή των πασχόντων από διαβήτη τύπου 2, ο οποίος αποτελεί τον συχνότερο τύπο διαβήτη στους ενήλικες.
 
Η έρευνα των τριών συγγραφέων του συγκεκριμένου επιστημονικού άρθρου, Καθηγητών Craig Johnston, Brian Stevens και John Foreyt, έδειξε ότι οι ολιγοθερμιδικές γλυκαντικές ουσίες μπορούν να λειτουργήσουν ως εναλλακτική λύση στα πρόσθετα σάκχαρα (π.χ. ζάχαρη, μέλι, σιρόπι αραβοσίτου υψηλής φρουκτόζης) και επομένως να διευκολύνουν την απώλεια ή τη συντήρηση βάρους περιορίζοντας την πρόσληψη θερμίδων, ενώ παράλληλα μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην πρόληψη και διαχείριση του διαβήτη τύπου 2.
Κι αυτό γιατί η αντικατάσταση της ζάχαρης με ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά (σουκραλόζη, ακεσουλφάμη, ασπαρτάμη, στέβια, κ.ά.) δίνει στα άτομα που πάσχουν από διαβήτη τύπου 2 σημαντική ευελιξία στην εκπλήρωση των στόχων τους για την υγεία με βάση και τις προσωπικές διατροφικές προτιμήσεις τους.
Ένας από τους βασικούς προδιαθεσιακούς παράγοντες εμφάνισης σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2 είναι η υπερβολική αύξηση του σωματικού βάρους.
Επομένως, η μείωση του βάρους συνίσταται τόσο στην πρόληψη όσο και στη διαχείριση του διαβήτη.
Στο πλαίσιο αυτό, η χρήση των ολιγοθερμιδικών γλυκαντικών μπορεί να αποτελέσει στρατηγική για τη μείωση της θερμιδικής πρόσληψης και να συμβάλει στην πρόληψη και τον έλεγχο της αύξησης του βάρους.
Ωστόσο, οι συγγραφείς δεν παραλείπουν να επισημάνουν ότι τα τελικά αποτελέσματα των ολιγοθερμιδικών γλυκαντικών θα εξαρτηθούν από την ένταξή τους σε έναν γενικότερα υγιεινό και ισορροπημένο τρόπο ζωής.
Επιπλέον, σύμφωνα πάντα με τους συγγραφείς, επειδή τα ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά δεν αυξάνουν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, αποτελούν έναν «ασφαλή και εύκολο» τρόπο για να μειωθεί η κατανάλωση των υδατανθράκων και επομένως μπορούν να βοηθήσουν τα άτομα με διαβήτη να διαχειριστούν καλύτερα τις γλυκαιμικές αντιδράσεις αλλά και να μειώσουν το βάρος τους.
Ενδεικτικά αναφέρουν ότι διάφοροι ρυθμιστικοί οργανισμοί εγνωσμένου κύρους (Academy of Nutrition and Dietetics, American Heart Association, American Diabetes Association) αλλά και ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) έχουν εγκρίνει τα ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά ως «ασφαλή για κατανάλωση από άτομα με διαβήτη».
Συνοψίζοντας τα κυριότερα ευρήματα, τα ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά:
  • δεν προκαλούν γλυκαιμική αντίδραση
  • δεν αυξάνουν την όρεξη ή τη θερμιδική πρόσληψη
  • δεν προκαλούν αύξηση του σωματικού βάρους σε ενήλικες.

Κλείνοντας, οι συγγραφείς τονίζουν ότι υπάρχει σαφής ανάγκη για τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες μελέτες (ΤΕΜ) για την περαιτέρω κατανόηση του ρόλου των ολιγοθερμιδικών γλυκαντικών στην πρόληψη και διαχείριση του διαβήτη.
πηγή: life2day

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Άρθρα

σχετικά άρθρα