Ανακοίνωση: Λόγω τεχνικών προβλημάτων στο προσωπικό email το τελευταίο διάστημα, δυστυχώς δεν έχω λάβει τα emails σας με αποτέλεσμα να μην έχετε πάρει απάντηση.

Παρακαλώ καλέστε στο 6942 598 834 ή ξανά στείλτε το email σας στο g.m.k.erisianos@gmail.com

×

Τρίτη, 8 Ιουλίου 2014

Τι να προσέξετε για να μη χαλάσουν οι διακοπές σας

Αντιμετωπίστε από πριν προβλήματα όπως διάρροια, δυσπεψία και δυσκοιλιότητα 

Η ώρα των πολυπόθητων διακοπών έφτασε και το μόνο που μπορεί να τις χαλάσει είναι τα προβλήματα υγείας.


Όμως αν προβλήματα όπως διάρροια, δυσπεψία, δυσκοιλιότητα αντιμετωπιστούν έγκαιρα σωστά και χωρίς πανικό θα αποτελέσουν μόνο μια δυσάρεστη παρένθεση στις ξέγνοιαστες μέρες της καλοκαιρινής άδειας.
 

Η γνώση για τους κανόνες πρόληψης αλλά και για την απλή, πρακτική αντιμετώπισή τους αποτελεί "όπλο" ενάντια στα απρόοπτα, τονίζει ο γαστρεντερολόγος-ηπατολόγος Εμμανουήλ Συμβουλάκης MD, δίνοντας συμβουλές για την αντιμετώπισή τους:
 

Διάρροια 
Η αντιμετώπιση της διάρροιας είναι απλή: Πολλά υγρά (νερό, σούπες, χυμοί) και πρόσληψη ηλεκτρολυτών από  αναψυκτικά τύπου κόλα, προκειμένου να απομακρυνθεί ο κίνδυνος αφυδάτωσης.
Η διατροφή πρέπει να αποτελείται κυρίως από υδατάνθρακες (φιδές, μακαρόνια, ρύζι) και από μη λιπαρές πρωτεΐνες (κοτόπουλο χωρίς πέτσα, βραστό αυγό, ψάρι).
Πρέπει να αποφεύγονται τα φρούτα, τα λαχανικά, τα γαλακτοκομικά και τα λιπαρά φαγητά.

Αν η διάρροια συνοδεύεται από πυρετό δεν επιτρέπεται η λήψη αντιδιαρροϊκών φαρμάκων, γιατί μπορεί να παρατείνει, ακόμα και να επιδεινώσει το πρόβλημα.
Σ' αυτήν την περίπτωση και όταν ο πυρετός είναι υψηλότερος από 38, απαιτείται η λήψη αντιπυρετικών τύπου παρακεταμόλης και όχι αντιβίωσης.

Οι ευπαθείς ομάδες, δηλαδή τα παιδιά, οι ηλικιωμένοι και οι χρόνια πάσχοντες (καρδιοπαθείς, νεφροπαθείς κλπ), καλό είναι να επισκεφθούν γιατρό, συμβουλή που ισχύει για όλους αν οι διάρροιες επιμένουν πάνω για από 3-4 μέρες ή αν δουν αίμα στις κενώσεις τους.

Πρόληψη: Το «κλειδί» της πρόληψης κρύβεται στη διαχείριση των τροφίμων -δηλαδή στο προσεκτικό πλύσιμο, στο καλό ψήσιμο/μαγείρεμά τους και στην έγκαιρη αποθήκευσή τους στο ψυγείο, επειδή το καλοκαίρι αναπτύσσονται ευκολότερα βακτήρια.  
Προσοχή πρέπει να δίνεται στο πόσιμο νερό, αλλά και στα παγάκια που καταναλώνονται. Επίσης, πρέπει να ακολουθούνται με ευλάβεια οι κανόνες υγιεινής και ιδιαίτερα το επιμελές πλύσιμο των χεριών και των μαγειρικών σκευών.
Σημειώνεται ότι, προληπτική αντιβίωση δίδεται μόνο για τη διάρροια των ταξιδιωτών.

Εμετοί
Οι έμετοι που οφείλονται σε τροφική δηλητηρίαση ξεκινούν συνήθως 6-12 ώρες μετά την βρώση του μολυσμένου τροφίμου και αντιμετωπίζονται διατροφικά όπως και οι διάρροιες. Η λήψη υγρών γίνεται σταδιακά και στο μέτρο που είναι ανεκτό και απαγορεύεται η κατανάλωση λιπαρών για 3-4 μέρες.
Ενδείκνυται η λήψη αντιεμετικών σκευασμάτων.
Στην  περίπτωση που η διάρκειά τους ξεπεράσει τις 2 ημέρες συστήνεται η επίσκεψη σε γιατρό.

Πρόληψη: Ισχύουν οι κανόνες πρόληψης της διάρροιας.
Προσοχή πρέπει να δίνεται στο ξαναζεσταμένο ρύζι και στα παγωτά.
 

Δυσκοιλιότητα
Ένα πολύ συχνό πρόβλημα που αποτελεί φυσιολογική αντίδραση του οργανισμού στην αλλαγή περιβάλλοντος.
Ακόμα και άτομα με καθημερινές κενώσεις ενδεχομένως να αντιμετωπίσουν δυσκοιλιότητα, ενώ το πρόβλημα επιδεινώνεται στα ήδη δυσκοίλια άτομα.
Αντιμετωπίζεται  με ήπιο υπακτικό σε σιρόπι και αν αυτό δεν βοηθήσει με τη λήψη καθαρκτικών χαπιών.
Επισημαίνεται ότι δεν είναι υποχρεωτική η καθημερινή κένωση.
Στόχος είναι οι κενώσεις να μην είναι λιγότερες από 3 φορές την εβδομάδα.

Πρόληψη: Βοηθά η άσκηση, η πόση νερού και η βρώση φρούτων και λαχανικών.

Παλινδρόμηση
Συμπτώματα της παλινδρόμησης είναι η καούρα στο στήθος, οι όξινες αναγωγές και ενίοτε ο πόνος.
Η αντιμετώπισή της γίνεται με αντιόξινα σκευάσματα ή φάρμακα αναστολής έκκρισης οξέως, ενώ στην περίπτωση που δεν είναι προσιτή η προμήθειά τους, με σόδα ή μαγειρική σόδα (1 κουταλάκι του γλυκού σε ένα ποτήρι νερό).
Δεν επιτρέπεται η λήψη τροφής.

Πρόληψη: Αποφεύγουμε φαγητά που προκαλούν παλινδρομήσεις, όπως είναι τα λιπαρά, τα γλυκά και οι σοκολάτες και συστήνεται στον ασθενή να μην ξαπλώσει για 2-3 ώρες  μετά το γεύμα έτσι ώστε να αποφευχθεί η πιθανότητα παλινδρόμησης της τροφής από τον στόμαχο στον οισοφάγο.

 
Ζαλάδα ή Motion Sickness (Kinetosis)
Η ζαλάδα και η τάση προς έμετο που αντιμετωπίζουν ορισμένα άτομα όταν βρίσκονται σε αυτοκίνητο ή σε πλοίο.
Δεν οφείλεται σε πρόβλημα του γαστρεντερικού, αλλά σε υπερευαισθησία του λαβυρίνθου. Προλαμβάνεται και αντιμετωπίζεται με ειδικά χάπια.

Οποιοδήποτε άλλο πρόβλημα που ενδεχομένως προκύψει κατά τη διάρκεια των διακοπών, όπως για παράδειγμα στομαχικοί ή κοιλιακοί πόνοι που δεν ανακουφίζονται με τη λήψη αναλγητικού είτε συνοδεύονται από πυρετό είτε όχι, ή η παρουσία αίματος στις κενώσεις ή στον έμετο, επιβάλλεται η άμεση συμβουλή ειδικού.
 

 
 πηγή:protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Άρθρα

σχετικά άρθρα