Ανακοίνωση: Λόγω τεχνικών προβλημάτων στο προσωπικό email το τελευταίο διάστημα, δυστυχώς δεν έχω λάβει τα emails σας με αποτέλεσμα να μην έχετε πάρει απάντηση.

Παρακαλώ καλέστε στο 6942 598 834 ή ξανά στείλτε το email σας στο g.m.k.erisianos@gmail.com

×

Πέμπτη 3 Απριλίου 2014

Πως θα φτιάξω μόνος μοναστηριακά φυσικά καλλυντικά.

Ο τρόπος σήμερα είναι εύκολος μιας και δεν απαιτείται ο κόπος το να συλλέξεις βότανα που απαιτούνται για μια μοναστηριακή σπιτική συνταγή, ακολουθώντας τις διαδρομές της Hildegard Von Binngen.

Ακόμα και οι βάσεις που θα χρειαστείς για την κατασκευή τους βρίσκονται εύκολα σε φαρμακεία, ειδικευμένα καταστήματα βιολογικών προϊόντων φορές ακόμα και στο σπίτι.
Το μόνο που απομένει για εσάς είναι η πρόσμιξη και η εφαρμογή.

Δεν είναι μόνο το κέρδος ασφαλώς από το κόστος που φορές είναι δυσανάλογο του αποτελέσματος σε έτοιμα προϊόντα.

Είναι η σιγουριά σε όλους του αγνού προϊόντος χωρίς πρόσθετα χημικά ενισχυτικά και επικίνδυνα συντηρητικά.

Ας τα πιάσουμε από την αρχή μεθοδικά και σχολαστικά ακλουθώντας τις συνταγές στην συνέχεια για να έχουμε αφενός το ποθητό αποτέλεσμα και αφετέρου την ασφάλεια που όλοι επιθυμούμε.

 

Βήμα 1ο

Η Αποστείρωση. Είναι πιστεύω αυτονόητο ότι οι συσκευασίες και τα σκεύη γενικά που θα χρησιμοποιήσουμε ( Βάζο, μπολ, μπουκάλι, σπάτουλες, κουτάλι ) θα πρέπει να είναι καλά πλυμένες με απορρυπαντικό, θα τα έχουμε ξεβγάλει με άφθονο νερό και θα τα έχουμε στεγνώσει καλά.
Ο λόγος είναι διπλός.

Αφενός δεν χρησιμοποιούμε ποτέ συντηρητικά στα δικά μας σπιτικά καλλυντικά ( Paraben, Proparaben κτλ ) και μικρό οργανισμοί κύρια σε αυτά που θα εφαρμόσουμε πολλές φορές μπορεί να αναπτυχτούν και να μας βλάψουν και αφετέρου για να μην υπάρξει αλλοίωση στις επιθυμητές δράσεις.

Τα χεριά μας είναι πάντα καθαρά τόσο κατά την κατασκευή όσο και κατά την εφαρμογή.

 

Βήμα 2ο

Οι βάσεις που θα χρησιμοποιήσουμε.

Εδώ ανοίγει ένα μεγάλο κεφάλαιο μιας και υπάρχει η πιθανότητα μια βάση απλά να είναι αδρανείς, έως και να αποτελεί δραστικό στοιχείο της συνταγής.

Για παράδειγμα θα δούμε στην συνέχεια συνταγές που σαν βάση θα χρησιμοποιήσουμε το στραγγιστό γιαούρτι, το έλαιο Argan, το αμυγδαλέλαιο, το ελαιόλαδο και άλλα που εδώ εκμεταλλευόμαστε τα ωφέλει τους.
Αλλά θα υπάρχουν και βάσεις ανενεργές ( ΟΥΔΕΤΕΡΕΣ ) όπως είναι το νερό, ή έτοιμες βάσεις κρέμας, τζελ, αλοιφής κτλ που τις βρίσκουμε συνήθως σε φαρμακεία.

 

Βήμα 3ο

Τα δραστικά συστατικά.

Τα δραστικά συστατικά που εκτός από τα κοινά που βρίσκονται εύκολα ακόμα και στο σπίτι μας, ( όπως χυμός από φρέσκο πορτοκαλί, λεμόνι, φράουλα, βερίκοκο, μέλι, )  υπάρχουν και αυτά που θα πρέπει να αγοράζουμε υπό μορφή αιθέριου ελαίου από φαρμακεία και ειδικευμένα καταστήματα βιολογικών προϊόντων.
Εδώ θα σταθώ ιδιαίτερα και γενικά θα σας συμβούλευα να είστε προσεκτικοί σε αυτό που αγοράζεται.

Θα πρέπει απαραίτητα να είναι φυσικό έλαιο ( Καλύτερα βιολογικό ΟΧΙ όμως απαραίτητα ) και όχι κάτι απομιμήσεις που ουσιαστικά είναι χημικά εσανς και μόνο την μυρωδιά έχουν και αυτή στο περίπου.
Θα τα ξεχωρίσετε αρχικά από την τιμή ( Συνήθως τα χημικά είναι ευτελούς αξίας ) αλλά και από τις διαπιστεύσεις που δίνει η εταιρία που τα κυκλοφορεί στην αγορά και ο Φαρμακοποιός ή υπεύθυνος του καταστήματος που θα τα αγοράσετε.

Απαραίτητα τα αιθέρια έλαια υπάρχουν σε φιαλίδια ( από 5 μέχρι 10 ml το πολύ ) με δοσομετρητή στο στόμιο ( ή Σταγονόμετρο ) μιας και θα αναφερόμαστε ( αν και σε σπιτικά καλλυντικά ) φορές με επαγγελματική ακρίβεια. 

Αν τηρηθούν όλα τα προαναφερόμενα και δήξετε σχολαστικότητα στις συνταγές και τον τρόπο εφαρμογής τότε να είστε σίγουροι και για το αποτέλεσμα.   
 

Γιώργος Ερισιάνος Κυριακού

Φαρμακοποιός.

 

Υ/Γ Για όποια απορία αν έχετε, ή επιπρόσθετη πληροφόρηση επικοινωνήστεe μαζί μου ανεπιφύλακτα στο e-mail g.g.erisianos@gmail.com

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Άρθρα

σχετικά άρθρα