Ανακοίνωση: Λόγω τεχνικών προβλημάτων στο προσωπικό email το τελευταίο διάστημα, δυστυχώς δεν έχω λάβει τα emails σας με αποτέλεσμα να μην έχετε πάρει απάντηση.

Παρακαλώ καλέστε στο 6942 598 834 ή ξανά στείλτε το email σας στο g.m.k.erisianos@gmail.com

×

Παρασκευή 21 Αυγούστου 2020

Covid-19 και προστατευτική μάσκα.

Είναι γνωστό πως ο κάθε κάτοικος ή σχεδόν 
ο κάθε κάτοικος αυτής της χώρας που ονομάζεται Ελλάδα είναι ειδικότερος του ειδικού 
σε κάθε επίκαιρο θέμα. 
Έτσι δεν θα μπορούσαν οι μάσκες προστασίας από τον Covid-19 να αποτελέσουν εξαίρεση και πραγματικά έχουμε ακούσει και έχουμε διαβάσει τα απίθανα.
Από το δεν υπάρχει κορονιϊος, έως τις απίθανες αστείες μίνι προσωπίδες που δυστυχώς συνήθως τις φορούν νεαρές εργαζόμενες σε καφέ προκειμένου μην αλλοιωθεί το λουκ τους. 

Το δε χειρότερο, η είδηση που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο ότι πέθανε μια άτυχη γυναίκα 50 ετών στην Πάτρα από την πολύωρη χρήση μάσκας.
Είναι τρομερά αστείο να θεωρήσουμε όλους τους νοσοκομειακούς γιατρούς, τεχνολόγους και νοσηλευτές μελλοθάνατους γιατί υπάρχουν μέρες που μπορεί να κλείσουν ακόμα και ολοήμερη ή ολονύκτια εφημερία χωρίς να βρουν χρόνο να βγάλουν την μάσκα κύρια τέτοια εποχή.

Από την άλλη η έξαρση των κρουσμάτων κορονοϊού στη χώρα μας τις τελευταίες εβδομάδες έχει κάνει αναγκαία τη χρήση προστατευτικής μάσκας σε κλειστούς φορές ακόμα και ανοικτούς χώρους.
Μέσα σε όλα τα ανεύθυνα που κυκλοφορούν η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία κατ’ εξοχήν αρμόδια με το συγκεκριμένο θέμα με ανακοίνωσή της διέψευσε τους συγκεκριμένους ισχυρισμούς και εξήγησε πότε χρειάζεται ειδική οδηγία από γιατρό.

Αναλυτικά 
Τι αναφέρει η ανακοίνωση της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας:

Το τελευταίο χρονικό διάστημα το ΔΣ της Ε.Π.Ε. έγινε αποδέκτης ερωτημάτων από τα μέλη του σχετικά με την χρήση μάσκας από τους ασθενείς με χρόνια αναπνευστικά νοσήματα.

Το ΔΣ της Ε.Π.Ε. μετά από διαβούλευση θεωρεί ότι:

Η αποφυγή της χρήσης μάσκας με τη γενική έννοια ''αναπνευστικοί ασθενείς'' δεν έχει καμιά εφαρμογή.

Ειδικά για τους ασθενείς με χρόνια αναπνευστικά νοσήματα η χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους είναι ιδιαίτερα σημαντική μιας και θεωρούνται άτομα υψηλού κινδύνου για σοβαρή νόσηση.

Η χρήση μάσκας μπορεί εν τούτοις να επιφέρει σχετική αναπνευστική δυσφορία σε άτομα με χρόνια αναπνευστική ανεπάρκεια ( ΠΡΟΣΟΧΗ, που λαμβάνουν οξυγονοθεραπεία ) ή με σοβαρές σπιρομετρικές διαταραχές.

Ενδεικτικά, στους ασθενείς με τιμές FEV1<40% ή και FVC<40% σε περιπτώσεις διάχυτων διάμεσων πνευμονοπαθειών, θα πρέπει να γίνεται εκτίμηση από τον θεράποντα πνευμονολόγο.

Η εκτίμηση θα μπορούσε να περιλαμβάνει οξυμετρία, προ και μετά από τη χρήση της μάσκας, αναλυτική επίδειξη της ορθής εφαρμογής και δοκιμή διαφορετικών τύπων μασκών για πιο άνετη χρήση. ( π.χ. αποφυγή υφασμάτινων και χρήση μασκών με βαλβίδα εκπνοής )

Στις περιπτώσεις όπου η εφαρμογή οποιουδήποτε τύπου μάσκας δεν είναι εφικτή, θα πρέπει στον ασθενή να επεξηγούνται οι κίνδυνοι για την υγεία του και να του γίνονται συστάσεις για την αποφυγή άσκοπων μετακινήσεων, ειδικά σε συνθήκες αυξημένου κινδύνου. ( Συγχρωτισμός )

Οι ασθενείς αυτοί, πιθανώς έχουν ούτως ή άλλως περιορισμένη κινητικότητα και άρα δεν εκτίθενται συχνά και χρονικά παρατεταμένα σε συνθήκες όπου η μάσκα είναι επιβεβλημένη.

Επίλογος:

Ο κορονοϊος υπάρχει και είναι εδώ με δυο βασικά θανατηφόρα όπλα.
Μεταδίδεται εύκολα από άνθρωπο σε άνθρωπο αφενός και αφετέρου προκαλεί πνευμονία φορές ταυτόχρονα σε όλους τους λοβούς. ( Πέντε )
Όμως απλά για μια ακόμα φορά συνιστώ ψυχραιμία.

Προσέχουμε, φοράμε μάσκα και όχι μόνο ασπίδα, πλένουμε συχνά πολύ καλά τα χέρια μας και κρατάμε αποστάσεις όσο αυτό μπορεί αυτό να γίνει.
Επικουρικά φροντίζουμε να έχουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα σε πολύ υψηλό επίπεδο.

Τώρα για τους δύσπιστους, αυτούς που ισχυρίζονται ότι ο Covid-19 είναι ένας ακίνδυνος και απλός ιός, τους προσκαλώ σε ένα νοσοκομείο αναφοράς κοντά στην περιοχή που κατοικούν για εθελοντική βοηθητική εργασία.
Μάλιστα επειδή εμείς που τον ζούμε καθημερινά θα τους δώσουμε μάσκες προσωπίδα, γάντια, φόρμα και αντισηπτικά για να αισθανθούν μεγαλύτερη ασφάλεια.




Γιώργος Ερισιάνος Κυριακού
Φαρμακοποιός




Διαβάστε ακόμα:




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Άρθρα

σχετικά άρθρα