Ανακοίνωση: Λόγω τεχνικών προβλημάτων στο προσωπικό email το τελευταίο διάστημα, δυστυχώς δεν έχω λάβει τα emails σας με αποτέλεσμα να μην έχετε πάρει απάντηση.

Παρακαλώ καλέστε στο 6942 598 834 ή ξανά στείλτε το email σας στο g.m.k.erisianos@gmail.com

×

Πέμπτη 13 Αυγούστου 2020

Ομάδες συντηρητικών, χρωστικών και βελτιωτικών της γεύσεις Ε.

Το μυστικό γλωσσάριο των Ε που ενώ όλοι το ξέρουμε λίγοι μπορούν να το ερμηνεύσουν επακριβώς. 
Δεν υπάρχει επεξεργασμένο τρόφιμο, αναψυκτικό, χυμός ακόμα και αλκοολούχο ποτό που να μην έχει τα Ε.
Τα Ε είναι χημικές ουσίες που οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι χωρίς αυτά δεν θα μπορούσαν να υπάρχουν τρόφιμα σε ράφια ακόμα και ψυγεία, ( Συντηρητικά με λόγια απλά ) αλλά εντούτοις τα εξέλιξαν τόσο που πρόσθεσαν χρωστικές και βελτιωτικά των γεύσεων.
Μάλιστα κάποια από αυτά έχουν σταματήσει να χρησιμοποιούνται από τις προηγμένες χώρες μιας και αποδείχθηκαν εξαιρετικά επικίνδυνα ακόμα και καρκινογόνα, χωρίς ωστόσο να έχουν ακόμα καταργηθεί από αρκετές.

Οι πρόσθετες αυτές ουσίες μπορεί να είναι:

Χρωστικές:
Χρησιμοποιούνται για να προσθέσουν ή να επαναφέρουν το χρώμα σε ένα τρόφιμο.

Συντηρητικά:
Προστίθενται για να παρατείνουν τη διάρκεια ζωής των τροφίμων, προστατεύοντάς τα από μικροοργανισμούς

Αντιοξειδωτικά, συντηρητικά:
Είναι οι ουσίες που παρατείνουν τη διάρκεια ζωής των τροφίμων, προστατεύοντάς τες από την οξείδωση.

Βελτιωτικά αρτοσκευασμάτων ή αλεύρων:
Προστίθενται στο αλεύρι ή στη ζύμη για να βελτιώσουν την ποιότητα ψησίματος, την διόγκωση, την διατήρηση αίσθησης φρεσκάδας μετά το ψήσιμο.

Αρώματα γεύσης:
Ουσίες που προστίθενται στα τρόφιμα προκειμένου να προσδώσουν ή να τροποποιήσουν την οσμή ή και τη γεύση.

Η νομοθεσία της ΕΕ ορίζει διάφορα είδη αρωματικών υλών:
  • Αρωματικές ουσίες.
  • Αρωματικά παρασκευάσματα
  • Αρωματικές ουσίες θερμικής επεξεργασίας
  • Αρώματα καπνού
  • Ενίσχυση αρωμάτων ή γεύσης
  • Γενικότερα άλλες αρωματικές ουσίες
Βελτιωτικά Τροφίμων:
Τα Βελτιωτικά Τροφίμων είναι πρόσθετες ουσίες που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή, επεξεργασία ή και συντήρηση των τροφίμων.

Αυτές είναι ουσίες όπως:

Ένζυμα:
  • Φυσικά απαντώμενες πρωτεΐνες που ενισχύουν τις βιοχημικές αντιδράσεις.
  • Μπορούν να ληφθούν με εκχύλιση από φυτά ή ζώα ή με ζύμωση από μικροοργανισμούς.
  • Συνήθως προστίθενται για την εκτέλεση μιας τεχνολογικής λειτουργίας στην παρασκευή, την επεξεργασία, την προετοιμασία και τη θεραπεία ενός ευρέος φάσματος τροφίμων.
Διαλυτές εκχύλισης:
Ως διαλύτης νοείται κάθε ουσία που χρησιμοποιείται κατά τη διάρκεια της επεξεργασίας πρώτων υλών, τροφίμων ή συστατικών αυτών για να διαχωριστούν οι ουσίες ενός τροφίμου ή οποιουδήποτε συστατικού αυτού, συμπεριλαμβανομένης οποιασδήποτε μολυσματικής ουσίας που υπάρχει στο συγκεκριμένο τρόφιμο.

Ποιος ορίζει ποια Ε & Βελτιωτικά Τροφίμων χρησιμοποιούνται, πώς και σε τι ποσότητα:


Η Ευρωπαϊκή Αρχή Για Την Ασφάλεια Των Τροφίμων (ΕΑΑΤ) (European Food Safety Authority: EFSA), που επίσης έχει τρία βασικά καθήκοντα σε σχέση με τα πρόσθετα τροφίμων:

1. Αξιολόγηση της ασφάλειας των νέων προσθέτων τροφίμων ή των προτεινόμενων νέων χρήσεων των υφιστάμενων προσθέτων τροφίμων πριν να επιτραπεί η χρήση τους στην ΕΕ

2. Επαναξιολόγηση όλων των προσθέτων τροφίμων που έχουν ήδη εγκριθεί για χρήση στην ΕΕ πριν από τις 20 Ιανουαρίου 2009

3. Να απαντάει σε ad hoc αιτήματα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αναθεώρηση ορισμένων πρόσθετων τροφίμων με βάση τις νέες επιστημονικές πληροφορίες ή και τις μεταβαλλόμενες συνθήκες χρήσης.

Η ασφάλεια όλων των προσθέτων τροφίμων που έχουν εγκριθεί από την ΕΑΑΤ έχει αξιολογηθεί από την Επιστημονική Επιτροπή Τροφίμων (SCF) ή και από την ΕΑΑΤ.

Μόνο τα πρόσθετα για τα οποία οι προτεινόμενες χρήσεις κρίθηκαν ασφαλή περιλαμβάνονται στον κατάλογο της ΕΕ.

Γιατί προσθέτουμε αυτά τα Ε & Βελτιωτικά στα τρόφιμα: 
  • Μεταξύ άλλων, τα πρόσθετα τροφίμων διατηρούν, χρωματίζουν και σταθεροποιούν τα τρόφιμα κατά την παραγωγή, τη συσκευασία ή την αποθήκευση.
  • Τα πρόσθετα ένζυμα έχουν συγκεκριμένες βιοχημικές δράσεις που εξυπηρετούν τεχνολογικούς σκοπούς σε οποιοδήποτε στάδιο της τροφικής αλυσίδας
  • Οι αρωματικές ουσίες δίνουν ή αλλάζουν την οσμή ή τη γεύση στα τρόφιμα, η οσμή είναι άμεσα συνδεδεμένη με τη γεύση, όσο πιο αρεστά μυρίζει ένα τρόφιμο, τόσο πιο ευχάριστα θα καταναλωθεί
Πώς γνωρίζω τι Ε & Βελτιωτικά περιέχει ένα προϊόν που αγοράζω: 
ΠΡΟΣΟΧΗ Ισχύει μόνο για ευρωπαϊκά προϊόντα που προορίζονται για την ευρωπαϊκή αγορά 

Οι ετικέτες προϊόντων πρέπει να προσδιορίζουν τόσο τη λειτουργία της πρόσθετης ουσίας στο τελικό τρόφιμο (π.χ. χρώμα, συντηρητικό) όσο και την συγκεκριμένη ουσία που χρησιμοποιείται είτε με αναφορά στον κατάλληλο αριθμό Ε ή στο όνομα του (π.χ., Ε 415 ή κόμμι ξανθάνης).

Τα πιο κοινά πρόσθετα που εμφανίζονται στις ετικέτες των τροφίμων είναι τα αντιοξειδωτικά (για την αποφυγή αλλοίωσης που προκαλείται από την οξείδωση), χρώματα, γαλακτωματοποιητές, σταθεροποιητές, παράγοντες πηκτωματοποίησης και πυκνωτές, συντηρητικά και γλυκαντικά.

Η παρουσία τους δεν κάνει κάποιο τρόφιμο ακατάλληλο, πολλά από τα τρόφιμα που χρησιμοποιούμε και καταναλώνουμε καθημερινά περιέχουν πρόσθετες ουσίες Ε που είναι ωφέλιμες για τον οργανισμό μας.
Το ότι μια ουσία αναφέρεται με το Ε στην ετικέτα, δεν την κάνει ακατάλληλη από μόνη της: μόνο οι ιδιότητες της ουσίας μπορούν να την καθορίσουν ως ακατάλληλη για τα κριτήρια που εσείς έχετε σύμφωνα με την ΕΑΑΤ η κατανάλωση της είναι ασφαλής εφόσον τηρούνται τα όρια της Ημερήσιας Πρόσληψης που έχουν οριστεί.


Αναλυτικά τα Ε που μπορεί να συναντήσουμε σε προϊόντα από όλο τον κόσμο. 

Καρκινογόνα:
Ε123, Ε249, Ε250, Ε251, Ε252.

Με αυξημένο ποσοστό ύποπτα καρκινογόνα:
Ε127, Ε123, Ε153, Ε154, Ε407.

Συντηρητικά που χρησιμοποιούνται συχνά αλλά προκαλούν προβλήματα σε άτομα με αυτοάνοσα νοσήματα καθώς και σε άτομα που πάσχουν από νεφρική ανεπάρκεια:
Ε173, Ε261, Ε336, Ε510, Ε518, Ε541, Ε622, Ε627, Ε631.

Συντηρητικά που δεν πρέπει να καταναλώνονται από άτομα που πάσχουν από χρόνιες ή και περιστασιακές αλλεργίες:
Ε117, Ε430, Ε627, Ε631, Ε635.

Συντηρητικά που δεν πρέπει να καταναλώνονται από παιδιά:
Ε102, Ε104, Ε107, Ε110, Ε112, Ε122, Ε123, Ε124, Ε127, Ε128, Ε131, Ε132, Ε150, Ε151, Ε154, Ε155, Ε160, Ε210, Ε211, Ε212, Ε213, Ε214, Ε215, Ε216, Ε217, Ε218, Ε220, Ε219, Ε221, Ε222, Ε223, Ε224, Ε225, Ε226, Ε227, Ε249, Ε250, Ε252, Ε310, Ε311, Ε312, Ε320, Ε321, Ε622, Ε623, Ε627, Ε631, Ε6235.

Ε κατά ομάδες συντηρητικών και χρωστικών:
  • Από Ε100 έως Ε199 ( Χρωστικές )
  • Από Ε200 έως Ε299 ( Συντηρητικά )
  • Από Ε300 έως Ε399 ( Αντιοξειδωτικά )
  • Από Ε400 έως Ε599 ( Γαλακτοματοποιητές, σταθεροποιητές, πυκνωτικά, πηκτικά κ.α. )
  • Από Ε620 έως Ε637 ( Ενισχυτικά γεύσης και αρώματος )
  • Από Ε900 έως Ε999 ( Γλυκαντικές ύλες, βελτιωτικά αλεύρων )
  • Από Ε1401 έως Ε1442 ( Τροποποιημένα άμυλα )
Επίλογος:

Εδώ θέλω να σταθώ σε τρία θέματα.
  1. Δεν είναι λίγες οι φορές που οι αρμόδιοι φορείς της Ε.Ε. έρχονται και καταργούν κάποιο Ε που όμως το έχουν λάβει δια μέσου των επεξεργασμένων τροφών γενιές και γενιές κατά το παρελθόν. ( Απλά δηλαδή βγαίνει ακατάλληλο κατόπιν εορτής )
  2. Δεν είναι λίγα τα Ε που ενώ απαγορεύονται από την Ε.Ε. άλλες τρίτες χώρες τα συμπεριλαμβάνουν επίσημα ή τα επιτρέπουν και απλά συστήνουν στις βιομηχανίες τους να μην τα χρησιμοποιούν.
  3. Τέλος δεν είναι και λίγες οι βιομηχανίες ή εργαστήρια επεξεργασίας τροφών που ενώ έχουν επίσημη απαγόρευση για κάποια Ε, τα συμπεριλαμβάνουν.
Από αυτό και μόνο εύκολα ο καθένας μας μπορεί να αντιληφθεί κατά πόσο κινδυνεύουμε πραγματικά από τοξίνες και κατά πόσο μπορούμε από όλα τα προαναφερόμενα να προστατευτούμε αφενός και αφετέρου πόσο επιβεβλημένη είναι η ανάγκη της συχνής αποτοξίνωσης του οργανισμού μας με φυσικούς τρόπους και ειδικευμένα πράσινα φάρμακα και συμπληρώματα διατροφής.
Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε ανεπιφύλακτα
στο e-mail: g.m.k.erisianos@gmail.com ή στο τηλέφωνο 6942.598.834





Γιώργος Ερισιάνος Κυριακού
Φαρμακοποιός



Διαβάστε ακόμα: 



Πηγές 
EFSA: Policies, Information & Services: Food Improvement Agents
EFSA: Food Additives

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Άρθρα

σχετικά άρθρα