Ανακοίνωση: Λόγω τεχνικών προβλημάτων στο προσωπικό email το τελευταίο διάστημα, δυστυχώς δεν έχω λάβει τα emails σας με αποτέλεσμα να μην έχετε πάρει απάντηση.

Παρακαλώ καλέστε στο 6942 598 834 ή ξανά στείλτε το email σας στο g.m.k.erisianos@gmail.com

×

Σάββατο 8 Αυγούστου 2020

Covid-19. Αυτός ο παραλογισμός με τις μάσκες προστασίας πότε θα πάρει τέλος

Σε ένα λαό που από την φύση του αμφισβητεί τα πάντα, αντιδρά για τα απλά και καταπίνει τα σπουδαία αμάσητα, του αρέσει να λέει πάντα την τελευταία λέξη, αν τον βομβαρδίσεις και με ένα σορό αντιφατικές οδηγίες, τότε το μόνο που έχεις πετύχει είναι το απόλυτο αλαλούμ κύριοι αρμόδιοι της υγειονομικής μας προστασίας.
Περί μέτρων προστασίας από τον Covid-19 ο λόγος σήμερα από ότι καταλάβατε με βασικό ερώτημα, ναι καλώς αποφασίσατε για την μάσκα παντού, μήπως όμως κοροϊδευόμαστε ασύστολα μεταξύ μας. 
Την στιγμή που ο κορονοϊός εξαπλώνεται σε όλο και περισσότερες χώρες, εύλογα αναρωτιούνται οι πολίτες πιο είναι το πιο σωστό μέσο προστασίας, μάσκα ή ασπίδα. Την απάντηση σε αυτό το αρχικό ερώτημα δίνει ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, ο οποίος μιλώντας στο ΑΠΕ αναφέρθηκε στη μάσκα χαρακτηρίζοντάς την ως το απόλυτο «όπλο» προστασίας απέναντι στον κορονοϊό, ενώ εξήγησε και το τι προσφέρει η ασπίδα.

Ο κ. Εξαδάκτυλος εξηγεί ότι η μάσκα μας προστατεύει από έναν ιό που μεταδίδεται εύκολα και από άτομα που πολλές φορές δεν το γνωρίζουν καθώς είναι ασυμπτωματικά. «Και ενώ για τους περισσότερους θα περάσει χωρίς προβλήματα, κάποιοι θα δώσουν μάχη για τη ζωή τους», υπογραμμίζει και προσθέτει ότι αυτό είναι κάτι που «οι γιατροί και οι νοσηλευτές το γνωρίζουν καλά καθώς είναι από τη φύση της εργασίας εκτεθειμένοι σε τριπλάσιο ως τετραπλάσιο κίνδυνο μόλυνσης».

Αυτό όπως λέει, αποδεικνύεται από όλα τα στοιχεία που δείχνουν ότι αρκετοί υγειονομικοί παγκοσμίως και στην Ελλάδα μολύνονται και νοσούν, ενίοτε με μοιραία κατάληξη.
«Όλοι εμείς οι οποίοι είμαστε περισσότερο εκτεθειμένοι στον κίνδυνο, προστατευόμαστε με τα μέτρα ατομικής προστασίας και αυτό παρακαλούμε και τους συμπολίτες μας να πράξουν, για να αντιμετωπίσουμε από κοινού την ύπουλη αυτή ασθένεια».

«Η μάσκα, τονίζει ο πρόεδρος του ΠΙΣ, είναι προστατευτική και αποτελεί το απόλυτο “ όπλο” προστασίας για το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό που διαχειρίζεται κρούσματα covid-19.
Αν κάποιος δεν έχει άλλο μέσο προστασίας, η μάσκα είναι το ελάχιστο και η πρώτη προτεραιότητα.
Σημαντικά είναι επίσης η υγιεινή των χεριών και η τήρηση των αποστάσεων που συμπληρωματικά βοηθούν στην αυτοπροστασία μας.
Αλλά η μάσκα είναι το πρώτο».

Μάσκα ή ασπίδα
Ο κ. Εξαδάκτυλος εξηγεί ότι οι μάσκες είναι «αποδεδειγμένα καλύτερες και πιο προστατευτικές από τις ασπίδες οι οποίες έχουν ευθύς εξ αρχής σχεδιαστεί ως συμπληρωματικό μέτρο προφύλαξης.
Δηλαδή, ασπίδα έχει νόημα να φοράει κάποιος που φοράει και μάσκα.
Στην πραγματικότητα οι ασπίδες αντικαθιστούν τη χρήση των ειδικών γυαλιών και όχι τις μάσκες που προστατεύουν μύτη και στόμα.
Βιβλιογραφικές αναφορές επισημαίνουν ότι οι ασπίδες δεν είναι αντίστοιχα προϊόντα με τις μάσκες».

Τι έχει συμβεί όμως μέχρι εδώ στην χώρα μας.
Το όπως του φανεί του λολοστεφανή στον κύβο ταιριάζει απόλυτα, τόσο σε διαταγές, διατάξεις του υπουργείου υγείας και προστασίας του πολίτη, όσο και σε όλους εμάς που απλά θα πρέπει να τις εφαρμόσουμε.
Όχι μόνο μπερδέψαμε την μάσκα με την ασπίδα προστασίας, με ζωντανό παραδείγματα γνωστό κυβερνητικό πρόσωπο που φορούσε ασπίδα και με μεζούρα μέτραγε τις αποστάσεις των τραπεζιών που πρέπει να υπάρχουν σε χώρους εστίασης, ( Οι καρέκλες αν ήταν πλάτη, πλάτη δεν τον ενοχλούσαν ) αλλά εφεύραμε και την μίνι ασπίδα που είναι για να γελάς.
Το απόλυτο αλαλούμ όμως δημιουργήθηκε σε όλους μας μιας και η πολιτεία τα έβαλε σε ένα τσουβάλι όλα οπότε είτε χειρουργική μάσκα φοράς, είτε πολύχρωμη μοδάτη υφασμάτινη, είτε ασπίδα, είτε μίνι ασπίδα , είσαι νόμιμος ναι μεν αλλά επιστημονικά εκτεθειμένος.

Τι να την κάνεις την χειρουργική μάσκα όταν την πιάνεις με τα χέρια σου, την βάζεις στην τσέπη και την ξανά φοράς μετά από λίγο ή και μέρες.

Τι να την κάνεις την όποια μάσκα ( Χειρουργική ή υφασμάτινη ) όταν έχεις την μύτη σου απέξω.
Ακόμα χειρότερο, τι να την κάνεις την ασπίδα όταν στόμα και ρουθούνια είναι παντελώς εκτεθειμένα σε όποιο παθογόνο σωματίδιο αιωρείται στην ατμόσφαιρα.
Σε ότι αφορά τις μίνι ασπίδες δεν το συζητώ καν, απλά είναι απαράδεκτες και μόνο ως κοροϊδία τις εκλαμβάνω.
Αγαπητοί μου αναγνώστες, ο κορονοϊός είναι εδώ, μεταλλαγμένος πιθανά και είναι στο χέρι μας να μην του επιτρέψουμε την διάδοση του με ένα και μοναδικό τρόπο.
Να δήξουμε σοβαρότητα και ψυχραιμία.
Μην σας παρασύρουν οι εξυπνάδες ορισμένων που τον θεωρούν ψέμα και αποστομώστε του με μια και μόνη απάντηση.
- Αφού πιστεύετε ότι είναι ψέμα, να πάτε για εθελοντική εργασία στο πλησιέστερο νοσοκομείο αναφοράς, ή για την μεταφορά τροφίμων και αγαθών σε άτομα που είναι σε καραντίνα.
Κανείς ειλικρινά δεν πρόκειται να έλθει.
Το συμπέρασμα αυτό δεν το έχω βγάλει τυχαία.
Έχοντας άμεση επαγγελματική, οικογενειακή επαφή με νοσοκομείο αναφοράς της Θεσσαλονίκης, κάποιοι δύσπιστοι κατά τα λεγόμενα τους γείτονες, με το που με βλέπουν αλλάζουν πεζοδρόμιο για να μην χαιρετηθούμε από τον φόβο τους από την μια, αλλά από την άλλη διαδίδουν ακόμα και στο διαδίκτυο με αναρτήσεις ότι ο Covid-19 είναι ψέμα.
Τέλος έτσι απλά ας μην μας φεύγουν από το μυαλό εικόνες που έζησαν συνάνθρωποι μας στο Πέργαμο της Ιταλίας, στην Μαδρίτη της Ισπανίας και τόσων άλλων μεγαλουπόλεων της Ε.Ε.

Πώς φοράμε και πώς αφαιρούμε σωστά τη μάσκα τελικά ?
Ο πρόεδρος του ΠΙΣ δίνει χρήσιμες συμβουλές για τον σωστό τρόπο χρήσης της μάσκας.
«Τις μάσκες τις φοράμε χωρίς να πιάνουμε την εσωτερική τους επιφάνεια.
Στις χειρουργικές, η εσωτερική πλευρά είναι πιο ανοιχτόχρωμη και στην επάνω πλευρά της έχει έλασμα για την καμπύλη της μύτης, ώστε να μην θολώνουν τα γυαλιά όσων φορούν.
Τα video που έχει δημιουργήσει ο ΕΟΔΥ δείχνουν με ακρίβεια πώς να φοράμε και να αφαιρούμε με ασφάλεια τη μάσκα. Εξάλλου, πρέπει να τονίσω ότι και στις πάνινες μάσκες είναι σημαντικό να μην εναλλάσσουμε την εσωτερική με την εξωτερική πλευρά».
Σύμφωνα με τον κ. Εξαδάκτυλο η μάσκα συνίσταται σε παιδιά άνω των 4 ετών και όλους τους ενήλικες.
Δεν συνίσταται σε ορισμένες κατηγορίες ασθενών με ψυχικές παθήσεις, συγκεκριμένες πνευμονοπάθειες συγκεκριμένου βαθμού, και στα άτομα με νοητική υστέρηση.

Ανησυχία για την αύξηση των κρουσμάτων
Ο πρόεδρος του ΠΙΣ εκφράζει την ανησυχία του για την αύξηση των κρουσμάτων και ζητάει τη συνεργασία της κοινωνίας για να περιοριστεί η διασπορά του ιού.
«Με φοβίζει η κούραση της κοινωνίας της οποίας η συνεργασία είναι απαραίτητη για να περιοριστεί η διασπορά του ιού.
Και με προβληματίζει η απόδοση ευθύνης σε συγκεκριμένες ομάδες όπως είναι οι νέοι. Είναι άδικη καθώς η χαλάρωση κατά τον μήνα Ιούλιο αφορούσε όλους ανεξαιρέτως. Εκτός από τις εικόνες της διασκέδασης στις παραλίες είδαμε και επίσημες δεξιώσεις με αντίστοιχο συνωστισμό ανθρώπων».



Γιώργος Ερισιάνος Κυριακού
Φαρμακοποιός



Διαβάστε ακόμα: 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Άρθρα

σχετικά άρθρα