Μονόδρομα η φύση θα δώσει τις ουσιαστικές λύσεις.
Την αφορμή στο να κάνω μια αναλυτική αναφορά στην χοληστερίνη, μου την έδωσε νεαρό άτομο σχετικά που καμάρωνε
μιας και στις αιματολογικές εξετάσεις που έκανε, ναι μεν είχε οριακή την κακή χοληστερίνη,
αλλά πολύ, πολύ χαμηλή την καλή.
Μάλιστα εν αγνοία του ασφαλώς, εξέθετε και τον γιατρό του που για συμβουλή όπως έλεγε του είπε χαριτολογώντας, ¨Ε΄ φάε παλικάρι μου και λίγο λίπακι . . . κανένα γύρο, κανένα κοκορέτσι. ¨ λες και ο γιατρός του ήταν άσχετος. Κοντολογίς, η άγνοια της σκοτώνει.
Περί Χοληστερίνης λοιπόν ο λόγος σήμερα, καλής και κακής και αρχικά ας ξεκαθαρίσουμε τις τιμές που πρέπει να υπάρχουν.
Η χοληστερίνη υπολογίζεται σε χιλιοστόγραμμα ( mg ) χοληστερόλης για κάθε
δεκατόλιτρο ( dL ) αίματος.
Ένα αποτέλεσμα κάτω από 200 mg/dL ( 5,2 mmol/L ) είναι το ιδανικό.
Ένα επίπεδο κάπου μεταξύ 200 με 239 mg/dL ( 5,2 με 6,2 mmol/L ) βρίσκεται οριακά κάτω από το νούμερο υψηλού κινδύνου.
Σε αυτή την περίπτωση, ο γιατρός σας μπορεί να σας συστήσει ένα διαιτητικό πλάνο με χαμηλή χοληστερόλη.
Μια τιμή πάνω από 240 mg/dL ( 6,3 mmol/L ) είναι το όριο υψηλού κινδύνου.
Τα άτομα που έχουν τόσο υψηλή χοληστερίνη έχουν συνήθως διπλάσιο κίνδυνο καρδιαγγειακών ασθενειών σε σύγκριση με τους ανθρώπους που έχουν φυσιολογική χοληστερίνη.
Χοληστερίνη: Τιμές HDL ( Καλής ) χοληστερόλης:
Η υψηλής πυκνότητας λιποπρωτεϊνών ( High Density Lipoprotein, HDL ) χοληστερόλη, η οποία είναι γνωστή και ως “καλή” χοληστερόλη, βοηθά στη διατήρηση της καλής υγείας των αιμοφόρων αγγείων, που μένουν πιο καθαρά.
Αυτό που κάνει, επί της ουσίας, είναι να καταστρέφει την χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεϊνών ( Low Density Lipoprotein, LDL ) χοληστερόλη, ή “κακή χοληστερόλη”.
Η HDL χοληστερόλη βοηθάει το αίμα να κυκλοφορεί χωρίς “εμπόδια” στα αγγεία.
Γι' αυτόν το λόγο είναι καλό να έχετε καλό επίπεδο HDL και χαμηλό επίπεδο LDL χοληστερόλης.
Στην HDL, μια τιμή κάτω 40 mg/dL ( 1 mmol/L ) για τους άνδρες και 50 mg/dL ( 1,3 mmol/L ) για τις γυναίκες είναι χαμηλή.
Προσοχή. Αυτό αυξάνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών προβλημάτων.
Μια κανονική τιμή HDL χοληστερόλης είναι μεταξύ 40 με 49 mg/dL ( 1-1,3 mmol/L ) για τους άνδρες και για τις γυναίκες, είναι μεταξύ 50 με 59 mg/dL ( 1,3-1,5 mmol/L )
Όταν το επίπεδο αυτό είναι υψηλότερο από 60 mg/dL, ( 1,6 mmol/L ) τότε έχετε και αυξημένη άμυνα έναντι της όποιας στεφανιαίας νόσου.
Ένα επίπεδο κάπου μεταξύ 200 με 239 mg/dL ( 5,2 με 6,2 mmol/L ) βρίσκεται οριακά κάτω από το νούμερο υψηλού κινδύνου.
Σε αυτή την περίπτωση, ο γιατρός σας μπορεί να σας συστήσει ένα διαιτητικό πλάνο με χαμηλή χοληστερόλη.
Μια τιμή πάνω από 240 mg/dL ( 6,3 mmol/L ) είναι το όριο υψηλού κινδύνου.
Τα άτομα που έχουν τόσο υψηλή χοληστερίνη έχουν συνήθως διπλάσιο κίνδυνο καρδιαγγειακών ασθενειών σε σύγκριση με τους ανθρώπους που έχουν φυσιολογική χοληστερίνη.
Χοληστερίνη: Τιμές HDL ( Καλής ) χοληστερόλης:
Η υψηλής πυκνότητας λιποπρωτεϊνών ( High Density Lipoprotein, HDL ) χοληστερόλη, η οποία είναι γνωστή και ως “καλή” χοληστερόλη, βοηθά στη διατήρηση της καλής υγείας των αιμοφόρων αγγείων, που μένουν πιο καθαρά.
Αυτό που κάνει, επί της ουσίας, είναι να καταστρέφει την χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεϊνών ( Low Density Lipoprotein, LDL ) χοληστερόλη, ή “κακή χοληστερόλη”.
Η HDL χοληστερόλη βοηθάει το αίμα να κυκλοφορεί χωρίς “εμπόδια” στα αγγεία.
Γι' αυτόν το λόγο είναι καλό να έχετε καλό επίπεδο HDL και χαμηλό επίπεδο LDL χοληστερόλης.
Στην HDL, μια τιμή κάτω 40 mg/dL ( 1 mmol/L ) για τους άνδρες και 50 mg/dL ( 1,3 mmol/L ) για τις γυναίκες είναι χαμηλή.
Προσοχή. Αυτό αυξάνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών προβλημάτων.
Μια κανονική τιμή HDL χοληστερόλης είναι μεταξύ 40 με 49 mg/dL ( 1-1,3 mmol/L ) για τους άνδρες και για τις γυναίκες, είναι μεταξύ 50 με 59 mg/dL ( 1,3-1,5 mmol/L )
Όταν το επίπεδο αυτό είναι υψηλότερο από 60 mg/dL, ( 1,6 mmol/L ) τότε έχετε και αυξημένη άμυνα έναντι της όποιας στεφανιαίας νόσου.
Χοληστερίνη: Τιμές LDL ( Κακής ) χοληστερόλης:
Η LDL, ή “κακή”, χοληστερόλη συσσωρεύεται στα αγγεία, όταν κυκλοφορεί στο αίμα σε υψηλές συγκεντρώσεις.
Το αποτέλεσμα είναι η μείωση της κυκλοφορίας του αίματος και η ταυτόχρονη αύξηση του κινδύνου καρδιαγγειακών ασθενειών και εγκεφαλικού επεισοδίου.
Επομένως, το επίπεδο της LDL χοληστερόλης αποτελεί σημαντικό δείκτη κινδύνου καρδιακής ανακοπής, ή έμφραγματος.
Στην LDL χοληστερόλη, λοιπόν, μια τιμή κάτω από 100 mg/dL ( 2,6 mmol/L ) είναι η ιδανική.
Η τιμή μεταξύ 100 με 129 mg/dL ( 2,6 και 3,3 mmol/L ) είναι κοντά στο ιδανικό, ενώ μεταξύ 130 με 159 mg/dL ( 3,4 και 4,1 mmol/L ) είναι οριακά αυξημένη.
Μεταξύ 160 με 189 mg/dL ( 4,1 και 4,9 mmol/L) είναι αυξημένη.
Όταν ξεπερνάει τα 190 mg/dL ( 4,9 mmol/L ) είναι πολύ υψηλή.
Συνιστάται η LDL χοληστερόλη να είναι κάτω από 70 mg/dL. ( 1,8 mmol/L )
Αναλυτικά με λόγια απλά:
Τα λιπίδια του αίματος και ειδικά η LDL χοληστερόλη έχει αποδειχθεί ότι αποτελεί έναν ισχυρό παράγοντα αθηροσκλήρωσης.
Ποια είναι όμως τα λιπίδια και σε τί χρειάζονται τόσο «βλαβερές ουσίες μέσα στον οργανισμό μας»
Τα κυριότερα λιπίδια που κυκλοφορούν στο αίμα μας είναι, η χοληστερόλη και οι εστέρες της, τα φωσφολιπίδια και τα τριγλυκερίδια.
Οι ουσίες αυτές είναι απαραίτητες για την κατασκευή και την συντήρηση των κυττάρων στο σώμα μας.
Χωρίς τα λιπίδια δεν θα υπήρχε ζωή.
Όργανα με υψηλή οργάνωση, όπως ο εγκέφαλος ή ο νεφρός είναι πλούσια σε χοληστερόλη.
Επιπρόσθετα τα λιπίδια συμμετέχουν στην ενδοκυττάρια παραγωγή ενέργειας καθώς, στη σύνθεση ορμονών, στην αποθήκευση της ενέργειας για περίοδο έλλειψης τροφής και για θερμομόνωση του οργανισμού …
Ως γνωστό το λίπος δεν διαλύεται στο νερό.
Πως επομένως ο οργανισμός μας διαλύει και μεταφέρει τα λιπίδια που του είναι τόσο απαραίτητα για την λειτουργία του με το αίμα?
H λύση για αυτό το δύσκολο πρόβλημα έχει βρεθεί εδώ και πολλά εκατομμύρια χρόνια και είναι κοινή σε όλους τους οργανισμούς της Γης που διαθέτουν κυκλοφορικό σύστημα.
Από τούτη την οικουμενική ομοιότητα και μόνο μπορούμε να κατανοήσουμε πόσο σημαντικό είναι το λίπος για την ύπαρξη της ζωής.
Το λάδι επειδή δεν διαλύεται στο νερό, τείνει να μαζεύεται σε κηλίδες.
Φανταστείτε τώρα τέτοιες κηλίδες λίπους να μαζεύονταν μέσα στα αγγεία μας.
Αυτό θα είχε σαν αποτέλεσμα την άμεση απόφραξή τους και το θάνατό μας, ίσως πριν ακόμη γεννηθούμε.
Η LDL, ή “κακή”, χοληστερόλη συσσωρεύεται στα αγγεία, όταν κυκλοφορεί στο αίμα σε υψηλές συγκεντρώσεις.
Το αποτέλεσμα είναι η μείωση της κυκλοφορίας του αίματος και η ταυτόχρονη αύξηση του κινδύνου καρδιαγγειακών ασθενειών και εγκεφαλικού επεισοδίου.
Επομένως, το επίπεδο της LDL χοληστερόλης αποτελεί σημαντικό δείκτη κινδύνου καρδιακής ανακοπής, ή έμφραγματος.
Στην LDL χοληστερόλη, λοιπόν, μια τιμή κάτω από 100 mg/dL ( 2,6 mmol/L ) είναι η ιδανική.
Η τιμή μεταξύ 100 με 129 mg/dL ( 2,6 και 3,3 mmol/L ) είναι κοντά στο ιδανικό, ενώ μεταξύ 130 με 159 mg/dL ( 3,4 και 4,1 mmol/L ) είναι οριακά αυξημένη.
Μεταξύ 160 με 189 mg/dL ( 4,1 και 4,9 mmol/L) είναι αυξημένη.
Όταν ξεπερνάει τα 190 mg/dL ( 4,9 mmol/L ) είναι πολύ υψηλή.
Συνιστάται η LDL χοληστερόλη να είναι κάτω από 70 mg/dL. ( 1,8 mmol/L )
Αναλυτικά με λόγια απλά:
Τα λιπίδια του αίματος και ειδικά η LDL χοληστερόλη έχει αποδειχθεί ότι αποτελεί έναν ισχυρό παράγοντα αθηροσκλήρωσης.
Ποια είναι όμως τα λιπίδια και σε τί χρειάζονται τόσο «βλαβερές ουσίες μέσα στον οργανισμό μας»
Τα κυριότερα λιπίδια που κυκλοφορούν στο αίμα μας είναι, η χοληστερόλη και οι εστέρες της, τα φωσφολιπίδια και τα τριγλυκερίδια.
Οι ουσίες αυτές είναι απαραίτητες για την κατασκευή και την συντήρηση των κυττάρων στο σώμα μας.
Χωρίς τα λιπίδια δεν θα υπήρχε ζωή.
Όργανα με υψηλή οργάνωση, όπως ο εγκέφαλος ή ο νεφρός είναι πλούσια σε χοληστερόλη.
Επιπρόσθετα τα λιπίδια συμμετέχουν στην ενδοκυττάρια παραγωγή ενέργειας καθώς, στη σύνθεση ορμονών, στην αποθήκευση της ενέργειας για περίοδο έλλειψης τροφής και για θερμομόνωση του οργανισμού …
Ως γνωστό το λίπος δεν διαλύεται στο νερό.
Πως επομένως ο οργανισμός μας διαλύει και μεταφέρει τα λιπίδια που του είναι τόσο απαραίτητα για την λειτουργία του με το αίμα?
H λύση για αυτό το δύσκολο πρόβλημα έχει βρεθεί εδώ και πολλά εκατομμύρια χρόνια και είναι κοινή σε όλους τους οργανισμούς της Γης που διαθέτουν κυκλοφορικό σύστημα.
Από τούτη την οικουμενική ομοιότητα και μόνο μπορούμε να κατανοήσουμε πόσο σημαντικό είναι το λίπος για την ύπαρξη της ζωής.
Το λάδι επειδή δεν διαλύεται στο νερό, τείνει να μαζεύεται σε κηλίδες.
Φανταστείτε τώρα τέτοιες κηλίδες λίπους να μαζεύονταν μέσα στα αγγεία μας.
Αυτό θα είχε σαν αποτέλεσμα την άμεση απόφραξή τους και το θάνατό μας, ίσως πριν ακόμη γεννηθούμε.
Η φύση λοιπόν βρήκε σαν λύση τις λιποπρωτεϊνες :
Την LDL, την HDL και τα χυλομικρά. (Αντί για λιποπρωτεϊνες είναι γνωστές με την ονομασία χοληστερίνη LDL και HDL αντίστοιχα ή διαφορετικά καλή και κακή χοληστερίνη).
Υπάρχουν βέβαια και άλλες λιποπρωτεϊνες όπως η IDL και η VLDL για τις οποίες δεν θα επεκταθούμε σήμερα.
Υπό αυτή την έννοια όλοι έχουμε αντιληφθεί ότι οι ονομασίες “καλή” και “κακή” για την HDL και την LDL αντίστοιχα είναι συμβατικές μιας και οι δύο είναι απαραίτητες για την ύπαρξή μας.
Οι λιποπρωτεϊνες αυτές είναι μικρά σφαιρίδια που το εξωτερικό τους περίβλημα διαλύεται στο νερό ( Δεν σχηματίζει κηλίδες ) ενώ το εσωτερικό τους είναι “φιλικό” με το λίπος.
Με τον τρόπο αυτό σχηματίζονται μικροσκοπικές φούσκες με λίπος που κυκλοφορούν ελεύθερα στο αίμα.
Ένα άλλο θέμα που προκύπτει είναι, πως αυτές οι μικρές φούσκες, λιποπρωτεϊνες βρίσκουν το δρόμο προς τον προορισμό τους ? ( Τα κύτταρα στα οποία πρέπει να εναποθέσουν τη χοληστερόλη που μεταφέρουν ? )
Μια άλλη σοφή λύση που βρήκε η φύση και είναι και αυτή κοινή σε ‘όλους τους οργανισμούς είναι η ύπαρξη μιας πρωτεϊνης οδηγού που ονομάζεται απολιποπρωτεϊνη.
Αυτή διαθέτει ειδική διαμόρφωση και έτσι τα κύτταρα που χρειάζονται χοληστερόλη βγάζουν στην επιφάνειά τους ειδικούς υποδοχείς “χεράκια” που πιάνουν την απολιποπρωτεϊνη οδηγό μιας συγκεκριμένης λιποπρωτεϊνης ( Χοληστερίνης ) ενώ αγνοούν τις υπόλοιπες.
Έτσι αν το κύτταρο πους χρειάζεται χοληστερόλη βρίσκεται στην περιφέρεια πχ στον λιπώδη μας ιστό ή στο μυικό μας ιστό βγάζει το “χεράκι “ που πιάνει την απολιποπρωτεϊνη από Β που υπάρχει στην LDL χοληστερόλη.
Τα “χεράκια” αυτά δεν μπορούν να πιάσουν τις άλλες “χοληστερίνες” πχ την HDL.
Αν το κύτταρο αυτό είναι στο συκώτι μας , βγάζει το χεράκι-υποδοχέα που συλλαμβάνει την HDL χοληστερόλη.
Οι απολιποπρωτεϊνες βέβαια δεν κάνουν μόνο αυτή τη δουλεία, αλλά είναι υπεύθυνες και για το πακετάρισμα της λιποπρωτεϊνης καθώς και τη συνοχή της κατά τη διάρκεια του ταξιδιού της στο αίμα.
Ωραία μάθαμε που καταλήγουν οι χοληστερίνες LDL και HDL.
Την LDL, την HDL και τα χυλομικρά. (Αντί για λιποπρωτεϊνες είναι γνωστές με την ονομασία χοληστερίνη LDL και HDL αντίστοιχα ή διαφορετικά καλή και κακή χοληστερίνη).
Υπάρχουν βέβαια και άλλες λιποπρωτεϊνες όπως η IDL και η VLDL για τις οποίες δεν θα επεκταθούμε σήμερα.
Υπό αυτή την έννοια όλοι έχουμε αντιληφθεί ότι οι ονομασίες “καλή” και “κακή” για την HDL και την LDL αντίστοιχα είναι συμβατικές μιας και οι δύο είναι απαραίτητες για την ύπαρξή μας.
Οι λιποπρωτεϊνες αυτές είναι μικρά σφαιρίδια που το εξωτερικό τους περίβλημα διαλύεται στο νερό ( Δεν σχηματίζει κηλίδες ) ενώ το εσωτερικό τους είναι “φιλικό” με το λίπος.
Με τον τρόπο αυτό σχηματίζονται μικροσκοπικές φούσκες με λίπος που κυκλοφορούν ελεύθερα στο αίμα.
Ένα άλλο θέμα που προκύπτει είναι, πως αυτές οι μικρές φούσκες, λιποπρωτεϊνες βρίσκουν το δρόμο προς τον προορισμό τους ? ( Τα κύτταρα στα οποία πρέπει να εναποθέσουν τη χοληστερόλη που μεταφέρουν ? )
Μια άλλη σοφή λύση που βρήκε η φύση και είναι και αυτή κοινή σε ‘όλους τους οργανισμούς είναι η ύπαρξη μιας πρωτεϊνης οδηγού που ονομάζεται απολιποπρωτεϊνη.
Αυτή διαθέτει ειδική διαμόρφωση και έτσι τα κύτταρα που χρειάζονται χοληστερόλη βγάζουν στην επιφάνειά τους ειδικούς υποδοχείς “χεράκια” που πιάνουν την απολιποπρωτεϊνη οδηγό μιας συγκεκριμένης λιποπρωτεϊνης ( Χοληστερίνης ) ενώ αγνοούν τις υπόλοιπες.
Έτσι αν το κύτταρο πους χρειάζεται χοληστερόλη βρίσκεται στην περιφέρεια πχ στον λιπώδη μας ιστό ή στο μυικό μας ιστό βγάζει το “χεράκι “ που πιάνει την απολιποπρωτεϊνη από Β που υπάρχει στην LDL χοληστερόλη.
Τα “χεράκια” αυτά δεν μπορούν να πιάσουν τις άλλες “χοληστερίνες” πχ την HDL.
Αν το κύτταρο αυτό είναι στο συκώτι μας , βγάζει το χεράκι-υποδοχέα που συλλαμβάνει την HDL χοληστερόλη.
Οι απολιποπρωτεϊνες βέβαια δεν κάνουν μόνο αυτή τη δουλεία, αλλά είναι υπεύθυνες και για το πακετάρισμα της λιποπρωτεϊνης καθώς και τη συνοχή της κατά τη διάρκεια του ταξιδιού της στο αίμα.
Ωραία μάθαμε που καταλήγουν οι χοληστερίνες LDL και HDL.
Πού όμως παράγονται ?
Η λιποπρωτεϊνη LDL “κακή χοληστερίνη” παράγεται στο συκώτι και είναι αυτή που όπως είδαμε επιφορτίζεται με την μεταφορά λιπιδίων προς την περιφέρεια.
Στο σημείο αυτό κατανοούμε πόσο ατυχής είναι ο χαρακτηρισμός “κακή” μιας και η LDL είναι η λιποπρωτεϊνη η οποία σχετίζεται άμεσα με την χρήση των λιπιδίων στον οργανισμό μας.
Η λιποπρωτεϊνη στην οποία στηρίζουμε την ίδια μας της ύπαρξη και η οποία μεταφέρει τα απαραίτητα λιπίδια για την κατασκευή και την συντήρηση του σώματός μας, την ονομάσαμε “κακή” θα δούμε όμως γιατί.
Ακριβώς επειδή η LDL είναι τόσο απαραίτητη για την ζωή μας, ο οργανισμός μας δεν περιμένει να την πάρει από την τροφή, αλλά την φτιάχνει μόνος τους.
Για το λόγο αυτό η λεγόμενη “κακή” χοληστερίνη δεν μειώνεται με τη δίαιτα ( Παρά μόνο σε ένα μικρό ποσοστό ) αλλά με ειδικά φαρμακευτικά ιδιοσκευάσματα, στατίνες που εμποδίζουν ναι μεν το ήπαρ από το να την κατασκευάζει, αλλά ατυχώς έχουν σοβαρές παρενέργειες.
Αντίθετα η λιποπρωτεϊνη HDL δημιουργείται στους ιστούς και μεταφέρει λίπος προς το συκώτι.
Επομένως η κακή χοληστερίνη μεταφέρει λίπος προς τις αρτηρίες ενώ η καλή απομακρύνει το λίπος από αυτές και τις καθαρίζει.
Άρα η επιδίωξή μας είναι να έχουμε ψηλά την καλή και χαμηλά την κακή.
Τι είναι η αθηροσκλήρωση και ποια είναι η συμβολή των λιποπρωτεινών ?
Η αθηροσκλήρωση είναι η προοδευτική συσσώρευση λίπους στο τοίχωμα των αγγείων με αποτέλεσμα το προοδευτικό στένεμα του αυλού τους.
Η λιποπρωτεϊνη LDL “κακή χοληστερίνη” παράγεται στο συκώτι και είναι αυτή που όπως είδαμε επιφορτίζεται με την μεταφορά λιπιδίων προς την περιφέρεια.
Στο σημείο αυτό κατανοούμε πόσο ατυχής είναι ο χαρακτηρισμός “κακή” μιας και η LDL είναι η λιποπρωτεϊνη η οποία σχετίζεται άμεσα με την χρήση των λιπιδίων στον οργανισμό μας.
Η λιποπρωτεϊνη στην οποία στηρίζουμε την ίδια μας της ύπαρξη και η οποία μεταφέρει τα απαραίτητα λιπίδια για την κατασκευή και την συντήρηση του σώματός μας, την ονομάσαμε “κακή” θα δούμε όμως γιατί.
Ακριβώς επειδή η LDL είναι τόσο απαραίτητη για την ζωή μας, ο οργανισμός μας δεν περιμένει να την πάρει από την τροφή, αλλά την φτιάχνει μόνος τους.
Για το λόγο αυτό η λεγόμενη “κακή” χοληστερίνη δεν μειώνεται με τη δίαιτα ( Παρά μόνο σε ένα μικρό ποσοστό ) αλλά με ειδικά φαρμακευτικά ιδιοσκευάσματα, στατίνες που εμποδίζουν ναι μεν το ήπαρ από το να την κατασκευάζει, αλλά ατυχώς έχουν σοβαρές παρενέργειες.
Αντίθετα η λιποπρωτεϊνη HDL δημιουργείται στους ιστούς και μεταφέρει λίπος προς το συκώτι.
Επομένως η κακή χοληστερίνη μεταφέρει λίπος προς τις αρτηρίες ενώ η καλή απομακρύνει το λίπος από αυτές και τις καθαρίζει.
Άρα η επιδίωξή μας είναι να έχουμε ψηλά την καλή και χαμηλά την κακή.
Τι είναι η αθηροσκλήρωση και ποια είναι η συμβολή των λιποπρωτεινών ?
Η αθηροσκλήρωση είναι η προοδευτική συσσώρευση λίπους στο τοίχωμα των αγγείων με αποτέλεσμα το προοδευτικό στένεμα του αυλού τους.
Η αθηροσκλήρωση είναι μια φυσιολογική, γονιδιακά ελεγχόμενη διαδικασία, που συμβαίνει σε όλους τους ανθρώπους στα πλαίσια της γήρανσης των αγγείων τους.
Το πρόβλημα είναι όταν η διαδικασία αυτή επιταγχύνεται σημαντικά και αντιμετωπίζουμε νέους ανθρώπους με αγγεία που με δυσκολία θα βρίσκαμε σε 90 χρόνους.
Σε αυτό παίζει κάποιο ρόλο, ποιος άλλος η LDL μιας και αυτή είναι που μεταφέρει το λίπος στην περιφέρεια.
Βέβαια στο σημείο αυτό ο προβληματιζόμενος αναγνώστης θα αναρωτιόταν, “ καλά τι φταίει η LDL, αυτή τη δουλεία της κάνει” τα κύτταρα της περιφέρειας φταίνε που την “ζητάνε σαν τρελά” .
Και βέβαια ο αναγνώστης που θα σκεφτεί έτσι έχει δίκιο.
Δεν είναι η ‘κακή” χοληστερίνη που δημιουργεί το πρόβλημα αλλά ο “χαλασμένος” μεταβολισμός που τρελαίνει τα κύτταρά μας και την λειτουργία τους.
Για το λόγο αυτό τόσο η Ευρωπαϊκή καρδιολογική εταιρία όσο και η αμερικάνικη, άλλαξαν τις οδηγίες τους προς τους καρδιολόγους τα τελευταία χρόνια και δεν έχουν την κακή χοληστερίνη από μόνη της σαν αίτια για έναρξη φαρμακευτική αγωγής, αλλά την χοληστερίνη σε συνδυασμό με κάποιον παράγοντα κινδύνου ο οποίος και αποκαλύπτει έναν παθολογικό μεταβολισμό.
Τέτοιοι παράγοντες κινδύνου είναι η υπέρταση, ο διαβήτης, το κάπνισμα, η παχυσαρκία και η έλλειψη σωματικής άσκησης.
Τελευταία έχει προκαλέσει ενδιαφέρον η ανακάλυψη πληθυσμών με χαμηλή LDL και σημαντικά καρδιαγγειακά συμβάματα. ( Εμφράγματα, εγκεφαλικό )
Οι άνθρωποι αυτοί είχαν κάποια κοινά μεταξύ τους:
Ήταν όλοι παχύσαρκοι και συγκεκριμένα είχαν συσσωρευμένο λίπος ειδικά στην κοιλιά, είχαν αυξημένα τριγλυκερίδια και μπορεί να ανέβαζαν λίγο τις τιμές της γλυκόζης του αίματος μετά το γεύμα όχι όμως και στη νηστεία. ( Δηλαδή στην πρωινή αιμοληψία που κάνουμε νηστικοί το σάκχαρο τους ήταν φυσιολογικό )
Στην ομάδα αυτή έδωσαν ένα νέο όνομα «Μεταβολικό Σύνδρομο» ο οποίος σηματοδοτεί υγιείς ανθρώπους, με λίγο κοιλίτσα ίσως, στους οποίους ο μεταβολισμός τους έχει εκτραπεί πλέον και τους οδηγεί προς έναν πολύ υψηλό κίνδυνο για μελλοντικά καρδιαγγειακά συμβάματα.
Υπάρχουν βέβαια και πληθυσμοί με πολύ υψηλές τιμές LDL που ζουν μέχρι προχωρημένη ηλικία χωρίς κανένα πρόβλημα.
Αυτοί ακριβώς οι ασθενείς μας θυμίζουν ότι δεν τα ξέρουμε όλα για τις “χοληστερίνες” και ότι η επιστημονική κοινότητα πρέπει να διανύσει μακρύ δρόμο μέχρι να ξεκλειδώσει τα μυστικά που κρύβουν τα 150 γονίδια που εμπλέκονται στους μηχανισμούς παραγωγής, διαχείρισης και μεταβολισμού των λιποπρωτεϊνων.
Το πρόβλημα είναι όταν η διαδικασία αυτή επιταγχύνεται σημαντικά και αντιμετωπίζουμε νέους ανθρώπους με αγγεία που με δυσκολία θα βρίσκαμε σε 90 χρόνους.
Σε αυτό παίζει κάποιο ρόλο, ποιος άλλος η LDL μιας και αυτή είναι που μεταφέρει το λίπος στην περιφέρεια.
Βέβαια στο σημείο αυτό ο προβληματιζόμενος αναγνώστης θα αναρωτιόταν, “ καλά τι φταίει η LDL, αυτή τη δουλεία της κάνει” τα κύτταρα της περιφέρειας φταίνε που την “ζητάνε σαν τρελά” .
Και βέβαια ο αναγνώστης που θα σκεφτεί έτσι έχει δίκιο.
Δεν είναι η ‘κακή” χοληστερίνη που δημιουργεί το πρόβλημα αλλά ο “χαλασμένος” μεταβολισμός που τρελαίνει τα κύτταρά μας και την λειτουργία τους.
Για το λόγο αυτό τόσο η Ευρωπαϊκή καρδιολογική εταιρία όσο και η αμερικάνικη, άλλαξαν τις οδηγίες τους προς τους καρδιολόγους τα τελευταία χρόνια και δεν έχουν την κακή χοληστερίνη από μόνη της σαν αίτια για έναρξη φαρμακευτική αγωγής, αλλά την χοληστερίνη σε συνδυασμό με κάποιον παράγοντα κινδύνου ο οποίος και αποκαλύπτει έναν παθολογικό μεταβολισμό.
Τέτοιοι παράγοντες κινδύνου είναι η υπέρταση, ο διαβήτης, το κάπνισμα, η παχυσαρκία και η έλλειψη σωματικής άσκησης.
Τελευταία έχει προκαλέσει ενδιαφέρον η ανακάλυψη πληθυσμών με χαμηλή LDL και σημαντικά καρδιαγγειακά συμβάματα. ( Εμφράγματα, εγκεφαλικό )
Οι άνθρωποι αυτοί είχαν κάποια κοινά μεταξύ τους:
Ήταν όλοι παχύσαρκοι και συγκεκριμένα είχαν συσσωρευμένο λίπος ειδικά στην κοιλιά, είχαν αυξημένα τριγλυκερίδια και μπορεί να ανέβαζαν λίγο τις τιμές της γλυκόζης του αίματος μετά το γεύμα όχι όμως και στη νηστεία. ( Δηλαδή στην πρωινή αιμοληψία που κάνουμε νηστικοί το σάκχαρο τους ήταν φυσιολογικό )
Στην ομάδα αυτή έδωσαν ένα νέο όνομα «Μεταβολικό Σύνδρομο» ο οποίος σηματοδοτεί υγιείς ανθρώπους, με λίγο κοιλίτσα ίσως, στους οποίους ο μεταβολισμός τους έχει εκτραπεί πλέον και τους οδηγεί προς έναν πολύ υψηλό κίνδυνο για μελλοντικά καρδιαγγειακά συμβάματα.
Υπάρχουν βέβαια και πληθυσμοί με πολύ υψηλές τιμές LDL που ζουν μέχρι προχωρημένη ηλικία χωρίς κανένα πρόβλημα.
Αυτοί ακριβώς οι ασθενείς μας θυμίζουν ότι δεν τα ξέρουμε όλα για τις “χοληστερίνες” και ότι η επιστημονική κοινότητα πρέπει να διανύσει μακρύ δρόμο μέχρι να ξεκλειδώσει τα μυστικά που κρύβουν τα 150 γονίδια που εμπλέκονται στους μηχανισμούς παραγωγής, διαχείρισης και μεταβολισμού των λιποπρωτεϊνων.
Η φυσική αντιμετώπιση της καλής και κακής χοληστερίνης:
Όπως προαναφέρθηκα οι στατίνες και τα παράγωγα τους μπορεί να μειώσουν τα επίπεδα της κακής χοληστερίνης στο αίμα, ( Ανεξαρτήτου παρενεργειών που αποδεδειγμένα έχουν ) αλλά δεν κάνουν καν λόγο στο να ανεβάσουν τα επίπεδα στην καλή.
Όπως προαναφέρθηκα οι στατίνες και τα παράγωγα τους μπορεί να μειώσουν τα επίπεδα της κακής χοληστερίνης στο αίμα, ( Ανεξαρτήτου παρενεργειών που αποδεδειγμένα έχουν ) αλλά δεν κάνουν καν λόγο στο να ανεβάσουν τα επίπεδα στην καλή.
Έτσι η προσπάθεια επικεντρώνεται κακώς μονόπλευρα.
Από την άλλη, είναι γνωστά πολλά φυσικά ιάματα που μεμονωμένα μπορούν να κάνουν την ίδια διαδικασία, σε αλλά υπάρχει τοξικότητα και η υπερβολή θα φέρει αντίθετα αποτελέσματα, σε άλλα βρίσκουμε ήπια δράση και σε κάποια τέταρτη ομάδα απλά την υποβοήθηση του οργανισμού στο να τα καταφέρει μόνος του.
Από την άλλη, είναι γνωστά πολλά φυσικά ιάματα που μεμονωμένα μπορούν να κάνουν την ίδια διαδικασία, σε αλλά υπάρχει τοξικότητα και η υπερβολή θα φέρει αντίθετα αποτελέσματα, σε άλλα βρίσκουμε ήπια δράση και σε κάποια τέταρτη ομάδα απλά την υποβοήθηση του οργανισμού στο να τα καταφέρει μόνος του.
Σε όλα αυτά επικεντρώθηκε η έρευνα του πανεπιστημίου των Αθηνών για να καταλήξει στο συμπέρασμα ( Γνωστό στους αναγνώστες της σελίδα μας ) ότι θα πρέπει να υπάρξει συνδυαστικά μια φόρμουλα που χωρίς παρενέργειες θα μειώσει την κακή χοληστερίνη, θα αυξήσει την καλή σε σημείο τέτοιο που θα προστατευτεί όλο το καρδιαγγειακό σύστημα αφενός, αλλά και πρωτίστως η ορθή λειτουργία του οργανισμού.
Μάλιστα σε αυτό το σημείο θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι με σωστούς, μελετημένους συνδυασμούς η επιστημονική ομάδα του πανεπιστημίου κατόρθωσε να βγάλει δυο ξεχωριστές φόρμουλες φυσικών ιαμάτων.
Μια που θα καθαρίσει τους αυλούς των αρτηριών και αγγείων από την ακροαματική πλάκα και μια που θα φέρει σε μια καταπληκτική ισορροπία την καλή και την κακή χοληστερίνη.
Και οι δυο, μετά από επίπονες και χρονοβόρες κλινικές μελέτες in vivo σε Αθήνα και Κρήτη, τόσο για τις δράσεις τους όσο και για τις ανύπαρκτες παρενέργειες τους εδώ και καιρό έχουν τεθεί σε κυκλοφορία με τις απαιτούμενες πιστοποιήσεις.
Βέβαια η διατροφή και η σωματική άσκηση ασφαλώς θα επιταχύνουν το αποτέλεσμα της ίασης.
Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε ανεπιφύλακτα
στο e-mail: g.m.k.erisianos@gmail.com ή στο τηλέφωνο 6942.598.834
Γιώργος Ερισιάνος Κυριακού
Φαρμακοποιός
Διαβάστε ακόμα:
Μάλιστα σε αυτό το σημείο θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι με σωστούς, μελετημένους συνδυασμούς η επιστημονική ομάδα του πανεπιστημίου κατόρθωσε να βγάλει δυο ξεχωριστές φόρμουλες φυσικών ιαμάτων.
Μια που θα καθαρίσει τους αυλούς των αρτηριών και αγγείων από την ακροαματική πλάκα και μια που θα φέρει σε μια καταπληκτική ισορροπία την καλή και την κακή χοληστερίνη.
Και οι δυο, μετά από επίπονες και χρονοβόρες κλινικές μελέτες in vivo σε Αθήνα και Κρήτη, τόσο για τις δράσεις τους όσο και για τις ανύπαρκτες παρενέργειες τους εδώ και καιρό έχουν τεθεί σε κυκλοφορία με τις απαιτούμενες πιστοποιήσεις.
Βέβαια η διατροφή και η σωματική άσκηση ασφαλώς θα επιταχύνουν το αποτέλεσμα της ίασης.
Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε ανεπιφύλακτα
στο e-mail: g.m.k.erisianos@gmail.com ή στο τηλέφωνο 6942.598.834
Γιώργος Ερισιάνος Κυριακού
Φαρμακοποιός
Διαβάστε ακόμα:
A.F.A. Τα φύκια της υγείας, της ευεξίας και της ομορφιάς. & Επαναπροσδιορισμός και ενεργοποίηση του μεταβολισμού. & 4 + 1 συνήθειες που μπολακάρουν τον μεταβολισμό σας & Διατροφή. 14 απλά βήματα για σωστή διατροφή. & Φυτικές ίνες και ποιος είναι ο ρόλος τους σε μία υγιεινή διατροφή; & Ganoderma Lucidum. Αξίζει άλλη μια αναφορά ακόμα ?
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου