Ανακοίνωση: Λόγω τεχνικών προβλημάτων στο προσωπικό email το τελευταίο διάστημα, δυστυχώς δεν έχω λάβει τα emails σας με αποτέλεσμα να μην έχετε πάρει απάντηση.

Παρακαλώ καλέστε στο 6942 598 834 ή ξανά στείλτε το email σας στο g.m.k.erisianos@gmail.com

×

Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2019

Γλυκοζυλιωμένη Αιμοσφαιρίνη HbA1c. Η εξέταση που καθορίζει την αντιδιαβητική πορεία κάθε ασθενούς.


Ως αρχική διάγνωση θα μας προσδιορίσει το βαθμό προσβολής από τον σακχαρώδη διαβήτη σε βάθος προγενέστερου χρόνου περίπου 90 με 120 ημερών. 
Ως εξέταση ελέγχου ρουτίνας για τουλάχιστον 2 φορές τον χρόνο σε διαβητικούς, θα μας διαψεύσει, 
ή επιβεβαιώσει, την λάθος ή σωστή αγωγή 
που ακολουθούμε.

Με λόγια απλά η εξέταση της Γλυκοζυλιωμένης είναι το κλειδί ελέγχου του ζαχαρώδη διαβήτη.

Αναλυτικά:

Τι είναι η Γλυκοζυλιωμένη Αιμοσφαιρίνη HbA1c.
Γλυκοζυλιωμένη Αιμοσφαιρίνη ( Ή HbA1c, όπως συνήθως γράφεται εν συντομία ) είναι μια πολύ χρήσιμη εξέταση στο αίμα, η οποία αντικατοπτρίζει τον μέσο όρο του σακχάρου στο αίμα σου κατά τους προηγούμενους 3 με 4 μήνες.
Τα αρχικά Hb είναι σύντμηση της αγγλικής λέξης Hemoglobulin που σημαίνει αιμοσφαιρίνη στην αγγλοσαξoνική γλώσσα, το Α είναι αρχικό της αγγλικής λέξης Αdult που σημαίνει ενήλικος και το 1c είναι ένα κλάσμα.
Η αιμοσφαιρίνη ως γνωστό είναι ουσία που βρίσκεται στα ερυθρά αιμοσφαίρια του αίματος.
Κύριο έργο της είναι να μεταφέρει μέσω της κυκλοφορίας του αίματος οξυγόνο στους ιστούς και κατά συνέπεια στα κύτταρα.
Η γλυκόζη, ( Ή αλλιώς σάκχαρο, ζάχαρο. ) συνδέεται με την αιμοσφαιρίνη και σχηματίζει τη γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη.
Η γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη παραμένει αδιάσπαστη σε όλη τη διάρκεια της ζωής του αιμοσφαιρίου.

Η αρχή της μεθόδου βασίζεται στο ότι η σύνδεση της γλυκόζης με την Α1 αιμοσφαιρίνη, η οποία αποτελεί το 97% της ολικής αιμοσφαιρίνης των ερυθρών αιμοσφαιρίων.
Το υπόλοιπο ποσοστό αποτελείται από την Α2, κατά 2,5% και από την F, κατά 0,5% περίπου.

Έτσι γίνεται κατά τρόπο ευθέως ανάλογο, ( Αναλογία ) με το επίπεδο σακχάρου του αίματος.
Τα ερυθρά αιμοσφαίρια που παράγονται στο μυελό των οστών, ζουν περίπου 120 ημέρες και στη συνέχεια καταστρέφονται στο σπλήνα.
Καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους η γλυκόζη συνδέεται συνεχώς με την αιμοσφαιρίνη. Τα νεαρά ερυθρά αιμοσφαίρια έχουν μικρότερη περιεκτικότητα γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης, ενώ τα γηραιότερα μεγαλύτερη. ( Συσωρευτικά κατά κάποιο τρόπο )
Η τιμή της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης εκφράζεται σε εκατοστιαίο ποσοστό της ολικής αιμοσφαιρίνης
Η HbA1c είναι το ποσοστό της αιμοσφαιρίνης που έχει υποστεί γλυκοζυλίωση και φυσιολογικά είναι 4,8 έως 6%.
Πρέπει να γίνεται κάθε 3-4 μήνες αρχικά σε ένα νέο ασθενή της νόσου αφού ο χρόνος ζωής των ερυθρών αιμοσφαιρίων που περιέχουν την αιμοσφαιρίνη ανανεώνεται κάθε 120 μέρες, οπότε το ποσοστό της γλυκοζυλίωσης αλλάζει ανάλογα με το σάκχαρο του αίματος.

Ο ρυθμισμένος ασθενής πρέπει να κάνει τον έλεγχο του τουλάχιστον κάθε 6 μήνες.
Συνεπώς, τιμές μεγαλύτερες από το 6 με 6.5 θεωρούνται διαγνωστικές της νόσου ή του αρρύθμιστου ασθενή.

Ενδεικτικά μια γλυκοζυλιωμένη κοντά στο 6,5 ισοδυναμεί με επίπεδα γλυκόζης στο αίμα που κυμαίνονταν το προηγούμενο δίμηνο, τρίμηνο κατά μέσο όρο κοντά στα 150 mg/dl.

Εδώ πρέπει να προσθέσω ότι υπάρχουν σήμερα έρευνες που δείχνουν ότι είναι προτιμότερο τα επίπεδα της HbA1c να διατηρούνται ακόμη πιο χαμηλά και από το 5,0 με 5,5.
Ας έχουμε πάντα κατά νου πως στους διαβητικούς ασθενείς, στους οποίους δεν ελέγχονται τα επίπεδα της γλυκόζης, η τιμή του αιμοσφαιρινικού κλάσματος είναι σαφώς αυξημένη κατά 2 με 3 φορές πάνω από τη φυσιολογική.
Με συνέπειες δε τραγικές, γνωστό αυτό από άλλες δημοσιεύσεις μου.
Απλά δηλαδή, όσο πιο κοντά στο φυσιολογικό ποσοστό είναι η γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη, τόσο πιο καλή είναι η ρύθμιση του διαβήτη.
Όταν το ποσοστό είναι μεγαλύτερο, τόσο ο γιατρός, όσο και ο ασθενής πρέπει να αυξήσουν τις προσπάθειές τους έτσι ώστε η ρύθμιση του σακχάρου να είναι καλύτερη. Για τις εγκύους με διαβήτη η εξέταση πρέπει να γίνεται συχνότερα για πιο στενή παρακολούθηση. ( Ανά 45 με 60 ημέρες περίπου )

Κοντολογίς, η διατήρηση των επιπέδων γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης κοντά στο φυσιολογικό προφυλάσσει τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη από την ανάπτυξη επιπλοκών σχετιζόμενων με τη νόσο τους, όπως νεφρική νόσο, διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια και νευροπάθεια.

Ακόμη έχει αποδειχθεί πως για τους νεοδιαγνωσθέντες ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη η ικανοποιητική ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου προφυλάσσει από την ανάπτυξη καρδιαγγειακών συμβάντων όπως εμφράγματα ή εγκεφαλικά επεισόδια.


Πινάκας που υποδηλώνει τον κίνδυνο για καρδιαγγειακά νοσήματα σε σχέση με τη συγκέντρωση της HbA1c:

HbA1c %     Σχετικός κίνδυνος 
< 5.0         1.0 % 
5.0 - 5.4    2.5 % 
5.5 - 6.9    2.5 % 
>= 7.0      5.0 με + 10% % 

Στο σακχαρώδη διαβήτη η τιμή της γλυκόζης στο αίμα κυμαίνεται μέσα στο 24ωρο, αλλά και από ημέρα σε ημέρα, λόγω διαφόρων παραγόντων, ( Δίαιτα, φάρμακα, ψυχολογικό στρες κ.α. ) ενώ τα επίπεδα της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης παραμένουν πάντα σταθερά.

Έτσι ο προσδιορισμός του αιμοσφαιρινικού κλάσματος HbA1C αποτελεί τον καλύτερο δείκτη ελέγχου της θεραπείας του διαβήτη, από ότι ο προσδιορισμός της γλυκόζης του αίματος, γιατί η HbA1C καλύπτει το μεταβολισμό της γλυκόζης για 8 με 10 εβδομάδες, ενώ η γλυκόζη μόνο για ένα 12/ωρο με 24/ωρο το πολύ.

Αν οι τιμές γλυκόζης αίματος είναι υψηλές, η γλυκόζη δεσμεύεται μόνιμα από την αιμοσφαιρίνη και η γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη παραμένει μέσα στα ερυθρά αιμοσφαίρια καθ' όλη τη διάρκεια της ζωής τους. 

( Περίπου 3 μήνες δηλαδή. )

Δεδομένου ότι η HbA1c μέσα στα ερυθρά αιμοσφαίρια είναι σταθερή για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα, μια εξέταση γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης δείχνει τη μέση τιμή γλυκόζης στο αίμα τους τελευταίους 3 μήνες και μετράται στο αίμα της φλέβας.

Μπορεί όμως να μετρηθεί και στο τριχοειδικό αίμα, ( Από το δάκτυλο ) εφ’ όσον υπάρχει η ειδική συσκευή και μάλιστα το αποτέλεσμα αυτής της εξέτασης βγαίνει σε 6 λεπτά.


Προσοχή, μην συγχέετε την συσκευή μέτρησης της γλυκόζης με την συσκευή που προαναφέρω.
Επίσης από όλα τα προαναφερόμενα, εύλογα βγαίνει το συμπέρασμα πως η Γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη δεν θα μεταβληθεί με μια εβδομάδα δίαιτα.
Η προσπάθεια σας με φυσικούς τρόπους και φαρμακευτικά ιδιοσκευάσματα θα πρέπει να είναι διαρκής.

Ψευδώς ή λανθάνουσα γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη:


Η γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη αυξάνεται ψευδώς σε συγκεκριμένες παθολογικές καταστάσεις όπως η νεφρική ανεπάρκεια, ο χρόνιος αλκοολισμός και η υπερτριγλυκεριδαιμία, ενώ ψευδώς ελαττωμένα επίπεδα γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης παρατηρούμε σε περιπτώσεις οξείας ή χρόνιας απώλειας αίματος, σε δραπανοκυτταρική αναιμία και σε ασθενείς με μεσογειακή αναιμία.

Για παράδειγμα, η διάγνωση του διαβήτη δεν μπορεί να βασιστεί στα επίπεδα της HbA1c σε ασθενείς με διάφορες μορφές αναιμίας ή σε άτομα με αιμοσφαιρινοπάθειες, ( Ετεροζυγώτες, ομοζυγώτες κτλ) καταστάσεις που είναι συχνές στην Ελλάδα της Μεσογείου.

Σε αυτές τις περιπτώσεις θα πρέπει να βασιστούμε σε μετρήσεις γλυκόζης σχολαστικά και καθημερινά, ( Τουλάχιστον για μια περίοδο τρις ανά ημέρα ) και στα συμπτώματα που δίνει ο Διαβήτης, αν και διαφέρουν από άνθρωπο σε άνθρωπο. ( Πολυδιψία, συχνοουρία, ξηροστομία κυρίως κατά την νυκτερινή κατάκλειση, πληγές από τραυματισμούς με μεγάλο χρόνο θεραπείας, κ.α. )

Όλα αυτά σε συνδυασμό με την κληρονομικότητα κατά μεγάλο ποσοστό θα πρέπει να ελέγχονται, παρατηρούνται από τους ίδιους και τους οικείους τακτικά.


Επίλογος:
Αναμφίβολα η Γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη ( HbA1c ) είναι η καθοριστική εξέταση προσδιορισμού πορείας του Σακχαρώδη Διαβήτη και ακόμα έστω προληπτικά αξίζει να την κάνουμε κατά διαστήματα κυρίως όταν υπάρχει κληρονομικότητα στην οικογένεια μας.

Επίσης εκείνο που θα ήθελα να σας τονίσω είναι ότι για την πτώση της Γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη σε φυσιολογικά επίπεδα δεν θα αρκεστείτε μόνο σε φαρμακευτικά ιδιοσκευάσματα, αλλά και σε μια κατάλληλη διατροφή, καθημερινή άσκηση, έστω βάδισμα, ( Όχι ορθοστατική εργασία ! ) καθώς και σε φυσικά ιάματα με εξατομικευμένους συνδυασμούς είτε για να προστατεύεστε το καρδιαγγειακό σας, είτε στο να λειτουργήσουν αυτά ως αρωγός στην προσπάθεια σας αυτή.

Για παράδειγμα το συνένζυμο Q10 θα βοηθήσει στην διατήρηση των κύτταρων σε ανάπλαση και απομάκρυνση της πρόωρης γήρανσης αυτών, αλλά η 
πικνογενόλη  θα καθαρίσει τις αρτηρίες και τα αγγεία καθιστώντας αυτά διαβατά. 
Το Ganoderma Lucidum από την άλλη με τις 300 και πλέων δραστικές του ουσίες θα σταθεί ικανό για την ευκολότερη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα, ενώ συνάμα θα προσαρμόσει όλες τις λειτουργίες του οργανισμού σε φυσιολογικά επίπεδα.
Τέλος το σκόρδο σε φυσική μορφή κάψουλας, το γαϊδουράγκαθο επίσης, τα A.F.A. κ.α. θα παίξουν ένα σημαντικότατο ρόλο προστασίας του διαβητικού από τις δυσάρεστες συνέπειες του νοσήματος.
Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε ανεπιφύλακτα
στο e-mail: g.m.k.erisianos@gmail.com ή στο τηλέφωνο 6942.598.834



Γιώργος Ερισιάνος Κυριακού
Φαρμακοποιός



Διαβάστε ακόμα: 

Σακχαρώδης διαβήτης και Ganoderma Lucidum  &  Συνένζυμο Q10. Μέρος της πραγματικής του αξίας έχει ερευνηθεί έως σήμερα.  &  Φυσικό Πολυβιταμινούχο, Αντιοξειδωτικό ή απλά το Κλειδί θεραπείας και διατήρησης της υγείας.  &  Γαϊδουράγκαθο για το δικαίωμα που έχει το συκώτι στην αποτοξίνωση του.  &  Ganoderma Lucidum. Αξίζει άλλη μια αναφορά ακόμα ?  &  Ζαχαρώδης διαβήτης: Ο ρυθμισμένος διαβήτης δεν αποτελεί μείζον πρόβλημα υγείας στους διαβητικούς.  &  A.F.A. Τα φύκια της υγείας, της ευεξίας και της ομορφιάς.   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Άρθρα

σχετικά άρθρα