Έχει κατοχυρωθεί και συνάμα αναγνωριστεί πως το πρωινό είναι το σημαντικότερο
γεύμα της ημέρας.
Αυτό θα μας δώσει ενέργεια όλη μέρα από την μια, αλλά και από την άλλη δεν θα επηρεάσει με τίποτα
το σωματικό μας βάρος.
Η αλήθεια βέβαια είναι ότι για εμάς τους Έλληνες, στο μεγαλύτερο ποσοστό, το πρωινό γεύμα αποτελείται από καφέ και σε ορισμένους μάλιστα περιπτώσεις συνοδεία τσιγάρων.
Ότι χειρότερο δηλαδή !
Ας δούμε όμως τη δίνει μεγάλη έρευνα στο πως θα μπορούσαμε έστω να καταργήσουμε το πρωινό με λίγα αμύγδαλα ωμα και ανάλατα ασφαλώς.
Αναλυτικά η έρευνα.
Όσοι χάσουν την ευκαιρία να απολαύσουν ένα καλό πρωινό και καταναλώσουν αμύγδαλα αντί αυτού, φαίνεται να έχουν καλύτερα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα τους, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.
Ο συγγραφέας της μελέτης, Δρ Ρούντι Ορτίζ, από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια ανέφερε σχετικά:
«Αυτή η μελέτη, η πρώτη που το δείγμα της είναι φοιτητές, έδειξε ότι τα αμύγδαλα αποτελούν μια σωστή εναλλακτική για αυτούς που δεν λαμβάνουν πρωινό».
Προηγούμενες έρευνες άλλωστε έχουν δείξει πως τα αμύγδαλα περιλαμβάνουν υγιεινά λιπαρά, πρωτεΐνη, βιταμίνη Ε και μαγνήσιο.
O καρπός του αμυγδάλου έχει αποδειχτεί από προηγούμενες έρευνες πως συσχετίζεται με χαμηλά επίπεδα πίεσης και χοληστερίνης, όπως και μειωμένη αίσθηση πείνας και χαμηλότερο σωματικό βάρος.
Πώς διεξήχθη η έρευνα:
Οι ερευνητές παρακολούθησαν 63 πρωτοετείς φοιτητές που παραδέχτηκαν ότι συχνά δεν τρώνε πρωινό.
To 63% των συμμετεχόντων μάλιστα ανέφεραν ότι τρώνε πρωινό σπάνια ή και καθόλου, ενώ κάποιοι έτρωγαν πρωινό μόλις δύο ή τρεις φορές την εβδομάδα.
Οι φοιτητές χωρίστηκαν σε δύο ομάδες.
Οι 30 από αυτούς κατανάλωσαν για οχτώ εβδομάδες 56 γρ. ψητά ή ωμά αμύγδαλα καθημερινά.
Οι υπόλοιποι 33 έτρωγαν στις 11:00 το πρωί 5 κράκερς καθημερινά, που αντιστοιχούν σε 338 θερμίδες.
Στην αρχή της έρευνας, όλοι οι συμμετέχοντες ζυγίστηκαν και καταγράφτηκαν τα αποτελέσματα τους.
Το ίδιο έγινε και μετά το διάστημα των 4 και 8 εβδομάδων.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, οι φοιτητές που είχαν εντάξει τα αμύγδαλα στη καθημερινότητα τους είχαν πιο χαμηλά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα τους δύο ώρες μετά την κατανάλωση του ξηρού καρπού, αλλά και 34% λιγότερη αντίσταση στην ινσουλίνηαπό αυτούς που έτρωγαν κράκερς.
Η αντίσταση στην ινσουλίνη αναπτύσσεται όταν τα κύτταρά μας σταματούν να ανταποκρίνονται στην ορμόνη και αποτελεί μια πρώτη ένδειξη για την εμφάνιση του διαβήτη.
Ο Δρ Ορτίζ κατέληξε στο συμπέρασμα πως «οι θετικές επιδράσεις των αμυγδάλων σε πολλές παραμέτρους της υγείας αποδεικνύουν ότι είναι ένα πολύ θρεπτικό σνακ».
Συμπερασματικά ο επίλογος:
Δεν χρειάζεται να βασανίσετε το μυαλό σας για να καταλάβετε την στάθμη της γλυκόζης στο αίμα χωρίς καν πρωινό.
Ο κώδωνας κτυπά κύρια για τους διαβητικούς, όπου σε αυτούς είναι απαραίτητα τα 5 γεύματα τουλάχιστον την ημέρα.
Διαβάστε ακόμα:
Πρωινό: το κλειδί για την ημέρα ! & Ξηροί καρποί. Σημαντικοί σύμμαχοι της υγείας, της ευεξίας και της ομορφιάς. & Μία χούφτα ξηροί καρποί . . . & Φυτικές ίνες και ποιος είναι ο ρόλος τους σε μία υγιεινή διατροφή; & Τροφές για καλή υγεία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου