Ανακοίνωση: Λόγω τεχνικών προβλημάτων στο προσωπικό email το τελευταίο διάστημα, δυστυχώς δεν έχω λάβει τα emails σας με αποτέλεσμα να μην έχετε πάρει απάντηση.

Παρακαλώ καλέστε στο 6942 598 834 ή ξανά στείλτε το email σας στο g.m.k.erisianos@gmail.com

×

Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2016

Διαβήτης. Περιφερική Διαβητική νευροπάθεια. Αίτια και θεραπείες.

 
 
Όταν αναφέρομαι στον διαβήτη, πάντα ή σχεδόν πάντα λέω ότι είναι η πιο ύπουλη ασθένεια της σύγχρονης ανθρωπότητας.
Άλλη μια επιπλοκή του διαβήτη που ατυχώς δεν παρουσιάζει ορατά συμπτώματα στα αρχικά της σταδία και εντούτοις απασχολεί βάση των τελευταίων καταγραφών 1 στους 3 διαβητικούς.  
Η περιφερική διαβητική νευροπάθεια είναι σημαντική, γιατί είναι εξαιρετικά συχνή και αυξάνει τον κίνδυνο ακόμα και ακρωτηριασμού.
Αποτελεί βλάβη των περιφερικών νευρικών ινών σε άτομα με σακχαρώδη διαβήτη, αφού πρώτα ασφαλώς αποκλειστούν τυχόν άλλα αίτια νευροπάθειας.
Ποια τα αίτια ?
Πρόκειται για πολυπαραγοντική νόσο με γενετικό υπόβαθρο και με τροποποιήσιμους παράγοντες κινδύνου την κακή ρύθμιση του σακχαρώδη διαβήτη, την υπέρταση, την υπερλιπιδαιμία, το κάπνισμα καθώς και την έκθεση σε διάφορες ουσίες οι οποίες δρουν με τοξικό τρόπο στο νευρικό σύστημα.
Η διάρκεια του διαβήτη και η ηλικία είναι επίσης καθοριστικής σημασίας.
Πώς εκδηλώνεται ?
Πολύ συχνά δεν παρουσιάζει συμπτώματα, και για αυτό το λόγο είναι υπεύθυνος ο γιατρός να ελέγξει την ύπαρξή της και να ενημερώσει το διαβητικό άτομο.
Όταν παρουσιάζει συμπτώματα, αυτά εντοπίζονται συνήθως στα περιφερικά τμήματα των κάτω άκρων, είναι συμμετρικά και χειροτερεύουν τη νύχτα. Περιλαμβάνουν κάψιμο, μούδιασμα, αίσθημα τρυπήματος από βελόνες ή βαδίσματος σε καρφιά.
Σε ηπιότερες περιπτώσεις, τα άτομα παραπονιούνται για βαριά, ή κουρασμένα και αδύναμα πόδια.
Μπορεί να συνυπάρχουν μυϊκή ατροφία και παραμορφώσεις του ποδιού (Κυρίως γαμψά δάχτυλα και υψηλή ποδική καμάρα.
Πώς διαγιγνώσκεται ?
Γίνεται εύκολα με απλά και ανέξοδα μέσα.
Επισκοπούνται τα πόδια για παραμορφώσεις και εξετάζονται οι λειτουργίες των νευρικών ινών με απλά εργαλεία. ( Αίσθηση αφής, αίσθηση ζεστού, κρύου, αίσθηση πόνου, αίσθηση δονήσεων, αίσθηση θέσης μελών στο χώρο, μυϊκή ισχύς και αντανακλαστικά με νευρολογικό σφυράκι )
 
Ιδίως σε αμφίβολες περιπτώσεις, βοηθά και η ηλεκτροφυσιολογική μελέτη για τον καθορισμό της ταχύτητας αγωγής των νεύρων.
Τα τελευταία χρόνια δοκιμάζονται και αξιολογούνται επίσης νεότερες επικουρικές διαγνωστικές μέθοδοι, μερικές από τις οποίες αυξάνουν τη δυνατότητα διάγνωσης, ιδίως σε εξειδικευμένα κέντρα και στη χώρα μας.
Ποια η θεραπεία ?
Θεμέλιο λίθο αποτελεί η σχολαστική ρύθμιση της γλυκόζης του αίματος.
Η συστηματική άσκηση και η διατήρηση του ιδανικού βάρους σώματος, η αποφυγή του καπνίσματος, της υπερκατανάλωσης αλκοόλ και η ρύθμιση καρδιαγγειακών παραγόντων κινδύνου όπως η αρτηριακή πίεση.
Η φαρμακευτική θεραπεία αποσκοπεί κυρίως στην ανακούφιση του άλγους χωρίς να αναστέλλει την πάθηση.
Η φυσική συχνή αποτοξίνωση γενικότερα των διαβητικών, έχει αποδεδειχθεί ότι όχι μόνο αποτρέπει την εμφάνιση της νόσου, αλλά φορές είναι και η μόνη που την αναστέλλει.
Εξαιρετικά σημαντική στην κατεύθυνση της πρόληψης είναι η προστασία των ποδιών από τραυματισμούς, η καθημερινή παρακολούθηση των πελμάτων και η χρήση κατάλληλων καλτσών και υποδημάτων.
Τέλος αξίζει να αναφερθεί ότι στη σύγχρονη εποχή αναπτύσσεται ένα πλούσιο ερευνητικό πεδίο που αφορά τη διάγνωση και την θεραπεία της περιφερικής διαβητικής νευροπάθειας χωρίς ωστόσο να υπάρχει ουσιαστικό αποτέλεσμα.
Συμπερασματικά:
Μπορεί ο σακχαρώδης διαβήτης πραγματικά στην σωστή του ρύθμιση να μην αποτελεί στις μέρες μας αιτία απομόνωσης των ασθενών, αλλά από την άλλη η σχολαστική ενασχόληση των πασχόντων με την νόσο είναι επιβεβλημένη.
Η άσκηση και η κατάλληλη διατροφή είναι το πρώτο βήμα αντιμετώπισης του και επιβάλλεται η συστηματική λήψη φυσικών ιαμάτων που άπτονται οι δράσεις τους στην ομαλή λειτουργία του καρδιαγγειακού συστήματος.
Τέλος η συχνή φυσική και συνάμα ομαλή αποτοξίνωση και στους διαβητικούς είναι πραγματικά επιβεβλημένη.
Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε μαζί μας στο
e-mail
g.g.erisianos@gmail.com η στο τηλέφωνο 6942.598.834


Γιώργος Ερισιάνος Κυριακού
Φαρμακοποιός

Διαβάστε ακόμα: 

ΔΙΑΒΗΤΙΚΟ ΠΟΔΙ  &  Σοκάρουν τα στοιχεία για τον σακχαρώδη διαβήτη  &  Garlic το θαυματουργό, ή αλλιώς σκόρδο το φλογοβόλο από αρχαιοτάτους χρόνους.  &  Αίτια και θεραπείες του διαβήτη.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Άρθρα

σχετικά άρθρα