Ανακοίνωση: Λόγω τεχνικών προβλημάτων στο προσωπικό email το τελευταίο διάστημα, δυστυχώς δεν έχω λάβει τα emails σας με αποτέλεσμα να μην έχετε πάρει απάντηση.

Παρακαλώ καλέστε στο 6942 598 834 ή ξανά στείλτε το email σας στο g.m.k.erisianos@gmail.com

×

Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2016

Ελαιόλαδο, το κλειδί στην υγεία, την ευεξία και την ομορφιά.

Είναι η φύση του ανθρώπου άραγε, αυτό που έχει σε αφθονία να το υποτιμά ?

Έχουν γραφτεί χιλιάδες συγγράμματα για την αξία του Ελληνικού ελαιολάδου, έχουν αναλώσει εκατομμύρια ώρες επιστήμονες έρευνας στο θαύμα αυτό που λέγεται Ελιά και εντούτοις πολλοί ακόμα χρησιμοποιούν φυτικά έλαια.

Δώρο της φύσης στον άνθρωπο το Ελληνικό ελαιόλαδο και ο καρπός της Ελιάς και πιστέψτε με δεν ταυτίστηκε αυτό το δένδρο με την αιωνιότητα τυχαία.

Αν και έχει αναγνωριστεί στο παγκόσμιο το Ελληνικό ελαιόλαδο ως σούπερ τροφή για όλη την οικογένεια, οικονομικά συμφέροντα του προσάπτουν ανακριβέστατα ψεγάδια και μας προτείνουν την χρήση άλλων ελαίων.

Μια από τις αντιφάσεις εκείνων που προσπαθούν να διαβάλουν την αξία του Ελληνικού ελαιολάδου είναι και εξής.

Αναγνωρίζουν την Ελληνική κουζίνα ως την πιο υγιεινή του κόσμου και παροτρύνουν το κοινό τους να τραφούν όπως οι Έλληνες από την μια και από την άλλη θεωρούν το μεταλλαγμένο έλαιο της σόγιας καλύτερο.

Μα κύριοι αντίπαλοι του Ελληνικού ελαιολάδου ο Έλληνας με αυτό είχε μάθει να σιτίζεται αιώνες τώρα.

Ας  δούμε μερικά παραδείγματα της προσπάθειας υποτίμησης που κάνουν στο ελαιόλαδο μας.
Για το ωμό στις σαλάτες μας, ή ακόμα και σε φαγητό επί πρόσθετα από επάνω ούτε που το αγγίζουν γιατί πραγματικά δεν έχουν να πουν το παραμικρό όμως παρακάτω ψάχνουν σε μυθεύματα του τύπου:

Αν, λένε, το ελαιόλαδο χρησιμοποιηθεί σε υψηλές θερμοκρασίες έτσι αόριστα,  διασπάται.
Ποιος είναι αυτός που μαγειρεύει ή τηγανίζει πάνω από τους 180ο βαθμούς ?

Παρόλα αυτά σας πληροφορώ αποδεδειγμένα ότι το ελαιόλαδο παραμένει ως έχει μέχρι και τους 210ο βαθμούς και μπορεί αυτό να συμβεί μάλιστα πολλές φορές.

Θυμίζω απλά ότι κάπου εκεί στους 230 – 240ο όλα τα λάδια παίρνουν φωτιά ακόμα και τα ορυκτέλαια.

Λένε πως μόνο το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο είναι καλό.
Το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, συλλέγεται, πηγαίνει στο ελαιοτριβείο και συσκευάζεται την ίδια μέρα.

Δηλαδή με άλλα λόγια αν δεν έχεις την πολυτέλεια του συσκευαστηρίου, του ελαιοτριβείου και των πιστοποιήσεων το λάδι που παράγει ο κάθε Έλληνας παραγωγός δεν είναι καλό ελαιόλαδο.

Είναι μια υπερβολή ο χαρακτηρισμός του έξτρα παρθένου που αναμφίβολα παρουσιάζει κάποια πλεονεκτήματα αλλά δεν υποβαθμίζει τα αλλά που βγαίνουν  σε δυο ή τρις μέρες από το ελαιοτριβείο.

Λένε πως καλό λάδι είναι μόνο αυτό που έχει ένα συγκεκριμένο σκούρο πράσινο χρώμα.
Οι αποχρώσεις του Ελληνικού ελαιολάδου είναι πολλές και επηρεάζονται συνήθως από την ποικιλία της ελιάς και την περιοχή χωρίς ωστόσο να αλλοιώνει η απόχρωση την αξία του.

Λένε πως το ελαιόλαδο συμβάλει στην αύξηση της χοληστερίνης και στα τριγλικερίδια.
Ψέμα ανυπόστατο.

Το χειρότερο ελαιόλαδο είναι καλύτερο για την υγεία μας από το καλύτερο σπορέλαιο.

Λένε πως το ελαιόλαδο έχει ημερομηνία λήξης.
Αν και τα πάντα έχουν ημερομηνία λήξης, το ελαιόλαδο έχει μακρινή ημερομηνία έκπτωσης των δραστικών του ουσιών.

Κοντά στα έξη χρόνια υπολογίζεται βάση ερευνών, αρκεί να φυλάσσετε σε μέρος σκιερό και δροσερό.

Αυτά είναι μερικά από τα ψευδή μειονεκτήματα που προσπαθούν να προσάψουν στο Ελληνικό ευλογημένο ελαιόλαδο.

Επιγραμματικά ας δούμε και τα πλεονεκτήματα του.
Το ελαιόλαδο περιέχει υψηλά επίπεδα μονοακόρεστων λιπαρών οξέων (MUFA) καθώς και πληθώρα βιοδραστικών συστατικών.

Από αυτά, τα φαινολικά συστατικά είναι τα εκτενέστερα μελετημένα. Σχετικά με τα οφέλη των MUFA στην ανθρώπινη υγεία, ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Ποτών  αδειοδότησε ποιοτικούς ισχυρισμούς υγείας (health claims), για πρώτη φορά το 2004, σχετικά με την προστασία που προσφέρουν τα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα του ελαιολάδου κατά του κινδύνου καρδιοαγγειακών παθήσεων.

Συνολικά, τα οφέλη των λιπαρών οξέων του ελαιόλαδου συνοψίστηκαν στο πρώτο Διεθνές Συνέδριο για το Ελαιόλαδο και την υγεία, το 2005.

Το ελαιόλαδο όμως είναι παραπάνω από μια πλούσια πηγή μονοακόρεστων λιπαρών οξέων.

Τα φαινολικά του συστατικά έχουν δείξει αντι-φλεγμονώδεις και χημειο-προστατευτικές ιδιότητες.

Η ολεοκανθάλη (oleocanthal) του ελαιόλαδου, έχει βρεθεί να έχει παρόμοια δράση με το αντιφλεγμονώδες φάρμακο ibunoprofene.

Σε καμία από τις μελέτες, στις οποίες έχει εξεταστεί ο ρόλος των φαινολικών συστατικών του ελαιόλαδου, δεν έχει παρουσιαστεί κυτταροτοξικότητα.

Η ευρωπαϊκή μελέτη EUROLIVE (The effect of olive oil consumption on oxidative damage in European populations) παρουσίασε, το 2006, τεκμηριωμένες αποδείξεις για τον προστατευτικό ρόλο των φαινολικών συστατικών του ελαιόλαδου  

Τα πειράματα της μελέτης αυτής πραγματοποιήθηκαν σε 200 υγιείς εθελοντές από όλη την Ευρώπη και κατέδειξαν προστασία ενάντια στο οξειδωτικό στρες, κατόπιν καθημερινής κατανάλωσης 25 ml ελαιόλαδου πλούσιου σε φαινολικά συστατικά (παρθένο ελαιόλαδο).

Συγκεκριμένα, παρατηρήθηκε αύξηση στα επίπεδα HDL (καλής χοληστερόλης), και μειωμένοι δείκτες λιπιδικού οξειδωτικού στρες μετά από τρίμηνη κατανάλωσης παρθένου ελαιόλαδου.

Επιπλέον, η ίδια μελέτη, έδειξε μείωση σε δείκτες οξείδωσης του DNA της τάξεως του 13% - ποσοστό συγκρίσιμο με τα ποσά που παρατηρούνται μετά το  κόψιμο του καπνίσματος.  

 

 

Γιώργος Ερισιάνος Κυριακού.

 

 


Διαβάστε ακόμα:

 

 

 

                            

 

 

                          

 

Πηγή: el.wikipedia.org

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Άρθρα

σχετικά άρθρα