Διατροφή
Δεν ξέρω πως εμείς οι άνθρωποι κάνουμε πάντα ένα συνδυασμό της υπερφαγίας με τις γιορτές, όπου τα Χριστούγεννα ασφαλώς να κρατούν τα σκήπτρα της κατάστασης αυτής.
Πλούσια γεύματα, φορές υπερβάσεις και στο αλκοόλ, με πολλά γλυκά και βασικά χαλάρωση, καθιστική ζωή.
Με λόγια απλά οι θερμίδες σε όλο τους το μεγαλείο και οι καύσεις τους . . . στην χαμηλότερη βαθμίδα.
Λογικό λοιπόν μου μοιάζει, τις άγιες αυτές ημέρες, και μάλιστα κοντά αυτές τις πρωτοχρονιάς και των Θεοφανίων, όλοι μας να ανεβάζουμε τον δείκτη της ζυγαριάς κάποια κιλά.
Ας δούμε μαζί τις προτάσεις της κυρίας Αναστασίας Κόκκαλη ειδικής σε θέματα δικαιολογίας.
Παν μέτρο άριστον !
Η κατανάλωση γλυκισμάτων και φαγητών αυτές τις ημέρες πρέπει να
γίνεται με μέτρο.
Ο άνθρωπος από την αρχαιότητα ακόμη γιορτάζει
σημαντικά γεγονότα της ζωής του πάντα με την συνοδεία φαγητού και ποτού.
Ιδιαίτερα δε, την περίοδο των Χριστουγέννων, όπου η συνάντηση των
περισσότερων μελών της οικογένειας επιβάλλεται στο γιορτινό τραπέζι, τα
εδέσματα είναι πολλά και… πολλές φορές πλούσια σε θερμίδες .
Φυσικά οι παραδόσεις μας πρέπει να
τηρούνται, αλλά υπάρχουν λύσεις και συμβουλές για να απολαύσετε τις
γιορτές χωρίς … επιπλέον κιλά και τύψεις!
Χριστουγεννιάτικα Γλυκά
Είναι γνωστό
ότι τα περισσότερα γλυκά είναι πλούσια σε ζάχαρη και λιπαρά, γεγονός το
οποίο τους προσδίδει αρκετές θερμίδες.
Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι δεν
θα δοκιμάσουμε τα παραδοσιακά μελομακάρονα, ούτε πως θα παχύνουμε εάν
καταναλώσουμε ένα κομμάτι Βασιλόπιτας.
Η μέτρια κατανάλωση γλυκισμάτων
είναι επιτρεπτή αρκεί να μην αγγίζει τα όρια του υπερκαταναλωτισμού.
Ένα
από τα συχνότερα λάθη που κάνουμε αυτό το διάστημα σχετίζεται με την
παράδοξη νοοτροπία που μας διέπει για τις γιορτές. Ζούμε την ψευδαίσθηση
ότι τα γλυκά αυτά δεν μπορούμε να τα δοκιμάσουμε σε άλλη περίοδο του
χρόνου και σαν τον «χαμένο θησαυρό» που ανακαλύψαμε μετά από κόπο,
προσπαθούμε να τα χαρούμε.
Παραινέσεις του τύπου «Τα Χριστούγεννα είναι
μία φορά το χρόνο ας το γιορτάσουμε τρώγοντας» οι οποίες μεταφέρονται
από τις παλαιότερες γενιές είναι ίσως ένα από τα αίτια. Ξεκαθαρίζοντας
λοιπόν την έννοια του μέτρου στην κατανάλωση των χριστουγεννιάτικών
γλυκισμάτων, προτείνεται η κατανάλωση 1-2 γλυκισμάτων ημερησίως στην
περίοδο των γιορτών.
Αυτό το μέτρο βέβαια απέχει από το να παίρνουμε το
κουτί με τα μελομακάρονα μπροστά μας ή να τρώμε 3 δίπλες μαζεμένες, ή
κάθε φορά που περνούμε από την κουζίνα να τσιμπολογούμε ένα
χριστουγεννιάτικο μπισκοτάκι επειδή …Χριστούγεννα είναι!
Το μόνο σίγουρο είναι ότι τα γλυκά μας
δίνουν μία στιγμιαία απόλαυση χωρίς να προκαλούν κορεσμό.
Μην ξεχνάτε
επομένως ότι μία μικρή ποσότητα γλυκού αρκεί!
Γαλοπούλα
Η
γαλοπούλα έχει την τιμητική της αυτές τις ημέρες.
Ως τρόφιμο ανήκει στα
κρέατα με μειωμένα λιπαρά.
Οι θερμίδες της εξαρτώνται από τα συστατικά
της γέμισης.
Κατά προσέγγιση λοιπόν, μια μερίδα γαλοπούλας (παραδοσιακή
συνταγή) με 150 γρ.γαλοπούλας και γέμιση από ρύζι, κουκουνάρι, σταφίδες
και κάστανο έχει περίπου 700-800 θερμίδες και μαζί με μια σαλάτα
αποτελεί μια ισορροπημένη διατροφική πρόταση για το εορταστικό τραπέζι.
Δεν χρειάζεται όμως υπερβολή στην κατανάλωση με δικαιολογία του τύπου
ότι τρώμε μια φορά το χρόνο και συνεπώς ας φάμε πολύ!
Η λανθασμένη αυτή
διατροφική συμπεριφορά είναι που πρέπει να αλλάξει.
Ας μην είμαστε λοιπόν διστακτικοί στο να
δοκιμάσουμε τις ιδιαίτερες γεύσεις των Χριστουγέννων, αλλά ούτε και
υπερβολικοί στην ποσότητα!
Μπορούμε να απολαύσουμε τις όμορφες
αυτές ημέρες και την διατροφική ιδιαιτερότητα που έχουν χωρίς να
φτάνουμε σε σημείο έντονης δυσπεψίας από την υπερφαγία. Προσοχή
χρειάζεται μόνο στην ποσότητα και στον τρόπο παρασκευής τους.
Ας
ελαττώσουμε το βούτυρο, τα ολόπαχα γαλακτοκομικά προϊόντα, την
μαργαρίνη.
Ας αντικαταστήσουμε τα λιπαρά με το ελαιόλαδο και σε μικρή
πάντα ποσότητα.
Έτσι θα είμαστε σίγουροι ότι και στις γιορτές μπορούμε
να ζούμε χωρίς στερήσεις και χωρίς να επιβαρύνουμε τo σώμα μας.
Οι παρακάτω οδηγίες είναι για ένα πιο υγιεινό χριστουγεννιάτικο – εορταστικό τραπέζι, χωρίς στερήσεις:
- Προτιμήστε άσπρο κρέας (κοτόπουλο, γαλοπούλα) αντί για κόκκινο κρέας(μοσχάρι,χοιρινό,αρνί)
- Να συνοδεύετε πάντα τα γεύματα από σαλάτες λαχανικών χωρίς λιπαρές σως και ντρέσινγκ
- Αποφύγετε γλυκά που περιέχουν πολλά λιπαρά (π.χ. πάστες, γλυκά με κρέμες, σοκολάτα).
- Αφαιρείτε το ορατό λίπος από το κρέας (πέτσα)
- Μην επιβαρύνετε τη γέμιση με επιπλέον θερμίδες και λιπαρά (συκώτι, εντόσθια)
- Αποφεύγετε να έχετε πολλά πιάτα στο τραπέζι και να «τσιμπάτε» με το χέρι.
- Χρησιμοποιείτε μαχαιροπήρουνα και σερβίρετε στο πιάτο σας την ποσότητα του φαγητού που πρόκειται να καταναλώσετε.
- Προτιμήστε την κατανάλωση κόκκινου κρασιού που είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικές ουσίες, αντί για άλλα αλκοολούχα ποτά
- Πίνετε άφθονο νερό, τουλάχιστον 8 – 10 ποτήρια ημερησίως.
- Αυξήστε την φυσική σας δραστηριότητα ακόμη και την περίοδο των εορτών (π.χ. 30 λεπτά περπάτημα 5 φορές/εβδομάδα)
Απολαύστε τις γιορτές των Χριστουγέννων
και της Πρωτοχρονιάς με την οικογένεια και τους φίλους σας, και με
συνοδεία νόστιμα και υγιεινά μαγειρεμένα παραδοσιακά φαγητά και
γλυκίσματα.
Καλά Χριστούγεννα και ευτυχισμένο το 2015 με υγεία!
Διαβάστε ακόμα:
Θερμίδες. & θερμίδες & ποτό ! & Δες σε τι αντιστοιχούν στ’ αλήθεια 200 θερμίδες! & Θερμίδες ? Πόσες χρεάζεστε την ημέρα ?
πηγή: Γράφει η Αναστασία Κόκκαλη, Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος στο www.mednutrition.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου