Βότανα
Οι ευεργετικές δράσεις του το καθιέρωσαν από το βάθος των αιώνων στις πρώτες θέσεις των συμμάχων του ανθρώπου για την καλή του υγεία.
Περιέχει πάνω από 18 διαφορετικά είδη αμινοξέων και βιταμινών
Το φυτό είναι γνωστό εδώ και αιώνες στην Κίνα και στην περιοχή του Θιβέτ.
Στην Κίνα αναφέρεται στις λαϊκές παραδόσεις από το 2.800 π.Χ. Χρησιμοποιείται στην κινεζική ιατρική για τις ευεργετικές του ιδιότητες όσον αφορά την τόνωση της λειτουργίας του ήπατος και των νεφρών.
Επίσης, θεωρείται ότι εμπλουτίζει το αίμα με θρεπτικά συστατικά και προάγει την κυκλοφορία του, και αποτελεί εξαιρετικό βοήθημα στη διατήρηση της καλής όρασης και στη βελτίωσή της. Γενικά, αναζωογονεί και δίνει ενέργεια σε ολόκληρο τον οργανισμό.
Για άλλους ονομάζεται και το μούρο της ευτυχίας.
Το Goji berry αποτελεί μία από τις πλουσιότερες πηγές βιταμινών και θρεπτικών ουσιών γι’ αυτό και συχνά χαρακτηρίζεται ως μία «υπερτροφή» (superfood).
Περιέχει πάνω από 18 διαφορετικά είδη αμινοξέων και βιταμινών όπως Β1, Β2, Ε και C, β-καροτένιο (περισσότερο από τα καρότα), καθώς και μέταλλα όπως σίδηρο, ψευδάργυρο, ασβέστιο και φώσφορο.
Περιέχει πάνω από 18 διαφορετικά είδη αμινοξέων και βιταμινών όπως Β1, Β2, Ε και C, β-καροτένιο (περισσότερο από τα καρότα), καθώς και μέταλλα όπως σίδηρο, ψευδάργυρο, ασβέστιο και φώσφορο.
Θεωρείται το πρώτο σε περιεκτικότητα άγριο φρούτο αντιοξειδωτικών ουσιών.
Μεταξύ άλλων, θεωρείται ισχυρό αντιγηραντικό και ενισχυτικό της μακροζωίας.
Ως επιβεβαίωση αυτής της άποψης, άνθρωποι που ζουν σε κάποιες περιοχές της Κίνας, όπου το φυτό καλλιεργείται και χρησιμοποιείται σε μεγάλο βαθμό, απολαμβάνουν ένα πολύ υψηλό προσδόκιμο ζωής και μια καλή γενική υγεία.
Ο φημισμένος Li Qing Yuen, που έζησε μέχρι την ηλικία των 252 ετών (1678-1930), κατανάλωνε Goji Berries καθημερινά.
Η ζωή του Li Qing Yuen είναι η πιο καλά γνωστή και τεκμηριωμένη περίπτωση ακραίας μακροζωίας που έγινε ποτέ γνωστή.
Η ζωή του Li Qing Yuen είναι η πιο καλά γνωστή και τεκμηριωμένη περίπτωση ακραίας μακροζωίας που έγινε ποτέ γνωστή.
Αν και η κλινική αποτελεσματικότητα του Goji berry δεν έχει ακόμα εξακριβωθεί από την ιατρική έρευνα, φάνηκε σε εργαστηριακές μελέτες ότι διάφορα εκχυλίσματα και συστατικά του παρουσιάζουν ενδιαφέρουσες φαρμακολογικές ιδιότητες, υποδεικνύοντας ότι μπορεί να είναι ένα ευεργετικό τρόφιμο για την πρόληψη και θεραπεία χρόνιων ασθενειών.
Ωστόσο, κάποιες από τις ευεργετικές δράσεις ήταν εμφανείς μόνο σε πολύ υψηλές συγκεντρώσεις συστατικών του καρπού, δηλαδή σε ποσότητες που δύσκολα μπορούν να ληφθούν με τη συμβατική κατανάλωση του τροφίμου.
Απαιτούνται περαιτέρω μελέτες και κυρίως καλά σχεδιασμένες κλινικές δοκιμές με τα κατάλληλα φυτοχημικά εκχυλίσματα του καρπού του Goji, έτσι ώστε να αξιολογηθεί με βεβαιότητα η δυνατότητα του Goji να γίνει αποδεκτό επιστημονικά ως «ιατρικό» φυτό.
Ωστόσο, κάποιες από τις ευεργετικές δράσεις ήταν εμφανείς μόνο σε πολύ υψηλές συγκεντρώσεις συστατικών του καρπού, δηλαδή σε ποσότητες που δύσκολα μπορούν να ληφθούν με τη συμβατική κατανάλωση του τροφίμου.
Απαιτούνται περαιτέρω μελέτες και κυρίως καλά σχεδιασμένες κλινικές δοκιμές με τα κατάλληλα φυτοχημικά εκχυλίσματα του καρπού του Goji, έτσι ώστε να αξιολογηθεί με βεβαιότητα η δυνατότητα του Goji να γίνει αποδεκτό επιστημονικά ως «ιατρικό» φυτό.
Οι
καρποί, που μοιάζουν με μούρα και είναι πολύ ευαίσθητοι (εύκολα
οξειδώνονται και το χρώμα τους σκουραίνει), συλλέγονται με ειδικό ύφασμα
και αποξηραίνονται σε σκιερό μέρος.
Τα
γκότζι δεν βρίσκονται σχεδόν ποτέ φρέσκα, εκτός από τις περιοχές
παραγωγής τους, και συνήθως πωλούνται σε ανοιχτά κουτιά και μικρές
συσκευασίες, σε ξηρά μορφή.
Ο βαθμός αποξήρανσης ποικίλλει στα γκότζι:
κάποιοι καρποί παραμένουν μαλακοί και κάπως κολλώδεις, όπως οι σταφίδες,
ενώ άλλοι μπορεί να είναι πολύ σκληροί.
Η
γεύση από τα γκότζι μοιάζει με της σταφίδας, αφήνοντας και μια μικρή
αίσθηση ντομάτας. Μπορούν να φαγωθούν ωμά ή να μαγειρευτούν.
Οι Κινέζοι
κάνουν σούπες με αυτό το μούρο και παρασκευάζουν επίσης ένα κρασί.
Τα
φύλλα και οι τρυφεροί βλαστοί καταναλώνονται ως λαχανικό.
Στην
εμπορική πρακτική υποστηρίζουν ότι οι πολυσακχαρίτες που περιέχουν τα
προϊόντα από γκότζι, μεταξύ των οποίων αρκετοί "χυμοί γκότζι», έχουν
εκτεταμένα βιολογικά οφέλη για την υγεία, αν και κανένας από τους
ισχυρισμούς αυτούς δεν έχει αποδειχθεί από ιατρική έρευνα.
Το
Goji μπορεί να καταναλωθεί άφοβα.
Δεν έχουν αναφερθεί περιπτώσεις
υπερδοσολογίας.
Επίσης, δεν έχουν παρατηρηθεί αλλεργικές αντιδράσεις.
Ερευνάται μόνο αν αλληλεπιδρά με αντιπηκτικά φάρμακα ή με φάρμακα που
χορηγούνται για τον διαβήτη και την αρτηριακή πίεση.
ΘΡΕΠΤΙΚΗ ΑΞΙΑ-ΟΦΕΛΗ
Οι καρποί του Goji θεωρούνται εκ παραδόσεως ως Υπέρ-Τροφή.
Οι καρποί του Goji θεωρούνται εκ παραδόσεως ως Υπέρ-Τροφή.
Το Goji είναι το πρώτο σε περιεκτικότητα άγριο φρούτο αντιοξειδωτικών ουσιών.
Συγκριτικά το πορτοκάλι περιέχει 750 μονάδες αντιοξειδωτικά, το σπανάκι 1260 μονάδες, το βατόμουρο 2400, το Goji Berry 25100 μονάδες αντιοξειδωτικές.
Επιπρόσθετα υποστηρίζεται ότι εμπλουτίζουν το Αίμα με θρεπτικά συστατικά και προάγουν την κυκλοφορία του (blood tonic).
Σε
εργαστηριακές δοκιμές σε χυμούς καρπών, που χρησιμοποιήθηκε η μέθοδος
ORAC (μέθοδος μέτρησης ικανότητας απορρόφησης ελευθέρων ριζών),
ανεδείχθη η υπεροχή του χυμού Goji σε αντιοξειδωτική δράση και κατά
συνέπεια στην καταπολέμηση των βλαπτικών ελευθέρων ριζών.
Η ανωτέρω δράση βοηθά στην μείωση της κυτταρικής γήρανσης και στην αναχαίτηση της οξείδωσης της LDL χοληστερόλης.
Η
παρουσία στερολών και ουσιωδών λιπαρών οξέων μπορεί να συνεισφέρει στη
φυσιολογική μείωση των αυξημένων επιπέδων χοληστερόλης.
Η
βεταΐνη που περιέχεται στο χυμό Goji, ως δότης ομάδων μεθυλίου
διαδραματίζει ουσιαστικό ρόλο στην αποτοξίνωση του ήπατος.
Επιπλέον
παίζει κάποιο ρόλο στην παραγωγή της καρνιτίνης και φαίνεται ότι
εμφανίζει προστατευτική δράση στους νεφρούς.
Επιπρόσθετα
συνεισφέρει στην μετατροπή της ομοκυστεϊνής σε μεθειονίνη, γεγονός που
τη καθιστά χρήσιμη στον έλεγχο των αυξημένων επιπέδων ομοκυστεϊνης στο
αίμα (παράγοντας που θεωρείται ότι επιβαρύνει την καρδιαγγειακή υγεία).
Ακόμη,
η βεταϊνη ως δότης μεθυλικών ομάδων συμμετέχει στην παραγωγή του SAMe
(S-Αδενοσύλ-μεθειονίνη) το οποίο ασκεί προστατευτική δράση στο νευρικό
σύστημα.
Είναι πολύ καλή πηγή β-σιτοστερόλης (ισχυρότατο αντιφλεγμονώδες)
Στο
μούρο αυτό θα βρούμε το λινελαικό οξύ, βασικό ωφέλιμο λιπαρό, ιδιαίτερα
χρήσιμο για μείωση του λίπους, αύξηση της άλιπης μυικής μάζας,
ικανοποιητική ενέργεια και μυική αντοχή.
Διαβάστε ακόμα: Βάλτε τα Superfoods στη διατροφή σας! & 14 υπερτροφές "θαύματα της φύσης"
Διαβάστε ακόμα: Βάλτε τα Superfoods στη διατροφή σας! & 14 υπερτροφές "θαύματα της φύσης"
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου