Ανακοίνωση: Λόγω τεχνικών προβλημάτων στο προσωπικό email το τελευταίο διάστημα, δυστυχώς δεν έχω λάβει τα emails σας με αποτέλεσμα να μην έχετε πάρει απάντηση.

Παρακαλώ καλέστε στο 6942 598 834 ή ξανά στείλτε το email σας στο g.m.k.erisianos@gmail.com

×

Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου 2014

Μανιτάρια & Καρκίνος του μαστού

Διατροφή
Είναι γεγονός ότι τα μανιτάρια σήμερα και στην Ελλάδα τα βλέπουμε
με άλλο μάτι.

Ξεχώρισαν στην συνιδιση μας τα  δηλητηριώδη από τα βρώσιμα, τα βρίσκουμε ακόμα και φρέσκα, μας έμαθαν να τα μαγειρεύουμε  με πολλούς τρόπους.
 

 
Μανιτάρια και στην καθημερινή μας διατροφή
 
Αποσπάσματα κλινικών ερευνών σε όλο τον κόσμο:
Γυναίκες που καταναλώνουν άφθονα μανιτάρια και πράσινο τσάι μπορεί ενδεχομένως να εμφανίζουν χαμηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου στο μαστό, σύμφωνα με νέα έρευνα.
Η έρευνα, που έγινε σε περίπου 2.000 Κινέζες έδειξε ότι όσα περισσότερα μανιτάρια κατανάλωναν τόσο χαμηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου στο μαστό είχαν.
Ο κίνδυνος ήταν χαμηλότερος σε αυτές που έπιναν και πράσινο τσάι καθημερινά. Είναι γνωστό πως τα ποσοστά καρκίνου στο μαστό στην Κίνα είναι τέσσερις έως πέντε φορές χαμηλότερα σε σχέση με τα ποσοστά των ανεπτυγμένων χωρών.
Τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι η παραδοσιακή διατροφή-και ειδικά μεγάλες ποσότητες μανιταριών και πράσινου τσαγιού-μπορεί ενδεχομένως να εξηγήσει τα χαμηλότερα ποσοστά καρκίνου στο μαστό των Κινέζων, σύμφωνα με την επικεφαλής της έρευνας Dr. Min Zhang, του Πανεπιστημίου Western Australia στο Πέρθ.
Η έρευνα περιέλαβε 1.009 ασθενείς με καρκίνο στο μαστό, μεταξύ 20 και 87 ετών και ίδιο αριθμό υγιών γυναικών ίδιας ηλικίας.
Όλες συμπλήρωσαν ερωτηματολόγιο σχετικά με τη συχνότητα κατανάλωσης ορισμένων τροφών.
Γενικά, οι γυναίκες που κατανάλωναν τα περισσότερα μανιτάρια είχαν περίπου κατά δυο τρίτα λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο στο μαστό σε σχέση με όσες δεν κατανάλωναν.
Οι γυναίκες που κατανάλωναν μανιτάρια και έπιναν καθημερινά πράσινο τσάι είχαν μόνο 11% έως 18% του κινδύνου καρκίνου στο μαστό που είχαν οι γυναίκες που δεν κατανάλωναν τίποτα από τα δυο.
Οι ερευνητές υπογραμμίζουν ότι η έρευνα δεν αποδεικνύει αιτιατή σχέση.
Έλαβαν υπόψη άλλους παράγοντες κινδύνου, όπως το βάρος, το μορφωτικό επίπεδο, τη συχνότητα άσκησης και το κάπνισμα, αλλά ενδεχομένως μπορεί να υπάρχουν άλλοι λόγοι που να εξηγούν τα ευρήματα.
Είναι η πρώτη έρευνα που συνδέει την κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων μανιταριών και πράσινου τσαγιού με χαμηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου στο μαστό, δήλωσε η Zhang. Επομένως, είναι πολύ πρόωρο να υποθέσουν οι γυναίκες ότι αυτές οι τροφές θα τις βοηθήσουν να αποφύγουν τον καρκίνο, αν και βιολογικά είναι πιθανό.
Έρευνες σε εργαστήρια έδειξαν ότι συστατικά του μανιταριού δρουν κατά των όγκων και σε ζώα μπορούν να ενεργοποιήσουν τις άμυνες του ανοσοποιητικού ενάντια στον καρκίνο.
Το πράσινο τσάι περιέχει αντιοξειδωτικά, τις πολυφαινόλες, που έχει φανεί πως μάχονται κατά των όγκων στο μαστό, σε πειράματα που έγιναν σε ζώα.
 
Γιώργος Ερισιάνος Κυριακού
 
Τα αποτελέσματα δημοσιεύονται στο περιοδικό "International Journal of Cancer"
 
Διαβάστε ακόμα:
Μανιτάρια ? ΑΠΑΠΑΠΑΠΑ . .  &   Καρκίνος του μαστού:  &  Xημικές ουσίες που προκαλούν καρκίνο του μαστού δημοσίευσαν επιστήμονες

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Άρθρα

σχετικά άρθρα