Ανακοίνωση: Λόγω τεχνικών προβλημάτων στο προσωπικό email το τελευταίο διάστημα, δυστυχώς δεν έχω λάβει τα emails σας με αποτέλεσμα να μην έχετε πάρει απάντηση.

Παρακαλώ καλέστε στο 6942 598 834 ή ξανά στείλτε το email σας στο g.m.k.erisianos@gmail.com

×

Τετάρτη 31 Δεκεμβρίου 2014

Καρδιά και περίοδο εορτών.

 
 
Υγεία
Μοιάζει να είναι δυο θέματα τελείως άσχετα μεταξύ τους, που όμως τελικά έχουν στενή σχέση.
Κάτι η υπέρβαση στις εορταστικές λιχουδιές, κάτι το αλκοόλ που ρέει άφθονο κατά τις παραδόσεις, κάτι το ξενύχτη, συμβάλουν όλα μαζί   κυρίως σε άτομα που έχουν πρόβλημα καρδιοπάθειας να το εκδηλώσουν.  
 
Καρδιακό σύνδρομο των εορτών

 
Στις γιορτές, οι συγκεντρώσεις, τα πάρτυ και τα μεγάλα γεύματα έχουν την τιμητική τους. Τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά συνηθίζουμε να καταναλώνουμε μεγάλες ποσότητες τροφών και αλκοόλ.
Αν και διασκεδαστικές, οι παραδόσεις μπορούν αν οδηγήσουν σε αρνητικά αποτελέσματα όσον αφορά την υγεία-ορισμένα προσωρινά και άλλα μόνιμα.

Το σύνδρομο είναι αληθινό και σοβαρό ιατρικό φαινόμενο που συμβαίνει όταν καταναλώνουμε μεγάλες ποσότητες τροφών, αλατιού και καφεΐνης.
Ένα σύμπτωμα είναι οι διαταραχές του καρδιακού παλμού, όπως η κολπική μαρμαρυγή-η πιο συχνή διαταραχή καρδιακού παλμού.
Στην κολπική μαρμαρυγή ο παλμός είναι γρήγορος και η καρδιά χτυπά με ακανόνιστο τρόπο.
Μπορεί να οδηγήσει σε επιπλοκές, όπως το εγκεφαλικό επεισόδιο.
Το σύνδρομο μπορεί επίσης να οδηγήσει σε εξασθενημένη καρδιά-μυοκαρδιοπάθεια-συγγενή καρδιακή ανεπάρκεια, ακόμη και καρδιακή προσβολή.

Το σύνδρομο μπορεί να προκληθεί από υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ και τροφίμων.
Η κατάσταση συχνά συνδέεται με το στρες της περιόδου των γιορτών.
Η καφεΐνη και η αφυδάτωση επίσης μπορούν να παίξουν ρόλο.

Πώς επηρεάζουν οι συνήθειες των γιορτών την υγεία της καρδιάς;

Υπερφαγία

Η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας τροφής σε μια φορά οδηγεί το στομάχι να επεκτείνεται για να χωρέσει μεγάλα γεύματα.
Η επέκταση του στομάχου μπορεί να οδηγήσει σε αντανακλαστικό τεντώματος, που ερεθίζει το νευρικό σύστημα και αρχίζει γρήγορος καρδιακός παλμός, όπως κολπική μαρμαρυγή.

Κατανάλωση μεγάλης ποσότητας αλατιού

Χρειαζόμαστε το αλάτι αλλά όταν καταναλώνουμε πολύ, ο οργανισμός μας κατακρατεί υγρά και οδηγεί σε άνοδο της αρτηριακής πίεσης.
Σε ανθρώπους με ιστορικό υπέρτασης, προβλημάτων με τις καρδιακές βαλβίδες ή καρδιακή ανεπάρκεια, η αύξηση της αρτηριακής πίεσης και η υψηλότερη ποσότητα υγρών στον οργανισμό μπορούν να προηγηθούν της κολπικής μαρμαρυγής.
Άνθρωποι με συγγενή καρδιακή ανεπάρκεια θα πρέπει να αποφεύγουν την κατανάλωση υπερβολικής ποσότητας αλατιού, καθώς μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα καρδιακής ανεπάρκειας και να προκαλέσει ρηχή αναπνοή και οίδημα.

Υπερβολική κατανάλωση ποτού

 
Ενώ ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι η κατανάλωση αλκοόλ είναι ωφέλιμη για την καρδιά, οι περισσότερες υποδεικνύουν ότι για να είναι φιλικό προς αυτήν θα πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο .
Όταν πίνουμε υπερβολικά, το αλκοόλ μπορεί να γίνει καρδιοτοξικό και να αδυνατίσει την καρδιά και το καρδιαγγειακό σύστημα.

Όταν εξασθενεί ο καρδιακός μυς, η πίεση αυξάνει και τα άνω διαμερίσματα τεντώνουν και αναπτύσσεται κολπική μαρμαρυγή.
Το σενάριο είναι σπάνιο αλλά η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ στις διακοπές συχνά προκαλεί οξεία επίδραση στον καρδιακό ρυθμό-οδηγώντας σε κολπική μαρμαρυγή.
Άλλες πιθανές αιτίες κολπικής μαρμαρυγής μετά την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ οφείλεται σε άνοδο της αδρεναλίνης και άλλων ορμονών του στρες.
Η ξαφνική άνοδός τους μπορεί να προϋπάρξει των αρρυθμιών και να οδηγήσει σε καρδιακή προσβολή ανθρώπους που βρίσκονται σε υψηλό κίνδυνο.

Συχνά συμπτώματα στο καρδιακό σύνδρομο των εορτών

Ενδεχομένως μπορεί να έχετε το σύνδρομο αν εμφανίζετε ταχυπαλμίες, ρηχή αναπνοή, πόνο στο θώρακα ή οίδημα στους αστραγάλου ή τις πατούσες.
Σε ορισμένες περιπτώσεις της κατάστασης, ο παλμός μπορεί να γίνει τόσο γρήγορος που ο άνθρωπος να χάσει τις αισθήσεις του.
Σε σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να συμβεί καρδιακή προσβολή.
Οι καρδιακές προσβολές είναι συχνές στις γιορτές.

Αν έχετε συμπτώματα του συνδρόμου, πόνο στο θώρακα, ρηχή αναπνοή, ζάλη ή ανώμαλο παλμό ή αν χάσετε τις αισθήσεις σας καλέστε αμέσως βοήθεια για μεταφορά στο νοσοκομείο.
 
 
 
Διαβάστε ακόμα:
 

Πηγές: Ξένος τύπος/ iatronet

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Άρθρα

σχετικά άρθρα