Ανακοίνωση: Λόγω τεχνικών προβλημάτων στο προσωπικό email το τελευταίο διάστημα, δυστυχώς δεν έχω λάβει τα emails σας με αποτέλεσμα να μην έχετε πάρει απάντηση.

Παρακαλώ καλέστε στο 6942 598 834 ή ξανά στείλτε το email σας στο g.m.k.erisianos@gmail.com

×

Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου 2013

Κρατήστε το μυαλό σας σε φόρμα

Οι ερευνητές πίστευαν, μέχρι σήμερα, ότι οι άνθρωποι χάνουν 30% των νευρώνων τους μεγαλώνοντας.

Τώρα, οι νευρολόγοι επιστήμονες λένε ότι, αν είμαστε υγιείς, θα κρατήσουμε τους νευρώνες μας για όλη μας τη ζωή.

Ας δούμε κάποιους από τους καλύτερους τρόπους για να κρατάμε τα εγκεφαλικά κύτταρα σε άριστη κατάσταση.

Αναζητείστε διαφορετικές ιδέες:

Μέχρι τη μέση ηλικία, ο εγκέφαλός μας αναπτύσσει εκατομμύρια δίκτυα και νευρώνες, «μονοπάτια» που ενδυναμώνονται κάθε φορά που ανακαλούμε μια συγκεκριμένη ανάμνηση.

Αυτές οι «διαδρομές» του εγκεφάλου μάς βοηθούν να λύσουμε προβλήματα, με τα οποία είμαστε εξοικειωμένοι, πιο εύκολα από ότι οι νεότεροι σε ηλικία.

Αν, όμως, χρησιμοποιούμε πάντα την ίδια οδό για την επεξεργασία συγκεκριμένων πληροφοριών, ο εγκέφαλός μας γίνεται όλο και λιγότερο ικανός να δημιουργήσει νέα δίκτυα.

Προκαλέστε τον εαυτό σας:

Μπορείτε να δώσετε κίνητρα στον εγκέφαλό σας μέσω ενός «αποπροσανατολιστικού διλήμματος», όπως το ονομάζει ο Jack Mezirow, ειδικός στην εκμάθηση ενηλίκων, δηλαδή ακολουθώντας ο,τιδήποτε ανακινεί τη σκέψη μας.

Δοκιμάστε, για παράδειγμα, να διαβάσετε ένα βιβλίο που αμφισβητεί τις μακροχρόνιες αντιλήψεις σας γύρω από ένα θέμα, εντρυφήστε σε διαφορετικές πολιτικές απόψεις από τις δικές σας ή ξεκινήστε να μαθαίνετε ένα νέο μουσικό όργανο ή μια ξένη γλώσσα.

Το κλειδί είναι να βγείτε εκτός των γνωστών σας ορίων στα οποία κινήστε και νιώθετε ασφαλείς.

Χρησιμοποιείστε τη φαντασία σας:

Αν θέλετε να θυμηθείτε να αγοράσετε γάλα και ψωμί στην επιστροφή από τη δουλειά, φανταστείτε ότι έχετε ήδη κάνει τη διαδικασία που απαιτείται: διαλέξατε το γάλα από το ράφι και το πληρώσατε στο ταμείο.

Μελέτες της νευρολόγου Denise Park, από το Πανεπιστήμιο του Τέξας, έδειξαν ότι η οπτικοποίηση των δραστηριοτήτων που πρόκειται να κάνουμε στο μέλλον, στέλνει πληροφορίες σε περισσότερες διαφορετικές περιοχές του εγκεφάλου μας, εξασφαλίζοντάς μας με αυτόν τον τρόπο και περισσότερους τρόπους να θυμηθούμε ότι χρειάζεται να φέρουμε σε πέρας.

Δώστε προσοχή από την αρχή:

Από μαγνητικές τομογραφίες του εγκεφάλου φαίνεται ότι μέχρι τη μέση ηλικία, ο εγκέφαλος τείνει να έχει μεγαλύτερη δυσκολία να αγνοήσει περισπασμούς και να συγκεντρωθεί στην απορρόφηση νέων πληροφοριών, όπως η πρώτη γνωριμία με έναν άνθρωπο που δεν γνωρίζαμε.

Αυτή η αδυναμία του εγκεφάλου μας μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα το όνομα αυτού του ατόμου να μην αποθηκευθεί καλά στη μνήμη μας.

Για να αποφύγετε λοιπόν την αμηχανία την επόμενη φορά που θα συναντήσετε κάποιον, προσπαθήστε να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί από την αρχή.

Ασκηθείτε ξανά και ξανά:

Όπως και η καρδιά σας, ο εγκέφαλός σας χρειάζεται καλή ροή αίματος για να παραμένει ζωτικός.

Ο καλύτερος τρόπος για να την εξασφαλίσετε είναι η συστηματική άσκηση.

Ο νευροβιολόγος Fred Cage, από το Ινστιτούτο Βιολογικών Μελετών Salk, έχει αποδείξει ότι η σωματική δραστηριότητα μπορεί ακόμη και να ωθήσει στη δημιουργία νέων εγκεφαλικών κυττάρων.

Σύμφωνα με τον Cage, τα νέα κύτταρα μάς βοηθούν να απολαύσουμε νέες εμπειρίες.

Πηγή: perierga.gr

Συμπέρασμα:

Αν παρατηρήσουμε σχολαστικά τους παππούδες κύρια στα μεγάλα αστικά κέντρα και ανατρέξουμε στην πορεία της ζωής τους το βέβαιο είναι ότι θα διαπιστώσουμε και εμείς τα εξής:

  1. Ένας άνθρωπος υπέρ δραστήριος και έξυπνος πως είναι δυνατόν να μην θυμάται τι έφαγε την προηγούμενη μέρα.
  2. Πως είναι δυνατόν να στέκει με τις ώρες καθηλωμένος σε μια καρέκλα με βλήμα απλανές.
  3. Τέλος πως είναι δυνατόν μια τέτοια συμπεριφορά να εκδηλώνεται αμέσως μετά την συνταξιοδότηση τους.

Εδώ είναι το πρόβλημα που αντανακλαστικά δημιουργείται και πολύ σωστά τονίζει ο Dr Denise Park.

Τα πάντα ξεκινούν από την έλλειψη άσκησης, όπου κατά συνέπεια δεν υπάρχει καλή ροη στο αίμα που τροφοδοτεί τον εγκέφαλο με οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά, όποτε τα νευρικά κύτταρα το ένα μετά το άλλο εγκαταλείπουν τον ηλικιωμένο.

Η πρόληψη μιας τέτοιας κατάστασης σαφέστατα δεν είναι κάποια φαρμακευτικά ιδιοσκευάσματα, αλλά η ίδια η φύση που ακόμα και αυτό έχει προβλέψει με αρκετά ειδικευμένα ιάματα.

Ganoderma Lucidum Reishi Gano.

Προσαρμογόνο βότανο που κλινικά έχει αποδείξει ότι διατηρεί την κυκλοφορία του αίματος σε άριστα επίπεδα, καθαρίζει τον αυλό από θρόμβους και αθηροματικη πλάκα, αποκαθιστά τυχών βλάβες στα τριχοειδή με παράπλευρες κυκλοφορίες και επαναφέρει και διατηρεί όλες τις αρτηρίες και αγγεία σε ελαστικότητα.

Lion’s Mane.

Εντυπωσιακά θαυματουργό βότανο όσο και το όνομα του. Δρα αποκλειστικά στην ανάπλαση των νευρικών κυττάρων. ( Αρκεί να αρματώνονται σωστά. )

Cordyceps.

Ενισχύει τους όλους μυς του ανθρωπίνου σώματος, βελτιώνοντας την κυκλοφορία του αίματος. Κύρια ενδυναμώνει τους πνεύμονες έτσι ώστε να υπάρχει καλύτερη μεταφορά οξυγόνου στο αίμα.    

Sichandra.

Ενδυναμώνει το σώμα δίνοντας συνδυαστικά και με τα προηγούμενα διάθεση και δύναμη για άσκηση.

 

Η προαναφερόμενη αγωγή, είναι απλά ένα μικρό παράδειγμα στο πως θα αποτρέψουμε σώμα και νου μεγαλώνοντας να μας εγκαταλείψει φορές μάλιστα πρόωρα.

Υπάρχουν αρκετοί συνδυασμοί που μπορεί να γίνουν χωρίς τον κίνδυνο παρενεργειών φαρμακευτικών ιδιοσκευασμάτων.

 

Γιώργος Ερισιάνος Κυριακού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Άρθρα

σχετικά άρθρα