Ανακοίνωση: Λόγω τεχνικών προβλημάτων στο προσωπικό email το τελευταίο διάστημα, δυστυχώς δεν έχω λάβει τα emails σας με αποτέλεσμα να μην έχετε πάρει απάντηση.

Παρακαλώ καλέστε στο 6942 598 834 ή ξανά στείλτε το email σας στο g.m.k.erisianos@gmail.com

×

Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου 2013

Κληρονομικότητα στον καρκίνο & την γυναίκα

Βάζοντας τα πράγματα λοιπών από την αρχή σε μια σειρά με την γνώμη και του ειδικού θα αναφερθώ στην κληρονομικότητα που πραγματικά είναι ο νούμερο ένα παράγοντας για να μπούμε όλοι στην διαδικασία της πρόληψης.

Το σημερινό μας θέμα, δεν θα το κρύψω μου το προκάλεσε διάσημη  σταρ που έκανε μαστεκτομή με την δικαιολογία ότι η μητέρα της νόσησε από καρκίνο στο στήθος.

Δεν ξέρω γιατί μου ακούστηκε ακραίο και μάλιστα έχοντας υπ’ όψιν μου την δράση που έχει το Ganoderma Lucidum ή Reishi Gano και το Cordyceps τραγικό.

Σαφέστατα υπάρχει κληρονομικότητα και ΝΑΙ στην πρόληψη, αλλά όταν υπάρχουν κλινικά αποδεδειγμένα φυσικά ιάματα δεν είναι η λύση τα χειρουργεία.

 Ποιες είναι οι συχνότερες κληρονομούμενες μορφές γυναικολογικού καρκίνου;

Η γενετική προδιάθεση για την ανάπτυξη καρκίνου είναι κάτι που όλοι πρέπει να ελέγχουμε και να έχουμε υπόψη, ώστε να μπορούμε στη συνέχεια να προβούμε στην κατάλληλα μέθοδο πρόληψης.

Πάμε να γνωρίσουμε, λοιπόν, τις συχνότερες κληρονομούμενες καταστάσεις καρκίνου που απειλούν τις γυναίκες.

Γράφει ο Γυναικολόγος-Ογκολόγος Γιώργος-Μάριος Μακρής

Η παρουσία γυναικολογικού καρκίνου στο μαστό και στις ωοθήκες συνήθως είναι σποραδικά περιστατικά, που η εμφάνισή τους επιτείνεται από επίκτητους παράγοντες. Κατ’ εξαίρεση όμως ενδεχόμενα να αφορούν οικογενείς, κληρονομούμενες καταστάσεις όπως είναι το σύνδρομο Li- Fraumeni, το σύνδρομο Lynch II και γονίδια σχετικά με προδιάθεση για καρκινογένεση μαστού- ωοθήκης τα BRCA1 και 2.

Αυτό προϋποθέτει ότι στην ίδια οικογένεια θα έχουν νοσήσει και άλλα μέλη από καρκίνο σε σχετικά μικρή ηλικία τόσο άρρενα όσο και θήλεα.

Οι συχνότερες κληρονομούμενες καταστάσεις γυναικολογικού καρκίνου:

Σύνδρομο Li-Fraumeni

Το αίτιο του συνδρόμου Li- Fraumeni εντοπίζεται στη μετάλλαξη του ογκογονιδίου ρ53.

Αφορά σε πρωτοπαθείς όγκους νέων ατόμων κάτω των 45 ετών και πολλαπλή εντόπιση όπως μαστός, όγκοι εγκεφάλου, οξεία λευχαιμία, σαρκώματα και οστεοσαρκώματα.

Για τη διάγνωση το συνδρόμου αυτού χρειάζεται να πληρούνται τα παρακάτω τρία κριτήρια:

1)σάρκωμα σε ασθενή κάτω των 45 ετών.

2)πρώτου βαθμού συγγενής με διάγνωση οποιουδήποτε καρκίνου σε ηλικία κάτω των 45 ετών.

3)ακόμα ένας συγγενής πρώτου ή δευτέρου βαθμού με διάγνωση καρκίνου κάτω των 45 ετών ή με σάρκωμα σε οποιαδήποτε ηλικία.

Σύνδρομο Lynch

Το σύνδρομο Lynch αφορά, επίσης, σε μεταλλάξεις γονιδίων (MLH1, MSH2, MSH6 ή PMS2) και εκδηλώνεται από γυναικολογικής πλευράς με καρκίνο ενδομητρίου συχνότερα ή ωοθήκης.

Κύρια εντόπιση του συνδρόμου, όμως, είναι ο καρκίνος του παχέως εντέρου, ανάμεσα σε αρκετές άλλες σπανιότερες εντοπίσεις.

Γονίδιο BRCA1

Η ύπαρξη του γονιδίου BRCA1 είναι γνωστή ήδη από το 1990.

Εδρεύει στο χρωμόσωμα 17 και η μετάφρασή του παράγει την αντίστοιχη πρωτεΐνη, κυρίως στο μαστό και την ωοθήκη αλλά και σε άλλους ιστούς.

Ο ρόλος της είναι η επιδιόρθωση του DNA ή η καταστροφή των κυττάρων με DNA, που δεν επιδέχεται επιδιόρθωσης.

Η μετάλλαξη του γονιδίου αυτού οδηγεί σε αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του μαστού στα πλαίσια ενός κληρονομικού συνδρόμου καρκίνου μαστού- ωοθήκης. Παρόμοιο ρόλο παίζει και το γονίδιο BRCA2, που εδράζει στο χρωμόσωμα 13.

O δια βίου κίνδυνος ανάπτυξης καρκίνου του μαστού και της ωοθήκης για τους φορείς των μεταλλάξεων του BRCA1 είναι 60% και 40% αντίστοιχα.

Τα ποσοστά για τους φορείς μεταλλάξεων του BRCA2 είναι 45% και 25% αντίστοιχα.

Η συνύπαρξη των δύο μεταλλάξεων συνεπάγεται την εκτόξευση των ποσοστών αυτών στο 80% για τον καρκίνο του μαστού και 50% για τον δια βίου κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνο των ωοθηκών.

Στην κλινική πράξη είναι δυνατή η ανίχνευση της μετάλλαξης των γονιδίων αυτών με την εξέταση αίματος ή κύτταρα του βλεννογόνου του στόματος του φορέα.

Οι εξετάσεις αυτές είναι διαθέσιμες στο ελληνικό πληθυσμό.

Γιατί είναι σημαντικό να γνωρίζουμε αν φέρουμε κάποια γενετική προδιάθεση;

Η γνώση της ύπαρξης κάποιας μετάλλαξης αξιοποιείται για τον συστηματικότερο προληπτικό έλεγχο του φορέα με κλινική εξέταση και απεικονιστικές μεθόδους . Οδηγεί σε προληπτικές παρεμβάσεις φαρμακευτικές, όπως αντισυλληπτικά ή ταμοξιφένη και χειρουργικές, όπως προφυλακτική σαλπιγγεκτομή, σαλπιγγωοθηκεκτομή ή μαστεκτομή και αποκατάσταση.

Επίσης ,διαφοροποιεί τις θεραπευτικές αποφάσεις προς επιθετικότερη κατεύθυνση.

Βέβαια, το θέμα της διαχείρισης της πληροφορίας ότι κάποιος είναι φορέας μιας δυνητικά ογκογόνου μετάλλαξης είναι θέμα που άπτεται της προσωπικότητας και της ιδιοσυγκρασίας του κάθε ασθενούς ξεχωριστά και η απόφαση για τη διενέργεια της σχετικής εξέτασης βαρύνει αποκλειστικά τον ασθενή και την οικογένειά του.

Η πιο σημαντική συμβολή του ιατρού στο γενετικό έλεγχο είναι η σωστή παράθεση των πληροφοριών και η διαχείρισή τους για να ληφθεί η σωστή απόφαση για τον κάθε ασθενή.

Πηγή: boro.gr

 

Το σχόλιο μας:

Ως υπεύθυνος φαρμακοποιός δεν μου επιτρέπεται να σχολιάσω τις επιστημονικές απόψεις ενός έγκριτου ογκολόγου, παρά μόνο να πω την άποψη μου σχετικά με την πρόληψη μιας δυσάρεστης κατάστασης, αλλά έστω και στην περίπτωση ύπαρξης της νόσου παράλληλα με την όποια αγωγή έχουν επιλέξει ο ειδικοί τι θα συμβούλευα. 

 

Περί Γανόδερματος και Cordyceps ο λόγος από ότι αντιλαμβάνεστε.

Είναι γνωστό και αποδεδειγμένο ότι τα δυο συγκεκριμένα ιάματα έχουν χαρακτηριστεί ως θαυματουργά παγκόσμιος.

Πέρα από τις καταγεγραμμένες ομολογίες ατόμων που έκαναν και κάνουν την χρίση τους, υπάρχουν στα χέρια μου διεθνής κλινικές μελέτες που αναφέρονται στα συγκεκριμένα με εξαιρετικά καλά αποτελέσματα.

{ Προσωπικά υπάρχει εμπειρία συρρίκνωσης ινομυωμάτων που σε προσεχή μας δημοσίευση θα παρουσιάσω αναλυτικά  επισυνάπτοντας και με τις εργαστηριακές αποδείξεις. }

Εκείνο που πραγματικά μπερδεύει τον κάθε ένα από εμάς, ακόμα και τους ειδικούς επιστήμονες και μας κάνει και τους κάνει δύσπιστους για τα συγκεκριμένα ιάματα είναι η πολυδιάστατη τους δράση.

Ξέρεται, δεν είναι εύκολο να έχουμε μάθει εδώ και αιώνες θα τολμούσα να έλεγα, να αναφερόμαστε σε ειδικά φάρμακα για κάθε αρρώστια και ξαφνικά να βρεθούν δυο που μπορεί να προσφέρουν σε πολλές ταυτόχρονα.

Αυτό το έχω περιγράψει και με άλλα λόγια.

Τόσο το Ganoderma Lucidum ή Reishi Gano όσο  και το Cordyceps έχουν δράση στην ρίζα του κάκου και όχι στο σύμπτωμα.

Για παράδειγμα θα αναφέρω την δυσμηνόρροια που έχουν πολλές γυναίκες.

Στην κρίση παίρνουν αναγκαστικά κάποια συγκεκριμένα παυσίπονα και σπασμολυτικά όπου γίνεται μια πρόσκαιρη συγκάλυψη των συμπτωμάτων,  αφήνοντας το αίτιο να υπάρχει.

Δηλαδή στον επόμενο έμμηνο κύκλο θα υπάρξουν ξανά τα συμπτώματα και η πάσχουσα θα πρέπει να ξανά πάρει φαρμακευτικά ιδιοσκευάσματα για να ανακουφιστεί.

Με ένα συνδυασμό όμως του Ganoderma Lucidum ή Reishi Gano και του Cordyceps θα έχουμε την εξής πορεία στο συγκεκριμένο νόσημα.

Μπορεί να μην περάσουν τα συμπτώματα από τον πρώτο μήνα της λήψης τους, αλλά τον τρίτο με πέμπτο δεν θα ξανά υπάρξουν.

Η θεραπεία θα έχει γίνει στην ρίζα, στο αίτιο που την προκαλεί.

 

Επί του συγκεκριμένου σημερινού μας θέματος ( Κληρονομικότητα στον γυναικολογικό καρκίνο ) θα συμβεί κάτι παρόμοιο γιατί:

Α) Το Ganoderma Lucidum ή Reishi Gano έχει δράση.

  1. Θα ομαλοποιήσει και θα διατηρεί σε άψογη κατάσταση αρτηρίες, φλέβες και τριχοειδή έτσι ώστε όλες οι περιοχές του σώματος να λαμβάνουν οξυγόνο, ιαματικές και θρεπτικές ουσίες σε επάρκεια.
  2. Ως φυσική συνέπεια, όλα τα ωφέλεια κύτταρα του σώματος μας θα αναπλάθονται φυσιολογικά μη επιτρέποντας την ανάπτυξη και ανάπλαση των βλαβερών καρκινογόνων.
  3. Επί προσθέτως το Ganoderma Lucidum ή Reishi Gano κλινικά έχει αποδείξει ότι ενισχύει τον φλοιό των καρκινικών κυττάρων συρρικνώνοντας τα αρχικά μέχρι της εξαλείψεως τους.
  4. Θα ενισχύσει το ανοσοποιητικό σύστημα και θα το διατηρεί σε πολύ καλή κατάσταση πράγμα που σημαίνει ότι ο οργανισμός μας θα μπορεί να αντισταθεί σε κάθε είδους νοσογόνα εισβολή.
  5. Πέρα αυτών κλινικά επίσης έχει αποδεδειχθεί, έχει ισχυρή αντιφλεγμονώδη, αντιθρομβωτική, αντιαλλεργική δράση.

Β) Cordyceps.

  1. Το Cordyceps ξεχωριστά και πέρα του ότι συνεργάζεται άψογα με το Ganoderma Lucidum ή Reishi Gano με κοινή συνισταμένη την εδραίωση της υγείας, θα ενισχύσει την μεταφορά οξυγόνου από τους πνεύμονες στο αίμα.
  2. Θα ενδυναμώσει όλους τους μυς, γραμμωτούς και λείους ( Πνεύμονες, στομάχι, μήτρα, κοιλιακούς, ραχιαίους  κτλ )  για να αποδίδουν άριστα.
  3. Θα ενισχύσει την φυσιολογική έκκριση όλων των ορμονών, ουσιών που παράγουν όλοι οι αδένες.
  4. Θα συνδράμει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.
  5. Τέλος, θα θωρακίσει τον οργανισμό ενδυναμώνοντας τον αποκαθιστώντας τον ικανό να ανταπεξέλθει σε παθογενείς καταστάσεις.

Αυτές είναι οι κύριες δράσεις των συγκεκριμένων φυσικών ιαμάτων με πιο σημαντικό τους πλεονέκτημα την παντελή έλλειψη παρενεργειών.

Τονίζω ιδιαίτερα ότι τόσο το Ganoderma Lucidum ή Reishi Gano οσο  και του Cordyceps είναι από τα λίγα τόσο δραστικά ιάματα που χαρακτηρίστηκαν και προσαρμογόνα.

 

Όλες αυτές οι δράσεις τους τα καθιστούν ιάματα επιλογής για την πρόληψη ΟΧΙ μόνο του γυναικολογικού καρκίνου, αλλά κάθε καρκίνου.

Στην δε περίπτωση υ ύπαρξης καρκίνου τόσο το Ganoderma Lucidum ή Reishi Gano όσο και του Cordyceps κλινικά έχουν αποδείξει από αναστολή της εξάπλωσης έως και πλήρη ίαση.

 

Γιώργος Ερισιάνος Κυριακού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Άρθρα

σχετικά άρθρα