Ανακοίνωση: Λόγω τεχνικών προβλημάτων στο προσωπικό email το τελευταίο διάστημα, δυστυχώς δεν έχω λάβει τα emails σας με αποτέλεσμα να μην έχετε πάρει απάντηση.

Παρακαλώ καλέστε στο 6942 598 834 ή ξανά στείλτε το email σας στο g.m.k.erisianos@gmail.com

×

Τρίτη, 28 Μαΐου 2019

Φυτοφάρμακα. Πως εισχωρούν στην διατροφική αλυσίδα ?

Δεν είναι μια, ούτε δέκα, είναι εκατοντάδες 
οι κλινικές αποδείξεις που επιβεβαιώνουν 
την ύπαρξη φυτοφαρμάκων όχι μόνο σε φρούτα 
και λαχανικά αλλά ακόμα 
και στο νερό που πίνουμε. 
Από την άλλη, η κατάχρηση είναι δεδομένη 
όχι μόνο από τους αγρότες της χώρας μας, 
αλλά και όλης της Ευρώπης.
Τα πράγματα γίνονται ακόμα πιο άσχημα σε υποανάπτυκτες χώρες, όπου εκεί δεν υπάρχει καν νόμος απαγόρευσης σε φυτοφάρμακα που έχουν απαγορευτεί σε Αμερική, Αυστραλία και Ευρώπη εδώ και αρκετές δεκαετίες.

Γιατί σήμερα θεωρείται επιβεβλημένη η χρήση τους ?
Η χρήση έφερε την κατάχρηση και η κατάχρηση το χάσιμο κάθε έλεγχου.
Εδώ έχει συμβεί κάτι αντίστοιχο με τα αντιβιοτικά που χρησιμοποιεί ο άνθρωπος και στις δυο μεγάλες κατηγορίες των φυτοφαρμάκων.
Αρχικά δηλαδή για παράδειγμα, ο άνθρωπος έφτιαξε ένα φυτοφάρμακο καταπολέμησης της μελίγκρας.
Ενώ στην αρχή φάνηκε ότι αυτό καταπολεμά το παράσιτο, μετά από σχετικά μικρό χρονικό διάστημα διαπίστωσαν ότι δεν ήταν ικανό να την καταπολεμήσει.
Έτσι αναγκαστήκαν οι επιστήμονες να κατασκευάσουν ένα άλλο πιο ισχυρό αγνοώντας αρχικά ότι αυτό ήταν μόνο η αρχή να αυξάνουν αναγκαστικά τις δοσολογίες και να προσθέτουν όλο και πιο νέες ισχυρές χημικές ουσίες.
Από την άλλη η μελίγκρα γινόταν ολοένα και πιο ανθεκτική όπως και τα μικρόβια, ιοί, μύκητες και βακτήρια στον άνθρωπο.
Αυτό ήταν το πρώτο αίτιο του κακού, όμως δεν ήταν το μόνο για την απόλυτη απειλή σε βάρος της υγείας του ανθρώπου.
Ο έμμεσος εξαναγκασμός των εργοστασίων φυτοφαρμάκων για καλύτερη απόδοση τους οδήγησε στην κατασκευή προϊόντων με μεγάλη διάρκεια ζωής.
Αυτό είχε και έχει ως αποτέλεσμα από την μια τα φυτοφάρμακα να παραμένουν για μεγάλα χρονικά διαστήματα και μετά την συγκομιδή των καρπών, αλλά και από την άλλη να εισχωρούν φορές ατόφια ακόμα και στον υδάτινο ορίζοντα της περιοχής που εφαρμόστηκαν.
Όμως φυτοφάρμακα δεν είναι μόνο αυτά που καταπολεμούν κάποιο ζιζάνιο ή ζωύφιο βλαβερό για τις καλλιέργειες.
Είναι και μια άλλη κατηγορία ανάπτυξης και καρποφορίας.
Καταλήγοντας έτσι απλά τα μεν ζιζάνια να έχουν γίνει ανθεκτικά και να απαιτείται η καταπολέμηση τους με ισχυρά νέα φυτοφάρμακα, αλλά και τα ίδια τα φυτά να έχουν χάσει την δύναμη ανάπτυξης και παραγωγής οπότε επίσης να θέλουν το τάισμα τους.

Ακόμα μια απόδειξη των φυτοφαρμάκων που εισχωρούν στην διατροφική αλυσίδα.
Δραστική ουσία του καρκινογόνου Roundup βρέθηκε σε μπίρες και κρασιά, κάποιων ετικετών που πωλούνται ευρέως και στην Ελλάδα !
Πριν από μερικές μέρες ο κόσμος συγκλονίστηκε από την είδηση ότι η Bayer καλείται μετά από δικαστική απόφαση να αποζημιώσει με το ποσό-μαμούθ των 2 δισ. ευρώ ένα ζευγάρι, επειδή το ζιζανιοκτόνο Roundup της εταιρείας Monsanto του προκάλεσε καρκίνο.
Συγκεκριμένα, σώμα ενόρκων δικαστηρίου της πόλης Όκλαντ έκρινε ότι το Roundup προκάλεσε στο ζευγάρι το λέμφωμα μη Χότζκιν από το οποίο πάσχει.
Αυτό που οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν είναι πως η δραστική ουσία γλυφοσάτη στο συγκεκριμένο καρκινογόνο ζιζανιοκτόνο, υπάρχει σε πάρα πολλές μπίρες και κρασιά που όλοι μας πίνουμε πιθανά και καθημερινά !

Τι έδειξε έρευνα για την γλυφοσάτη:
Έρευνα που δημοσιεύθηκε μόλις τον περασμένο Φεβρουάριο από τον εκπαιδευτικό οργανισμό US PIRG, έδειξε ότι η δραστική ουσία στο Roundup, η γλυφοσάτη (glyphosate), μπορεί να επηρεάζει τους ανθρώπους μέσω συνηθισμένων ποτών.

Από τις 20 μπίρες και κρασιά, που εξετάστηκαν, συμπεριλαμβανομένων μερικών ποτών βιολογικής μεθόδου παρασκευής, η γλυφοσάτη εντοπίστηκε στα 19 από αυτά.

Τι πίνουμε ?

Το μόνο ποτό που δοκιμάστηκε και δεν περιείχε γλυφοσάτη ήταν η μπίρα βιολογικής παρασκευής με την επωνυμία Peak Beer Organic IPA.
Εκείνο με την υψηλότερη ποσότητα γλυφοσάτης ήταν το κρασί Sutter Home Merlot. 
Δείτε τα 19 ποτά που βρέθηκε να περιέχουν γλυφοσάτη (η μονάδα μέτρησης είναι το ppb, δηλαδή parts per billion, ή μέρη της ουσίας ανά δισεκατομμύριο).
Μπίρες
Tsingtao Beer: 49,7 ppb
Coors Light: 31,1 ppb
Miller Lite: 29,8 ppb
Budweiser: 27,0 ppb
Corona Extra: 25,1 ppb
Heineken: 20,9 ppb
Guinness Draught: 20,3 ppb
Stella Artois: 18,7 ppb
Ace Perry Hard Cider: 14,5 ppb
Sierra Nevada Pale Ale: 11,8 ppb
New Belgium Fat Tire Amber Ale: 11,2 ppb
Sam Adams New England IPA: 11,0 ppb
Stella Artois Cidre: 9.1 ppb
Samuel Smith’s Organic Lager: 5,7 ppb
Κρασιά
Sutter Home Merlot: 51,4 ppb
Beringer Founders Moscato: 42,6 ppb
Barefoot Cabernet Sauvignon: 36,3 ppb
Inkarri Malbec, Certified Organic: 5,3 ppb
Frey Organic Natural White: 4,8 ppb
Υπάρχουν λόγοι ανησυχίας από αυτές τις μικρές ποσότητες ?

Ίσως ! Η έκθεση λέει χαρακτηριστικά ! 

"Αν και αυτά τα επίπεδα γλυφοσάτης είναι κάτω από τα όρια κινδύνου που έχει θέσει ο Οργανισμός Περιβαλλοντικής Προστασίας των Ηνωμένων Πολιτειών (EPA) για τα ποτά, είναι πιθανό ότι ακόμη και τα χαμηλά επίπεδα γλυφοσάτης μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα.
Για παράδειγμα, σε μια μελέτη, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι 1 μέρος ανά τρισεκατομμύριο γλυφοσάτης έχει την ικανότητα να διεγείρει την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων του καρκίνου του μαστού και να διαταράξει το ενδοκρινικό σύστημα”.

Ο EPA λέει ότι η γλυφοσάτη είναι ασφαλής έως και την καθημερινή λήψη των 2 mg/κιλό σωματικού βάρους και η Bayer, η οποία έχει εξαγοράσει την Monsanto, ισχυρίζεται ότι η ασφάλεια της γλυφοσάτης για κατανάλωση από τον άνθρωπο έχει αποδειχτεί από πολυετείς έρευνες.

Ωστόσο, ο Διεθνής Οργανισμός για την Έρευνα του Καρκίνου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, αλλά και πολλοί άλλοι οργανισμοί, διαφωνεί και θεωρεί ότι η γλυφοσάτη είναι πιθανώς καρκινογόνα ουσία για τον άνθρωπο.

Επιπλέον, μια νέα μελέτη έδειξε ότι τα άτομα που εκτίθενται σε γλυφοσάτη είναι κατά 41% πιο πιθανό να αναπτύξουν λέμφωμα μη-Χότζκιν, σαν αυτό από το οποίο νόσησε το ζευγάρι που αποζημιώθηκε με 2 δισ. ευρώ από την Bayer.

Η Γαλλία έχει απαγορεύσει τη χρήση του Roundup και άλλα ευρωπαϊκά έθνη λέγεται ότι εξετάζουν τις δικές τους απαγορεύσεις για το ζιζανιοκτόνο.
Τι ισχύει στην Ευρωπαϊκή Ένωση:

Τον Μάρτιο του 2019, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ένα σχέδιο για τη σύσταση ομάδας κρατών μελών που θα ενεργήσουν ως συν-εισηγητές για την επόμενη αξιολόγηση της γλυφοσάτης.

Εάν εγκριθεί το σχέδιο, η ομάδα αξιολόγησης για την γλυφοσάτη (Assessment Group on Glyphosate - AGG) θα αξιολογήσει τον φάκελο και θα εκπονήσει έκθεση που θα αναθεωρηθεί από την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφών (EFSA) το 2021. Η AGG περιλαμβάνει τη Γαλλία, την Ουγγαρία, την Ολλανδία και την Σουηδία.

Η ισχύουσα έγκριση για την γλυφοσάτη λήγει στις 15 Δεκεμβρίου 2022, οπότε η διαδικασία ανανέωσης πρέπει να ξεκινήσει τον Δεκέμβριο του 2019, δηλαδή τρία χρόνια πριν από την ημερομηνία λήξης.

Τον Σεπτέμβριο του 2017, δημοσιεύτηκαν άρθρα σε διεθνή ΜΜΕ, που αμφισβήτησαν την ακεραιότητα της αξιολόγησης της γλυφοσάτης από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ιδίως το περιεχόμενο της έκθεσης αξιολόγησης που υποβλήθηκε στην EFSA από το Γερμανικό Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Αξιολόγησης Κινδύνου (BfR).

Η EFSA απάντησε με μια δήλωση στην οποία υπερασπίστηκε την αξιοπιστία της αξιολόγησης της ΕΕ και επεσήμανε ότι οι ισχυρισμοί βασίστηκαν σε παρεξήγηση επί της διαδικασίας αξιολόγησης.

Στις 6 Ιουλίου 2017, κατόπιν αιτήματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η EFSA και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Χημικών Προϊόντων (European Chemicals Agency - ECHA) απάντησαν σε επιστολή του καθηγητή Christopher Portier προς τον πρόεδρο Juncker σχετικά με την αξιολόγηση της πιθανότητας η γλυφοσάτη να προκαλεί είναι καρκινογόνα για τον άνθρωπο.

Το σκάνδαλο Roundup επηρέασε τις εξελίξεις:

Στις 8 Ιουνίου 2017 η EFSA δημοσίευσε δήλωση σχετικά με την εκτίμηση της ΕΕ για την γλυφοσάτη μετά από ισχυρισμούς που έγιναν στα λεγόμενα "Monsanto papers".

Η δήλωση, η οποία ζητήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, περιγράφει το νομοθετικό πλαίσιο της ΕΕ σχετικά με την υποβολή ανοικτής επιστημονικής βιβλιογραφίας για την αξιολόγηση των δραστικών ουσιών και εξηγεί τον τρόπο με τον οποίο αυτή η βιβλιογραφία θεωρείται από τα κράτη μέλη της ΕΕ και τους εμπειρογνώμονες της EFSA κατά τη διαδικασία αξιολόγησης.

Είχε προηγηθεί δήλωση που δημοσιεύθηκε τον Μάιο του 2017, με σκοπό την ενημέρωση για την γλυφοσάτη και την διασφάλιση ότι η αξιολόγηση της ΕΕ είναι κατανοητή από όλους.Διαβάστε ακόμα: 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Άρθρα

σχετικά άρθρα