Ανακοίνωση: Λόγω τεχνικών προβλημάτων στο προσωπικό email το τελευταίο διάστημα, δυστυχώς δεν έχω λάβει τα emails σας με αποτέλεσμα να μην έχετε πάρει απάντηση.

Παρακαλώ καλέστε στο 6942 598 834 ή ξανά στείλτε το email σας στο g.m.k.erisianos@gmail.com

×

Παρασκευή 3 Μαΐου 2019

Έρχονται αλλαγές στο γάλα. Οι οδηγίες του ΕΦΕΤ

Γάλα.
Αν και βασική τροφή του ανθρώπου από τα βάθη των αιώνων, διάφοροι μοντερνισμοί στις διατροφικές μας συνήθειες, συνάμα με την επεξεργασία 
και βιομηχανοποίηση του προϊόντος 
με τα παράγωγα του, έχουν καταφέρει 
να υποβαθμίσουν θεαματικά την πραγματική του αξία.
Τροφή για τον άνθρωπο.
Τόσο το γάλα, όσο και τα προϊόντα του είναι πρώτης τάξης τροφές για τον άνθρωπο. 

Εξασφαλίζουν τις απαραίτητες θρεπτικές ουσίες, ( Λίπος, υδατάνθρακες και πρωτεΐνες ) αλλά περιέχουν και μεγάλη ποσότητα από ασβέστιο και φώσφορο, που είναι πολύ απαραίτητα για τη δημιουργία και διατήρηση του σκελετού και μυών.
Αν και πολλοί άνθρωποι πιστεύουν λανθασμένα ότι η βιταμίνη D είναι φυσικό συστατικό του γάλακτος σε αφθονία, στην πραγματικότητα στο νωπό γάλα υπάρχει σε μικρή ποσότητα.

Θυμίζω πως την βιταμίνη D την συνθέτει το σώμα μας με την αρωγή του Ήλιου.
Επιπλέον, με την καταστροφή ενζύμων όπως η λιπάση κατά τη διαδικασία της παστερίωσης, παρόλο που η βιταμίνη D δεν καταστρέφεται, δε γίνεται σωστά ο μεταβολισμός των λιπαρών του γάλακτος και ως συνέπεια δε μπορεί να γίνει καλή απορρόφηση των λιποδιαλυτών βιταμινών.
Μια λύση του προβλήματος στη βιομηχανία γάλακτος είναι η ενίσχυση του παστεριωμένου γάλακτος με συνθετική μορφή της βιταμίνης όπου εδώ υπάρχουν σαφώς και πολλές ενστάσεις.

Ο ΕΦΕΤ θέλοντας να βάλει τα πράγματα σε σωστότερες βάσεις εξέδωσε τις παρακάτω οδηγίες.
Υποχρεωτική καθίσταται η αναγραφή προέλευσης του γάλακτος στην επισήμανση των γαλακτοκομικών προϊόντων, όπως αναφέρει ανακοίνωση του ΕΦΕΤ.
Όλα τα είδη του γάλακτος, τυριά, γιαούρτια, βούτυρο, κρέμα γάλακτος καθώς και επιδόρπια με βάση το γάλα οφείλουν να αναγράφουν επί των συσκευασιών τους τη «χώρα» προέλευσης του γάλακτος.

Οι υποχρεωτικές ενδείξεις που θα πρέπει να υπάρχουν εναλλακτικά στη συσκευασία είναι:

1. αν το άρμεγμα, η επεξεργασία και η συσκευασία του γάλακτος και του γάλακτος ως συστατικού σε γαλακτοκομικά προϊόντα έχουν γίνει στην Ελλάδα, η ένδειξη προέλευσης στο τελικό προϊόν μπορεί να αποδοθεί ενιαία ως 
"Προέλευση : Ελλάδα".

2. αν το άρμεγμα, η επεξεργασία και η συσκευασία του γάλακτος και του γάλακτος ως συστατικού σε γαλακτοκομικά προϊόντα έχουν γίνει εκτός Ελλάδας, η ένδειξη προέλευσης στο τελικό προϊόν μπορεί να αποδοθεί ενιαία ως:

· «Προέλευση : Όνομα χώρας», στην περίπτωση που το γάλα προέρχεται από μία μόνο χώρα, π.χ. «Προέλευση : (όνομα μιας χώρας προέλευσης ή από ΕΕ ή εκτός ΕΕ)».

· «Προέλευση ΕΕ», στην περίπτωση που το γάλα προέρχεται από περισσότερα του ενός κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

· «Προέλευση εκτός ΕΕ», στην περίπτωση που το γάλα προέρχεται από περισσότερες της μιας χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σημειώνεται ότι όλες οι χώρες αναγράφονται ολογράφως ή με το διεθνώς αναγνωρισμένο ακρωνύμιό τους.

Ο ΕΦΕΤ και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με γνώμονα την προστασία τόσο των συμφερόντων των καταναλωτών όσο και της ελληνικής κτηνοτροφίας, έχει εντείνει τους ελέγχους, ενώ καλεί τις επιχειρήσεις να δείχνουν ιδιαίτερη προσοχή στην υποχρεωτική αναγραφή της προέλευσης του γάλακτος στην επισήμανση των γαλακτοκομικών προϊόντων τους και τους καταναλωτές να διαβάζουν προσεκτικά την επισήμανση ώστε το προϊόν που πληρώνουν να ανταποκρίνεται σε αυτό που πραγματικά επιθυμούν να αγοράσουν, τονίζεται στην ίδια ανακοίνωση.

Επίλογος:
Πριν τοποθετήσετε το γάλα ή το όποιο γαλακτοκομικό προϊόν στο καλάθι σας, μάθετε να διαβάζετε τις ετικέτες προέλευσης.

Τονίζω πως η Χώρα μας, χώρα του Ήλιου και της πλούσιας πανίδας, έχει άριστης ποιότητας γάλα.



Διαβάστε ακόμα: 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Άρθρα

σχετικά άρθρα