Ανακοίνωση: Λόγω τεχνικών προβλημάτων στο προσωπικό email το τελευταίο διάστημα, δυστυχώς δεν έχω λάβει τα emails σας με αποτέλεσμα να μην έχετε πάρει απάντηση.

Παρακαλώ καλέστε στο 6942 598 834 ή ξανά στείλτε το email σας στο g.m.k.erisianos@gmail.com

×

Τετάρτη 8 Μαΐου 2019

Αντηλιακή προστασία. Το αντηλιακό μπαίνει στο αίμα μετά από μία μόλις φορά χρήσης


Το ότι το δέρμα έχει την δυνατότητα απορρόφησης οποιασδήποτε ουσίας τοποθετήσουμε πάνω του 
είναι γνωστό και σίγουρα δεν νομίζω κανείς μας 
να το ακούει πρώτη φορά. 
Το ότι απορρόφηση σημαίνει και είσοδο 
κάθε ουσίας που τοποθετούμε στο δέρμα αυτόματα αυτή εισχωρεί στο αίμα 
πιθανά αρκετοί να μην το έχουμε συνειδητοποίηση, ή να μην το έχουνε πάρει 
στα σοβαρά.
Πόσο σοβαρό όμως και συνάμα επικίνδυνο είναι να χρησιμοποιούμε κοινά αντηλιακά και φορές μάλιστα της περασμένης σεζόν το γνωρίζουν όλοι ?
Τα κοινά αντηλιακά πέρα του ότι χρησιμοποιούν χημικές ουσίες για συντήρηση και έκδοχα, ( Άρωμα κτλ ) έχουν και τα βασικά στοιχεία προστασίας που προκύπτει από αποτέλεσμα χημικών απομιμήσεων.
Όταν λοιπόν καλύπτουμε το μεγαλύτερο ποσοστό της επιφανείας του δέρματος μας, ( Που φορές ξεπερνά και το 75% αυτού. ) άμεσα έχουμε κατά συνέπεια την είσοδο φορές ακομα και τοξικών χημικών στο αίμα όπου θα επακολουθήσουν τον γνωστό κύκλο διύλισης αυτού. 


Αναλυτικά:
Μία και μόνο ημέρα χρήσης ενός κοινού αντηλιακού είναι αρκετή για να απορροφηθούν από το σώμα και να περάσουν στο αίμα υψηλές ποσότητες χημικών, όπως αναφέρεται σε νέα πιλοτική έρευνα που διενεργήθηκε από το Center for Drug Evaluation & Research, ενός παρακλαδιού του Food and Drug Administration (FDA) των ΗΠΑ.

Η έρευνα, σύμφωνα με το CNNi, έδειξε πως η περιεκτικότητα του αίματος σε κάποια συγκεκριμένα χημικά αυξανόταν όλο και περισσότερο με την καθημερινή χρήση των αντηλιακών και αυτά ( σ.σ. τα χημικά ) έμεναν στο σώμα για τουλάχιστον 24 ώρες μετά την χρήση του προϊόντος.

Τα τέσσερα χημικά που μελετήθηκαν από τους επιστήμονες ήταν τα:

  • Aβοβενζόνη, 
  • οξυβενζόνη, 
  • εκαμσούλη 
  • οκτοκρυλένιο.
Είναι στη λίστα των 12 χημικών που η FDA συνέστησε στις εταιρίες αντηλιακών να ελέγχουν πριν θεωρήσουν τα προϊόντα τους ασφαλή.

Ωστόσο, είναι αυτός ο λόγος για να μη φοράει κανείς αντιηλιακό ?

Φυσικά και όχι, απαντούν οι ειδικοί.

«Πρέπει να γίνουν μελέτες για να εξακριβωθεί το κατά πόσο προκύπτουν πράγματι επιπτώσεις από την απορρόφηση ( σ.σ. από το σώμα ) συγκεκριμένων υλικών», σημείωσε ο Dr. David Leffell, δερματολόγος της Ιατρικής Σχολής του Yale και εκπρόσωπος Τύπου του American Academy of Dermatology.

Όπως συμπλήρωσε, μέχρι να εξακριβωθεί αυτό, ο κόσμος πρέπει να συνεχίσει να επιδεικνύει ιδιαίτερη προσοχή στην αντηλιακή του προστασία.

«Ο ήλιος είναι ο πραγματικός εχθρός εδώ», είπε ο Scott Faber, υποδιευθυντής του Environmental Working Group ( EWG ) μίας συμβουλευτικής ομάδας που δημοσιεύει κάθε χρόνο έναν ετήσιο οδηγό σχετικά με τα αντηλιακά.

«Δεν είναι νέο το ότι τα πράγματα που βάζεις στο δέρμα σου απορροφούνται από το σώμα», σημείωσε και συνέχισε:

«Αυτή η έρευνα αποτελεί απλά έναν τρόπο για να δείξει η FDA στις εταιρείες πως πρέπει να εξετάζουν αν η απορρόφηση των χημικών ( σ.σ. που έχουν τα αντηλιακά τους ) αποτελεί κίνδυνο για την υγεία».

Πώς διενεργήθηκε η έρευνα.

Στην έρευνα της FDA συμμετείχαν 24 εθελοντές, στους οποίους ανατέθηκε τυχαία να χρησιμοποιήσουν αντηλιακά σε μορφή σπρέι ή κρέμας, τα οποία περιείχαν τα παραπάνω χημικά στοιχεία.

Κάθε αντηλιακό περιείχε μια από αυτές τις ουσίες.

Τους ζητήθηκε να βάζουν το προϊόν στο 75% του σώματός τους, τέσσερις φορές την ημέρα για συνολικά τέσσερις ημέρες.

Οι ερευνητές σε περίοδο επτά ημερών, ( Μεταξύ αυτών και οι μέρες που χρησιμοποιούσαν το προϊόν ) συνέλλεξαν 30 δείγματα αίματος από κάθε εθελοντή.

Μέχρι το τέλος της πρώτης ημέρας, πέντε από τα έξι άτομα που χρησιμοποιούσαν αντηλιακό το οποίο περιείχε εκαμσούλη είχαν στον οργανισμό τους σημαντική ποσότητα του χημικού.

Όσο για τα άλλα τρία στοιχεία ( αβοβενζόνη, οξυβενζόνη και οκτοκρυλένιο ) άρχισαν να εμφανίζονται σε ποσότητες μετά την πρώτη ημέρα.

«Παρατηρώντας τα αποτελέσματα, ξεχώριζε κάτι σχετικά με την οξυβενζόνη», δήλωσε ο David Andrews, επιστήμονας του EWG.

«Η οξυβενζόνη απορροφήθηκε από το σώμα σε περίπου 50 έως 100 φορές υψηλότερη συγκέντρωση σε σχέση με τις άλλες τρεις χημικές ουσίες που εξετάστηκαν», εξήγησε.

Από παλαιότερη έρευνα του 2008 και ύστερα, το εν λόγω χημικό έχει συνδεθεί με μειωμένη τεστοστερόνη σε αγόρια στην εφηβεία, ορμονικές αλλαγές σε άντρες και επιπλοκές σε εγκυμοσύνες και γέννες.

Από τα τέσσερα χημικά, η οξυβενζόνη είναι το ποιο συχνό στοιχείο που συναντάται σε αλλεργίες.

Ελβετική έρευνα εντόπισε τα τέσσερα στοιχεία στο 85% των δειγμάτων μητρικού γάλακτος που εξέτασε, δημιουργώντας ανησυχία για τους κινδύνους που ίσως διατρέχουν τα βρέφη.

Είναι χαρακτηριστικό πως στην Χαβάη έχουν απαγορευτεί τα αντηλιακά που περιέχουν οξυβενζόνη και οκτινοξικό, 

γιατί έχουν αρνητικές επιπτώσεις στους υφάλους και τη ζωή που αυτοί φιλοξενούν.

Συμπερασματικά:

Λαμβάνοντας υπ’ όψιν μας και μόνο την τελευταία παράγραφο της μελέτης ( Είναι χαρακτηριστικό πως στην Χαβάη έχουν απαγορευτεί τα αντηλιακά κτλ ) αρκεί για να τρομάξουμε όλοι και να στραφούμε σε φυσικά πιστοποιημένα βιολογικά αντηλιακά.

Από την άλλη, οι βασικοί λόγοι στο να μην χρησιμοποιούμε τα αντηλιακά μας για δεύτερη χρονιά είναι οι εξής:

Σε ότι αφορά τα χημικά είναι η απώλεια του δείκτη προστασίας ( spf ) κατά μεγάλο ποσοστό και παραμένουν μόνο οι τοξικές ουσίες αυτούσιες.

Σε ότι αφορά τα βιολογικά φυσικά χάνεται εξίσου ο δείκτης προστασίας και εγκυμονεί ο κίνδυνος ανάπτυξης μικροοργανισμών.

Τέλος και για τις δυο κατηγορίες η θερμότητα που αναπτύσσεται στην παράλια καθώς και κατά την μεταφορά τους ( Στο αυτοκίνητο ) σίγουρα θα αλλοιώσει την σύνθεση τους σε πολύ μεγάλο βαθμό.

Για περισσότερες πληροφορίες και υπόδειξη κατάλληλων αντηλιακών επικοινωνήστε μαζί μου ανεπιφύλακτα στο e-mail: g.m.k.erisianos@gmail.com ή στο τηλέφωνο 6942.598.834





Γιώργος Ερισιάνος Κυριακού
Φαρμακοποιός


Διαβάστε ακόμα: 

Βότανα και η αντικαρκινική τους δράση.  &  Βότανα ως φάρμακα.  &  Γρήγορο, μα και με διάρκεια μαύρισμα ?  &  Γυμνοί στον ήλιο:  &  Ηλιακό έγκαυμα:



Πηγή: CNN

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Άρθρα

σχετικά άρθρα