Ανακοίνωση: Λόγω τεχνικών προβλημάτων στο προσωπικό email το τελευταίο διάστημα, δυστυχώς δεν έχω λάβει τα emails σας με αποτέλεσμα να μην έχετε πάρει απάντηση.

Παρακαλώ καλέστε στο 6942 598 834 ή ξανά στείλτε το email σας στο g.m.k.erisianos@gmail.com

×

Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2020

Παγκόσμια Ημέρα κατά της Σήψης 2020


Πραγματικά είναι απορίας άξιο πως με τόσα αντιβιοτικά, και άλλα τόσα αντισηπτικά φαρμακευτικά ιδιοσκευάσματα τα κρούσματα σήψης έχουν μια ραγδαία αύξηση ? 
Όχι ασφαλώς, μιας και από την μια η δημιουργία ανθεκτικών στελεχών ακόμα και στα ισχυρότερα αντιβιοτικά είναι γεγονός και από την άλλη με τις τοξίνες που έχουν ριζώσει για τα καλά στην ζωή μας το ανοσοποιητικό μας σύστημα νοσεί βαρέως.
Είναι πολύ λίγα τα πράγματα που μπορούμε να κάνουμε με μόνη λύση προστασίας την ατομική υγιεινή και ενίσχυση του ανοσοποιητικού 
με πράσινα φάρμακα ή φυσικά ιάματα και βιολογικά συμπληρώματα διατροφής.

Αναλυτικά:
Σήψη καλείται το σύνολο των μεταβολών στον μεταβολισμό και την αιμοδυναμική που είναι αποτέλεσμα γενικευμένης φλεγμονώδους αντίδρασης του ανθρώπινου οργανισμού σε λοιμώδη παράγοντα. ( Βακτήριο, ιό, μύκητα ή ακόμα και παράσιτο )
Έχει συχνή κατάληξη το θάνατο μέσω ανεπάρκειας πολλών οργάνων ( Σύνδρομο πολυοργανικής ανεπάρκειας ) και μη αναστρέψιμης πτώσης της αρτηριακής πίεσης γνωστο ως σηπτικο σοκ.
Στη σήψη, παθογόνοι μικροοργανισμοί ή οι τοξίνες τους βρίσκονται στο αίμα ή τους ιστούς.
Είναι ευρύτερα γνωστός ο όρος από τη σηψαιμία, που συνδέεται με την παρουσία των μικροβίων και των τοξινών τους μόνο στο αίμα.
Τα συχνότερα παθογόνα μικρόβια που ευθύνονται για τη σηπτική κατάσταση είναι η Εσερίχια ( Escherichia coli ), η Κλεμπσιέλλα ( Klebsiella ) και η Ψευδομονάδα ( Pseudomonas aeruginosa ).

Η σήψη είναι συχνό ενδονοσοκομειακό νόσημα.
Το ποσοστό ασθενών που καταλήγουν από τη σήψη κυμαίνεται από 20% έως 80%. Αφορά κυρίως τις Μονάδες Εντατικης Θεραπειας ( ΜΕΘ ) όπου αποτελεί την κύρια αιτία θανάτου.

Η σήψη ως κλινική έννοια καθορίζεται από τις ακόλουθες κλινικές και εργαστηριακές παραμέτρους:

1) Πυρετός >38οC ή Υποθερμία <35οC,

2) Ταχυκαρδία ( Περισσότερες από 90 σφίξεις το λεπτό )

3) Ταχύπνοϊα ( Περισσότερες από 20 αναπνοές το λεπτό )

4) Λευκοκυττάρωση.

Γενικευμένη φλεγμονώδης αντίδραση δεν αναπτύσσεται μόνο όταν υπάρχει λοίμωξη, αλλά μπορεί να προκύψει και σε άλλες καταστάσεις ( Όχι τόσο συχνά όσο σε έδαφος λοίμωξης ) στις οποίες έχει συμβεί οξεία βλάβη ιστών όπως από:
  • Εγκαύματα.
  • Τραύματα.
  • Ισχαιμία.
  • Αιμορραγικό ή αναφλεκτικό σοκ.
  • Οξεία παγκρεατίτιδα.

Η 13η Σεπτεμβρίου κάθε έτους έχει ανακηρυχθεί ως Παγκόσμια Ημέρα κατά της Σήψης, με πρωτοβουλία της διεθνούς οργάνωσης «Παγκόσμια Συμμαχία για τη Σήψη» ( GSA ), ιδρυτικό μέλος της οποίας είναι η Ελληνική Ομάδα Μελέτης της Σήψης.

Έχει υπολογισθεί ότι κάθε δύο δευτερόλεπτα ένας άνθρωπος πεθαίνει από σηπτικό σύνδρομο, ενώ την τελευταία δεκαετία, τα κρούσματα σήψης σε όλο τον κόσμο σημειώνουν αύξηση 8-13% κάθε χρόνο.

Σε όλο τον κόσμο καταγράφονται 20 έως 30 εκατομμύρια κρούσματα ετησίως, ενώ οι θάνατοι που προκαλεί ξεπερνούν σε αριθμό τα θύματα του καρκίνου του μαστού και του εντέρου μαζί.

Σύμφωνα με επιδημιολογικά δεδομένα της Ελληνικής Ομάδας Μελέτης της Σήψης, η θνητότητα από τη νόσο στην Ελλάδα σήμερα κυμαίνεται από 8,5% στην πιο απλή μορφή, έως 55,8% στην περίπτωση της σηπτικής καταπληξίας.





Γιώργος Ερισιάνος Κυριακού





Διαβάστε ακόμα: 





Βιβλιογραφία:
· Danidson's "Παθολογία", ιατρικές εκδόσεις Π.Χ.Πασχαλίδης, 19η έκδοση, 2005.
· Antonelli M. "Sepsis and septic shock", J Chemother. 1999 Dec; 11(6), Review.


Πηγή: bikipedia.com – sansimera.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Άρθρα

σχετικά άρθρα