Ανακοίνωση: Λόγω τεχνικών προβλημάτων στο προσωπικό email το τελευταίο διάστημα, δυστυχώς δεν έχω λάβει τα emails σας με αποτέλεσμα να μην έχετε πάρει απάντηση.

Παρακαλώ καλέστε στο 6942 598 834 ή ξανά στείλτε το email σας στο g.m.k.erisianos@gmail.com

×

Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου 2020

Απώλεια περιττών κιλών. Με λιποδιαλύτες ως φύκια για μεταξωτές κορδέλες.


Η απώλεια των περιττών κιλών είναι μια ατέρμονη κατάσταση που κρατά χρόνια στην Ελλάδα και μάλιστα όλες τις εποχές του χρόνου. 
Τυχαία δεν είναι μια από τις μεγαλύτερες αγορές 
που έχουν αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια 
αυτή των διαφόρων σκευασμάτων που διατείνονται 
ότι μπορούν να συνεισφέρουν ουσιαστικά, 
έως και μαγικά στο αδυνάτισμα.
Ένα πραγματικά μεγάλο εμπόριο αναποτελεσματικών  σκευασμάτων, ( Χάπια, σκονάκια, εναιώρημα κ.α. ) με ουσίες φορές ενεργές αλλά στις ποσότητες που δύνονται παντελώς φλύαρες και ανενεργές, ακόμα όμως και φορές έως εξαιρετικά επικίνδυνες.


Σε μια προσπάθεια για μια αντικειμενική αξιόλογη, ταξινόμηση όλων αυτών των ουσιών που κυκλοφορούν ανεξαρτήτου μορφής θα διαπιστώσουμε μαζί ότι υπάρχουν τρεις μεγάλες κατηγορίες:
  • Μια που περικλείει όλα εκείνα τα σκευάσματα τα οποία πιθανόν να έχουν κάποια συνεισφορά στην εγρήγορση του μεταβολισμού και στην απώλεια λιπώδους ιστού, αλλά υπό προϋποθέσεις.
  • Μια με ουσίες που αστόχως χαρακτηρίζονται ως λιποδιαλύτες.
  • Και τέλος εκείνη την κατηγορία ουσιών που κατέχουν σωρεία δυσμενέστατων παρενεργειών για τον ανθρώπινο οργανισμό.
Απώλεια λιπώδους ιστού, αλλά υπό προϋποθέσεις:
Στην πρώτη κατηγορία,
πρωταγωνιστούν ουσίες όπως το αμινοξύ τυροσίνη, το ασβέστιο, η καφεΐνη, η καψαϊκίνη και η επιγαλλοκατεχίνη.
Η συνδυαστική δράση αυτών των ουσιών, έτσι όπως τεκμηριώνεται από αξιόπιστες μελέτες μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του βασικού μεταβολισμού από 2% έως 4,6%, ποσοστά που θεωρούνται ικανοποιητικά.
Αυτό που αξίζει να τονισθεί είναι πως στις μελέτες χρησιμοποιούνται μίγματα των πιο πάνω ουσιών σε μεγάλες δόσεις και όχι σε δυνάμεις ( mg ) που συναντάμε στις πλούσιες διατροφικές τους πηγές.
Έτσι λοιπόν το να ισχυριστεί κάποιος πως καταναλώνοντας σόγια που αποτελεί εξαιρετική πηγή τυροσίνης, πίνοντας ένα φλιτζάνι πράσινο τσάι, πλούσια πηγή επιγαλλοκατεχίνης, τρώγοντας γιαούρτι πλήρες ή στραγγιστό που εμπεριέχει ασβέστιο, πίνοντας καφέ και άρα καφεΐνη ή 'πυροδοτώντας' τον οργανισμό του με κόκκινη πιπεριά, θαυμάσια πηγή καψαϊκίνης, θα δει κάποιο αποτέλεσμα στο σωματικό του λίπος, είναι μάλλον άτοπο και άστοχο.
Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως αξιόπιστα συμπληρώματα διατροφής που εμπεριέχουν ανάλογους συνδυασμούς και προτείνονται μόνο από ειδικούς, δεν μπορούν επικουρικά να συνεισφέρουν στην απώλεια βάρους, πάντα παράλληλα με μια ισορροπημένη διατροφή και αύξηση της φυσικής δραστηριότητας.

Στην κατηγορία αυτή θα μπορούσαμε να εντάξουμε και ένα λιπαρό οξύ το συζευγμένο λινολεϊκό οξύ, γνωστό στους κύκλους των γυμναστηρίων και όχι μόνο ως CLA. (Conjugated Linoleic Acid)
Πειράματα σε ζώα έδειξαν ότι το CLA μπορεί να μειώσει τα επίπεδα λιπώδους ιστού και ταυτόχρονα να αυξήσει τα επίπεδα άλιπης σωματικής μάζας.
Η συγκεκριμένη ανακάλυψη αποτέλεσε πρόκληση για τον Dr. Michael Pariza, που χορήγησε CLA σε 80 παχύσαρκα άτομα για έξι μήνες και διαπίστωσε σημαντική απώλεια λιπώδους ιστού, σχεδόν ανάλογη με αυτή που παρατηρήθηκε σε πειραματόζωα.
Αν και το συζευγμένο λινολεϊκό οξύ δεν αποτελεί απαραίτητο λιπαρό οξύ για τον άνθρωπο, οι επιβεβαιωμένες επιδράσεις του το καθιστούν αρωγό στην προσπάθεια απώλειας βάρους, πάντα υπό προϋποθέσεις.

Λιποδιαλύτες ως Φύκια για μεταξωτές κορδέλες:

Στη δεύτερη κατηγορία ουσιών, αυτών που στερούνται πραγματικής δράσης ως αρωγοί της απώλειας λίπους, αλλά παράλληλα δεν εμφανίζουν παρενέργειες, συναντάμε ουσίες όπως η καρνιτίνη και η λεκιθίνη.

Η Καρνιτίνη ανακαλύφθηκε το 1905 όταν απομονώθηκε από μυϊκό ιστό μοσχαριού και δεν ανήκει στα αμινοξέα, όπως λανθασμένα ισχυρίζονται κάποιοι. Η ουσία αυτή, που συμμετέχει στη παραγωγή ενέργειας από λιπαρά οξέα, έχει χρησιμοποιηθεί με ιδιαίτερη επιτυχία σε καταστάσεις μυοκαρδιοπάθειας και καρδιακής ανεπάρκειας και σήμερα βρίσκεται στο στόχαστρο πολλών ερευνών που αφορούν στην υγεία της καρδιάς.

Έγκριτες όμως μελέτες που να ανάγουν την καρνιτίνη σε δραστική ουσία για αδυνάτισμα δεν υπάρχουν.
Κάτι ανάλογο συμβαίνει και με τη λεκιθίνη.
Παρόλο που είναι μια ουσία με θετική επίδραση στο λιπιδαιμικό μας προφίλ, δεν τεκμηριώνεται επιστημονικά η οποιαδήποτε συνεισφορά της στην απώλεια λίπους.

Επικίνδυνα σκευάσματα:
Στην τελευταία κατηγορία όλων αυτών των ουσιών που βρίσκονται πάντα στην επικαιρότητα, συναντάμε ουσίες που έγραψαν ιστορία, με εκατοντάδες θύματα παγκοσμίως.
Μια εξ αυτών που δυστυχώς ακόμα και σήμερα, αν κάποιος επιμείνει μπορεί να βρει κάτω από τον πάγκο ενός καταστήματος με συμπληρώματα για αθλητές, σε κάποιο γυμναστήριο ή μέσω διαδικτύου, είναι η εφεδρίνη.
Την εφεδρίνη την χρησιμοποιούν παράνομα εδώ και χρόνια αθλητές υψηλού επιπέδου, για να βελτιώσουν τις επιδόσεις τους.
Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι είναι επικίνδυνη η χρήση περισσότερων από 24 mgr την ημέρα για χρονικό διάστημα μιας εβδομάδας.

Δυστυχώς όμως, οι περισσότερες οδηγίες των σκευασμάτων εφεδρίνης προτείνουν ακόμη και 109 mgr εφεδρίνης σε μια μόνο δόση, ενώ οι επιστήμονες συστήνουν να απαγορευτεί η κυκλοφορία χαπιών που έχουν πάνω από 8 mgr της ουσίας αυτής.

Συνήθως ο μηχανισμός δράσης τους:
Επίσημα ο ισχυρισμός των εταιριών αυτών των ιδιοσκευασμάτων συνήθως είναι ο εξής:

Μειώνουν την όρεξη:
Προάγουν το αίσθημα κορεσμού που ναι μεν μπορεί να έχουν έκδοχα που διογκώνονται στο στομάχι αλλά μετά το πέρας της λήψης του ιδιοσκευάσματος οι ποσότητες τροφής που λαμβάνει είναι διπλάσιες και γι’ αυτό παρατηρείται το φαινόμενο γιο, γιο και τα απολεσθέντα κιλά επανέρχονται δριμύτερα.

Μειώνουν την απορρόφηση:
Αρχικά το λίπος δεν είναι μια απλή ουσία που απορροφάτε πιο αργά ή πιο γρήγορα.
Η συσσώρευση του προϋποθέτει έναν σύνθετο μηχανισμό όπου προφανώς ακολουθούν μια ανορθόδοξη μέθοδος διαταραχής της χλωρίδας του εντέρου για να μην απορροφά γενικότερα θρεπτικές ουσίες.

Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα αφενός διαταραχή του οργανισμού με άγνωστες συνέπειες, ( Δεν θα τρέφεται σωστά ) και αφετέρου αδικαιολόγητη κόπωση, ατονία, φορές εκνευρισμό, αϋπνία κτλ

Αυξάνουν τον μεταβολισμό:
Ενεργοποιούν, θα έλεγα επιταχύνοντας τον μεταβολισμό για να σας επιτρέπουν να κάψετε περισσότερο λίπος.
Αυτό ασφαλώς από μόνο του δεν θα έχει καμιά ιδιαίτερη αξία αν δεν συνδυαστεί με σωστή διατροφή και έντονη σωματική άσκηση.


Άλλους μηχανισμούς που χρησιμοποιούν χωρίς να το λένε επίσημα που όμως δημιουργούν σαφώς μεγάλα προβλήματα.


Διουρητικά:
Αυτά τα ενεργά συστατικά εξαλείφουν τα υγρά.
Αν θέλετε να χάσετε βάρος, αυτό το είδος προϊόντος δεν είναι καθόλου έξυπνη επιλογή. Χάνετε μόνο νερό και όχι λίπος, έτσι μπορεί να είναι πολύ επιβλαβές για το σώμα σας. Σύμφωνα με πολλούς εμπειρογνώμονες υγείας, πολλοί κατασκευαστές χαπιών αδυνατίσματος χρησιμοποιούν ακόμα διουρητικά στα χάπια τους.

Αναδιανομείς:
Σύμφωνα με τους ειδικούς υγείας, οι αναδιανομείς έχουν επίδραση στους μυς και το λίπος.
Το λίπος απορροφά λιγότερη ενέργεια και οι μύες απορροφούν περισσότερη.

Αυτό αλλάζει την κατανομή του λίπους και των μυών στο σώμα σας με αποτέλεσμα να υπάρξει μια ανισορροπία.

Αναστολείς απορρόφησης: 
Αυτά τα ενεργά συστατικά μπλοκάρουν την απορρόφηση των θρεπτικών ουσιών, ειδικά του λίπους.

Επειδή θα απορροφήσετε λιγότερα θρεπτικά συστατικά από τη διατροφή σας, ναι μεν θα χάσετε νωρίτερα βάρος, αλλά σίγουρα θα υπάρξουν προβλήματα λειτουργίας του οργανισμού.

Αναστολείς πείνας:
Σύμφωνα με πολλούς ειδικούς υγείας, οι αναστολείς πείνας μπορούν να επηρεάσουν δραστικά την όρεξη.
Οι ουσίες που προκαλούν αυτή την αναστολή είναι συνήθως διογκώτικες ίνες, οι οποίες διαστέλλονται στο στομάχι.
Υπάρχουν πολλά ειδή αυτών των ουσιών.
Όταν οι ίνες αυξάνονται σε όγκο μέσα στο στομάχι, η πείνα μειώνεται και έτσι τρώτε λιγότερο.

Πολλά χάπια αδυνατίσματος χρησιμοποιούν αυτή τη μέθοδο χωρίς ωστόσο όλες να είναι απόλυτα ασφαλείς.

Διεγερτικά:
Αυτές είναι ουσίες που μιμούνται την ορμονική δράση της αδρεναλίνης.
Αυτό κάνει την καρδιά σας να χτυπά γρηγορότερα και το σώμα σας παράγει περισσότερη θερμότητα.
Έτσι καίγεται περισσότερη ενέργεια, και αυτό τελικά οδηγεί σε απώλεια βάρους.

Τα χάπια αδυνατίσματος λειτουργούν, αλλά οι εμπειρογνώμονες υγείας ακόμα προειδοποιούν να δώσουμε ιδιαίτερη προσοχή σε πολλά αναξιόπιστα χάπια που κυκλοφορούν στην αγορά.

Μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνα 
για την υγεία σας. 

Επίλογος:
Συμπερασματικά δεν θα σταθώ καθόλου στο κόστος τέτοιων ιδιοσκευασμάτων μιας και προηγείται η ασφάλεια της υγείας, έπεται το αποτέλεσμα και τελευταίο είναι αυτό.
Ατυχώς όμως η κατηγορία αυτή δεν έχει να επιδείξει θετικά αποτελέσματα πουθενά.
Δηλαδή, μπορεί κάποιος να χάσει αρχικά κάποια περιττά κιλά, όμως θα είναι εφήμερα.
Μπορεί κάποιος να νομίσει πως δεν διαταράχτηκε η υγεία του αλλά απλά θα νομίζει μιας και φορές οι συνέπειες αργούν να φανούν.
Τέλος μπορεί κάποιος να θεωρήσει πως τον ωφέλησαν αυτού του τύπου ιδιοσκευάσματα, αλλά να είναι σίγουρος πως αν δεν αλλάξει τρόπο ζωής, διαβίωσης με την διακοπεί τους τα κιλά που έχασε θα τα εισπράξει σύντομα με τόκο αφενός και αφετέρου ψυχολογικά και μόνο θα αισθανθεί άσχημα. ( Σύνδρομο αποτυχημένης δίαιτας )

Ασφαλώς και τα περιττά κιλά δεν είναι μόνο θέμα αισθητικής και σαφώς επηρεάζουν την λειτουργία σώματος και οργανισμού.
Όμως να επιβάλεις στον εαυτό σου έναν κοινωνικό αποκλεισμό είτε από την μια, είτε από την άλλη και μονίμως να ζεις σε ένα πλαίσιο απαγορεύσεων είναι άδικο.
Εξοπλιστείτε με υπομονή και επιμονή, αλλάζοντας τον τρόπο διατροφής και διαβίωσης για μόνιμο αποτέλεσμα.
Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε ανεπιφύλακτα 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Άρθρα

σχετικά άρθρα