Ανακοίνωση: Λόγω τεχνικών προβλημάτων στο προσωπικό email το τελευταίο διάστημα, δυστυχώς δεν έχω λάβει τα emails σας με αποτέλεσμα να μην έχετε πάρει απάντηση.

Παρακαλώ καλέστε στο 6942 598 834 ή ξανά στείλτε το email σας στο g.m.k.erisianos@gmail.com

×

Σάββατο 1 Σεπτεμβρίου 2018

8 – 16, ή 16 : 8 ! Δίαιτα μόδας ή δίαιτα με επιστημονική ουσία.


Τα περιττά κιλά δεν απασχολούν μόνο 
τις Ελληνίδες και τους Έλληνες. 

Είναι και θέμα προβληματισμού της επιστημονικής κοινότητας παγκοσμίως αφού είναι συνέπεια 
από τον δυτικό τρόπο διαβίωσης.

Έτσι δεκάδες πιθανά και εκατοντάδες δίαιτες κυκλοφορούν στο διαδίκτυο που οι περισσότερες δυστυχώς είναι δύσκολες και αναποτελεσματικές.
Σε αυτές εάν προσθέσουμε και τις υποτιθέμενες ατομικές που δίνουν οι διαιτολόγοι, τότε ο αριθμός τους αυξάνεται γεωμετρικά και μας προβληματίζει το φαινόμενο τόσο των υπέρβαρων, όσο και των παχύσαρκων που συναντάμε καθημερινά στους δρόμους.

Μια νέα επιστημονική άποψη από την Αμερική έρχεται να ταράξει για μια ακόμα φορά τα λιμνάζοντα νερά στο κεφάλαιο απώλεια βάρους.
Σύμφωνα με μια νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Ιλινόις στο Σικάγο ( UIC ) η απώλεια βάρους είναι δυνατή χωρίς περιορισμό στην πρόσληψη θερμίδων ή αποκλεισμό διατροφικών ομάδων, αρκεί η κατανάλωση φαγητού να περιορίζεται σε συγκεκριμένες ώρες της ημέρας.

Δίαιτα 16 : 8 ή 8 - 16 

για απώλεια βάρους και χαμηλότερη πίεση:
Στο πλαίσιο της μελέτης τους, η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Nutrition and Healthy Aging, οι Αμερικανοί ερευνητές εξέτασαν τα πιθανά οφέλη της συγκεκριμένης δίαιτας, η οποία αποτελεί ένα είδος διαλειμματικής νηστείας. ( Intermittent fasting )

Στη συγκεκριμένη δίαιτα η πρόσληψη τροφής επιτρέπεται για 8 ώρες, ενώ τις υπόλοιπες 16 ώρες νηστείας επιτρέπεται μόνο η κατανάλωση νερού τσάι και καφέ χωρίς θερμίδες. ( Δηλαδή χωρίς ΖΑΧΑΡΙ, γάλα κτλ )
Στη μελέτη συμμετείχαν συνολικά 23 παχύσαρκοι εθελοντές, με δείκτη μάζας σώματος 35 κατά μέσο όρο, και μέση ηλικία 45 έτη.
Οι συμμετέχοντες ακολούθησαν την δίαιτα για 12 εβδομάδες και στο διάστημα αυτό οι ερευνητές παρακολουθούσαν το βάρος τους και ποικίλες παραμέτρους της υγείας τους, όπως η πίεση, το ποσοστό σωματικού λίπους και η χοληστερόλη τους.
Πρόκειται για την πρώτη μελέτη που εξέτασε την επίδραση της διαλειμματικής νηστείας στην απώλεια βάρους σε παχύσαρκα άτομα.
Μεταξύ 10 π.μ. και 6 μ.μ. οι συμμετέχοντες μπορούσαν να τρώνε ότι ήθελαν και όσο ήθελαν, ωστόσο τις υπόλοιπες 16 ώρες της ημέρας και νύκτας δεν επιτρεπόταν να λαμβάνουν καθόλου θερμίδες.
Κατά την ολοκλήρωση των 12 εβδομάδων, τα αποτελέσματα των διάφορων μετρήσεων που έκαναν οι ερευνητές συγκρίθηκαν με αυτά άλλων αντίστοιχων μελετών που είχαν εξετάσει την επίδραση άλλων τύπων δίαιτας. ( Επονομαζόμενες Ομάδες ελέγχου )

Όπως διαπιστώθηκε, στην ομάδα της συγκεκριμένης δίαιτας ήταν χαμηλότερη η συνολική πρόσληψη θερμίδων και μεγαλύτερη η απώλεια βάρους και παράλληλα παρατηρήθηκε μια βελτίωση στις τιμές της αρτηριακής πίεσης.

Συγκεκριμένα, χάρη στη συγκεκριμένη δίαιτα οι συμμετέχοντες κατάφεραν να χάσουν περίπου 3% του σωματικού τους βάρους, ενώ η συστολική πίεση τους μειώθηκε περίπου κατά 7 mm Hg.

Δεν παρατηρήθηκαν, ωστόσο, βελτιώσεις σε άλλες παραμέτρους υγείας, όπως το σωματικό λίπος ή οι τιμές της χοληστερόλης, συγκριτικά με τις ομάδες ελέγχου.
Το βασικό μήνυμα της μελέτης, σχολιάζει η Κρίστα Βαράντι, καθηγήτρια στο Κολέγιο Εφαρμοσμένων Επιστημών Υγείας του UIC, είναι ότι υπάρχουν στρατηγικές για την απώλεια των περιττών κιλών που δεν περιλαμβάνουν περιορισμό των θερμίδων ή αποκλεισμό συγκεκριμένων τροφών.
Ένα σημαντικό πλεονέκτημα της δίαιτας 16 : 8 ή 8 - 16 συγκριτικά με άλλους τύπους διαλειμματικής νηστείας, σύμφωνα με την Βαράντι, είναι πως αποτελεί ένα «βιώσιμο» διατροφικό πλάνο, καθώς, όπως η ίδια αναφέρει, ήταν λίγοι οι συμμετέχοντες που εγκατέλειψαν τη δίαιτα σε σχέση με άλλες αντίστοιχες δοκιμές στο παρελθόν.



Προσωπικός προβληματισμός:
Δεν είναι μόνο το δείγμα της μελέτης που είναι πραγματικά μικρό προκειμένου να βγουν ασφαλή συμπεράσματα, είναι και η δημοσιότητα που έλαβε με θλιβερό αποτέλεσμα ορισμένοι να αυτοσχεδιάζουν επικίνδυνα σε βάρος των ευκολόπιστων παχύσαρκων απελπισμένων.
Εκτός αυτών το αποτέλεσμα ( 3% του σωματικού βάρους ) και χωρίς καμία απώλεια σωματικού λίπους ( Που είναι και το μεγάλο πρόβλημα ) είναι πολύ μικρό για το δίμηνο που διήρκησε η μελέτη. ( 12 εβδομάδες )
Κατά την προσωπική μου γνώμη, ας φροντίσουμε πρώτα να ενεργοποιήσουμε τον μεταβολισμό, ας αυξήσουμε την σωματική άσκηση και ας το πάρουμε απόφαση να τραφούμε υγιεινά βάση της Ελληνικής παραδοσιακής κουζίνας μειώνοντας απλά τις ποσότητες των γευμάτων μας.
Ακόμα και οι λίγες αναφορές για αποτοξίνωση που διάχυτα υπάρχουν πέφτουν στο κενό μιας και υπάρχουν πολύ καλύτεροι και ουσιαστικότεροι φυσική τρόποι για τον σκοπό αυτό χωρίς την βάσανο της δίαιτας.
Άλλωστε θα θυμίσω πως τα όπλα της φύσης που συμμαχούν μαζί μας στον στόχο αυτό είναι πολλά.
Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε ανεπιφύλακτα
στο e-mail: g.m.k.erisianos@gmail.com ή στο τηλέφωνο 6942.598.834


Γιώργος Ερισιάνος Κυριακού
Φαρμακοποιός


Διαβάστε ακόμα: 

Πράσινα φάρμακα.  &  Αναψυκτικά διαίτης ή αλλιώς Light. Το μόνο που δεν εξασφαλίζουν είναι η υγεία.  &  Triclosan: Έρευνα αποκαλύπτει ότι ουσία που χρησιμοποιείται ευρέως σε προϊόντα καθημερινής χρήσης συνδέεται με τον καρκίνο.  &  Διατροφή. Καθημερινές καρκινογόνες συνήθειες.  &  Ιδανικά σνακ για κάθε δίαιτα.  &  Ελληνικό μέλι  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Άρθρα

σχετικά άρθρα