Ανακοίνωση: Λόγω τεχνικών προβλημάτων στο προσωπικό email το τελευταίο διάστημα, δυστυχώς δεν έχω λάβει τα emails σας με αποτέλεσμα να μην έχετε πάρει απάντηση.

Παρακαλώ καλέστε στο 6942 598 834 ή ξανά στείλτε το email σας στο g.m.k.erisianos@gmail.com

×

Κυριακή 15 Ιουλίου 2018

Triclosan: Έρευνα αποκαλύπτει ότι ουσία που χρησιμοποιείται ευρέως σε προϊόντα καθημερινής χρήσης συνδέεται με τον καρκίνο.

Αντιμικροβιακή ουσία που χρησιμοποιείται σε σαπούνια, οδοντόκρεμες, καλλυντικά ακόμα και σε παιχνίδια φέρεται ότι ευνοεί την εκδήλωση καρκίνου. 
Η τρικλοσάνη, συστατικό που χρησιμοποιείται σε περισσότερα από 2.000 καταναλωτικά προϊόντα, συνδέεται με τη φλεγμονή του παχέος εντέρου 
και την ανάπτυξη κακοήθειας.

Σύμφωνα με νέα αμερικανο-κινεζική επιστημονική έρευνα, που βασίστηκε στη μελέτη πειρματόζωων, η τρικλοσάνη αλλάζει δραστικά τη σύσταση των μικροβιακών κοινοτήτων που ζουν μέσα στο παχύ έντερο.

Ποια είναι ώμος η τρικλοσάνη ?
Η τρικλοσάνη ( triclosan ) είναι ένας αντιμικροβιακός παράγοντας δραστικός εναντίον θετικών και αρνητικών κατά Gram μικροοργανισμών ακόμη και ανθεκτικών σε άλλα αντιβιοτικά.
Δρα αναστέλλοντας την ανάπτυξη των βακτηριδίων και μυκήτων, διαπερνώντας το κυτταρικό τους τοίχωμα.
Εκείνο που θα ήθελα να σας θυμίσω είναι ότι υπάρχουν και σαπρόφυτα  βακτήρια καθώς και μύκητες στον οργανισμό μας, πράγμα που η triclosan δεν τα ξεχωρίζει. 
Η Triclosan δεν θα την συναντήσουμε ευρέως όπως εσφαλμένα έχουν αναφέρει τα περισσότερα blog & side μόνο σε σαπούνια και οδοντόκρεμες, χρησιμοποιείται και σε φαρμακευτικά ιδιοσκευάσματα κύρια σε κρέμες και αλοιφές, αλλά ακόμα και σε στοματικά διαλύματα καθώς και σε υπακτικά.
Οι ερευνητές από αμερικανικά και κινεζικά πανεπιστήμια, με επικεφαλής τον κινεζικής καταγωγής Γκουοντόγκ Ζανγκ του πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης στο Αμχερστ, πειραματίστηκαν με ομάδες ποντικιών, τα οποία επί τρεις εβδομάδες έτρωγαν τροφές που περιείχαν τρικλοσάνη σε διαφορετικές συγκεντρώσεις.
Όπως διαπιστώθηκε, ακόμη και η βραχύχρονη χρήση της ουσίας σε χαμηλές δόσεις προκάλεσε στα ποντίκια χρόνια φλεγμονή του παχέος εντέρου και επιδείνωσε την προϋπάρχουσα φλεγμονώδη νόσο του εντέρου και τον καρκίνο του εντέρου που σχετίζεται με τη συγκεκριμένη φλεγμονή.
"Τα ευρήματά μας αυτά δείχνουν ότι η τρικλοσάνη μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία του εντέρου" δήλωσε ο δρ Ζανγκ.
"Επειδή ακριβώς αυτή η ουσία χρησιμοποιείται ευρέως, η μελέτη μας δείχνει ότι υπάρχει επείγουσα ανάγκη να αξιολογηθεί περαιτέρω η επίπτωση της στην υγεία", ανέφεραν οι ερευνητές.

Συμπερασματικά:
Χωρίς να συντρέχει λόγος πανικού, μιας και οι έρευνες δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμα, ας έχουμε πάντα στο νου μας την Triclosan αφενός, αλλά και αφετέρου να θυμάστε πως δεν είναι οι μόνη ουσία που λαμβάνουμε στον σύγχρονο τρόπο διαβίωσης που δημιουργεί φλεγμονές γενικότερα.
Το αντίδοτο μας το έχει δώσει η φύση απλόχερα, εμείς απλά ή δεν το ξέρουμε, ή αδιαφορούμε και το αναζητούμε όταν υπάρξει το πρόβλημα.
Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε ανεπιφύλακτα
στο e-mail: g.m.k.erisianos@gmail.com ή στο τηλέφωνο 6942.598.834


Γιώργος Ερισιάανος Κυριακού
Φαρμακοποιός


Διαβάστε ακόμα: 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Άρθρα

σχετικά άρθρα