Σάββατο, 18 Ιουνίου 2016

Τοξίνες από τις διατροφικές μας συνήθειες.

Τοξίνες δεν υπάρχουν μόνο στο περιβάλλον,
στα φαρμακευτικά ιδιοσκευάσματα και σε κάποιες κραυγαλέες πηγές ακτινοβολίας,
υπάρχουν και στα τρόφιμα και αυτό θεωρώ πως είναι γνωστό σε όλους.
Όπως υπάρχουν και τροφές που επιβαρύνουν την υγεία μας σημαντικά όχι μόνο από την τοξικότητα τους,
αλλά και την επεξεργασία που φορές αλλοιώνουν
την σύνθεση τους.

Ένας μακρύς κατάλογος που έπεσαι στα χέρια μου αυτές της μέρες
σε σημεία παρουσιάζει ενδιαφέρον, σε σημεία είναι υπερβολικός, αλλά σε κάθε περίπτωση ας τον δούμε μαζί σφαιρικά σχολιάζοντας τον.

Ο τίτλος του ήταν αρκετά υπερβολικός ( Απαγορευμένες τροφές ) με δεδομένο την προσωπική μου άποψη σε θέματα διατροφής και της αποδοχής μου του παμφάγου της φύσης μας.

Άλλωστε το έχω πει πολλές φορές πως είμαι τελείως ενάντιος τις κάθε στρεσογόνας υπερβολής της διαβίωσης μας, από όπου και αν προέρχεται.

Απλά επιβάλλεται να προσέχουμε.

Αναψυκτικά με ανθρακικό
Είναι γνωστό ότι τα αναψυκτικά περιέχουν πολύ ζάχαρη αλλά και φωσφορικό οξύ το οποίο ευθύνεται για μια σειρά ασθενειών.

Κάποια από αυτά περιέχουν και καφεΐνη η οποία αυξάνει την αρτηριακή πίεση και προκαλεί καρδιακές παθήσεις.

{ Σωστό γενικότερα για τα ανθρακούχα αναψυκτικά που πραγματικά δεν βρίσκω τον λόγο ύπαρξης τους όταν υπάρχει φυσικό ανθρακούχο νερό. Υπερβολή για την καφεΐνη που είναι ευεργετική για την υγεία μας ασφαλώς σε συγκεκριμένες χαμηλές δοσολογίες } 

Λευκό ψωμί

Το λευκό ψωμί παρασκευάζεται από επεξεργασμένο αλεύρι και είναι φτωχό σε πρωτεΐνες και φυτικές ίνες.

Έχει επίσης πολύ υψηλό γλυκαιμικό δείκτη. 

{ Εδώ ταιριάζει το ΝΑΙ ΜΕΝ ΑΛΛΑ. Το λευκό ψωμί προέρχεται από επεξεργασμένα άλευρα ως προς την αποφλοίωση του σπόρου των σιταριών και όντος χάνει κάποιες θρεπτικές ουσίες. Η επεξεργασία του φούρνου είναι η επικίνδυνη με τα διοικητικά που βάζουν ή τις έτοιμες καταψυγμένες ζύμες που χρησιμοποιούν. Μικρές ποσότητες δε σε λευκό ψωμί για τους λάτρεις του σίγουρα δεν είναι καταστροφικές για την υγεία. }

Πατατάκια                           

Αποφεύγουμε τα πατατάκια όχι μόνο γιατί περιέχουν πολύ λίπος αλλά επειδή περιέχουν και υψηλά ποσοστά ακρυλαμιδίου που τα καθιστά καρκινογόνα. 

{ Το Ακρυλαμίδιο δυστυχώς και τοξικό είναι, αλλά θα το συναντήσουμε και σε πολλά συσκευασμένα είδη τροφίμων κύρια πλούσια σε υδατάνθρακες. Καλό είναι γενικότερα επεξεργασμένες πατάτες να αποφεύγονται κατά το δυνατών κύρια στα παιδιά μας που έχουν την τάση να τις έχουν ως τρόπο ζωής. Μια φορά στο τόσο λοιπόν }

Ζάχαρη

Η κατανάλωση ζάχαρης προκαλεί διαβήτη και γι' αυτό το λόγο θεωρείται ένα τρόφιμο που σκοτώνει σιγά, σιγά.

Μπορούμε να την αντικαταστήσουμε με φυσικά τρόφιμα όπως μέλι, στέβια ή και σιρόπι αγαύης. 

{ Σίγουρα η υπερκατανάλωση της ζάχαρης δεν είναι καλό. Σίγουρα όμως δεν είναι αυτή που προκαλεί των διαβήτη. Σίγουρα τέλος το αγνό μέλι είναι ιδανικό και αναντικατάστατο με δεύτερη την Στέβια ως γλυκαντικό. Τώρα σε ότι αφορά το σιρόπι του φυτού Αγαύη, ε’ σας παρακαλώ, δεν αντέχω τις μοδάτες υπερβολές. }

Σούπες σε κονσέρβα

Πριν αγοράσετε τις σούπες αυτές, ρίξτε μια ματιά στα θρεπτικά συστατικά τους. Περιέχουν πολύ αλάτι και είναι βλαβερές για την υγεία. 

{ Απλά απαράδεκτες }

Μπάρες δημητριακών

Οι περισσότερες μπάρες δημητριακών περιέχουν πολύ ζάχαρη και λίπος. Είναι λάθος να πιστεύουμε ότι πρόκειται για μια υγιεινή επιλογή. Καλό θα ήταν εάν μας αρέσουν, να τις ετοιμάζουμε μόνοι μας στο σπίτι.

{ Άλλη μια Νεοελληνική μόδα που πραγματικά δεν κατανοώ τον λόγο ύπαρξης τους αφενός και αφετέρου άνοιξαν δρόμο σε κάθε είδους επεξεργασμένων προϊόντων. Χωρίς επί πλέον σχολιασμό. }

Αλλαντικά

Πρόκειται για μια μορφή επεξεργασμένου κρέατος με αρκετό λίπος και νιτρώδη, ένα πρόσθετο που είναι ιδιαίτερα επιβλαβές για την υγεία και μπορεί να προκαλέσει καρδιαγγειακές παθήσεις. 

{ Γενικότερα τα αλλαντικά έχουν κατηγορηθεί ως μια από τις πιο επικίνδυνες τροφές για την υγεία. Όχι στην υπερκατανάλωση ασφαλώς και επιλογή σίγουρα στον κατασκευαστή τους. }

Ντόνατς

Τα ντόνατς αποτελούνται κυρίως από ζάχαρη και λίπος και δεν προσφέρουν τίποτα από θρεπτική άποψη. Μην ξεχνάτε ότι το λάδι στο οποίο τηγανίζονται έχει χρησιμοποιηθεί πολλές φορές. 

{ Σε μια χώρα σαν την δική μας, παράδεισο καλής διατροφής, μου κάνει εντύπωση πως έχουν περάσει τέτοιες αμερικανιές. Ασφαλώς και ΟΧΙ }

Γλυκαντικές ουσίες

Παρόλο που δεν έχουν θερμίδες, οι γλυκαντικές ουσίες όπως η ζαχαρίνη και η ασπαρτάμη μπορεί να προκαλέσουν καρδιαγγειακές παθήσεις ή προδιάθεση για διαβήτη. 

{ Είναι υπερβολή να κατηγορούμε τις γλυκαντικές ουσίες για καρδιαγγειακές παθήσεις από μόνες τους, όμως από την άλλη όσο υπάρχει το Ελληνικό αγνό μέλι είναι κουταμάρα να τις χρησιμοποιούμε σε συχνή βάση. }

Ντομάτες σε κονσέρβα

Οι κονσέρβες περιέχουν δισφαινόλη Α η οποία περνά στα τρόφιμα και συγκεκριμένα στην ντομάτα λόγω των οξέων που περιέχει. Η δισφαινόλη αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών ασθενειών και καρκίνου. 

{ Η Δισφαινόλη Α είναι μια βλαβερή ουσία και την συναντάμε σε όλες τις κονσέρβες και όχι μόνο στις κονσέρβες ντομάτας. Κατηγορείται και γι’ αυτό απαγορεύτηκε σε πολλές χώρες για καρκινογένεση και όχι τόσο για καρδιαγγειακές βλάβες. Σαφέστατα αποφεύγουμε τις κονσέρβες και κακής ποιότητας πλαστικές συσκευασίες. Τέλος υπάρχει ακόμα και στο νερό που με τον βρασμό αποσπάται }

Ποπ κορν για τα μικροκύματα

Η συσκευασία τους περιέχει χημικά συστατικά που περνούν στην τροφή. Τα συστατικά αυτά περνούν στο αίμα των καταναλωτών και αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου και στη συνέχεια μολύνουν το περιβάλλον.

{ ΟΧΙ, ΟΧΙ, ΟΧΙ και δεν υπάρχει λόγος γενικότερα } 

Ποτά με γεύση φρούτων

Θα πρέπει να αναγνωρίζετε τη διαφορά μεταξύ των φυσικών χυμών φρούτων και των χυμών με γεύση φρούτων που περιέχουν κυρίως ζάχαρη και χρώμα. Τα συγκεκριμένα θα πρέπει να τα αποφεύγετε εντελώς. 

{ Θα πρόσθετα και αναψυκτικά με γεύσεις φρούτων, λαχανικών κτλ που καμία σχέση δεν έχουν με τα φυσικά και το πιθανότερο είναι να αποτελούν χημική απομίμηση γεύσεις. }

Αγελαδινό γάλα

Πολλοί διατροφολόγοι μας συστήνουν να αποφεύγουμε το αγελαδινό γάλα καθώς το σώμα μας δεν έχει την ικανότητα να το αφομοιώσει σωστά. Το αγελαδινό γάλα προκαλεί γαστρικές διαταραχές και καρδιαγγειακές ασθένειες.

{ Το αγελαδινό γάλα έτσι όπως το κατάντησαν πιθανά να μην έχει καμία σχέση ή έστω να έχει μικρή σχέση με το πραγματικό. Είναι χρήσιμο ασφαλώς για τον οργανισμό, δεν προκαλεί καμία στομαχική διαταραχή εκτός και αν υπάρχει δυσανεξία και τέλος δεν έχει καμία σχέση με καρδιαγγειακές παθήσεις. Έλεος επιτέλους ! } 

Ενεργειακά ποτά

Τα συγκεκριμένα ποτά μόνο ενέργεια δεν μας δίνουν. Στην πραγματικότητα μας προκαλούν πονοκεφάλους και νευρικότητα λόγω της καφείνης που περιέχουν. 

{ Μπορεί ενέργεια να νομίζουμε ότι μας δίνουν δεν λέω, μπορεί να είναι και της μόδας, όμως είναι γενικότερα επικίνδυνα και χρήζουν ιδιαίτερα μεγάλης προσοχής. Προσωπικά δεν τα χρησιμοποιώ ούτε περιστασιακά. }

Σιρόπι καλαμποκιού

Ονομάζεται σιρόπι καλαμποκιού αλλά είναι χειρότερο από τη ζάχαρη. Χρησιμοποιείται πολύ στα επεξεργασμένα τρόφιμα και προκαλεί διαβήτη τύπου Β. 

{ Το σιρόπι καλαμποκιού έχει το όνομα, ενώ τα άλλα σιρόπια έχουν την χάρη. Μην τρελαθούμε τελείως. Γενικότερα τα γλυκαντικά σιρόπια είναι απαράδεκτα. ΔΕΝ υπάρχουν καλά και κακά. }

Το όξινο γλουταμινικό νάτριο η MSG

Πρόκειται για ένα πρόσθετο που βρίσκεται στα έτοιμα γεύματα ή σε κάποια γεύματα εστιατορίων για την ενίσχυση της γεύσης. Πρόκειται για ένα ναρκωτικό το οποίο προκαλεί εθισμό και σας κάνει να τρώτε περισσότερο. 

{ Ναρκωτικό δεν θα το έλεγα αλλά σίγουρα σε μεγάλες ποσότητες έχει παρενέργειες όπως υπνηλία, πονοκέφαλο, κ.α. Όντος χρησιμοποιείται ευρέως κύρια στα επεξεργασμένα τρόφιμα και θα το συναντήσετε με τον κωδικό Ε 622 ή Ε 621 όταν δεν είναι όξινο. Δυστυχώς δεν μπορούμε να το αποφύγουμε γιατί υπάρχει παντού. Καλό είναι να το προσέχουμε. }

Μαρμελάδα του εμπορίου

Να τις αποφεύγετε: Οι μαρμελάδες του εμπορίου περιέχουν βενζοϊκό νάτριο. Το συγκεκριμένο χημικό συντηρητικό χρησιμοποιείται για την εξόντωση των βακτηρίων που βρίσκονται στα τρόφιμα και μπορεί να προκαλέσει υπερδραστηριότητα στα έμβρυα και στα μικρά παιδιά.

{ Συλλήβδην να αποφεύγουμε τις μαρμελάδες είναι υπερβολή, αυτό που θα επισημάνω είναι η τιμή ως κριτήριο. Άλλο είναι μια μαρμελάδα να κοστίζει 2,00 ευρώ το μισό κιλό και άλλο 7,50 τα 250 g

Κρέας στα κάρβουνα

Όταν το κρέας ψήνεται σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες και έρχεται σε επαφή με τις φλόγες από τα κάρβουνα εκλύει καρκινογόνες ουσίες. Καταναλώνοντας συχνά τέτοιου είδους κρέατα αυξάνετε τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στο πάγκρεας και στον προστάτη.

{ Δεν μου αρέσουν οι υπερβολές που προκαλούν υστερίες. Σαφέστατα γενικά το κάρβουνο έχει κατηγορηθεί και δίκαια για καρκινογενέσεις, αλλά . . . Έλληνες είμαστε και μια φορά στο τόσο δεν θα μας καταστρέψει. } 

Αλκοόλ

Είναι λάθος να πιστεύουμε ότι η κατανάλωση αλκοόλ, συμπεριλαμβανομένου και του κρασιού, κάνει καλό στην υγεία μας. Σύμφωνα με τη διατροφολόγο Béatrice de Reynal, το αλκοόλ μετατρέπεται σε ακεταλδεΰδη στον οργανισμό μας η οποία είναι καρκινογόνα. Μπορούμε να το καταναλώνουμε περιστασιακά αλλά ποτέ σε καθημερινή βάση. 

{ Η Ακεταλδεϋδη βρίσκεται παντού, στα φρούτα, τα λαχανικά, το νερό κτλ κυρία διατροφολόγε. Το αλκοόλ σε υπερβολικές καθημερινές λήψεις αλλού δημιουργεί προβλήματα και είναι γνωστά. Όχι στην καθημερινή λήψη αλκοόλ σίγουρα και προ πάντων ΟΧΙ σε κάτι μυστήρια ποτά που φτιάχνουν τα  σφηνάκια }

Σολωμό ιχθυοτροφείου

Τα ψάρια ιχθυοτροφείου και ιδιαίτερα ο σολωμός περιέχουν περισσότερους οργανικούς ρύπους από εκείνα της ανοικτής θάλασσας. Φροντίστε να ενημερώνεστε πριν καταναλώσετε οποιοδήποτε ψάρι.

{ Είναι γεγονός πως τόσο ο σωλομος, όσο και ο τόνος ιχθυοτροφείου έχουν κατηγορηθεί για ορμόνες ανάπτυξης, μολυσμένα νερά πάχυνσης και βαρέα μέταλλα. Προσωπικά με ένα Αιγαίο από την μια η χώρα μας και ένα Ιόνιο από την άλλη με κάνουν να αισθάνομαι τυχερός σε ότι αφορά την διατροφή μου με ψάρια και απλά τα αποφεύγω. } 

Στιγμιαίες σούπες

Εδώ ισχύει το ίδιο που είπαμε και για τις σούπες σε κονσέρβα. Περιέχουν πολύ αλάτι καθώς και ζάχαρη. 

{ Μου κάνει εντύπωση η ύπαρξη τους και μόνο. }

 
Συμπερασματικά:
 
Αυτά και κάποια άλλα φλύαρα θα έλεγα υπήρχαν στην λίστα που σας είπα και μάλιστα ως τρόφιμα που θα πρέπει να αποβληθούν από την διατροφή μας δια παντός.

Κάτι  που μου μοιάζει δύσκολο για να μην πω ακατόρθωτο και οι λόγοι είναι πολλοί.

Από το να καταντήσουμε γραφικοί έως και να αποκτήσουμε μια τελείως αντικοινωνική συμπεριφορά.

Ας μην μας φεύγει από τον νου λοιπόν αφενός πως ο άνθρωπος είναι ένα παμφάγο ον και αφετέρου την αναγκαιότητα της διαρκούς αποτοξίνωσης μιας και είμαστε πραγματικά εγκλωβισμένοι.

Γιατί απλά.

Όσο δεν μπορείς να πεις σε ένα παιδί να μην φάει τα αγαπημένα του πατατάκια, ( Όταν τα διαφημίζουν και τα τρώνε όλοι οι φίλοι του ) τόσο δεν μπορεί κανένας μας να δέχεται πρόσκληση σε γεύμα και να πηγαίνει με το ταπεράκι του.

Προσέχουμε απλά λοιπόν, και με τους γνωστούς πάντα μοναδικούς φυσικούς τρόπους ( Ganoderma Lucidoum, Spiroulina, A.F.A. Πυκνογενόλη κ.α. ) απομακρύνουμε τις τοξίνες από τον οργανισμό και σώμα μας.

 

 

Γιώργος Ερισιάνος Κυριακού
Φαρμακοποιός

 



 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Άρθρα

σχετικά άρθρα