Ανακοίνωση: Λόγω τεχνικών προβλημάτων στο προσωπικό email το τελευταίο διάστημα, δυστυχώς δεν έχω λάβει τα emails σας με αποτέλεσμα να μην έχετε πάρει απάντηση.

Παρακαλώ καλέστε στο 6942 598 834 ή ξανά στείλτε το email σας στο g.m.k.erisianos@gmail.com

×

Δευτέρα, 9 Απριλίου 2018

Διατροφή. Καθημερινές καρκινογόνες συνήθειες.

Άραγε είναι τυχαίο που ο καρκίνος του εντέρου αυξάνει συνεχώς τα ποσοστά του ξεπερνώντας ακόμα και αυτόν του πνεύμονα 
που τον επιβαρύνουν η ανεξέλεγκτη ατμοσφαιρική ρύπανση. 
Πόσο συμβάλουν οι διατροφικές μας συνήθειες 
προς την κατεύθυνση αυτή ? 
Σίγουρα δεν είναι ένα είδος διατροφής ή ένας τρόπος αν το θέλετε που ευθύνεται για αυτή την αύξηση 
του καρκίνου.

Ο κίνδυνος είναι σχεδόν παντού, όμως υπάρχουν μερικά επεξεργασμένα τρόφιμα που θα μπορούσαμε να τα αποφύγουμε.
Απλά παραδείγματα είναι τα εξής:

Τηγανητές πατάτες, πατατάκια.
Όταν μαγειρεύονται σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες, όπως π.χ. στο καυτό λάδι, οι πατάτες, ( Καθώς γενικότερα και όλες οι αμυλούχες τροφές ) σχηματίζουν στην επιφάνειά τους μία νευροτοξίνη που λέγεται ακρυλαμίδιο που σε μεγάλες ποσότητες, είναι πιθανόν να ευθύνεται για την εμφάνιση καρκίνου στο έντερο. Αυτό που προτείνεται είναι, η διατήρηση της πατάτας μέσα σε νερό πριν από το τηγάνισμα για να μειωθεί η περιεκτικότητα του ιστού σε σάκχαρα και αμινοξέα ή ο συνδυασμός ελαφρού βρασίματος και σύντομου τηγανίσματος. 
Τα πατατάκια πάλι επιβαρύνονται από πάνω και με κακά λιπαρά, αλάτι, χρωστικές και συντηρητικά που, σίγουρα, καλό δεν κάνουν.

Αλλαντικά.
Σύμφωνα και με την επίσημη τοποθέτηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, τα επεξεργασμένα κρέατα παρουσιάζουν αυξημένες πιθανότητες καρκινογόνου δράσης λόγω κυρίως των συντηρητικών ουσιών που χρησιμοποιούνται προς ενίσχυση του χρόνου ζωής και εκείνα τα συστατικά βελτίωσης της γεύσης τους όπως π.χ. νιτρώδη ή νιτρικά άλατα κτλ.
Φυσικά, ο κίνδυνος αυξάνεται αναλόγως της ποσότητας που καταναλώνουμε, καλό είναι όμως να μην υπάρχουν στο σπίτι για να μην τα καταναλώνουμε καθημερινά.

Κονσέρβες γενικότερα.
Οι συνθετικές χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται στις συσκευασίες των τροφίμων είναι εξαιρετικά πιθανό να αποτελούν κίνδυνο για την υγεία όσων τα καταναλώνουν.
Οι κονσέρβες, για να μην έρχεται σε επαφή το περιεχόμενο με το μεταλλικό περίβλημα, διαθέτουν ένα εσωτερικό επίχρισμα από μία ουσία που ονομάζεται δισφαινόλη Α ( BPA ) που είναι πιθανό, σταδιακά, να απορροφηθεί απ’ το τρόφιμο.
Η δισφαινόλη Α έχει χαρακτηριστεί ύποπτη για διάφορες καρκινογεννέσεις, ενώ σε ΗΠΑ, Καναδά, Αυστραλία και ΕΕ, έχουν αποσυρθεί τα μπιμπερό που φτιάχνονται από την πλαστική αυτή ουσία.
Η αποφυγή κατανάλωσης πολλών συσκευασμένων τροφίμων μακράς διάρκειας είναι ούτως ή άλλως κάτι που συστηματικά προτείνεται σε μια σωστή διατροφή.

Επεξεργασμένη ζάχαρη.
Χωρίς αμφιβολία η επεξεργασμένη ζάχαρη βρίσκεται παντού σε ένα μεγάλο πλήθος τυποποιημένων τροφίμων που έχουμε στο σπίτι μας.
Η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης, είτε απευθείας είτε μέσω των διάφορων τροφίμων που κάποιες φορές την περιέχουν χωρίς να το αντιλαμβανόμαστε, οδηγεί τον οργανισμό σε υπερβολική παραγωγή ινσουλίνης η οποία ενισχύει την ανάπτυξη όχι μόνο των υγιών λειτουργιών που είναι η αποστολή της, αλλά και των καρκινικών κυττάρων.
Το καλύτερο, λοιπόν, που έχουμε να κάνουμε είναι να αποφεύγουμε τις πολλές επεξεργασμένες τροφές και να λαμβάνουμε τους υδατάνθρακες που χρειαζόμαστε από λαχανικά, φρούτα όσπρια και είδη ολικής άλεσης.

Αφλατοξίνες.
Δεν είναι τροφή, αλλά μία ομάδα τοξικών ουσιών που παράγονται από μύκητες οι οποίοι αναπτύσσονται σε ξηρά φρούτα, ξηρούς καρπούς, μπαχαρικά, σιτηρά και τυροκομικά προϊόντα όταν αυτά εκτεθούν σε υγρασία και υψηλή θερμοκρασία.
Μέσω των ζωοτροφών είναι πιθανό να μεταφερθούν έστω και δύσκολα στο γάλα που αγοράζουμε χωρίς να μπορούμε να έχουμε την δυνατότητα να αντιληφθούμε.
Γι’ αυτό καλό είναι να μην αποθηκεύουμε τρόφιμα για μεγάλα χρονικά διαστήματα, αλλά να τρώμε φρέσκες τροφές και να βάζουμε τους ξηρούς καρπούς και άλλα ευπαθή προϊόντα στο ψυγείο.
Ας έχουμε πάντα κατά νου.
Βελτιωτικά της γεύσεις, χρωστικά προκειμένου να γίνονται αρεστά, λαχταριστά τα προϊόντα στο μάτι, καθώς και συντηρητικά, αποδεδειγμένα είναι καρκινογόνα.
Έτσι ας το σκεφτούμε δυο και τρις φορές πριν απλώσουμε το χέρι μας για να αγοράσουμε ένα χρωματιστό έντονα αναψυκτικό, ή ένα σνακ μακράς διάρκειας που η φωτογραφία της συσκευασίας το απεικονίζει απίθανα.
Κλείνοντας θα σας θυμίσω πως η διατήρηση της καλής υγείας απαιτεί μεγάλη ποικιλία στο καθημερινό μας τραπέζι που θα συμπεριλαμβάνει, το γλυκό αλλά και το πικρό, το αλμυρό αλλά και το ξινό εξίσου.


Γιώργος Ερισιάνος Κυριακού
Φαρμακοποιός


Διαβάστε ακόμα: 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Άρθρα

σχετικά άρθρα