Ανακοίνωση: Λόγω τεχνικών προβλημάτων στο προσωπικό email το τελευταίο διάστημα, δυστυχώς δεν έχω λάβει τα emails σας με αποτέλεσμα να μην έχετε πάρει απάντηση.

Παρακαλώ καλέστε στο 6942 598 834 ή ξανά στείλτε το email σας στο g.m.k.erisianos@gmail.com

×

Σάββατο, 6 Μαΐου 2017

Αναψυκτικά διαίτης ή αλλιώς Light. Το μόνο που δεν εξασφαλίζουν είναι η υγεία.

Είναι γνωστές γενικότερα οι αντιρρήσεις μου για κάθε διατροφικό προϊόν Light.
Τα θεωρώ επικίνδυνα για την υγεία και όχι έτσι αόριστα αλλά τεκμηριωμένα,
τόσο για την επεξεργασία που υποβάλλονται προκειμένου να γίνουν Light, αλλά κύρια
για τα χημικά πρόσθετα που χρησιμοποιούν. 

Μια από τις αποδείξεις των θέσεων μου σήμερα είναι το πόρισμα δυο κλινικών μελετών που δημοσιευτήκαν πρόσφατα στο ιατρικό κοινό με τίτλο, η καθημερινή κατανάλωση αναψυκτικών διαίτης είναι υπεύθυνη για ισχαιμικά εγκεφαλικό & άνοια.

Οι άνθρωποι που πίνουν κάθε μέρα αναψυκτικά διαίτης ή χυμούς με τεχνητά γλυκαντικά, όπως η φρουκτόζη, έχουν σχεδόν τριπλάσια πιθανότητα να εμφανίσουν άνοια λόγω Αλτσχάιμερ ή να πάθουν ισχαιμικού τύπου εγκεφαλικό επεισόδιο, σε σχέση με όσους δεν καταναλώνουν τέτοια ποτά. 

Μία άλλη σχετική μελέτη δείχνει επίσης ότι οι άνθρωποι που καταναλώνουν συχνά αναψυκτικά και φρουτοχυμούς με ζάχαρη ( Πάνω από δύο ποτήρια τη μέρα ) είναι πιθανότερο να έχουν χειρότερη μνήμη, μικρότερο όγκο εγκεφάλου και ιδίως μικρότερο ιππόκαμπο. ( Περιοχή που είναι σημαντική για τη μνήμη )
Οι δύο έρευνες από επιστήμονες της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Βοστώνης, με επικεφαλής τον Μάθιου Πέιζ του Τμήματος Νευρολογίας, παρουσιάσθηκαν στα περιοδικά "Stroke" ( Εγκεφαλικό ) και "Alzheimer & Dementia" ( Αλτσχάιμερ & 'Άνοια).
Οι δυο αυτές μελέτες βασίσθηκαν στην ανάλυση στοιχείων 4.000 ανθρώπων άνω των 30 ετών, στο πλαίσιο της μακρόχρονης έρευνας στην πόλη Φράμινγκχαμ ( Framingham Heart Study ) η οποία πλέον μελετά τα παιδιά και τα εγγόνια των πρώτων εθελοντών του 1948.
Η ζάχαρη είναι γνωστό ότι μπορεί να επιβαρύνει την καρδιαγγειακή και μεταβολική υγεία. 

Τα διαιτητικά αναψυκτικά προβάλλονται ως μια πιο υγιεινή εναλλακτική λύση, όμως οι νέες μελέτες δείχνουν ότι και αυτά, αν καταναλώνονται καθημερινά, μπορεί να κρύβουν τρομακτικούς κινδύνους.
Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι όσοι καταναλώνουν συχνά αναψυκτικά διαίτης, είναι πιθανότερο να είναι διαβητικοί, πράγμα που αυξάνει τον κίνδυνο άνοιας και γενικότερα καρδιαγγειακών προβλημάτων.
Όμως, ακόμη κι αν αποκλεισθούν οι διαβητικοί, πάλι η καθημερινή κατανάλωση αναψυκτικών φαίνεται να σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο άνοιας και μάλιστα από νεότερες ηλικίες από τις προκαθορισμένες μέχρι σήμερα.
Οι επιστήμονες τόνισαν πάντως ότι πρόκειται μόνο για μελέτη παρατήρησης, που επί του παρόντος δεν μπορεί να αποδείξει 100% ότι υπάρχει σχέση αιτίου, αιτιατού, αλλά σαφέστατα δείχνει μια τάση και μια συσχέτιση.
Γι' αυτό, ανέφεραν ότι το ζήτημα πρέπει να μελετηθεί περαιτέρω, προτού εξαχθούν οριστικά συμπεράσματα. 

Στο μεταξύ πάντως, όπως είπε ο Πέιτζ, « Συστήνουμε στους ανθρώπους να πίνουν τακτικά νερό, αντί για ποτά με ζάχαρη ή τεχνητά γλυκαντικά »
Σε συνοδευτικό άρθρο γνώμης στο περιοδικό "Stroke" της American Heart Association αναφέρεται ότι οι έως τώρα επιστημονικές μελέτες δεν έχουν καταλήξει σε οριστικό συμπέρασμα κατά πόσο η κατανάλωση ποτών με τεχνητές γλυκαντικές ουσίες μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο άνοιας και εγκεφαλικού, αλλά σαφώς υπάρχουν βάσιμες ενδείξεις.
Επίσης επισημαίνεται ότι αυξάνονται οι ενδείξεις όπως δείχνουν και οι δύο νέες μελέτες και ότι υπάρχει σχέση ανάμεσα στη συχνή κατανάλωση τέτοιων ποτών και στην πρόκληση ανεπιθύμητων συνεπειών στα αιμοφόρα αγγεία του εγκεφάλου και του σώματος.
Αυτό, κατά τον Ράλφ Σάκο, πρώην πρόεδρο της American Heart Association και τωρινό πρόεδρο του Τμήματος Νευρολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Μαϊάμι, σημαίνει ότι πιθανώς δεν πρέπει να συμβουλεύει κανείς τους καταναλωτές να πίνουν αναψυκτικά και χυμούς με τεχνητά γλυκαντικά ως μια πιο υγιεινή εναλλακτική λύση, σε σχέση με τα ποτά που έχουν κανονική ζάχαρη.

Συμπερασματικά:
Όσο και οικονομικά συμφέροντα να προστατεύουν και να προστατεύονται από τον τύπο γενικότερα και τις ιλουστρασιόν διαφημίσεις, έστω και αργά τα χημικά τους κατασκευάσματα θα τύχουν της απτής απόδειξης στο πόσο ανθυγιεινά είναι.

Και ναι μεν μπορεί το χέρι μας να πηγαίνει στο ράφι εύκολα και να πιάνει ένα αναψυκτικό Light ή ένα πολύ-βιταμινούχο συσκευασμένο φρουτοχυμό, αλλά ας έχουμε τουλάχιστον στο νου μας πάντα πως ΟΧΙ μόνο δεν πρόκειται να αντικαταστήσουν την αξία του φυσικού χυμού, αλλά είναι προτιμότερο να πίνουμε φιλτραρισμένο νερό, παρά αυτά τα τοξικά προϊόντα.


Γιώργος Ερισιάνος Κυριακού
Φαρμακοποιός    Διαβάστε ακόμα:
Τοξίνες στο σώμα και τον οργανισμό  &  Βελτιωτικές της γεύσης τοξίνες !  &  Χημικά πρόσθετα με επικίνδυνη για την υγεία μας δράση.  &  Φίλτρο νερού. Η μόνη ουσιαστική λύση.  &  Οξυγόνο & Νερό.


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Άρθρα

σχετικά άρθρα