Μια ημέρα που αφορά όλους εμάς τους Έλληνες
μιας και έχουμε την τύχη να ζούμε σε μια προικισμένη και ηλιόλουστη χώρα.
Το μελάνωμα είναι κακοήθης όγκος
Το μελάνωμα είναι κακοήθης όγκος
του δέρματος, αλλα φορες και των σπλάγχνων.
Πρόκειται για καθαρή περίπτωση κακοήθειας των μελανοκυττάρων.
Πρόκειται για καθαρή περίπτωση κακοήθειας των μελανοκυττάρων.
Από την άλλη αποτελεί το 1 με 3% όλων των κακοήθων όγκων και η συχνότητά του αυξάνεται σε όλον τον κόσμο κατά 4 με 7% ετησίως.
Εδώ ας σημειωθεί ότι η ετήσια αύξηση του πληθυσμού στην γη δεν ξεπερνά το 1,17%, καθώς και να υπολογίσουμε πως η θνησιμότητα των πασχόντων από μελάνωμα έχει διπλασιασθεί τα τελευταία χρόνια.
Η επίπτωση της πάθησης αυξάνει όσο αυξάνεται η ηλικία, αλλά ένα στα τέσσερα πάσχοντα άτομα με μελάνωμα είναι ηλικίας μικρότερης των 40 ετών.
Υπάρχει μια σειρά από παράγοντες που έχουν ενοχοποιηθεί για την παθογένεση του μελανώματος.
Οι σημαντικότεροι από αυτούς είναι η υπεριώδης ακτινοβολία ( Δηλαδή η έκθεση στο ηλιακό φως, ανάλογα με την ευαισθησία του κάθε ατόμου σε αυτήν. Απλά Ηλιοθεραπεία. )
Η γενετική προδιάθεση του κάθε ατόμου για την ανάπτυξη μελανώματος θα παίξει σημαντικό ρόλο για την εμφάνιση ύποπτων μορφών σπίλων μελανώματος.
Τέλος, το μελάνωμα δίνει μεταστάσεις τόσο μέσω λεμφαδένων, όσο και μέσω του αίματος.
Ανάλογα με την ύπαρξη απομακρυσμένων μεταστάσεων από θεραπεία υπολογίζεται η πρόγνωση επιβίωσης των ασθενών.
Σε ορισμένες περιπτώσεις, η πρόγνωση είναι καλή και ποσοστό άνω του 75% επιβιώνει με καλές συνθήκες για περισσότερα από 5-10 χρόνια.
Από το 2000 και έκτοτε, η Ευρωπαϊκή Ακαδημία Δερματολογίας και Αφροδισιολογίας ( EADV ) διοργανώνει κάθε χρόνο στις 5 Μαΐου την Ευρωπαϊκή Ημέρα Μελανώματος, στο πλαίσιο της ενημέρωσης και της ευαισθητοποίησης του κόσμου για την έγκαιρη διάγνωση του μελανώματος, ενός κακοήθους όγκου του δέρματος και των σπλάγχνων.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, το 90% των μελανωμάτων, εάν διαγνωστούν έγκαιρα, μπορούν να θεραπευτούν.
Τα κρούσματα μελανώματος έχουν αυξηθεί τα τελευταία 50 χρόνια στις χώρες της Ευρώπης και ιδιαίτερα σε νεαρές ηλικίες, εξαιτίας των περιβαλλοντικών μεταβολών, της υπερβολικής έκθεσης στον ήλιο και των αλλαγών στον τρόπο ζωής.
Η επιλογή του ασφαλέστερου αντηλιακού και η επιμελημένη χρήση του είναι επιβεβλημένη στις μέρες μας και ένας ουσιαστικός παράγοντας προστασίας.
Εδώ θα κάνω ιδιαίτερη αναφορά στα βιολογικά αντηλιακά του πανεπιστημίου των Αθηνών, κλινικά μελετημένα στις Ελληνικές ηλιακές συνθήκες και με δεδομένο ότι είναι απόλυτα φυσικά και απαλλαγμένα κάθε είδους τοξικά έκδοχα κύρια στις ευαίσθητες επιδερμίδες των παιδιών.
Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε μαζί μας στο
e-mail g.g.erisianos@gmail.com ή στο τηλέφωνο 6942.598.834
Γιώργος Ερισιάνος Κυριακού
Φαρμακοποιός
Διαβάστε ακόμα:
Πώς θα προστατευτώ από τα εγκαύματα του ήλιου; & Ποιες κακές συνήθειες ευθύνονται για τον καρκίνο & Προστατευτείτε από τον ήλιο έξυπνα & Το δέρμα και οι υπεριώδεις ακτινοβολία. & Αντηλιακά !
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου