Αν κάποτε είχατε την προσοχή σας μόνο στους αχινούς, τώρα θα πρέπει να είστε ποιο προσεκτικοί και στα επικίνδυνα περίεργα ψάρια και μαλάκια που μας ήρθαν απρόσκλητα από τον ειρηνικό.
Οι μέρες των διακοπών αλλά και της μονοήμερης επίσκεψης μας στις πανέμορφες Ελληνικές θάλασσες πλησιάζουν, ενώ ταυτόχρονα κτυπά
Οι μέρες των διακοπών αλλά και της μονοήμερης επίσκεψης μας στις πανέμορφες Ελληνικές θάλασσες πλησιάζουν, ενώ ταυτόχρονα κτυπά
και το καμπανάκι του κινδύνου ακόμα πιο δυνατά για ψάρια
με θανατηφόρο δηλητήριο που εμφανίστηκαν στο Αιγαίο, για άλλα
με ισχυρά δόντια που κάνουν αδιακρίτως επιθέσεις, για τεράστιες μέδουσες, μέχρι και για καρχαρίες.
Η είδηση προ λίγων ημερών ήταν σαφής.
Ψάρεψαν λευκό καρχαρία στην Σκόπελο 7 μέτρων.
Μα δεν μας έφτανε μόνο αυτό, ένα νέο δηλητηριώδες ψάρι που τα αγκάθια του είναι εξαιρετικά κοφτερά έκανε την εμφάνιση του στο νότιο Αιγαίο καθώς και μια τεράστια μέδουσα σουλατσάριζε στην Λακωνία.
Αυτοί είναι οι νέοι μας επισκέπτες μεγαλώνοντας την ομάδα των ξενιστών μαζί με τον επικίνδυνο λαγοκέφαλο και το λεονταρόψαρο που έχουν εγκατασταθεί για τα καλά εδώ και μερικά χρόνια στην Κρήτη και την Ρόδο.
Το φαινόμενο αυτό θα επιδεινωθεί κατά την άποψη των βιολόγων της θαλάσσιας ζωής για δυο λόγους.
Από την αύξηση της θερμοκρασίας κύρια του Αιγαίου.
Από την αύξηση των διερχόμενων πλοίων από την διώρυγα του Σουέζ.
Για τους λόγους αυτούς κινητοποιήθηκε με ειδικό κανονισμό η Ευρωπαϊκή Ένωση και σε στενή συνεργασία με την οργάνωση της Θεσσαλονίκης i Sea ζητούν από όλους, κύρια από του επαγγελματίες ψαράδες, να είναι επιφυλακτικοί σε ότι περίεργο είδος ψαρέψουν, να μην το καταναλώσουν και να το φωτογραφίσουν.
Στην συνέχεια να αποστείλουν την φωτογραφία στην i Sea με ιστορικό που αλιεύτηκε και πως, ή που το είδαν, προκειμένου να καταγραφεί και να δρομολογηθεί η αναχαίτιση της ύπαρξης του.
Η αλήθεια είναι πως δεν είναι όλοι οι ξενιστές επικίνδυνοι για τον άνθρωπο, όπως για παράδειγμα το μπλε καβούρι που όπως και να το κάνουμε το αδηφάγο αυτό οστρακόδερμα αλλάζει όλο το οικοσύστημα στον Θερμαϊκό και γενικότερα στο Β. Αιγαίο.
Μάλιστα πρόσφατα για να σας δώσω να καταλάβετε, το μπλε καβούρι έκανε την εμφάνιση του και στην Β. Κέρκυρα από το πουθενά, όπου σε χρόνο ρεκόρ κατέστρεψε κυριολεκτικά μια μονάδα ιχθυοκαλλιέργειας φερνοντας σε απόγνωση τον ιδιοκτήτη της.
Το ψάρι Plotosus lineatus:
Είναι ένας νέος επικίνδυνος επισκέπτης της χώρας μας κύρια του νότιου Αιγαίου και των ανατολικών νησιών μας.
Έκανε την είσοδο του στην Μεσόγειο από την διώρυγα του Σουέζ και αφού πρώτα κατέκτησε τις παραλίες του Ισραήλ και του Λιβάνου εξαπλώθηκε στην Κύπρο και τα παράλια της Τουρκίας.
Φέτος εμφανίστηκε στην Κρήτη και την Ρόδο ως στιγμής, αλλά οι ειδική βιολόγοι περιμένουν να εμφανιστεί και σε άλλα νησιά του Αιγαίου.
Είναι ένα από τα πιο δηλητηριώδη ψάρια παγκοσμίως και για αυτό απαιτεί την μεγίστη προσοχή σας.
Μοιάζει με χέλι αλλά οι είναι καφετί με άσπρες και μπεζ λωρίδες κατά μήκος του σώματος του.
Το ξεχωρίζουμε από την κίνηση του που είναι ομαδική μοιάζοντας με μπάλα στον βυθό αλλά και τον αφρό της θάλασσας.
Δεν ξεπερνά τα 30 με 35 εκατοστά.
Κατάγεται από τον Ινδικό ωκεανό ενώ εξαπλώθηκα χάρη στην προσαρμοστικότητα του στον δυτικό Ειρηνικό και εν συνεχεία στα παράλια της δυτικής Αφρικής.
Το Plotosus lineatus έχει κοφτερά πτερύγια και τα αγκάθια του κρύβουν ένα άκρως τοξικό δηλητήριο, που μπορεί να αποβεί μοιραίο για τον άνθρωπο που θα έρθει σε επαφή μαζί του και κοπεί.
Από την άλλη οι επιστήμονες είναι καθησυχαστικοί από ένα και μόνο δεδομένο.
Λόγο της ομαδικής του κίνησης εντοπίζεται εύκολα και δύσκολα ψαρεύεται, ή ακόμα και εγκλωβίζεται σε δίκτυα.
Η μέδουσα Rhopilema nomadica:
Η μεγάλων διαστάσεων μέδουσα Rhopilema nomadica μπορεί να φτάσει έως και τα 10 κιλά σε βάρος, ενώ η ομπρέλα της έχει διάμετρο μέχρι και 60 εκατοστά.
Η επαφή με τον άνθρωπο είναι αρκετά επώδυνη, το άγγιγμά της ενοχλητικό και επικίνδυνο, ενώ έχουν αναφερθεί σοβαρές επιπτώσεις στα μάτια και στα χείλη ατόμων που τα τσίμπησε και στη συνέχεια έβαλαν τα χέρια τους στο πρόσωπο.
Είναι είδος των πολύ τροπικών θαλασσών, απαντάται σπάνια στη Μεσόγειο κι ακόμη πιο σπάνια στην Ερυθρά Θάλασσα.
Στη γειτονική Τουρκία συναντάται στον κόλπο της Μερσίνας, όπου από το 2010 βρίσκεται σε εξέλιξη ερευνητικό πρόγραμμα, επιστημόνων από πολλά πανεπιστήμια και ιδρύματα.
Στην Ελλάδα υπάρχει μόνο μία πρόσφατη αναφορά στον Λακωνικό κόλπο, όμως οι ειδικοί καλούν τους ψαράδες να επαγρυπνούν, ενημερώνοντάς τους ότι θα την αναγνωρίσουν από το μεγάλο μέγεθός της και το υπόλευκο χρώμα της.
Το Λεονταρόψαρο:
Δυναμικά έχει εισβάλει στις ελληνικές θάλασσες του Αιγαίου την τελευταία δεκαετία το λεονταρόψαρο, ένα από τα πιο προσαρμοστικά είδη στον κόσμο, που μπήκε στη Μεσόγειο από το Σουέζ, αν και δεν αποκλείεται η εξάπλωσή του να οφείλεται από ομαδική διαφυγή ενυδρείων.
Το λεονταρόψαρο είναι είδος ιδιαίτερα ανταγωνιστικό που προκαλεί πολλά προβλήματα στα τοπικά οικοσυστήματα, καθώς δεν έχει φυσικούς εχθρούς, ενώ τα αγκάθια που φέρει στη ράχη του είναι πολύ κοφτερά και δηλητηριώδη.
Ένα τσίμπημα μπορεί να προκαλέσει οξύ πόνο, πρήξιμο και σε ακραίες περιπτώσεις έχει επιδράσεις στο καρδιαγγειακό και στο νευρομυϊκό σύστημα. Ωστόσο αν καθαριστεί προσεχτικά το κρέας του είναι βρώσιμο και ιδιαίτερα νόστιμο.
Ο Λαγοκέφαλος:
Στην Ελλάδα βρίσκεται σχεδόν καθημερινά και εκτιμάται ότι πλέον έχει εγκατασταθεί και αυτό για τα καλά.
Από τα πιο γνωστά ξενικά είδη στη χώρα μας, για το οποίο γίνεται συχνά λόγος, εξαιτίας της τοξικότητας της σάρκας του είναι ο λαγοκέφαλος ( Lagocephalus sceleratus ) ο οποίος έχει εξαπλωθεί πολύ και η επιστημονική κοινότητα αναζητά τρόπους για τον περιορισμό του.
Μητέρα και γιος πριν ακριβώς από έναν χρόνο έφαγαν λαγοκέφαλους στην Κύπρο και έδωσαν μάχη για τη ζωή τους στη μονάδα Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου Λευκωσίας.
Θάνατοι από κατανάλωση λαγοκέφαλου έχουν αναφερθεί στον Λίβανο και στο Ισραήλ και δηλητηριάσεις βαριάς μορφής σε πολλές μεσογειακές χώρες.
Με λίγα λόγια:
Τα ξενικά είδη της θάλασσας μας αυξάνονται χρόνο με τον χρόνο και εκτός του ότι αλλάζουν το οικοσύστημα μας, μερικά εξ’ αυτών είναι και τρομερά επικίνδυνα.
Δεν θα σταθώ στον τεράστιο καρχαρία, ή το γιγάντιο καλαμάρι του Ιονίου, ή το μπλε καβούρι, θα σταθώ έστω στα προαναφερόμενα και θα σας επιστήσω την προσοχή ΟΧΙ μόνο για αυτά, αλλά και για ότι άλλο παράξενο είδος συναντήσετε.
Επικοινωνήστε με το Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) και το i Sea αμέσως βοηθώντας αφενός την καταγραφή τους και αφετέρου την προσπάθεια των βιολόγων της θαλάσσιας ζωής για την απομάκρυνση τους.
Οι επαγγελματίες και ερασιτέχνες ψαράδες φωτογραφίζουν και οι επιστήμονες βιολόγοι μελετούν τα ξενικά είδη, σπάνια ψάρια και θαλάσσιους οργανισμούς, ή εξωτικά είδη που βρίσκουν στα δίχτυα τους ή στις βουτιές τους στον ελληνικό βυθό.
Το Ελληνικό Δίκτυο για τα υδρόβια ξενικά είδη της Ελλάδας ( ELNAIS: http://elnais.ath.hcmr.gr/ ) φιλοξενείται από το Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών και μέχρι σήμερα περιλαμβάνει έντεκα ερευνητικά κέντρα/πανεπιστήμια και περισσότερους από 42 Έλληνες επιστήμονες, που μελετούν τα είδη αυτά και έχουν καταγράψει 187 θαλάσσια είδη που απαριθμούνται ως ξενικά και συνοδεύονται από τις φωτογραφίες και τους χάρτες κατανομής τους στην Ελλάδα.
Πριν από έναν χρόνο ιδρύθηκε στη Θεσσαλονίκη η περιβαλλοντική οργάνωση i Sea, με σκοπό την προστασία των υδάτινων οικοσυστημάτων, με κύριους πυλώνες δράσεις την αλιεία, τα ξενικά είδη, τα υδάτινα απορρίμματα και τη σχέση του ανθρώπου με τα οικοσυστήματα και τους υδάτινους οργανισμούς.
Από τον Μάιο του 2016 η οργάνωση i Sea υλοποιεί το πρόγραμμα ( Σε ξενίζει... Μοιράσου το μαζί μας!!! ) το οποίο καλεί τους ψαράδες, επαγγελματίες, αλλά και ερασιτέχνες να φωτογραφίζουν τα σπάνια είδη, ψάρια και θαλάσσιους οργανισμούς που δεν έχουν ξαναδεί και να τα στέλνουν στην οργάνωση, προκειμένου να μελετηθούν από τους ειδικούς.
Κλείνοντας θα πω ναι μεν υπάρχουν και στις Ελληνικές θάλασσες επικίνδυνοι εισβολείς, αλλά αυτό δεν τους αφαιρεί την ομορφιά του μοναδικού γαλάζιου.
Απλά προσέχουμε, όπως προσέχαμε την σμέρνα, την κοινή τσούχτρα, την δράκαινα και την σκορπίνα ή σκορπιό.
Διαβάστε ακόμα:
Προσοχή Λαγόψαρα. & Τα Ψάρια έχουν εποχή ? & Τρως ψάρια; & Ψάρια. Πότε θεωρούνται φρέσκα και πότε χάνουν κάθε θρεπτική τους αξία ? & Ψάρια. Είναι αυτό που αγοράζεις !
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου