Παιδί
Tο υπερβάλλον βάρος στην παιδική ηλικία πρέπει να αντιμετωπίζεται έγκαιρα και με το σωστό τρόπο
Παλιότερα αφήναμε τα παιδιά μας να τρώνε πιο “ελεύθερα”
Λέγαμε ότι
όσα κιλά έπαιρναν θα το έριχναν σε μπόι!
Σήμερα γνωρίζουμε πως το
υπερβάλλον βάρος στην παιδική ηλικία πρέπει να αντιμετωπίζεται έγκαιρα
και με το σωστό τρόπο.
Μπορεί τελικά ένα παιδί να κάνει δίαιτα και, αν
ναι, τι συστήνεται να ακολουθήσει;
Οι διαιτολόγοι-διατροφολόγοι Αναστάσιος Παπαλαζάρου, PhD και Ελίζα Τζόβα δίνουν απαντήσεις σε ερωτήματα που απασχολούν μεγάλη μερίδα γονιών, καθώς τα ποσοστά παιδικής παχυσαρκίας ολοένα και αυξάνουν.
Πώς θα καταλάβετε αν το παιδί σας χρειάζεται να χάσει βάρος;
Τη σωστή κατεύθυνση μπορεί να σας δώσει ο παιδίατρος ή ένας πτυχιούχος διαιτολόγος, οι οποίοι θα εκτιμήσουν εάν το παιδί είναι υπέρβαρο ή παχύσαρκο, ανάλογα με την ηλικία του και εκτιμώντας τη θέση του στις καμπύλες ανάπτυξης.Ναι ή όχι στη δίαιτα;
Η εφαρμογή κάποιας αυστηρής και στερητικής δίαιτας δεν επιτρέπεται στα παιδιά. Στα μεγαλύτερα παιδιά (συνήθως άνω των 5-6 ετών) ο διαιτολόγος μπορεί να καταρτίσει ένα ενδεικτικό πλάνο διατροφής με βάση το βάρος, το ύψος, την ηλικία και τα επίπεδα φυσικής δραστηριότητας, ενώ στα μικρότερα παιδιά εφαρμόζονται διαφορετικές πρακτικές.Σε κάθε περίπτωση, ο βασικότερος στόχος είναι συνήθως η σταθεροποίηση του σωματικού βάρους των παιδιών και η παρακολούθηση της πορείας ανάπτυξής τους.
Υπό την καθοδήγηση ενός πτυχιούχου διαιτολόγου - εξειδικευμένου στην τροποποίηση συμπεριφοράς, τα παιδιά ενθαρρύνονται να ακολουθήσουν ορισμένες κατευθυντήριες γραμμές, οδηγίες και συμβουλές, προκειμένου να οδηγηθούν σταδιακά στην υιοθέτηση μίας σωστής διατροφικής συμπεριφοράς.
Η σωστή διατροφική συμπεριφορά είναι που αποτελεί ένα από τα πρώτα και ουσιαστικότερα βήματα που γίνονται για τη μείωση του σωματικού βάρους των παιδιών, καθώς και για τη διατήρηση της απώλειας σε βάθος χρόνου.
Μέσα σε αυτά τα πλαίσια, κανένα τρόφιμο δεν αποκλείεται από το διαιτολόγιό τους. Αντιθέτως, τα παιδιά ενθαρρύνονται να ακολουθούν μία υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή που χαρακτηρίζεται από το μέτρο και την ποικιλία, χωρίς την απαγόρευση κανενός τροφίμου.
Άσκηση, ένα ακόμη «κλειδί» για τη λύση του προβλήματος
Πέρα από τις διατροφικές συνήθειες, οι αλλαγές στις συνήθειες φυσικής δραστηριότητας των παιδιών, αποτελεί ένα απαραίτητο συμπλήρωμα για μία επιτυχημένη προσπάθεια απώλειας ή/και διατήρησης βάρους.Όπως μαρτυρούν πρόσφατα επιστημονικά δεδομένα, τα Ελληνόπουλα φαίνεται να έχουν τα χαμηλότερα επίπεδα συμμετοχής σε αθλητικές δραστηριότητες (190 και 138 λεπτά την βδομάδα για τα αγόρια και τα κορίτσια αντίστοιχα), ενώ παράλληλα σημειώνουν έναν ιδιαίτερα υψηλό χρόνο τηλεθέασης, συνεπώς και καθιστικής ζωής, που ανέρχεται στα 122 λεπτά για τα αγόρια και στα 155 λεπτά την ημέρα για τα κορίτσια.
Σύμφωνα μάλιστα με τις συστάσεις των αρμόδιων φορέων, όλα τα παιδιά άνω των 2 ετών χρειάζεται να ενσωματώσουν στην καθημερινότητά τους τουλάχιστον 60 λεπτά μέτριας προς έντονης έντασης σωματική δραστηριότητα, ενώ παράλληλα συστήνεται οι ώρες τηλεθέασης (τηλεόραση, υπολογιστής για ψυχαγωγία, βιντεοπαιχνίδια) να μην ξεπερνούν τις 2 την ημέρα.
Όμως η στήριξη του παιδιού από το οικογενειακό και το ευρύτερο περιβάλλον σε συνδυασμό με την καλή συνεργασία των γονέων με το διαιτολόγο και τον παιδίατρο μπορεί να οδηγήσει σε ιδιαίτερα ευχάριστα και ενθαρρυντικά αποτελέσματα, έχοντας πάντα ως στόχο τόσο την αλλαγή της διατροφικής συμπεριφοράς των παιδιών, όσο και την αύξηση της φυσικής τους δραστηριότητας.
Διαβάστε ακόμα:
Τα τεχνητά γλυκαντικά ευνοούν την… παχυσαρκία & Οδηγίες: Πώς να προλάβεις την παιδική παχυσαρκία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου