Ανακοίνωση: Λόγω τεχνικών προβλημάτων στο προσωπικό email το τελευταίο διάστημα, δυστυχώς δεν έχω λάβει τα emails σας με αποτέλεσμα να μην έχετε πάρει απάντηση.

Παρακαλώ καλέστε στο 6942 598 834 ή ξανά στείλτε το email σας στο g.m.k.erisianos@gmail.com

×

Κυριακή 30 Νοεμβρίου 2014

Παιδική παχυσαρκία.


Παιδί
Υπάρχει λύση ?
Μήπως στην πρόληψη υπάρχει μόνο η λύση ?
Αυτές τις απαντήσεις και άλλα πολλά θα μας απασχολήσουν σήμερα, μιας και το θέμα της παιδικής παχυσαρκίας και στην χώρα μας οδεύει να καταντήσει σε μάστιγα και βασική αιτία μύριων κακών.
 
 
Σε πρόσφατη ανακοίνωσή του, ο Αμερικανικός Σύνδεσμος Διαιτολόγων (ADA) επεσήμανε ότι ενώ η υγεία των παιδιών στις ΗΠΑ έχει βελτιωθεί τις τελευταίες τρεις δεκαετίες, ο αριθμός των υπέρβαρων παιδιών έχει διπλασιαστεί και φτάνει τα 4,7 εκατομμύρια. 
Στη χώρα μας επίσης επισημαίνεται η ανησυχητική αύξηση της παιδικής παχυσαρκίας. 
 
Γιατί παχαίνουν τα παιδιά ?
Καταρχήν τα παιδιά σήμερα δεν κινούνται όσο παλαιότερα. 
Η έλλειψη κίνησης οφείλεται σε πολλούς λόγους, όπως οι ώρες που περνούν μπροστά στην τηλεόραση και το βίντεο, η περιορισμένη φυσική δραστηριότητα στο σχολείο, και η έλλειψη χώρων -και ασφάλειας σε αυτούς- για κίνηση και παιχνίδι. 
Η προτίμηση των παιδιών για θερμιδογόνα σνακς και φαγητά φαστ φουντ, η υπερκατανάλωση ανθρακούχων αναψυκτικών και η έλλειψη χρόνου των γονιών για να ετοιμάσουν θρεπτικά και υγιεινά γεύματα συντελούν στην παιδική παχυσαρκία.
 
Φταίει και η τηλεόραση ?
Σύγχρονες επιστημονικές έρευνες τονίζουν ότι η καλύτερη πρόβλεψη για το αν ένα παιδί θα εμφανίσει παχυσαρκία είναι το πόσο πολύ τηλεόραση βλέπει. 
Τα παιδιά τρώνε περισσότερο όσο είναι καθηλωμένα μπροστά στην τηλεόραση και προτιμούν ότι διαφημίζεται, που σηνήθως έχει πολύ ζάχαρη και λίπος και είναι παχεντικό.  Ομως, σχεδόν όλοι όσοι εμφανίζονται στην τηλεόραση είναι αδύνατοι, οπότε το μήνυμα που φαίνεται να περνάει είναι «μπορείτε να τρώτε και να παραμείνετε αδύνατοι».
Πρόσφατα έχουν αρχίσει και μελέτες πάνω στο μεταβολισμό των παιδιών ενόσο βλέπουν τηλεόραση. 
Σε μια έρευνα σε ένα 12χρονο αγόρι την ώρα που έβλεπε τηλεόραση βρέθηκε ότι ο μεταβολισμός του είχε πέσει στο επίπεδο που βρίσκεται όταν κανείς είναι σε ύπνωση.
 
Τα παιδιά που μαθαίνουν στην καθιστική ζωή γίνονται ενήλικες που προτιμούν την καθιστική ζωή. 
Το αμερικανικό Προεδρικό Συμβούλιο της Φυσικής Υγείας και των Σπορ ανακοίνωσε ότι η σωματική άσκηση μειώνεται καθώς τα παιδία μεγαλώνουν σε ηλικία και πηγαίνουν σε μεγαλύτερη τάξη. 
Από την άλλη, έρευνες δείχνουν ότι τα νεαρά κορίτσια που συμμετέχουν στο μάθημα της γυμναστικής στο σχολείο, έχουν περισσότερες πιθανότητες να συνεχίσουν την άσκηση και στην ενήλικη ζωή τους.

Ας δούμε σε αυτή την πρώτη προσέγγιση μας 10 διατροφικές συνήθειες που πρέπει να ακολουθήσουμε είτε το παιδί είναι παχύσαρκο,  ή για να μην γίνει.

 Ο δεκάλογος των καλών διατροφικών συνηθειών
  1. Δώστε το καλό παράδειγμα στο παιδί: με αυτά που τρώτε εσείς και αυτά που βάζετε στα ντουλάπια, το ψυγείο και το τραπέζι σας!
2. Πάρτε το παιδί μαζί σας στα ψώνια και συζητήστε για υγιεινές επιλογές.  Αφήστε το να διαλέξει υγιεινά.
 
3. Παν μέτρον άριστον!  Μην τα απαγορεύσετε όλα, αφήστε όλες τις επιλογές ανοιχτές με μέτρο και αραιή συχνότητα.  Προσοχή!  Δεν εννοούμε να δώστε τσιπς με μέτρο, στη συνέχεια αναψυκτικό με μέτρο, μετά τούρτα με μέτρο και μετά παγωτό με μέτρο…
 
4. Η ώρα του φαγητού είναι σημαντική.  Καθίστε οικογενειακώς στο τραπέζι, δημιουργήστε συνήθειες γύρω από το φαγητό, πχ συζήτηση για τη μέρα του κάθε μέλους της οικογένειας.
 
5. Δώστε στο παιδί να δοκιμάσει.  Μην τα παρατήσετε με το πρώτο «δε μου αρέσει», αλλά ούτε και να υποχρεώσετε το παιδί να φάει κάτι με το ζόρι.  Συζητήστε για το πόσο σημαντικό είναι να δοκιμάζει τουλάχιστον μια μπουκιά από κάθε τι καινούργιο.  Οι έρευνες λένε ότι κατά μέσο όρο χρειάζεται 10-12 προσπάθειες για να δοκιμάσει το παιδί να φάει ένα καινούργιο φαγητό.
 
6. Αποφύγετε τα κατεψυγμένα παιδικά γεύματα και τις επεξεργασμένες τροφές σε πακέτο.
 
7. Μη χρησιμοποιείτε το φαγητό ως ανταμοιβή, παρηγοριά ή τιμωρία για το παιδί.
 
8. Αφήστε το παιδί να βοηθήσει στην κουζίνα και τη μαγειρική.
 
9. Να θυμάστε την αξία του καλού πρωινού, για μικρούς και μεγάλους!
 
10. Να αγαπάτε και να αποδέχεστε το παιδί σας όπως είναι! Μη συζητάτε διαρκώς για το βάρος του παιδιού, τα κιλά ή το σχήμα σώματός του.



πηγές: enikos.gr & boro.gr 

Διαβάστε ακόμα:
Οδηγίες: Πώς να προλάβεις την  Παιδική παχυσαρκία  &  Υπερκατανάλωση ζάχαρης στην παιδική ηλικία   

 

AdTech Ad

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Άρθρα

σχετικά άρθρα