Ανακοίνωση: Λόγω τεχνικών προβλημάτων στο προσωπικό email το τελευταίο διάστημα, δυστυχώς δεν έχω λάβει τα emails σας με αποτέλεσμα να μην έχετε πάρει απάντηση.

Παρακαλώ καλέστε στο 6942 598 834 ή ξανά στείλτε το email σας στο g.m.k.erisianos@gmail.com

×

Τρίτη 1 Ιουλίου 2014

Τί είναι ο βλαισός μέγας δάκτυλος. Κότσι.


Ο βλαισός μέγας δάκτυλος, που αποτελεί το γνωστό κότσι του μεγάλου δακτύλου του ποδιού, είναι μια φλεγμονή και σκλήρυνση των μαλακών ιστών της περιοχής και στη συνέχεια ανάπτυξη νέου οστού.

Το παραμορφωμένο μεγάλο δάκτυλο τείνει να ακουμπήσει στα υπόλοιπα, και ταυτοχρόνως, διογκώνεται η βάση του. Είναι πιο συχνό στις γυναίκες. Το πρόβλημα είναι τόσο αισθητικό όσο και λειτουργικό.

Ποιά είναι τα αίτια

Πρόκειται για μια πάθηση κληρονομική σε ποσοστό 60%. Η κληρονομικότητα όμως δεν αφορά στην παραμόρφωση αλλά στην αιτία της, που μπορεί να είναι:

•Πλατυποδία.

•Υπερβάλλων πρηνισμός (κλίση της φτέρνας προς τα μέσα και κατάρρευση της καμάρας του ποδιού).

•Οστεοαρθρίτιδα.

•Ρευματοειδής αρθρίτιδα.

•Σακχαρώδης διαβήτης.

Ακατάλληλα παπούτσια μπορεί να επιδεινώσουν την κατάσταση. Τα ακατάλληλα παπούτσια είναι αυτά που είναι στενά στην περιοχή των δακτύλων και έτσι πιέζουν τον μεγάλο δάκτυλο. Το ψηλό τακούνι επίσης επιδεινώνει την κατάσταση. Επομένως αν έχετε κότσι πρέπει να προτιμήσετε τα μαλακά υποδήματα που να είναι φαρδιά στην περιοχή των δακτύλων. Επίσης αν το πρώτο δάκτυλο μπαίνει κάτω από το δεύτερο, τα παπούτσια πρέπει εκτός από φαρδιά να είναι και βαθιά στην περιοχή των δακτύλων. Τα άτομα με πλατυποδία πρέπει να αποφεύγουν τα υποδήματα που δεν παρέχουν στήριξη στην ποδική καμάρα δηλαδή τα εντελώς φλατ παπούτσια.


Ποιά είναι τα συμπτώματα

Αρκετές φορές η περιοχή της παραμόρφωσης φλεγμαίνει και πονάει. Το περπάτημα γίνεται δύσκολο.

Το δέρμα που καλύπτει το κότσι μπορεί να τραυματιστεί από την τριβή στα παπούτσια και να αναπτυχθεί μια διάβρωση του δέρματος που είναι σε κίνδυνο να μολυνθεί από βακτήρια. 

 Αυτό είναι ένα σημείο στο οποίο πρέπει να δοθεί προσοχή, ιδίως από τους διαβητικούς, στους οποίους τέτοιες πληγές δημιουργούνται πιο εύκολα και επουλώνονται πιο αργά.


Ποια είναι η αντιμετώπιση

 


Η συντηρητική αντιμετώπιση συνίσταται σε μεσοδακτύλιο νάρθηκα από σιλικόνη, ο οποίος τοποθετείται ανάμεσα στο πρώτο και στο δεύτερο δάκτυλο του ποδιού, διορθώνοντας εν μέρει την θέση του μεγάλου δακτύλου. 

 Έτσι δεν έχουμε επιδείνωση της παραμόρφωσης και αποτρέπεται ο σχηματισμός κάλων τύλων κτλ.

Επίσης άτομα με πλατυποδία, πρέπει να χρησιμοποιούν ειδικά πέλματα.

Σε περίπτωση λοίμωξης της περιοχής, χορηγούνται ειδικά αντιβιοτικά.

Η χειρουργική επέμβαση οδηγεί σε εξαφάνιση του κοτσιού, αλλά υπάρχει πάντα κίνδυνος επανεμφάνισης, εφόσον υπάρχουν οι προδιαθεσικοί παράγοντες.





πηγή: helthpress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Άρθρα

σχετικά άρθρα