Ανακοίνωση: Λόγω τεχνικών προβλημάτων στο προσωπικό email το τελευταίο διάστημα, δυστυχώς δεν έχω λάβει τα emails σας με αποτέλεσμα να μην έχετε πάρει απάντηση.

Παρακαλώ καλέστε στο 6942 598 834 ή ξανά στείλτε το email σας στο g.m.k.erisianos@gmail.com

×

Τετάρτη 19 Μαΐου 2021

Παγκόσμια Ημέρα Ιδιοπαθών Φλεγμονωδών Νόσων του Εντέρου 2021


Με άλλα λόγια Ελκώδης κολίτιδα 
και Νόσος του Crohn.
Δυο διαφορετικά νοσήματα που πρόσφατα έγινε ο διαχωρισμός τους και κατά συνέπεια 
και η αντιμετώπιση τους.
Ελκώδης κολίτιδα
Η ελκώδης κολίτιδα είναι μία μορφή φλεγμονώδους εντερικής νόσου (IBD).
Τα συμπτώματα της είναι χαρακτηριστικά έλκη ή ανοιχτές πληγές και βλεννοαιματηρή διάρροια.
Η φλεγμονώδης εντερική νόσος συγχέεται συχνά με το πιο αθώο σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου, το οποίο μπορεί να προκαλέσει παρόμοια συμπτώματα ( αλλαγή στις κενώσεις, είτε διαρροϊκές είτε δυσκοιλιότητα, σε συνδυασμό με πόνο και έντονες ενοχλήσεις )
Η ελκώδης κολίτιδα παρουσιάζει μεγάλες ομοιότητες με τη νόσο του Crohn, μια άλλη αυτοάνοση ασθένεια του παχέος εντέρου.
Παλαιότερα πίστευαν ότι επρόκειτο για την ίδια ασθένεια.
Σήμερα γνωρίζουμε ότι είναι δύο διαφορετικές ασθένειες που ανήκουν στις Ιδιοπαθείς Φλεγμονώδεις Νόσους του Εντέρου και παρόλο που έχουν αρκετές ομοιότητες όμως έχουν και αρκετές διαφορές.

Νόσος του Crohn
H νόσος του Crohn ή κοκκιωματώδης κολίτιδα ή τοπική εντερίτιδα είναι επίσης μια φλεγμονώδης νόσος του εντέρου άγνωστης αιτιολογίας, η οποία προκαλεί φλεγμονή του βλεννογόνου και αφορά σε όλο το τοίχωμα του εντέρου αλλοιώσεις, οδηγώντας σε απειλητικές για τη ζωή επιπλοκές.
Ονομάσθηκε έτσι προς τιμή του Νεοϋορκέζου γιατρού Burrill Crohn, ο οποίος παρουσίασε το 1932 μαζί με τους συνεργάτες του μια σειρά ασθενών με αυτήν την πάθηση.
Μπορεί να επηρεάσει οποιοδήποτε μέρος του γαστρεντερικού σωλήνα από το στόμα ως και τον πρωκτό, προκαλώντας μια ευρεία ποικιλία συμπτωμάτων.
Προκαλεί κυρίως κοιλιακό άλγος, διάρροια, η οποία μπορεί να είναι αιματηρή, ναυτία, τάση προς έμετο, απώλεια βάρους, κόπωση και αδυναμία.
Επιπλέον μπορεί να προκαλέσει επιπλοκές εκτός του γαστρεντερικού σωλήνα δηλαδή εξωεντερικές εκδηλώσεις όπως εξανθήματα στο δέρμα, αρθρίτιδα, ιριδοκυκλίτιδα ( φλεγμονή στον οφθαλμό ) και έλλειψη συγκέντρωσης.


Εορτάζεται κάθε χρόνο τη 19η Μαΐου από οργανώσεις ασθενών σ’ όλο τον κόσμο (στην Ελλάδα από τον Σύλλογο Ατόμων με Νόσο του Crohn και Ελκώδη Κολίτιδα), με κύριο στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού για τις Ιδιοπαθείς Φλεγμονώδεις Νόσους του Εντέρου.
Ως Ιδιοπαθείς Φλεγμονώδεις Νόσοι του Εντέρου, χαρακτηρίζονται η νόσος του Κρον (Crohn) και η Ελκώδης Κολίτιδα.
Είναι ανίατες χρόνιες παθήσεις του γαστρεντερικού συστήματος κι έχουν παρόμοια συμπτωματολογία.
Έχει υπολογισθεί ότι 5 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο πάσχουν από τις δυο αυτές ασθένειες.




Διαβάστε ακόμα:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Άρθρα

σχετικά άρθρα