Ανακοίνωση: Λόγω τεχνικών προβλημάτων στο προσωπικό email το τελευταίο διάστημα, δυστυχώς δεν έχω λάβει τα emails σας με αποτέλεσμα να μην έχετε πάρει απάντηση.

Παρακαλώ καλέστε στο 6942 598 834 ή ξανά στείλτε το email σας στο g.m.k.erisianos@gmail.com

×

Παρασκευή 7 Μαΐου 2021

Αμίαντος: Μια διαρκής απειλή της υγείας με βαθιές ρίζες


Δεν είναι το πρώτο υλικό δόμησης που αφού πρώτα χρησιμοποιήθηκε κατά κόρον ήρθαν 
εκ των υστέρων και το έβγαλαν 
αυστηρά ακατάλληλο.
Μα αυτό δεν συμβαίνει μόνο σε υλικά δόμησης, αλλά και σε φυτοφάρμακα, τρόφιμα, συνθετικά υφάσματα και σε κάθε είδους υλικά που χρησιμοποιεί 
ο σύγχρονος άνθρωπος.
Πόσοι από εμάς από την άλλη ξέρουν επακριβώς τι είναι ο αμίαντος και ποια είναι εκείνα τα στοιχεία που τον καθιστούν τόσο επικίνδυνο ?
Αυτό είναι το θέμα μας σήμερα και πραγματικά είμαι σίγουρος πως θα εκπλαγείτε δυσάρεστα μετά την ανάγνωση του.

Ποιος είναι όμως ο Αμίαντος:
Πρόκειται για μία συλλογική ονομασία ορυκτών πυριτικών αλάτων με ινώδη μορφή.
Οι ίνες είναι μικροσκοπικές, λεπτότερες από 5 χιλιοστά του χιλιοστού, αλλά παρουσιάζουν εξαιρετικά μεγάλη αντοχή και είναι ανθεκτικές στις υψηλές θερμοκρασίες και τις χημικές ουσίες.
Παρουσιάζουν επίσης καλά μονωτικά χαρακτηριστικά και μπορούν να υφανθούν.
Έτσι, το υλικό αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον σαν πλέγμα ενίσχυσης για δομικά στοιχεία.
Οι ίνες αμιάντου έχουν διάφορους χρωματισμούς, ανάλογα με το ορυκτό βάσης.
Ο λευκός αμίαντος προέρχεται από τον ορυκτό χρυσοτίλη, από τον κροκιδολίτη προέρχεται ο μπλε και από τον αμοσίτη ο καφέ.
Διακρίνουμε «ασθενώς δεσμευμένα» προϊόντα αμιάντου (π.χ. ψεκαζόμενο αμίαντο) με ελάχιστη περιεκτικότητα ινών 60%.

Τι είναι αυτό που κάνει τόσο επικίνδυνο:
Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του αμιάντου είναι ότι γίνεται απειλητικός για την υγεία μόλις δεχθεί οποιασδήποτε μορφής ζημιά ή ακόμα και απλή επεξεργασία.
Οι πλάκες πρόσοψης για παράδειγμα, δεν αποτελούν κίνδυνο όσο παραμένουν στη θέση τους.
Τα πράγματα όμως γίνονται κρίσιμα όταν οι πλάκες σπάσουν, κοπούν, τροχιστούν, αμμοβοληθούν, γδαρθούν ή θρυμματιστούν.
Σε αυτές τις περιπτώσεις διασκορπίζονται οι μικροσκοπικές αιωρούμενες ίνες που μπορούν να εισχωρήσουν παντού ακόμα και στους πνεύμονες.
Με κάθε αναπνοή οι ίνες ανοίγουν λεπτότατες τρύπες στον ιστό των πνευμόνων, και μάλιστα για χρόνια αφού δεν πρόκειται να απομακρυνθούν ποτέ από αυτούς.

Η συνέπεια ?

Καρκίνος του πνεύμονα, κάποτε ακόμα και 40 ή 50 χρόνια μετά την εισπνοή των ινών. 

Οι τεχνίτες που έχουν εκτεθεί σε υψηλές συγκεντρώσεις αμιάντου στον εργασιακό τους βίο συχνά εμφανίζουν και ένα είδος πνευμονοκονίασης, τη λεγόμενη αμιάντωση.

Μέχρι πότε χρησιμοποιήθηκε ?
Ο αμίαντος ήταν γνωστός από τα πολύ παλιά χρόνια.
Οι αρχαίοι Έλληνες τον χρησιμοποιούσαν σαν φυτίλι στα λυχνάρια τους.
Και τα δύο ονόματα asbestos και amiante που του έχουν δοθεί παγκοσμίως είναι ελληνικής προέλευσης.
Άσβεστος επειδή δεν καιγόταν κατά τη χρήση του στα λυχνάρια και Αμίαντος από το ότι δεν «υφίστατο μίανσιν».
Από τις αρχές του 19ου αιώνα ο αμίαντος χρησιμοποιήθηκε σε όλα τα πιθανά προϊόντα. 
Το 1900 κάνουν την εμφάνισή τους οι πρώτες πατενταρισμένες πλάκες αμιαντοτσιμέντου (ετερνίτης).
Από το 1990 όμως σε πολλές χώρες άρχισε να απαγορεύεται η παραγωγή και χρήση αμιάντου λόγω των συνεχώς αυξανόμενων περιπτώσεων ασθενών και του αντίστοιχα υψηλού υγειονομικού κόστους.
Η απαγόρευση σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση τέθηκε σε εφαρμογή το 2005.

Που περιέχεται ?
Ο αμίαντος συναντάται και σήμερα σε πολλά προϊόντα λόγω της υψηλής του αντοχής στη θερμότητα και τα μονωτικά χαρακτηριστικά του:
Επίπεδες και κυματοειδείς πλάκες αμιαντοτσιμέντου σε στοιχεία προσόψεων και κάλυψη στεγών, παλιά υλικά τριβής φρένων, σόμπες, υλικά δαπέδου από συνθετικό υλικό (PVC), υλικά κόλλας και τσιμεντοκονίας, παλιές ηλεκτρικές συσκευές (σεσουάρ, τοστιέρες) καθώς και σε διάφορα υλικά στεγανοποίησης.

Στα νοικοκυριά οι πιθανοί κίνδυνοι εντοπίζονται κυρίως στα παλιά υλικά επίστρωσης δαπέδου από PVC και της (συνήθως μαύρης) κόλλας που χρησιμοποιείται για την τοποθέτηση, τους αμιαντοσωλήνες για την αποχέτευση καθώς και τα ελενίτ για τις στέγες και τα στηθαία των μπαλκονιών.
Αμίαντο τέλος μπορεί να περιέχουν και οι παλιές ζαρντινιέρες και γλάστρες.

Τα σημερινά αποτελέσματα της χρήσης αμιάντου:

Το θάνατο περίπου 500.000 ανθρώπων στην Ε.Ε. εκτιμάται ότι θα προκαλέσουν έως το 2030 ασθένειες (σ.σ. καρκίνοι), που συνδέονται με τον αμίαντο, ενώ στην Ελλάδα ο κίνδυνος αυτός αγγίζει 150.000 άτομα.

Στοιχεία σοκ παρουσιάστηκαν σε διημερίδα του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΤΕΕ) και της ΓΣΕΕ, με θέμα «Αμίαντος:
Μια διαρκής απειλή, προβλήματα και τρόποι αντιμετώπισής τους».
Στο καυτό αυτό ζήτημα που αφορά στην ασφάλεια χιλιάδων πολιτών στους χώρους εργασίας τους, η κυβέρνηση δίνει άμεση προτεραιότητα.
Ανησυχητικά είναι παράλληλα τα στοιχεία του Οργανισμού Σχολικών Κτηρίων (ΟΣΚ). Σύμφωνα με το διευθύνοντα σύμβουλο Παναγιώτη Παταργιά, νέοι έλεγχοι αποκάλυψαν επιπλέον 422 σχολεία μολυσμένα με στοιχεία αμιάντου και άλλα 20 με πλήρη αμίαντο.
Η τελική εκτίμηση είναι ότι τα …δηλητηριασμένα σχολεία θα πλησιάσουν τα 800 και το συνολικό κόστος απομάκρυνσης θα υπερβεί τα 50 εκατ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι το πρόγραμμα εντοπισμού και απομάκρυνσης αμιάντου από τα σχολεία ξεκίνησε το 2004 κατά το κόστος κατεδάφισης 54 κτηρίων με πλήρη αμίαντο έφτασε τα 17 εκατ. ευρώ.
Σημειώνεται, επίσης, ότι δεν υπάρχει όριο ασφαλούς επιπέδου έκθεσης στον αμίαντο, είτε με την έννοια του χρόνου είτε με την έννοια της συγκέντρωσης των εισπνεόμενων ινών.

«Ακόμη και ελάχιστη δόση είναι ικανή να προκαλέσει νόσο», τόνισε ο πνευμονολόγος εντατικολόγος αναπληρωτής καθηγητής Φυσιολογίας Παναγιώτης Μπεχράκης.

Ο Ανδρέας Κόλλιας, μέλος Δ.Σ. της ΓΣΕΕ, υπεύθυνος για θέματα υγείας και ασφάλειας στην εργασία, σημείωσε ότι προϊόντα αμιάντου υπάρχουν σε διάφορα εξαρτήματα που χρησιμοποιούνται ευρέως (πχ. Τακάκια αυτοκινήτων).

«Λόγω των ιδιοτήτων του και του φθηνού κόστους φθάσαμε να έχουμε 3.000 εφαρμογές αμιάντου», ανέφερε ο βουλευτής της Ν.Δ., πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής Θανάσης Κατσιγιάννης.

Οι αριθμοί που σοκάρουν 500.000 θανάτους στην Ε.Ε. εκτιμάται ότι θα προκαλέσουν οι καρκίνοι που συνδέονται με τον αμίαντο. 150.000 ανθρώπους στην Ελλάδα απειλεί αυτός ο κίνδυνος. 1 η Ιανουαρίου 2005 απαγορεύτηκε στην Ε.Ε. η παραγωγή, η εμπορία και η χρήση αμιάντου.

422 σχολεία «μολυσμένα» με στοιχεία αμιάντου και άλλα 20 με πλήρη αμίαντο εντοπίστηκαν έπειτα από νέους ελέγχους.

Σε 800 εκτιμάται ότι θα ανέλθουν τα δηλητηριασμένα σχολεία και 50 εκατομμύρια ευρώ ήταν το κόστος απομάκρυνσης του αμιάντου από τα σχολεία.

17 εκατομμύρια ευρώ ήταν το κόστος για κατεδάφιση συνολικά 54 σχολείων, ενώ στις 9 Οκτωβρίου δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως το Π.Δ. 212/2006 που αντιμετωπίζει θέματα προστασίας της ασφάλειας και υγείας των επαγγελματικά εκτιθέμενων στον αμίαντο εργαζομένων.




Γιώργος Ερισιάνος Κυριακού
Φαρμακοποιός




Διαβάστε ακόμα:




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Άρθρα

σχετικά άρθρα