Ανακοίνωση: Λόγω τεχνικών προβλημάτων στο προσωπικό email το τελευταίο διάστημα, δυστυχώς δεν έχω λάβει τα emails σας με αποτέλεσμα να μην έχετε πάρει απάντηση.

Παρακαλώ καλέστε στο 6942 598 834 ή ξανά στείλτε το email σας στο g.m.k.erisianos@gmail.com

×

Τετάρτη 5 Μαΐου 2021

Κορονοϊος 24. Πόσο διαρκεί η προστασία που παρέχουν τα εμβόλια ?


Αν δεν βρέξει θα χιονίσει, μα και αν δεν πέσουν χιόνια σίγουρα θα βγει ο ήλιος.
Κάπως έτσι εδώ και ένα χρόνο και κάτι μήνες είναι η πληροφόρηση του κοινού για την πανδημία του covid – 19.
Ο ένας επιστήμονας αναιρεί τον άλλο, η μια ανακοίνωση αντιφάσκει με την προηγούμενη και η τρομοκρατία για την ζωή καλά κρατά. . . 
Μοναδικό σίγουρο είναι ότι τα πάντα εξελίσσονται σε γοργούς ρυθμούς και ναι μεν οι επιστήμονες ανάλογα με την πανεπιστημιακή τους εκπαίδευση διχάζονται, αλλά και ο απλός άνθρωπος έχει φτάσει στα όρια της παραφροσύνης.
Βρήκα αντιπροσωπευτική την δημοσίευση που παραθέτω στην συνέχεια και στην συνέχεια θα προσπαθήσουμε να βγάλουμε τα συμπεράσματα μας.

Αναλυτικά:
Τα νεότερα δεδομένα για την προστασία που παρέχουν τα εμβόλια κατά του SARS-COV-2, συνοψίζουν οι ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Πάνος Μαλανδράκης, Γιάννης Ντάνασης, και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ).
Αναφέρουν ότι με βάση τα δεδομένα από κλινικές μελέτες των εμβολίων Pfizer, Moderna και Johnson & Johnson η προστασία των εμβολίων είναι τουλάχιστον τρεις μήνες. *

Στην πραγματικότητα αυτό το χρονικό διάστημα αναμένεται να είναι πολύ μεγαλύτερο, χωρίς ωστόσο να είναι σαφές το πόσο θα είναι αυτό, καθώς ποικίλλει από άνθρωπο σε άνθρωπο ανάλογα με την ανοσολογική απόκριση στο εμβόλιο. **

Υποθετικά, η ανοσία που παρέχουν τα εμβόλια θα είναι τουλάχιστον έξι με οκτώ μήνες, ενώ αν η ανοσία έναντι του SARS-CoV-2 είναι παρόμοια με άλλων κορονοϊών, όπως το κοινό κρυολόγημα, τότε η προστασία μπορεί να επαρκεί και για ένα ή και δύο έτη πριν χρειαστεί κάποια δόση ενίσχυσης.
Σε ασθενείς που νόσησαν με λοίμωξη COVID-19 η ανοσία ήταν επαρκής για παραπάνω από οκτώ μήνες, βέβαια η ανταπόκριση στο εμβόλιο αναμένεται να είναι διαφορετική σε σχέση με τη φυσική ανοσία της λοίμωξης.
Οι ασθενείς που νόσησαν βαρύτερα έχουν ισχυρότερη ανοσιακή απάντηση σε σχέση με όσους νόσησαν πιο ήπια.
Το παράδοξο είναι ότι επειδή η ανοσία που επάγει το εμβόλιο προσομοιάζει με την ανοσία που επιτεύχθη με σοβαρότερη μορφή της λοίμωξης, είναι πιθανό πολλοί εμβολιασμένοι να έχουν καλύτερη ανοσία από τους περισσότερους που νόσησαν. Παρόλα αυτά, τα αντισώματα σταδιακά θα πέσουν, και όταν φτάσουν ένα ουδό ασφαλείας το άτομο θα είναι ξανά επίνοσο, βέβαια είναι πιθανό η λοίμωξη να είναι πιο ήπια.

Τα Β κύτταρα μνήμης που παραμένουν στον οργανισμό μπορούν δυνητικά να ξαναπαράγουν αντισώματα όταν εκτεθούν στον ιό, και να προσαρμοστούν γρήγορα σε ένα διαφορετικό στέλεχος του ιού, εξασφαλίζοντας έτσι μία παρατεταμένη «ασφάλεια» τουλάχιστον από τη σοβαρότερη μορφή της νόσου.
Οι ειδικοί προσπαθούν να εντοπίσουν τον ουδό κάτω από τον οποίο τα αντισώματα δεν θα είναι πλέον προστατευτικά και θα είναι απαραίτητες δόσεις ενίσχυσης.

Οι εταιρείες Pfizer και Moderna έχουν σχεδιάσει κλινικές μελέτες για να καθορίσουν πόσο θα παρατείνει την ανοσία μία δόση ενίσχυσης και κατά πόσο τα εμβόλια τους είναι αποτελεσματικά έναντι των νέων στελεχών, ενώ το εμβόλιο της εταιρείας Johnson & Johnson δοκιμάζεται και σε δύο δόσεις.
Προς το παρόν τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά έναντι των περισσότερων μεταλλάξεων του ιού, αλλά αυτό μπορεί να αλλάξει αν ο ιός συνεχίζει να μεταλλάσσεται. ***

Το σημαντικότερο είναι ο γρήγορος εμβολιασμός του πληθυσμού, γιατί όσο ο ιός «κυκλοφορεί» περισσότερο, τόσο περισσότερες πιθανότητες υπάρχουν να μεταλλαχθεί σε ανθεκτικότερα στελέχη.****

Συμπερασματικά:

Αναφέρουν ότι με βάση τα δεδομένα από κλινικές μελέτες των εμβολίων Pfizer, Moderna και Johnson & Johnson η προστασία των εμβολίων είναι τουλάχιστον τρεις μήνες. *

*Οι εμβολιασμοί { Δυο δώσεις και αφού έχουν περάσει τουλάχιστον άλλες τρις εβδομάδες } μας παρέχουν τουλάχιστον 3 μήνες ανοσία

**Ευελπιστούμε ( Ευχή δηλαδή κάνουμε ) το διάστημα αυτό να φτάσει τους έξη μήνες, αλλά ακόμα δεν το ξέρουμε.

***Προς το παρόν τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά έναντι των περισσότερων μεταλλάξεων του ιού, αλλά αυτό μπορεί να αλλάξει αν ο ιός συνεχίζει να μεταλλάσσεται.

Με λόγια απλά.
Ο ιός πριν καλά, καλά, συμπληρώσει ενάμιση χρόνο από την εμφάνιση του έχει μεταλλαχτεί επισήμως πέντε φορές και το βέβαιο είναι ότι δεν θα σταματήσει εδώ.
Συνεπώς, άλλο ένα ταξίδι της επιστημονικής κοινότητας με βάρκα την ελπίδα.

****Το σημαντικότερο είναι ο γρήγορος εμβολιασμός του πληθυσμού, γιατί όσο ο ιός «κυκλοφορεί» περισσότερο, τόσο περισσότερες πιθανότητες υπάρχουν να μεταλλαχθεί σε ανθεκτικότερα στελέχη.

Αυτή είναι η μια όψη του νομίσματος που αναφέρει η ανακοίνωση σχετικά με τους εμβολιασμούς, υπάρχει όμως και η άλλη όψη επίσης αντλούμενη από διακεκριμένους επιστήμονες που λέει ότι όσο πιο πολύ κυνηγάς τον κορονοϊο, τόσο αυτός γρήγορα θα μεταλλάσσεται χωρίς να δίνει το περιθώριο στα αντισώματα να τον αντιμετωπίσουν.

Άλλωστε έχω ξανά αναφερθεί με μια σχετική έγκριτη μελέτη που λέει ότι οι μεταλλάξεις των ιών γενικότερα θα είναι πάντα ένα βήμα μπροστά.

Τέλος, κλείνοντας θα ήθελα να σταθώ σε ένα σημείο γενικότερα αυτής της πανδημίας.

Από την μια μεγάλη κουβέντα γίνεται για τους εμβολιασμούς και μάλιστα φορές ακόμα και με άμεσα εκβιαστικό τρόπο για να γίνουν και από την άλλη καμιά συζήτηση για αυτό το ρημάδι το ανοσοποιητικό του καθενός μας λες και δεν υπάρχει.
Το ανοσοποιητικό σύστημα είναι αυτό που μας έχει αποδείξει ότι έχει ανταπεξέλθει σε όλες τις πανδημίες του παρελθόντος και με την αρωγή δεν λέω, κάποιων φαρμάκων.
Τα εμβόλια έδωσαν λύσεις σε κάποιες συγκεκριμένες παθήσεις και μάλιστα μέχρι να ανακαλυφθούν φορές πέρασαν ακόμα και δεκαετίες.
Ας ενημερωθούμε όλοι για την σπουδαιότητα ενός υγιούς ανοσοποιητικού, ας μάθουμε να ξεχωρίζουμε ποια είναι αυτά που το καταστέλλουν, αλλά πολύ περισσότερο αυτά που το ενισχύουν.
Αν θέλετε να λάβατε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος δηλώστε ακόλουθοι στην σελίδα μας κα αυτό θα γίνει εύκολα.





Γιώργος Ερισίανος Κυριακού
Φαρμακοποιός



Διαβάστε ακόμα:






Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Άρθρα

σχετικά άρθρα