Σε μια χώρα σαν την Ελλάδα,
της ηλιοφάνειας και των γελαστών κατοίκων
θα ταίριαζε η μοναξιά
ή και το πρωτεξάδελφο της, η κατάθλιψη ?
Εξ’ όψεως θα έλεγα, μοιάζει στον κάθε ένα από εμάς απίθανο, όμως τα φαινόμενα για μια ακόμα φορά μας εξαπατούν.
Άλλη μία άσχημη πρωτιά έχει η Ελλάδα αφού αναδεικνύεται σε «πρωταθλήτρια» στη μοναξιά ανάμεσα στα ευρωπαϊκά κράτη. Ζοφερά είναι τα στοιχεία της νέας μελέτης του Κοινού Κέντρου Ερευνών (Joint Research Centre-JRC) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σύμφωνα με τα οποία ένας στους δέκα Έλληνες, δηλαδή το 10%, νιώθει συχνά μοναξιά, ενώ λίγο περισσότεροι από τέσσερις στους δέκα (το 43%) συναντιούνται με την οικογένεια ή τους φίλους τους το πολύ μια φορά τον μήνα.
Η Ελλάδα έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά στην Ευρώπη τόσο όσον αφορά το υποκειμενικό αίσθημα μοναξιάς των ανθρώπων, όσο και την πιο αντικειμενική κατάσταση της κοινωνικής απομόνωσης, που αξιολογείται με βάση τη συχνότητα των οικογενειακών και φιλικών επαφών.
Περισσότεροι από 75 εκατομμύρια Ευρωπαίοι ενήλικες ( Το 18% ή σχεδόν ένας στους πέντε ) συναντιούνται με την οικογένεια ή τους φίλους τους το πολύ μια φορά τον μήνα.
Στον αντίποδα της Ελλάδας και της Ουγγαρίας, όπου πάνω από το 40% των ανθρώπων βλέπουν την οικογένειά τους και τους φίλους τους το πολύ μια φορά τον μήνα, βρίσκονται η Ολλανδία, η Δανία και η Σουηδία, όπου αυτό συμβαίνει μόνο στο 8% των ενηλίκων.
Είναι αξιοσημείωτο ότι σε μια χώρα όπως η Πορτογαλία, η οποία θεωρείται στο ίδιο περίπου επίπεδο με την Ελλάδα στην ΕΕ, το ποσοστό της κοινωνικής απομόνωσης είναι μόνο 9% έναντι 43% στη χώρα μας.
Από την άλλη, συνολικά 30 εκατομμύρια Ευρωπαίοι ( Το 7% του πληθυσμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή ο ένας στους 14 ) νιώθουν μοναξιά πολύ συχνά.
Εκτός από την Ελλάδα, το 10% αγγίζει η μοναξιά και σε άλλες χώρες όπως Ουγγαρία, Τσεχία, Ιταλία, Πολωνία, Γαλλία.
Μικρότερα είναι τα ποσοστά στην Ολλανδία και στη Δανία 3%, στη Φινλανδία 4%, καθώς επίσης στη Γερμανία, στην Ιρλανδία και στη Σουηδία 5%.
Όπως είναι φανερό από τα παραπάνω νούμερα, το πρόβλημα της μοναξιάς είναι πιο έντονο στις χώρες της Ανατολικής και της Νότιας Ευρώπης από ότι της Δυτικής και Βόρειας.
Αυτό εν μέρει οφείλεται στο ότι παράγοντες όπως η κακή υγεία και οι δυσμενείς οικονομικές συνθήκες ευνοούν τη μοναξιά.
Οι ίδιοι ακριβώς παράγοντες προκαλούν και την κατάθλιψη με όλες τις γνωστές παραλλαγές και προεκτάσεις της.
Το νου σας Έλληνες στο εφεξής.
Επικοινωνήστε με συγγενείς, γνωστούς και φίλους, βγείτε από τα τσιμεντένια κλουβιά, περιορίστε την χρήση του διαδικτύου, περπατήστε και αγαπήστε την φύση.
Τα ψυχοφάρμακα όχι μόνο δεν είναι λύση, αλλά και πολλά δεινά επιφέρουν.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου