Ανακοίνωση: Λόγω τεχνικών προβλημάτων στο προσωπικό email το τελευταίο διάστημα, δυστυχώς δεν έχω λάβει τα emails σας με αποτέλεσμα να μην έχετε πάρει απάντηση.

Παρακαλώ καλέστε στο 6942 598 834 ή ξανά στείλτε το email σας στο g.m.k.erisianos@gmail.com

×

Τρίτη 2 Οκτωβρίου 2018

Ασπιρίνη. Σώζει ζωές ή κρύβει κινδύνους ?

Είναι γεγονός ότι ενώ η ασπιρίνη είναι μια από τις ουσίες που συγκαταλέγεται στον μικρό σχετικά κατάλογο των κλασικών φαρμακευτικών ιδιοσκευασμάτων, φορές προτείνεται από τους ειδικούς και χωρίς ιδιαίτερο λόγο για προστασία κατά της θρομβόλυσης. 

Προσωπικά δεν με ενοχλεί καθόλου η χρόνια χρήση της ασπιρίνης χαμηλών mg σε άτομα με καρδιαγγειακά νοσήματα, χωρίς να την θεωρώ 
και απαραίτητη.

Υπάρχουν φυσικά ιάματα για αυτή την ένδειξη πολύ ισχυρότερα και χωρίς ίχνος παρενεργειών στην σωστή τους χρήση.


Επί του προκειμένου:
Η νέα μελέτη που είδε το φως της δημοσιότητας για την ασπιρίνη και για την καθημερινή λήψη της ανατρέπει τα όσα μέχρι τώρα γνωρίζαμε.
Συγκεκριμένα, η καθημερινή λήψη ασπιρίνης δεν παρατείνει την υγιή ζωή στους ηλικιωμένους χωρίς καρδιαγγειακά προβλήματα, σύμφωνα με μια νέα μεγάλη αμερικανο-αυστραλιανή μελέτη, η οποία εξέτασε τα οφέλη και τους κινδύνους από την χορήγηση ασπιρίνης χαμηλής δοσολογίας.

Η έρευνα η πιο ολοκληρωμένη του είδους της μέχρι σήμερα δείχνει μάλιστα ότι η λήψη ασπιρίνης κάθε μέρα για λόγους πρόληψης κάνει περισσότερο κακό παρά καλό στους υγιείς ανθρώπους της τρίτης ηλικίας, καθώς ενέχει αυξημένο κίνδυνο αιμορραγίας.
Η διεθνής διπλή τυφλή και ελεγχόμενη μελέτη με εικονικό φάρμακο ( Placebo ) κλινική δοκιμή ASPREE ( ASPirin in Reducing Events in the Elderly ) πραγματοποιήθηκε σε βάθος πενταετίας σε 19.114 άτομα στην Αυστραλία και 2.411 άτομα στις ΗΠΑ, όλα άνω των 65 ετών.
Στην αρχή της μελέτης κανείς συμμετέχων δεν είχε άνοια, κινητικά προβλήματα ή καρδιαγγειακές παθήσεις που να δικαιολογούν τη λήψη ασπιρίνης.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Τζον ΜακΝιλ, επικεφαλής του Τμήματος Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Μόνας της Μελβούρνης, έκαναν τρεις σχετικές δημοσιεύσεις στο διεθνούς κύρους αμερικανικό ιατρικό περιοδικό The New England Journal of Medicine.
Διαπιστώθηκε ότι η χορήγηση ασπιρίνης 100 mg την μέρα δεν είχε καμία θετική επίπτωση στην επιβίωση.
Μεταξύ όσων πήραν ασπιρίνη, το 90,3% ζούσε στο τέλος της μελέτης, έναντι ποσοστού 90,5% μεταξύ όσων είχαν πάρει το placebo.
Τα ποσοστά εμφάνισης άνοιας και κινητικών δυσκολιών ήσαν παρόμοια στις δύο ομάδες, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Μάλιστα η ομάδα της ασπιρίνης είχε ελαφρώς αυξημένο κίνδυνο θανάτου ( 5,9% πέθαναν στη διάρκεια της πενταετούς μελέτης ) έναντι της ομάδας του placebo 

( Με ποσοστό θανάτων 5,2% ) ένα εύρημα για το οποίο δεν υπάρχει σαφής εξήγηση.
Πάντως το υψηλότερο ποσοστό θανάτων μεταξύ όσων έπαιρναν καθημερινά ασπιρίνη για χρόνια, οφειλόταν κυρίως στο υψηλότερο ποσοστό θανάτων λόγω καρκίνου.
( Περίπου οι μισοί συμμετέχοντες που πέθαναν, είχαν κάποιο καρκίνο )
"Η αύξηση των θανάτων από καρκίνο στην ομάδα της ασπιρίνης ήταν απρόσμενη, καθώς προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει ότι η χρήση ασπιρίνης λειτουργεί θετικά ενάντια στον καρκίνο.
Το θέμα αναλύεται περαιτέρω και, εωσότου υπάρξουν πρόσθετα στοιχεία, αυτό το εύρημα πρέπει να ερμηνευθεί με κάθε επιφύλαξη", δήλωσε ο ερευνητής δρ Λέσλι Φορντ.

Όσον αφορά τα σοβαρά καρδιαγγειακά περιστατικά στη διάρκεια της μελέτης, 
( Στεφανιαία νόσος, μη θανατηφόρα εμφράγματα, θανατηφόρα και μη θανατηφόρα ισχαιμικά εγκεφαλικά. ) οι διαφορές ήσαν μικρές ανάμεσα στην ομάδα της ασπιρίνης, 448 περιστατικά και του placebo 474.
Από την άλλη, η καθημερινή λήψη ασπιρίνης συνδεόταν με αυξημένο κίνδυνο αιμορραγίας κυρίως στο γαστρεντερικό σύστημα και στον εγκέφαλο. ( Αιμορραγικά εγκεφαλικά επεισόδια.)
Υπήρξαν 361 τέτοια περιστατικά στην ομάδα της ασπιρίνης, 3,8% των συμμετεχόντων, έναντι 265 στην ομάδα του placebo 2,7%.
Οι επιστήμονες ξεκαθάρισαν ότι η ασπιρίνη είναι ωφέλιμη για την πρόληψη των εμφραγμάτων και των εγκεφαλικών στους ανθρώπους που έχουν καρδιαγγειακές παθήσεις, όπως στεφανιαία νόσο.
Όμως δεν φαίνεται να έχει ανάλογο όφελος στους υγιείς ανθρώπους της τρίτης ηλικίας. 

Δεν έχει μελετηθεί ακόμη σε βάθος κατά πόσο η καθημερινή ασπιρίνη μπορεί να ωφελήσει τους υγιείς ανθρώπους κάτω των 65 ετών.


Συμπερασματικά:
Πολύς θόρυβος για γνωστά αποτελέσματα.
Δεν πιστεύω προσωπικά ότι υπάρχει ειδικός γιατρός στην χώρα μας που να μην τα γνωρίζει αυτά, όπως επίσης και να την χορηγεί επιπολαίως.
Αντίθετα βασίζει την αγωγή του σε άλλα γνωστά φαρμακευτικά ιδιοσκευάσματα και επικουρικά χορηγεί και την ασπιρίνη.
Χαρακτηριστικά θα αναφέρω ότι υπάρχουν άλλα φαρμακευτικά ιδιοσκευάσματα για τις αντίστοιχες ενδείξεις που είναι πολύ πιο ένοχα παρενεργειών από την κλασική ασπιρίνη.
Σε κάθε περίπτωση όμως πραγματικά υπάρχουν αποδεδειγμένα φυσικά ιάματα που με κλινικές αποδείξεις μπορούν να παρέχουν προστασία όχι μόνο σε άτομα με καρδιαγγειακά προβλήματα, αλλά ακόμα και σε άτομα που λειτουργούν με τους κανόνες της πρόληψης.
Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε ανεπιφύλακτα
στο e-mail: g.m.k.erisianos@gmail.com ή στο τηλέφωνο 6942.598.834



Γιώργος Ερισιάνος Κυριακού
Φαρμακοποιός


Διαβάστε ακόμα: 

Η Καρδιά και η προστασία της.  &  Τι πρέπει να τρώμε για να έχουμε γερή καρδιά;  &  Συνένζυμο Q10. Μέρος της πραγματικής του αξίας έχει ερευνηθεί έως σήμερα.  &  Αποτοξίνωση. Τελικά είναι αυτό που νομίζεις ?  &  Ganoderma Lucidum. Αξίζει άλλη μια αναφορά ακόμα ?  &  Στοχευμένη - Ganotherapy,  &  A.F.A. Τα φύκια της υγείας, της ευεξίας και της ομορφιάς.  &  Πρόπολη: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε. 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Άρθρα

σχετικά άρθρα