Ανακοίνωση: Λόγω τεχνικών προβλημάτων στο προσωπικό email το τελευταίο διάστημα, δυστυχώς δεν έχω λάβει τα emails σας με αποτέλεσμα να μην έχετε πάρει απάντηση.

Παρακαλώ καλέστε στο 6942 598 834 ή ξανά στείλτε το email σας στο g.m.k.erisianos@gmail.com

×

Πέμπτη 18 Σεπτεμβρίου 2014

Ουροποιητικό σύστημα

 
 

. . . και γιατί Ganoderma Lucidum & Cordyceps.

Το ουροποιητικό σύστημα του ανθρώπου αποτελείται από τους νεφρούς, τους ουρητήρες, την ουροδόχο κύστη και την ουρήθρα.

Σκοπός του συστήματος αυτού είναι η παραγωγή και η αποβολή των ούρων και μαζί μ' αυτά μιας σειράς άχρηστων συστατικών που παράγονται στον οργανισμό από τις καύσεις, καθώς και η διατήρηση του ισοζυγίου του νερού και των ηλεκτρολυτών στο ανθρώπινο σώμα.


Το κύριο όργανο του ουροποιητικού είναι ο νεφρός.

Έχουμε δύο νεφρούς στο σώμα μας, έναν αριστερό κι ένα δεξιό που σκοπός τους είναι η παραγωγή των ούρων.

Τα υπόλοιπα όργανα του συστήματος χρησιμεύουν στην αποβολή των ούρων και γι αυτό τα λέμε και αποχετευτικά όργανα του ουροποιητικού συστήματος.

Ακολουθεί ένα δοκίμιο λειτουργικής ανατομικής του ουροποιητικού συστήματος του ανθρώπου στο οποίο περιγράφεται η μορφολογία και η λειτουργία του συστήματος.

Ο μεταβολισμός των πρωτεϊνών στα κύτταρα έχει ως αποτέλεσμα την παραγωγή αζωτούχων ουσιών, οι οποίες είναι τοξικές για τον οργανισμό.

Έτσι, έπρεπε να βρεθεί κάποιος τρόπος απομάκρυνσης αυτών των ουσιών από το σώμα για να είναι δυνατή η φυσιολογική του λειτουργία.

Tο ουροποιητικό σύστημα έχει σκοπό την παραγωγή και την αποβολή των ούρων και μέσω αυτών την απομάκρυνση κυρίως των τοξικών καταλοίπων του μεταβολισμού των πρωτεϊνών.

Μέρη του συστήματος
Στο ουροποιητικό σύστημα του ανθρώπου διακρίνουμε δύο οργανικές ενότητες: τα όργανα παραγωγής των ούρων, που είναι οι νεφροί, και τα όργανα αποχέτευσης των ούρων, που είναι οι νεφρικοί κάλυκες, η νεφρική πύελος, οι ουρητήρες, η ουροδόχος κύστη και η ουρήθρα.

Όλα τα όργανα του ουροποιητικού συστήματος είναι εξωπεριτοναϊκά.

Οι νεφροί με τους νεφρικούς κάλυκες και τη νεφρική πύελο (μία για κάθε νεφρό) και οι ουρητήρες (ένας από κάθε νεφρό), βρίσκονται στον οπισθοπεριτοναϊκό χώρο, στο οπίσθιο κοιλιακό τοίχωμα.

Οι τελικές μοίρες των ουρητήρων κατεβαίνουν στη μικρή πύελο και καταλήγουν στην ουροδόχο κύστη στον υποπεριτοναϊκό χώρο.

H ουρήθρα είναι διαφορετική στους άνδρες και στις γυναίκες και βρίσκεται στα έξω γεννητικά τους όργανα.

Παθήσεις του ουροποιητικού συστήματος:

Μερικές από τις συχνότερες παθήσεις του ουροποιητικού συστήματος για τις οποίες χορηγείται σήμερα φαρμακευτική αγωγή, σχετίζονται με λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος και νεοπλάσματα του προστάτη.

Οι λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος αποτελούν σημαντική πρόκληση για τον θεράποντα ιατρό, που καλείται να αντιμετωπίσει τη διάρκεια και τη συμπτωματολογία τους, που επηρεάζουν σημαντικά την καθημερινότητα του ασθενή.

Η Καλοήθης Υπερπλασία του Προστάτη (ΚΥΠ) αποτελεί το συχνότερο ουρολογικό πρόβλημα στους ηλικιωμένους άνδρες, προσβάλλοντας περίπου το μισό ανδρικό πληθυσμό άνω των 50 ετών.

Η επίπτωση της ΚΥΠ αυξάνει με την ηλικία και αποτελεί αιτία σημαντικής υποβάθμισης στην ποιότητα ζωής εκατομμυρίων ανδρών παγκοσμίως.

Τα συμπτώματα του κατώτερου ουροποιητικού που οφείλονται σε Καλοήθη Υπερπλασία του Προστάτη διακρίνονται σε αποφρακτικά και ερεθιστικά. Στα αποφρακτικά περιλαμβάνονται η δυσκολία στην έναρξη της ούρησης, η διακοπτόμενη ούρηση, το αίσθημα ατελούς κένωσης της κύστης, η παρατεταμένη ούρηση κ.α., ενώ στα ερεθιστικά η συχνουρία, η νυκτουρία, η έπειξη και η ακράτεια.

Η ανάπτυξη φαρμακευτικών θεραπειών τα τελευταία 10-15 χρόνια έφερε επανάσταση στη θεραπευτική αντιμετώπιση της συμπτωματικής ΚΥΠ. Η φαρμακευτική θεραπεία περιλαμβάνει κυρίως ανταγωνιστές των α-αδρενεργικών υποδοχέων, αναστολείς της 5α-ρεδουκτάσης, καθώς και συνδυαστική θεραπεία.

O Καρκίνος του Προστάτη είναι σήμερα ο συχνότερος καρκίνος στους άνδρες των αναπτυγμένων χωρών του δυτικού κόσμου και αποτελεί ταυτόχρονα τη δεύτερη αιτία θανάτου από καρκίνο. Παρά το γεγονός ότι η συχνότητα εμφάνισης του καρκίνου αυτού, είναι αρκετά μεγάλη, γνωρίζουμε σήμερα ότι υπάρχουν πολλές ακόμα περιπτώσεις προστατικού καρκίνου που παραμένουν αδιάγνωστες, καθότι δεν προκαλούν συμπτώματα, που να αναγκάζουν τους ασθενείς να καταφύγουν σε ουρολόγο.

Συνοψίζοντας:
Είναι γεγονός όσο γνωρίζουμε τα συστήματα του ανθρωπίνου σώματος, κατανοούμε περισσότερο την αξία που έχει τόσο το Ganoderma Lucidum, όσο και το Cordyceps για τους εξής λογούς:

      I.        Για την προστασία που παρέχουν και στο ουροποιητικό σύστημα από την αποδεδειγμένη αποτοξίνωση που του παρέχουν.

     II.        Επίσης η αποδεδειγμένη ενίσχυση του ανοσοποιητικού που έχουν, έρχεται και καλύπτει και το ουροποιητικό από ιογενείς μολύνσεις που χαρακτηρίζονται ως ο μεγαλύτερος κίνδυνος σειράς νοσημάτων. 

   III.        Η μεγάλη αντιφλεγμονώδη δράση που έχουν και τα δυο βότανα, τόσο το Ganoderma Lucidum  όσο και το Cordyceps θα εξασφαλίσουν ταχεία ανάρρωση ( Πέρα της προστασίας ) ακόμα και σε περιπτώσεις νοσημάτων.

   IV.        Η αναμφίβολη ομαλή ανάπλαση των κυττάρων που παρέχουν, θα ανατάξει τυχών αλλοιώσεις που μπορεί να υπάρξουν στο σύστημα.

    V.        Τέλος, η ενίσχυση του φλοιού των καρκινικών κυττάρων που αποτρέπει αποδεδειγμένα την ανάπλαση τους, θα  αποτρέψει τυχών μεταστάσεις αφενός και αφετέρου θα προστατεύει εκ προοιμίου το σύστημα, ( Κίστη, Ουρήθρα, Υπερτροφία προστάτη για τους άνδρες ) από νεοπλασίες. 

 

Τόσο το Ganoderma Lucidum  όσο και το Cordyceps σήμερα θεωρούνται

φυσικά φάρμακα επιλογής ΟΧΙ μόνο στην κλασική ιατρική επιστήμη της ανατολής, αλλά και της δύσης.

 

Γιώργος Ερισιάνος Κυριακού
 

 Διαβάστε ακόμα: 

ΠΗΓΕΣ

Βικιπαιεια. American journal. Milsom I, Abrams P, Cardoso L, et al. BJU Int 2001;87:760-6. Stewart W, Van Rooyen JB, Cundiff GW, et al. World J Urol 2003;20:327-36.  New Perspectives on Benign Prostatic Hyperplasia, Miller P. Merit Publishing Int. 2007. Ουρολογία, Κ.Δημόπουλου, 1998. Γεράσιμος Βλασόπουλος. Κ/της Ουρολογίας Πανεπιστήμιου Αθηνών.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Άρθρα

σχετικά άρθρα