Ανακοίνωση: Λόγω τεχνικών προβλημάτων στο προσωπικό email το τελευταίο διάστημα, δυστυχώς δεν έχω λάβει τα emails σας με αποτέλεσμα να μην έχετε πάρει απάντηση.

Παρακαλώ καλέστε στο 6942 598 834 ή ξανά στείλτε το email σας στο g.m.k.erisianos@gmail.com

×

Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου 2021

Ημέρα Ενημέρωσης για την Οικογενή Υπερχοληστερολαιμία 2021


Με λόγια απλά, η κληρονομικότητα στην αυξημένη χοληστερίνη και γιατί όχι και τα τριγλικερίδια.
Δεν είναι λίγα τα παραδείγματα που τεκμηριώνουν αυτό.
Άτομα με φυσιολογική, φυσική ζωή, προσεγμένη διατροφή και φυσιολογικού βάρους να παρουσιάζουν από μικρή μάλιστα ηλικία αδικαιολόγητα αυξημένη χοληστερόλη.

Επιστημονική προσέγγιση:
Στη γενετική, η κληρονομικότητα είναι η μεταβίβαση ορισμένων χαρακτηριστικών από τους γονείς στους απογόνους.
Σε μοριακό επίπεδο, αφορά τη μετάδοση της κωδικοποιημένης στο DNA γενετικής πληροφορίας.
Η κληρονομικότητα είναι θεμελιώδης μηχανισμός της βιολογικής εξέλιξης, καθώς χάρη σε αυτή τα χαρακτηριστικά των ειδών μεταδίδονται στους απογόνους τους σε βάθος χρόνου.

Στον άνθρωπο παράδειγμα κληρονομικότητας είναι ο φυλοκαθορισμός, που ακολουθεί ένα συγκεκριμένο πρότυπο εξαρτώμενο από τα χρωμοσώματα που διαθέτει το άτομο. Το άτομο που φέρει ΧΧ χρωμόσωμα είναι θηλυκό, ενώ αυτό που φέρει ΧΥ είναι αρσενικό.
Κάθε αρσενικό άτομο κληρονομεί υποχρεωτικά το Χ χρωμόσωμα από την μητέρα του, το άλλο χρωμόσωμα, το Υ, το κληρονομεί από τον πατέρα του, ενώ κάθε θηλυκό άτομο κληρονομεί υποχρεωτικά το Χ χρωμόσωμα από τον πατέρα του και το άλλο χρωμόσωμα το κληρονομεί από την μητέρα του.
Η κληρονομικότητα δεν περιορίζεται όμως μόνο στο αν οι απόγονοι θα είναι γυναίκες ή άνδρες, ή στο χρώμα και τα στοιχεία της όψης.
Πολλές φορές παρουσιάζεται και σε αρκετές ασθένειες, πράγμα που μας κάνει αν μη τι άλλο να είμαστε υποψιασμένη από τα νεανικά μας χρόνια.


H 24η Σεπτεμβρίου έχει οριστεί από το 2012 
ως Ημέρα Ενημέρωσης για την Οικογενή Υπερχοληστερολαιμία (Familial Hypercholesterolemia Awareness Day), με πρωτοβουλία του ερευνητικού μη κερδοσκοπικού ιδρύματος FH Foundation, που εδρεύει στην Πασαντίνα της Καλιφόρνιας.

Η Οικογενής Υπερχοληστερολαιμία είναι κληρονομική διαταραχή που χαρακτηρίζεται από πολύ αυξημένα επίπεδα LDL (κακής) χοληστερόλης στο αίμα ακόμα και από τη γέννηση του ατόμου.
Η μη έγκαιρη διάγνωσή της και συνεπώς η μη λήψη της κατάλληλης αγωγής μπορεί να οδηγήσουν σε στεφανιαία νόσο από νεαρή ηλικία.

Το 28% των ασθενών έχουν εγκατεστημένη καρδιαγγειακή νόσο, ενώ 72% των ασθενών κατά την καταγραφή τους ελάμβαναν υπολιπιδαιμική αγωγή.
Κατά τη στιγμή της ένταξης στο τηρούμενο μητρώο μόλις το 17% των ασθενών είχε επιτύχει το στόχο για τα επίπεδα της «κακής» (LDL) χοληστερόλης.

«Τα πρώτα συμπεράσματά μας είναι ότι η διάγνωση της νόσου γίνεται καθυστερημένα, ο ένας στους τέσσερις ασθενείς έχει ήδη εμφανίσει καρδιαγγειακή νόσο, ένας στους τέσσερις δεν λαμβάνει υπολιπιδαιμική θεραπεία και τέσσερις στους πέντε ασθενείς έχουν τιμές κακής, (LDL) χοληστερόλης πάνω από το στόχο της θεραπείας», επισημαίνει ο αναπληρωτής καθηγητής Παθολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και ειδικός γραμματείας της ΕΑΕ Ευάγγελος Λυμπερόπουλος.

Με αφορμή τη σημερινή ημέρα, η ΕΑΕ υπενθυμίζει την ανάγκη έγκαιρου ελέγχου των ατόμων με βεβαρημένο οικογενειακό ιστορικό.

Συμπερασματικά:
Από τα νεανικά σας χρόνια, υποχρεωτικά θα έλεγα, πρέπει να μάθετε ποιες είναι οι ασθένειες που πάσχουν οι συγγενείς σας, εξ αίματος φυσικά με κάθε λεπτομέρεια.

Προσοχή, δεν είναι απαραίτητο ότι και εσείς θα νοσήσετε έστω και σε βάθος χρόνου, αλλά σαφώς είναι απαραίτητο να συχνά να το ελέγχετε.
Όσο πιο έγκαιρα γίνει η διάγνωση ακόμα και σε επίπεδο προδιάθεσης, τόσο ευκολότερη θα είναι και η αντιμετώπιση της όποιας ασθένειας και αυτός είναι ο κανόνας.

Από την άλλη.
Σε μια προσπάθεια της σύγχρονης ανθρωπότητας να αποφύγει την πολυφαρμακία με τις γνωστές παρενέργειες, επανέφερε στο προσκήνιο τα αναγνωρισμένα πράσινα ιάματα της φύσης, όπου γνωρίζοντας τα αποδέχτηκε τα ευεργετήματα τους σε θέματα υγείας, ευεξίας και ομορφιάς.
Να είστε σίγουροι ότι και για την καταπολέμηση ακόμα και της κληρονομικής Υπερχοληστερολαιμίας υπάρχει αξιόπιστη λύση.
Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε ανεπιφύλακτα
στο e-mail: g.m.k.erisianos@gmail.com ή στο τηλέφωνο 6942.598.834



Γιώργος Ερισιάνος Κυριακού
Φαρμακοποιός



Διαβάστε ακόμα:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Άρθρα

σχετικά άρθρα