Ανακοίνωση: Λόγω τεχνικών προβλημάτων στο προσωπικό email το τελευταίο διάστημα, δυστυχώς δεν έχω λάβει τα emails σας με αποτέλεσμα να μην έχετε πάρει απάντηση.

Παρακαλώ καλέστε στο 6942 598 834 ή ξανά στείλτε το email σας στο g.m.k.erisianos@gmail.com

×

Δευτέρα 13 Νοεμβρίου 2017

Πνευμονία. Αίτια που την προκαλούν και η φυσική αντιμετώπιση της.


Ενώ είναι σίγουρο ότι όλοι την έχουμε ακούσει κάποιες φορές στην ζωή μας, λίγοι είναι αυτοί που την κατανοούν επακριβώς και μάλιστα φορές ακόμα 
και οι πάσχοντες. 
Από την άλλη ας μην ξεχνάμε ότι η πνευμονία με τον ευρύτερο της όρο, πέρα του ότι ταλαιπωρεί εκατομμύρια συνανθρώπους μας σε όλο τον κόσμο, παραμένει μια από τις συχνές αιτίες θανάτου μέχρι και σήμερα.

Με λόγια απλά η πνευμονία χρήζει μεγίστη σε πρόληψη και άμεση διάγνωση και θεραπεία προκειμένου να αντιμετωπιστούν έγκαιρα όλες εκείνες οι δυσάρεστες επιπλοκές της.
Ας την γνωρίσουμε καλύτερα και ας εκπαιδευτούμε για την αντιμετώπιση της.

Εν’ αρχή η Πνευμονία:
H πνευμονία είναι φλεγμονώδης νόσος του πνεύμονα που επηρεάζει πρωτίστως τους μικροσκοπικούς σάκους αέρα που είναι γνωστοί ως πνευμονικές κυψελίδες.
Συνήθως προκαλείται από ιογενείς μολύνσεις ή βακτήρια και λιγότερο συχνά από άλλους μικροοργανισμούς, ορισμένα φάρμακα και άλλες παθήσεις γνωστές ως αυτοάνοσα νοσήματα.

Συνεπώς έως εδώ στο μεγαλύτερο ποσοστό της εμφάνισης της έχει να κάνει με το ανοσοποιητικό μας σύστημα. ( Δηλαδή κατά πόσο ο οργανισμός μας μπορεί να την αντιμετωπίσει πριν καν την γέννηση της. )
Στα συνήθη συμπτώματα περιλαμβάνονται ο βήχας, ο πόνος στο στήθος, ο πυρετός, και η δυσκολία στην αναπνοή.

Στα διαγνωστικά εργαλεία περιλαμβάνονται οι απλές ακτινογραφίες και η μικροβιολογική καλλιέργεια πτύελου.
Η θεραπεία της νόσου εξαρτάται από το υποκείμενο αίτιό της.
Κατά της βακτηριακής πνευμονίας και την κλασική ιατρική χορηγείται αγωγή με αντιβιοτικά.
Αν η πνευμονία είναι σοβαρής μορφής, συνήθως γίνεται εισαγωγή του ασθενούς στο νοσοκομείο για κάποιο χρονικό διάστημα.
Η πνευμονία παρουσιάζεται ετησίως σε περίπου 450 εκατομμύρια ανθρώπους, επτά επί τοις εκατό του συνολικού παγκόσμιου πληθυσμού δηλαδή και προκαλεί περίπου 4 εκατομμύρια θανάτους σε νεογνά και μικρά παιδιά, καθώς και εξασθενημένους υπερήλικες.
Αν και η πνευμονία θεωρούταν από τον Γουίλιαμ Όσλερ τον 19ο αιώνα ως αρχηγός των θανατηφόρων νοσημάτων, με τον ερχομό της αντιβιοτικής θεραπείας και εμβολίων έχει σημειωθεί βελτίωση στους βαθμούς αντιμετώπισης της.
Εντούτοις, στις αναπτυσσόμενες χώρες, μεταξύ των πολύ νεαρών και πολύ ηλικιωμένων, αλλά και στους ασθενείς με χρόνιες παθήσεις, η πνευμονία παραμένει σημαντική αιτία θανάτου.
Επί ανιάτων καταστάσεων υγείας και ηλικιωμένων, ιδίως εκείνων που είναι επιβαρυμένοι με άλλες παθήσεις, η πνευμονία είναι συχνά η άμεση αιτία θανάτου.

Αίτια που την προκαλούν:
Η πνευμονία οφείλεται σε μολύνσεις που προκαλούν κυρίως βακτήρια ή ιούς και σπανιότερα σε μύκητες και παράσιτα.
Αν και έχουν αναγνωριστεί πάνω από 100 στελέχη λοιμογόνων παραγόντων, μόνο ορισμένα από αυτά ευθύνονται για την πλειοψηφία των περιπτώσεων

εμφάνισης πνευμονίας.
Οι μολύνσεις μικτού τύπου, που προκαλούνται δηλαδή ταυτόχρονα από ιούς και βακτήρια μπορούν να εμφανιστούν μέχρι και το 45% των περιπτώσεων σε παιδιά και σε 15% σε ενήλικες.
Η καταπολέμηση του νοσογόνου παράγοντα με αντιβίωση μπορεί να αποτύχει στις μισές περίπου περιπτώσεις.
Από την άλλη, ο όρος πνευμονία χρησιμοποιείται ενίοτε με πιο ευρεία έννοια, για να χαρακτηρίσει οποιαδήποτε κατάσταση επιφέρει φλεγμονή των πνευμόνων. ( Η οποία μπορεί για παράδειγμα να προκληθεί από άλλα αυτοάνοσα νοσήματα, χημικά εγκαύματα ή παρενεργειες φαρμακευτικων ιδιοσκευασματων. )
Ωστόσο, είναι ακριβέστερο αυτού του είδους η φλεγμονή να χαρακτηρίζεται ως πνευμονίτιδα.
Ιστορικά, οι λοιμογόνοι παράγοντες χωρίζονταν σε τυπικούς και άτυπους.
Οι συνθήκες και οι παράγοντες κινδύνου προδιάθεσης για πνευμονία συμπεριλαμβάνουν τα εξής:

  • Ανοσοανεπάρκεια. ( Καταστολη του ανοσοποιητικου συστηματος ειτε από φαρμακευτικα ιδιοσκευασματα, ειτε από άλλες χρονιες παθησεις. ) 
  • Αλκοολισμός.
  • Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια. ( ΧΑΠ )
  • Κάπνισμα.
  • Χρόνια νεφροπάθεια. 
  • Ηπατικές παθήσεις.
  • Φαρμακευτικα ιδιοσκευασματα. ( Η χρήση φαρμάκων για τη μείωση παραγωγής οξέων, όπως οι αναστολείς της αντλίας πρωτονίων ή οι αναστολείς H2 ) 
  • Κλιματιστικά σε κοινόχρηστους χώρους σε συνδυασμό με την πεσμένη άμυνα. 

Μετάδοση:
Οι ιοί, καθώς και τα βακτήρια, μπορούν να φθάσουν στον πνεύμονα μέσα από διάφορες κοινές διαδρομές και θα επαναλάβω ότι άμεσο κίνδυνο διατρέχουν τα άτομα με πεσμένο ανοσοποιητικό σύστημα.
Παρόλα αυτά ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός συνήθως μεταδίδεται όταν οι άνθρωποι αγγίξουν μολυσμένα αντικείμενα και στη συνέχεια αγγίξουν τα μάτια ή τη μύτη τους.
Άλλες ιογενείς λοιμώξεις παρουσιάζονται όταν γίνεται εισπνοή μολυσμένων αερομεταφερόμενων σταγονιδίων από τη μύτη ή το στόμα.
Εφόσον οι ιοί εισέλθουν στην ανώτερη αναπνευστική οδό, μπορούν να προχωρήσουν στους πνεύμονες, όπου προσβάλλουν τα επιθηλιακά κύτταρα των αεραγωγών, τις κυψελίδες ή το πνευμονικό παρέγχυμα.
Μερικοί ιοί θα τονίσω, όπως ο ιός της ιλαράς, του απλού έρπη και ορισμένων αφροδισίων νοσημάτων μπορεί να φτάσουν στους πνεύμονες απλά μέσω του αίματος.
Η εισβολή ιών στους πνεύμονες επίσης, μπορεί να οδηγήσει σε διάφορες μορφές κυτταρικού θανάτου προκαλώντας μόνιμη έστω και τοπική βλάβη στους πνεύμονες.

Πρόληψη:
Πέρα από την αποφυγή των προαναφερομένων αιτιών που προκαλούν την πνευμονία, η πρόληψη περιλαμβάνει, ( Κύρια σε ομάδες υψηλού κινδύνου ) τον εμβολιασμό.
Απαραίτητο ασφαλώς είναι και η διατήρηση του ανοσοποιητικού συστήματος ψηλά και πάντα μόνο με φυσικούς τρόπους. ( Διατροφή βάση της αρχής της Ελληνικής κουζίνας, προγραμματισμένη σταθερή διαβίωση, άσκηση και επιλεγμένα φυσικά ιάματα και ασφαλώς βιολογικά συμπληρώματα. )



Συμπερασματικά:
Η πνευμονία ανεξαρτήτου αιτιολογίας και τύπου, δεν είναι μια ασθένεια που ακόμα και στις μέρες μας δεν μας προβληματίζει γενικότερα.
Ταλαιπωρεί τους πάσχοντες αφάνταστα φορές και για πολλά, πολλά χρόνια, έχει μεγάλο ποσοστό υποτροπής και το χειρότερο θεωρείται και θανατηφόρος.
Χρειάζεται μέγιστη προσοχή, συχνή παρακολούθηση ακόμα και μετά την αποθεραπεία της και τέλος απαραίτητες διορθώσεις στην διαβίωση απομακρύνοντας δια παντός τα αίτια που την προκάλεσαν.
Για να γίνω πιο σαφής, δεν είναι δυνατών να έχει περάσει κάποιος πνευμονία και να συνεχίζει να καπνίζει, ή να καταναλώνει μεγάλες ποσότητες αλκοόλ καθημερινά.
Δεν θα ήταν δυνατών κάποιος που περάσει πνευμονία, να αγνοεί την διατροφή βάση των αρχών της παραδοσιακής Ελληνικής κουζίνας, να μην έχει εντάξει στην καθημερινότητα του την άσκηση, να μην κάνει συχνή αποτοξίνωση, να μην λαμβάνει συστηματικά κάποια ιάματα όπως Ganoderma Lucidu ή κύρια Cordyceps, ή να μην λαμβάνει την πολυδύναμη φόρμουλα του πανεπιστημίου των Αθηνών για ενδυνάμωση ή αποτοξίνωση.
Θα θυμίσω πως η πνευμονία μέχρι και τις αρχές του περασμένου αιώνα ήταν συνυφασμένη σε τεράστια ποσοστά με τον θάνατο. 

Προσοχή λοιπόν για να έχουμε ένα ύπνο ελφρύ για πάντα.
Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε 
στο e-mail: g.m.k.erisianos@gmail.com ή στο τηλέφωνο 6942.598.834


Γιώργος Ερισιάνος Κυριακού
Φαρμακοποιός


Διαβάστε ακόμα:  

Τι είναι η Ανοσολογία και τι η φλεγμονή.  &  Ανοσοποιητικό σύστημα. Επιβεβλημένη η διατήρηση του σε υψηλό επίπεδο ?  &  Αίτια που προκαλούν ανοσοκαταστολή και φυσική αντιμετώπιση.  &  A.F.A. Τα φύκια της υγείας, της ευεξίας και της ομορφιάς.  &  Μικρόβια ανθεκτικότερα και στα ισχυρότερα αντιβιοτικά.  &  Διοσκουρίδης ο Πεδάνιος & το Ganoderma Lucidum.  &  Cordyceps sinensis Φάκελος Φαρμακευτικά μανιτάρια !  &  Βότανα ως φάρμακα.  



Βιβλιογραφία:
Ευρωπαϊκή Πνευμονολογική Εταιρεία, άρθρο: "Τι είναι η πνευμονία", από τον ιστότοπο:  
European Lung Foundation.
McPhee, "Παθολογική φυσιολογία", ιατρικές εκδόσεις Λίτσας, 2η έκδοση, 2000.
Danidson's "Παθολογία", ιατρικές εκδόσεις Π.Χ.Πασχαλίδης, 19η έκδοση, 2005.
Προσωπικό τομέως παθολογίας Ιατρικής Σχολής Αθηνών, "Παθολογία", ιατρικές εκδόσεις Π.Χ.Πασχαλίδης, 2002.
Marrie TJ. "Community-acquired penumonia", Clin. Infect. Dis. 18:501-515, 1994

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Άρθρα

σχετικά άρθρα