Ανακοίνωση: Λόγω τεχνικών προβλημάτων στο προσωπικό email το τελευταίο διάστημα, δυστυχώς δεν έχω λάβει τα emails σας με αποτέλεσμα να μην έχετε πάρει απάντηση.

Παρακαλώ καλέστε στο 6942 598 834 ή ξανά στείλτε το email σας στο g.m.k.erisianos@gmail.com

×

Δευτέρα 6 Νοεμβρίου 2017

Ρόδι. Από την πρωτοχρονιάτικη συνήθεια του χθες για καλή τύχη, στην καθημερινή μας διατροφή του σήμερα.

Ναι είναι γεγονός ότι τα άγνωστα ευεργετήματα 
που έχει ο χυμός του ροδιού για υγεία, ευεξία και ομορφιά, έρχονται στο φως της δημοσιότητας 
μέρα με την ημέρα. 
Πρόσφατα δημοσιεύτηκαν τα αποτελέσματα μεγάλης κλινικής μελέτης in vivo που απέδειξαν ξεκάθαρα την αντιοξειδωτική δράση του.

Σημαντικό είναι ότι η αντιοξειδωτική αυτή δράση του χυμού από φρέσκα Ελληνικά ρόδια, διήρκησε για πολλούς μήνες ακόμα και μετά την διακοπή της λήψης του. 

Αναλυτικά:
Η μελέτη πραγματοποιήθηκε σε μεγάλη ομάδα από υγιείς εθελοντές και διήρκησε μόλις 15 ημέρες, όπου κατανάλωναν μισό λίτρο φρέσκου χυμού από ρόδι.
Στα πλαίσια της έρευνας, μετρήθηκαν και αξιολογήθηκαν οι αλλαγές στους δείκτες οξειδωτικού στρες στο αίμα των συμμετεχόντων σε τέσσερα διαφορετικά χρονικά σημεία.
Οι δείκτες που μελετήθηκαν ήταν τα επίπεδα της μηλονοδιαλδεϋδης ( MDA ) και τα καρβονύλια πρωτεΐνης ( CARB ) που αποτελούν δείκτες οξείδωσης των λιπιδίων και της πρωτεΐνης στο πλάσμα, με αποτέλεσμα να συμβάλλουν στην αύξηση του οξειδωτικού στρες στον οργανισμό.
Επιπλέον, στα ερυθροκύτταρα μετρήθηκε η γλουταθειόνη, ( GSH ) που αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά αντιοξειδωτικά μόρια.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι o δείκτης GSH, που συνδέεται με την αντιοξειδωτική ικανότητα, ήταν σημαντικά αυξημένος κατά 22,6%, αμέσως μετά το τέλος της χορήγησης χυμού.
Αντίθετα, τα επίπεδα των δεικτών οξείδωσης CARB και MDA μειώθηκαν κατά 19.6% και 24.4% αντίστοιχα, τόσο άμεσα όσο και μία εβδομάδα μετά τη διακοπή της χορήγησης χυμού.
Τα παραπάνω ευρήματα της έρευνας αποδεικνύουν ότι η κατανάλωση του χυμού από ρόδι, λόγω της υψηλής του περιεκτικότητας σε πολυφαινόλες, ενισχύει την αντιοξειδωτική κατάσταση στον άνθρωπο μειώνοντας την οξειδωτική βλάβη στα λιπίδια και στις πρωτεΐνες.
Η υπεροξείδωση των λιπιδίων είναι μια διαδικασία που δημιουργείται φυσικά, όταν αντιδραστικά είδη οξυγόνου ( ROS ) επιτίθενται στα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα της κυτταρικής μεμβράνης.
Η καταστροφή των λιπιδίων της μεμβράνης είναι αντιδράσεις ιδιαίτερα επικίνδυνες για τη βιωσιμότητα των κυττάρων, ακόμα και φορές των ιστών.
Επιπλέον, η υπεροξείδωση των λιπιδίων στο πλάσμα θεωρείται ένας από τους κύριους αιτιολογικούς παράγοντες για την αθηρογένεση, που προκαλείται από την αυξημένη εναπόθεση της χοληστερόλης στο τοίχωμα των αγγείων και αρτηριών.
Έτσι, η προστατευτική επίδραση του χυμού ροδιού κατά την υπεροξείδωση των λιπιδίων στο πλάσμα μπορεί να μπορεί να συμβάλλει στην πρόληψη ασθενειών που συνδέονται με το οξειδωτικό στρες, όπως οι καρδιαγγειακές παθήσεις.
Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή η μελέτη αποδεικνύει για πρώτη φορά την ικανότητα ακόμα και του εμφιαλωμένου Ελληνικού χυμού από ρόδι να βελτιώνει την αντιοξειδωτική άμυνα του οργανισμού, ακόμα και μια εβδομάδα μετά τη διακοπή της σύντομης αυτής κατανάλωσής του.
Είναι χρήσιμο λοιπόν να γνωρίζετε τα χαρακτηριστικά του χυμού από το Ελληνικό ρόδι που θα πρέπει να αναζητάτε στην περίπτωση εμφιαλωμένου σχετική ετικέτα.

Συμπερασματικά:
Σίγουρα το ρόδι και δεν είναι μόνο για την καλή τύχη στο πρωτοχρονιάτικο ποδαρικό.
Είναι ένα εκλεκτό φρούτο της Ελληνικής γης ( Αυτό θα πρέπει να προτιμάμε ) με πολλαπλά οφέλη για την υγεία, την ευεξία και την ομορφιά μας.
Αντικειμενικά είναι προτιμότερο να καταναλώσεις ένα Ελληνικό φυσικό χυμό από ρόδι στην εποχή του χωρίς πρόσθετα συντηρητικά για να δροσιστείς και να πάρεις ενέργεια, παρά να καταφεύγεις σε συνθετικά περίεργα κατασκευάσματα.


Γιώργος Ερισιάνος Κυριακού
Φαρμακοποιός



Διαβάστε ακόμα: 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Άρθρα

σχετικά άρθρα